Mt. Gox burza BitCoin zkrachovala - konec kryptoměn? Zatím ne, ale varování pro všechny Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 25 únor 2014
altLoňský rok byl ve znamení životní příležitosti v kryptoměnách. Dnes už je situace jiná ...

 

 

 

Řekněme si na rovinu, budoucnost kryptoměn (BitCoin a řada dalších) je značně nejistá. Zatímco loni to byla pro mnoho lidí životní příležitost vydělat s minimálním rizikem neuvěřitelné peníze, letos už je to mnohem větší riziko za mnohem menší výdělky.

Do kryptoměn nalezla strašná spousta lidí. Systém má řadu výhod, ale i nevýhod. Výhodou i nevýhodu je jeho nezávislost na běžném finančním sektoru, jeho neprůhlednost atd. S tím se ale pojí i v podstatě nulové záruky. O tom se nově mohli přesvědčit majitelé BitCoinů obchodující přes jednu z největších burz mt.Gox. Ta v podstatě přestala existovat. Může za to podle všeho právě nekontrolovatelnost systému Bitcoinů a celý systém převádění virtuální peněz na skutečné, což právě burza typu Mt. Gox umožňovala. Podle informací, které jsou k dispozici totiž měla burza vlivem chyb i chybných rozhodnutí přijít až o 745 tisíc Bitconů v hodnotí nějakých 9 miliard korun. Burza 24.2.2014 přestala fungovat, v podstatě se smazala s internetu. Samozřejmě většina lidí o své peníze definitivně přišla.

Nutno ovšem říci, že Mt. Cox byla riziková a s problémy už delší čas a každý, kdo o věcech něco ví, tak o zvýšeném riziku obchodování na této burze věděl. Tak rychlý konec se ale asi přeci jen nečekal. Pokud jste si tedy říkali, že risk je zisk a zkoušeli to tam, tak už asi víte, že tentokrát z toho zisk nebude. Samozřejmě problémy Mt.Cox přinesly značnou nejistotu na pole Kryptoměn a srazily jejich hodnoty na mnohaměsíční minima.  

Nicméně po předpokládaném propadu už během dne zase všechny posilovali. Byla to pro mnohé vítaná příležitost nakoupit, což zase vyhnalo ceny nahoru. Samozřejmě ostatní burzy i držitelé kryptoměn nenechají BitCoin a ostatní padnout. Na to už většina nacpala do těchto virtuálních měn příliš mnoho skutečných peněz. Situace Mt. Gox je ale jen takovým varováním a připomenutím, že kryptoměny stojí na vodě. Tedy ve skutečnosti nestojí ani na té vodě, ale ve vzduchoprázdnu. Zkrátka nulové záruky. Kryptoměny se přitom snaží dostat pod kontrolu státy i finančníci. Rizik a nepředvídatelných okolností je tolik, že je zkrátka lepší o tom nepřemýšlet. Nicméně v případě Mt. Gox šlo ztrátám předejít, pokud jste sledovali zprávy. Krach Mt. Gox a ztracené BitCoiny však pravděpodobně zatím nebudou mít větší vliv na situaci kryptoměn jako takových. Možná chvíli budou spekulanti žbrblat a více zvažovat rizika, za pár dní (u některých jen hodin), už ale zase pojede vše při starém. Zkrátka důvěra v systém, který nemá žádnou hmatatelnou hodnotu ani ji nevytváří. Nicméně takto je dnes vytvářena i většina peněz v běžném obchodním systému.

Já jen tiše závidím těm, kteří na rozdíl ode mě nezaváhali loni, nakoupili kryptoměny za pár drobných, na konci roku prodávali za maxima a z dalšího spekulanství utekli. To byl maximální výdělek z hodnocením v tisících %, s minimálním rizikem a s malými nervy. Dnes bych osobně do kryptoměn nešel ani zadarmo, protože riziko je obrovské, množství spekulantů závratné, nevyzpytatelnost značná a potenciál zisku vzhledem k velikosti nutné investice aby to stálo za to a tomu riziku, podle mě nestojí za pozornost ... ten vlak už ujel. Pokud jste měli peníze na Mt. Gox, tak to už víte také.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Jokon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-25 22:54:03

Scrypt based měny se už nevyplatí těžit - Radeony R9 290X zaplaví bazary
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-26 08:52:27
avatar
Bohužel nemyslím. Hipízácký jásánci se přesunou zase na jiné virtuální platidlo, které lze těžit. Oni jsou nepoučitelní.
Groover99 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Scrypt? 2014-02-25 23:26:53
avatar
S kurzem 13.3 USD/LTC je ziskovost mizerná i na R9 280X. Na začátku všeho byl spekulant co vyhnal kurz z 11USD na 48USD mezi 26-29.11.2013 pak to pěkně za draho rozprodal z tučným ziskem, tak se není čemu divit. http://bitcoinwisdom.com/markets/btce/ltcusd
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-26 00:02:23
avatar
kto o burze neco vie, vie, ze sa da obchodovat nielen na dlhodobe kontrakty ale aj na par sekund, minut. to je uz ale vec spekulantstva a nevidim dovod, preco to robit prave s tymito bitcoin, ked na to tu su plno inych komodit, napr striebro kde sa to da lepsie odhadnut.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-26 01:57:44
avatar
No tohle byla jen jedna burza z mnoha, nic zasadniho. Rikat, ze kvuli jedne burzicce je konec tehle men je nesmysl. To jen hloupoucke noviny maji senzaci a vlady statu to zivi. Menu, ktera je svobodna a neni pod kontrolou zadneho z nich, jim pochopitelne lezi v zaludku. V podstate se nestalo nic, to jen novinky.cz a podobne weby, ktere tyto meny nechapou nas strasi. Jinak bylo by fajn kdyz uz se tu testuji grafiky, zaradit vzdy i jeden test na tezeni litecoinu
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-26 08:57:12
avatar
Ano byla to jen jedna z mnoha , jenže jaký to má dopad...

Jste velice naivní jestli myslíte že to platidlo státy nekontrolují. Mají nad ní větší moc než si spousta lidí myslí
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-26 17:21:24
avatar
pokud jí nekontrolují státy, tak jí kontroluje někdo jinej.. Stačí k tomu jen větší obnos BTC a s kurzem se dají dělat divy...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-27 01:31:40
avatar
jsem naivní a Vy mi jistě tedy nebudete problém říct jak vlády bitcoin kontrolují
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-27 15:14:22

Zaradit tu test na tezeni litecoinu tak zelene komando poumira na mrtvice. Staci se podivat jak zeleni besni kdyz se tu jen napisou pravdive vysledky GK ve hrach
warrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-27 23:55:13

Moje řeč !!
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Krach 2014-02-26 08:46:59

Bude to efekt snehove koule protoze zacne jeden a paj se to jen povali.Vydelaji na tom jak u zlate horecky vyrobci lopat.
Cele todle tezeni je nesmysl.Tleskam rusku a cine ze ho zakazali
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-26 10:24:38
avatar
Něco jako bitcoin nejde dost dobře zakázat. Je to jako zakazovat zlato nebo jpg. Můžou zakazovat obchodování nebo vlastnictví, ale je to naprosto nekontrolovatelné a nevymahatelné.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-26 13:34:31
avatar
Právě že naopak. Bitcoint lze zakázat velice dobře, protože to ekonomiku státu neohrozí, přesně naopak.
Ohrožuje finnace jen "pár" jednotlivců.


To že to je nekontrolovatelné už je také vyvráceno. BTC je "pseudoanonymní". Neodkážete totiž anonymizovat věci, které by jste si za to koupil. Je to úplně stejné jako by jste chtěl "prát peníze" je to dohledatelné , je to kriminalizovatelné.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-26 21:42:13
avatar
1) Jak zakážeš bitcoin? To je prostě nesmysl, můžou říct, že bitcoin je zakázaný, ale to je tak všechno.

2) I kdyby zakázali jeho vlastnictvé nebo obchodování s ním, tak bitcoin je anonymní. Ano, každá transkace je dohledatelná, ale nikdo tě nenutí k bitcoinu přiřadit skutečné jméno. A zatím pořád jde někomu poslat bitcoiny a vzít si od něj hotovost a stát se nedozví vůbec nic, narozdíl od převodu peněz z banky, kam má přístup a lidé tam jsou identifikovatelní.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-27 08:15:34
avatar
1) legislativně. Říká vám něco daňové přiznání, daň z majetku, atd...? Ono je jedno jestli to jsou korálky, dolary , nebo BTC .

2) Příklad byly zatčení v souvislosti s SilkRoad
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Krach 2014-02-26 08:47:11

Bude to efekt snehove koule protoze zacne jeden a paj se to jen povali.Vydelaji na tom jak u zlate horecky vyrobci lopat.
Cele todle tezeni je nesmysl.Tleskam rusku a cine ze ho zakazali
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-27 00:13:08
avatar
Žeby to konečne začalo niekomu dochádzať ???
Že virtuálna mena nemá absolútne žiadnu CENU ???
No, uvidíme, čas ukáže
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1136x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1673x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2196x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1975x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2784x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2219x
Komentářů: 1