AMD má 32jádrový 14nm procesor a chystá 7nm monstrum s 48jádry/96vlákny – přeskočí 10nm? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 05 September 2016
altVypadá to, že AMD počítá jen se 14nm výrobou a pak skočí rovnou na 7nm.

 

 

 

AMD chystá velký comeback na pole opravdu výkonných procesorů a vše nasvědčuje tomu, že po letech tu opravdu budeme mít reálný výkonový souboj s Intelem. Architektura ZEN vypadá podle všech ukázek rozhodně konkurenceschopně a ve srovnání se stávajícími produkty AMD to bude doslova světelný skok. V letošním roce AMD předvede první ZEN procesory, ale jejich hlavní vlna dorazí až v Q1/Q2 2017.

V současné době výrobci desek dodělávají nové AM4+ základní desky pro desktop, mobilní PC i servery a mají k dispozici hned několik procesorů, které AMD připravuje k uvedení na trh. Kromě několika 8jádrových/16vláknových modelů pro desktop i servery, je to i rekordní 32jádrový/64vláknový serverový procesor NAPLES. Aktuální zprávy hovoří o tom, že nové procesory AMD jsou schopné se vyrovnat výkonově stejně početně jádrovým současným Intel procesorům, což by byla situace, která tady řadu let nebyla. AMD s vývojem první ZEN generace navíc již prý skončilo a aktuálně se jen ladí poslední detaily a hlavně výroba, kdy GF začne vyrábět procesory na ostro ještě tento rok, tak aby nejpozději v Q2 2017 byly desktopové i serverové modely všechny na trhu.

Do toho AMD vyvíjí i APU procesory a nové SoC platformy založené na kombinaci ZEN procesorové a VEGA grafické architektury, což je druhý krok v rámci 14nm smršti novinek. Jednu zajímavou platformu chystá AMD pro nový Xbox One. AMD také již hovoří o druhé generaci ZEN+, která ještě více zdokonalí využití 14nm, přičemž AMD mluví o dalším významném růstu výkonu na jádro a dalších novinkách. Z dalších zdrojů pak přichází informace o tom, co bude následovat po této první/druhé generaci ZEN na 14nm.

(AMD použije aktuálně vyvíjenou 7nm výrobu původem od IBM)

Vypadá to, že AMD pravděpodobně u některých produktů vůbec nepočítá s využitím 10nm výroby. Je velmi pravděpodobné, že ji nevyužije u procesorů a možná i grafických karet a využita bude jen u některých menších čipů, SoC či APU. AMD je totiž součástí teamu, ve kterém jsou IBM, GlobalFoundries a Samsung, kteří pracují na 7nm výrobě a v poslední době se IBM podařilo dosáhnout významných pokroků. Tak velkých, že se GF a SAMSUNG již chystají na budování 7nm výrobních kapacit a ty by měly být připraveny již v roce 2018. Z pohledu AMD tak nedává příliš smysl zabývat se 10nm výrobou, když pro roky 2017/2018 počítá hlavně se 14nm generacemi procesorů i grafik a následně může v roce 2019 představit rovnou 7nm produkty. Ač to zní jednoduše, jednoduché to rozhodně nebude, v situaci AMD však dává smysl, že si nemůže dovolit investovat velmi omezené prostředky, které má (lidské i finanční), do všeho a tak zprávy o tom, že po 14nm produktech dorazí až 7nm, dává rozhodně smysl.

Tím spíše, že si AMD v posledních týdnech umetlo cestičku s novými dohodami s výrobci svých čipů, k výrobě svých procesorů a grafik nejen v GlobalFoundries. AMD prý již má rozpracovány podrobněji návrhy čipů pro 7nm výrobu a v čele stojí 48 jádrový procesor s 96 vlákny, jaká nástupce již existujícího 32nm ZENu. Aktuálně je prý plánován právě na rok 2019, kdy již AMD bude mít k dispozici 7nm „IBM“ výrobu u GlobalFoundries a SAMSUNG. Vypadá to tedy, že tentokrát AMD plánuje držet s Intelem krok o něco lépe. Samozřejmě stále vše závisí na tom, jak se hospodářsky bude AMD dařit, tedy jednoduše na tom, zda ZEN procesory, POLARIS/VEGA grafiky a všechny produkty na těchto základech, budou prodávat. Osobně si ale myslím, že produktově AMD problém mít nebude, co je problém je stále neexistující marketing a jakákoliv podpora prodeje svých produktů, kdy AMD nijak v podstatě s Intel ani NVIDIA v současnosti nesoupeří, což rozhodně situaci na trhu nijak neprospívá. Produktové plány podle mého vypadají dobře, teď aby zákazníci vůbec věděli, že tyhle produkty existují a mohli si je třeba i koupit (to je narážka, kdyby někteří tápali …) ;).

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Azi0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jaká; 32nm 2016-09-05 05:35:58

"...jaká nástupce již existujícího 32nm ZENu."
Řekl bych, že tady by to chtělo lehce opravit.
xind [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 06:33:06
avatar
než to začnou vyrábět už bude mít intel další generaci.. bohužel.. ale doufám že se mylím rád bych jednou vymenil svůj fx ne že by nestačil , počítám že ještě 10 let bude ok, vzhledem k tomu že v práci mám na pc athlon 64x2 a šlape pořád rychle
jalav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 06:53:00

Přesně tak, díky špinavému a podvodnému monopolu Intelu se pokrok CPU téměř zastavil, snad to nyní AMD napraví. Tedy tvůj FX skutečně díky tomu ještě nějaký ten rok bez problémů vydrží.
jalav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 10:47:49

DD, máš tu mafii, co používá vícenásobné účty pro hodnocení komentů (asi málo on*nují, život bez holky je pro ně holt těžký
vidíš ty disproporce v hodnocení?
miso [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 12:30:40

Tak asi nedávaš dobré rady
jalav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 12:48:15

nene, u pár v životě asi velmi nešťastných jedinců jsem si všiml, že mi při jejich aktivitě během pár sekund přibily hormadně mínusky, přestože všichni kolem byli ještě nějaký čas na nule
téměř pokaždé se mi to stává, tady má někdo opravdu velmi smutný život
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 13:18:26
avatar
očividne si až moc fixovaný na to svoje hodnotenie, bolo zopár článkov, kde boli komenty skoro výhradne o tebe a logicky, keď píšeš agresívne voči ostatným a ešte k tomu skoro vkuse mimo misu, tak sa nečuduj ako to vyzerá a to väčšina na teba už ani nereáguje po tom všetkom, ja som aspoň odpísal
jalav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-06 06:34:43

jo, to jsi ty ten smutný jedinec, co je compulsivně zafixovaný na moje hodnocení
ještě před měsícem jsem měl 60 a najednou každý den dolů o bod dva, byl jsi tam vždy přítomen ty
předpokládám, že stejným způsobem jsi ty získal 61
navíc ténměř u každého svého příspěvku zde máš přesně 4 :-D
kolik těch účtů tady máš? :-D
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-06 06:55:25
avatar
ts, ts...čo už s tebou, no nič, odpoviem spôsobom adekvátnym tvojmu komentu...

sme predsa "mafia" - ja, Lázeňský švihák, kocour13 a mnoho ďalších kto ťa dávno prekukol, že sem chodíš akurát spamovať...dnes máme práve spoločný obed, kde rozhodneme, koľko mínusiek budeš dostávať v budúcnosti - dáme si pravé italico špageti

a že mám min 4+ky tu nižšie na koment, tak schválne tam hodím tú svoju, zvlášť keď vidím, že si ma len z princípu omínuskoval a bude +5, snáď to prežiješ
chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - pro jalava 2016-09-05 18:14:39
avatar
No víš, ono je to tu poslední dobou poněkud zarostlé "pasivama" co jsou chroničtí diskutéři a kritici. Vlaštně jako i na jiných servrech, důležité je si z toho nic nedělat a nebrat se tak vážně. Já poslední dobou komentuji čím dál tím míň neboť mi nepřijde, že to má smysl.
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 08:40:01
avatar
Vtip je v tom, že nebudú. ;)

Približne na vydanie ZENu plánujú vydanie desktopových Kabylake, takže najmenej jeden rok to bude 14nm vs 14nm.

Potom sa plánujú ešte 14nm Skylake-X a Kabylake-X, ktoré tu tiež budú dobrých pár mesiacov, kým dostanú náhradu.

Na rok 2018 sa potom zrejme opäť stane, že Intel tu bude mať 10nm Canonlake, zatiaľ čo AMD ešte 14nm, ale hovorí sa že AMD prejde na 14nm HP, teda ten proces, ktorý vyvinulo IBM. Ten by mohol dosiahnuť 4GHz dokonca aj na 32 jadrovej verzii ZEN+.

Tiež je ešte možnosť, že tam Intel vsunie 14nm Coffelake, v prípade že 10nm nepôjde podľa ich predstáv.

2019 to môže byť zase úplne naopak, ak bude mať AMD 7nm, zatiaľ čo Intel ostane na 10nm najmenej do 2020-2021 (nový trojročný tik.tak cyklus).

A úplne iná situácia sú servery, kde AMD bude môcť uviesť servery spolu s desktopmi, pretože používajú MCM s podobnými kusmi kremíku, zatiaľ čo Intel musí čakať na zvládnutie výroby oveľa väčších čipov.

Tak isto ako 14nm, bez ohľadu na to, že 14nm Atomy/Core-m uviedli už v 2014 (aj keď len papierovo), Broadwely a Skylake v polovici 2015 (problémy s dostupnosťou až do konca roka), tak serverové Xeony museli čakať až do Q2/2016. To isté sa môže stať aj s 10nm Xeonmi.

Vyzerá to dosť divoko, že? Tiež si to myslím, a so súšasnými alianciami nie len na poli procesov, ale aj samotných architektúr čipov Odkaz to vyzerá na slušnú telenovelu.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 08:10:35

"...se pokrok CPU téměř zastavil.." no zas az tak zle to nebude. Staci pozriet ako sa postupne zvysuju vykony novsich CPU proti starsim. Myslene hlavne v profi SW. Na bezne zakladne pouzitie v kancelarii a na hry bohato postacuju aj starsie slabsie CPU. Dlhodobo vidime ze vyvojari hier maju problemy optimalne vyzivat dostupny CPU vykon.
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 08:30:17
avatar
jj, ale aj tak, už dávno by sa hodilo, keby intel mal v mainstreame (pod X99) 6 jadrá, z toho by jemne ťažili aj novšie hry, proste je to presne opačne ako napísal jalav, žiaden podvod intelu, ale skrátka to AMD na dlhšiu dobu vzdalo s naozaj výkonnými desktopovými procesormi a vracia sa na toto pole až so Zenom, intel tak pri 32nm FX AMD, mohol jednoducho pri vývoji CPU zaspať a vyvýjať hlavne iGPU časť, a kto chcel viac, tak musel ísť do drahých platforiem ako X79 svojhočasu a dnes X99...
DgKain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 11:10:11
avatar
myslím že jalav odkazoval na tuhle aféru Odkaz
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 11:33:06
avatar
mrkol som link, tak ja nehovorím, že intel je nejaký svetec nebodaj, to v žiadnom prípade, ale proste platí pravda, že AMD sa po procesoroch FX súčasných na dlhšiu dobu stiahlo z vývoja výkonných desktopových procesorov, pričom sa sústredilo na nižšie segmenty, defakto APU procesory, čo je síce pre mnoho ľudí so skromnejším rozpočtom super, ale trpeli tí zákazníci, čo mali k silným intelom iba FX ako konkurenciu a zatiaľ stále ešte majú...nutno podotknúť, že napr herne boli FX nie práve ideálne procesory, modulové, nerátalo sa s tým pri hrách pár rokov dozadu a i3 a aj i5 boli často lepšou voľbou pre hráčov....

takže aby som to nejako zhrnul, intel nesie na poškodení AMD určite vinu, ale AMD mohlo mať lepších nástupcov Phenom II procesorov a po FX zabaliť vývoj na toľko rokov a ostať na 32nm procesorch, neviem či na vývoj nemali, ale tým pádom pasovali intel od vyššieho mainstreamu do monopolnej pozície z hľadiska výkonu (tým pádom aj ceny za tie procesory)...proste ja neviem, ale s AMD zametá/či zametal intel a v grafikách si NV s AMD takisto robí čo chce...ak sa AMD nevie nejako silnejšie brániť, tak bude iba prežívať ako to ostatne ukazuje, dovolím si povedať, že nebyť antimonopolných úradov, tak už máme iba intel a NV...AMD by dávno pohltili...
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 09:34:51
avatar
Uvidíme kolik bude nový ZEN stát, každopádně to vidím na výměnu stařičké desky s FM2

Jiná otázka?

Co by jste mi poradili za GK, kterou bych mohl nahradit svou starou R9 280x?? Je mi jedno jestli AMD nebo NVIDIA, rozpočet do 10k.
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 10:59:49
avatar
no, z momentálnej aktuálnej ponuky do 10K nemáš moc navýber... RX480 v nejakej nereferencii, rovnako GTX1060 v nejakej dobrej nereferencii vychádza tiež, výkonnejšia GTX1070 je už cenovo jemne nad, žial...alebo može byť atraktívny aj výpredaj nereferenčných GTX980Ti, ak ešte sú dobré kusy za tú cenu...proste vega ešte nie je, a podľa toho vyzerajú aj ceny a možnosti výberu do 10 000Kč...
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 12:05:57
avatar
AMD Corporation Diesel 2 processors, 64 cores v Geekbench 4.0.0
zdroj: Odkaz
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-06 08:18:23
avatar
Čísla sú to pekné, mno ešte by si mohol pridať aj odkaz s čím to porovnať (keď si taký fachman)
N0NECZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AM4 / AM4+ 2016-09-05 14:56:25
avatar
"V současné době výrobci desek dodělávají nové AM4+ základní desky pro desktop"

Jak to teda je? Výrobci dodělávají AM4+ přitom o AM4 není zatím slyšet....nebo je to úklep? Nebo kdy teda. Občas mám pocit, že AM4 je vlastně už jakoby hotová jenom nikde není. A logicky očekávám, že AM4+ příjde až po AM4. Jsem nějak zmaten.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-05 15:33:37
avatar
AM4 bez pluska, ale třeba to AMD tesně před vydáním přejmenuje.
pcwifi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD 2016-09-06 06:33:26
avatar
ne ze bych chtel bejt skeptik ale slysim vsechno mozne jake genialnosti se chystaji, leckteri uz slintaji, ale nevidim proste lautr nic...se silackyma recima nemelo AMD nikdy problem v oblasti CPU, jen ta praxe pak vesmes dost drela. Pokud to bude stejne vykonne jako intel v dane relaci ale stat aspon o 1/3 mene, jiste to stoji za uvazeni, jinak ani prt.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 245x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1459x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1837x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2354x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2086x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1381x
Komentářů: 0