Česko má reálnou šanci na továrnu TSMC! ČR má několik výhod. Chce to ale politickou odvahu. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 11 únor 2022
altPodle některých zdrojů nemá Německo novou továrnu TSMC jistou. Naopak šance ČR rostou!

 

 

 

 

Podle zákulisních zdrojů má speciálně ČR šanci na velkou čipovou továrnu ve spolupráci s TSMC. Aktuálně totiž „vybouchla“ snaha Taiwanského výrobce waferů, společnosti GlobalWafers koupit a převzít německého výrobce Siltronic. Spojení nebylo úřady schváleno. A nejen z toho důvodu tak Německo ztrácí šance a zájem Taiwanských výrobců v čele s TSMC, alespoň to tvrdí tamní, většinou velmi dobře informovaná média. TSMC zvažuje nyní tedy jiné lokace a hlavním kandidátem je nově prý Česko!

Kromě jiných aspektů hraje roli i existující fungující spolupráce některých českých firem, speciálně těch dodávající špičkové „stroje na tištění čipů“, které dnes hlavně TSMC ve velkém nakupuje. Současně vláda a politická reprezentace ČR je většinově více nakloněna otevřenější spolupráci s Taiwanem než jiné země. Svou roli také hraje strategická poloha ČR ve středu Evropy (ostatně že je u nás mnoho logistických center, včetně firem, které u nás oficiálně své služby nenabízí, ehm AMAZON ehm, není náhoda). Do Německa to není daleko ;). Mnozí také zmiňují zásadní rozdíly v energetické politice a soběstačnosti. Německo se nemůže v současnosti na vlastní zdroje energie 100% spolehnout. Vypíná ač nemusí a nemělo by spolehlivé prověřené jaderné a další zdroje a tlačí se do „obnovitelných zdrojů“. Jenže ty nestačí, jsou nespolehlivé a v případě špiček dělají velký problém nejen pro Německo.

Loni například v Německu málo foukalo, a tak to produkci negativně poznamenalo. Současně Německo nesmyslně vyřazuje jaderné elektrárny. Tento mix věcí zapříčinil, že Evropa byla několikrát na hranici blackoutu. ČR je naopak energeticky stále soběstačné, ba dokonce výrazně vyváží. Hlavně však proti Německu počítá a chce výstavbu spolehlivých zdrojů, v čele s jadernými elektrárnami. Na to slyší i výrobci jako TSMC, kdy výroba čipů samozřejmě vyžaduje značné množství spolehlivých zdrojů a energií. Ty ČR dokáže nabídnout. Kromě toho je zde také rozvinutý chemický průmysl a dopravní systém, vývoj čipů a výroba technologií s nimi spojených atd. Nově by nám také mohla pomoci oznámená podpora investic do výroby čipů ze strany EU.

Samozřejmě bez toho, aby se čeští politici snažili Taiwan více zaujmout, to nepůjde. Každopádně reálnou šanci na velkou moderní továrnu na čipy a přidružené věci, ČR skutečně má! Samozřejmě to není montovna nebo skladiště s odpovídající zaměstnaneckou úrovní, takže nic atraktivního pro část populistické politické reprezentace. Moderní továrně na čipy je výrazně automatizovaný provoz vyžadující ale současně velký počet špičkově vzdělaných a placených lidí, což může být a nemusí v ČR problém. Bohužel zkrátka je zde stále hodně proměnných, stále Evropu jako celek čeká hodně jednání. Ovšem už jen to, že zájem EU i Taiwan o moderní velkou výrobu čipů v Evropě mají, je velký posun věcí. A ČR v tom může hrát zásadní roli, máme atraktivní polohu i dobré podmínky pro minimálně jeden takový klíčový strategický provoz u nás, a i v TSMC to zjevně vědí …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 12:50:22

Super zpráva. A já dodám další pro: Máme dostatek vody, tedy na Severní Moravě. Protože jinde než někde okolo Rožnova pod Radhoštěm, kde je největší elektronicko-výrobní know-how ČR si to představit nedovedu. A přes ulici si můžou zajít pro Wafery: https://kariera-onsemi.cz/o-nas/
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 19:07:16

Bude tady stát leda h*vno, tak.
Tyhle podnikatelský záměry chtěj obvykle všechno hned, v nejhorším do pár let. Míst v ČR, kde by se něco tak velkého dalo postavit, je tak na prstech jedné ruky. A tato místa obvykle konkrétním investorům z nějakého důvodu nevyhovují. Obvykle se jim líbí jak na truc jiná místa, kde však není ale dostatek el. příkonu, dopravní obslužnost atd.
Bulba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-13 07:21:00
avatar
Bohužel musím uznat, že se na to díváš reálně. To co nám ale hlavně chybí je pružnost, s kterou by bylo potřeba reagovat. Na druhou stranu bych neházel flintu do žita. Už ale jenom to přihlásit se o tu investici bude mít velký význam a může strhnout vše okolo, tak aby se povedla. Nikdy neříkej nikdy.

Stát tu něco takového, tak si myslím, že by náš polovodičový průmysl i pěkně nastartovalo. A nemusely by tu zrovna být ty nejmodernější procesy. Je třeba zůstat pokorným, učit se a svou dobrou prací a výsledky si říci o větší porci.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 13:07:56
avatar
Tohoto bysme se měli chopit, už jen proto, ať nejsme jen montovna součástek do aut... + po chipech je obří poptávka a nadále bude... otázkou je, co na to ti naši patlalové..
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-13 20:06:20

V téhle retardované zemi bude akorát další linka Penamu pro slovenského stbáka.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-13 20:52:24

Nám ale chybí řada celkem podstatných věcí a to dostatečný počet lidí s potřebnou kvalifikací, logistika, moderní a flexibilní stavební zákon, flexibilní enviromentální zákony, které neumožní žabičkářům blokovat stavby 20 a více let.

Ono továrnu tu klidně postaví, prostor je, jsme bezpečná země, klidná i pohledu přírodních podmínek, jsme uprostřed Evropy. Pracovní síla je u nás extra levná i ta s vysokou kvalifikací ... ale tím naše výhody končí, bohužel.

Máme velmi mizernou logistiku. Pomalé vlaky, zastaralou a přeplněnou železniční síť s minimem seřadišť pro dálkovou nákladní dopravu. Máme velmi zaostalou silniční síť, mizerné spojení s okolními státy a obecně dálnice nízké kvality a kapacity. Je u nás obrovský problém s korupcí, kdy jakákoli zakázka je zatížena korupčním jednáním. Máme nedostatek lidí s vysokou kvalifikací v technických oborech. Ono obecně máme nedostatek lidí na trhu práce, máme prakticky nejnižší nezaměstnanost v EU a ze zahraničí k nám díky nízkým mzdám jdou pouze lidé z východu na pracovní posty s nízkou kvalifikací, tedy zemědělství, stavebnictví a montovny. Plus pouze mladší generace jsou jazykově vybavené a schopné komunikovat alespoň anglicky. A samozřejmě když vidíte, jak se u nás staví absolutně cokoli, neskutečně dlouho, kdy jednotlivé spolky ekopošuků dokáží blokovat z trucu absolutně cokoli dlouhá léta. A když už se začne stavět, tak místní firmy rozkradou stavbu, použijí nekvalitní materiály a odevzdají velmi mizerné dílo často s mnoha vícenáklady ... pak je otázka, kdo by u nás něco takového stavět vlastně chtěl.

Ano, bylo by to super mít tu továrnu TSMC, byla by to super možnosti na spolupráci pro naše technické university a super motivace pro mladé, aby se věnovali také technickým oborům a ne jen lehké politologii a podobným humanitním nesmyslům. Byla by to otázka prestiže, protože tohle je vrcholový technický obor. Ale podle mne je to jen sen za současných podmínek v naší zemi.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 16:13:52
avatar
taková důležitá továrna by už stála za invazi
Jardat [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 16:36:52

Bylo by to pěkné, ale v reálu to stejně nedopadne. Skončí to stejně neslavně jako s Teslou a dalšímí investicemi...
myzrael [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-11 17:34:00

Hlavně, ať to nestaví v blízkosti Karlových Varů. Aby je třeba náhodou někdo neměl potřebu osvobozovat.
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-13 07:39:58

Jako představa je to hezké. Nicméně s naší zoufalou politickou reprezentací je to bez šance. Dopadne to stejně jako továrny Tesla.
Ash_dd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-13 11:40:46

Cože? Kdeže? Kdyže?

NIMBY !!!

A stejně se pak zjistí, že v zamýšlené oblasti existují neurčité náznaky, že by tam mohl žít obojživelník lesní čili želva a následná EIA (1. Oznámení; 2. Zjišťovací řízení; 3. Dokumentace; 4. Veřejné projednání; 5. Posudek; 6. Závazné stanovisko. - program nejméně na 5 let) případného investora umravní v jeho budovatelském nadšení.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-13 20:56:58

Až na výjimky nejsou v ČR místa, kde by byl k dispozici okamžitě volný el. příkon o hodnotě >40MW. A to tahle fabrika požere jako nic. No a ty výjimky jsou v místech, kde zase nejsou rozvojové plochy.
Pokud tady bude chtít někdo postavit nějakou magafabriku, tak doba na přípravu potřebného, je min. 8-10 let. Je potřeba zkapacitnit dopravní komunikace na daném místě, upravit vzdělávací plány středních a vysokých škol v daném kraji, postavit nová vedení a rozvodny VVN, postavit vodovod, úpravny vody a spoustu dalších sračkoidností, které si obyč. lidi neuvědomují, ale jsou holt potřeba pro megafabriku. Nestačí jen mít flek. A to je holt min. 8-10 let, než se tak stane, z toho víc než půlka času padne na papírové války všeho druhu, jelikož jsme v EU a ne někde v Indočíně.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-15 09:35:51
avatar
Blbost, to se dá všechno dělat na jednou. Jinde zvládnou za 8-10 let postavit celé město s metrem, rychlodráhou, nemocnicí atd. Proto v Evropě nikdo nechce nic pořádně stavět, je tu taková byrokracie, na všechno je tady miliarda času a i když to úředník vyřeší do druhého dne, vám to oznámi stejně až v ten nejzazší termín. Neschopnost států a zastaralých zákonů, zato hodně fanatiků, na to sama doplatí celá Evropa. Většinou se tu nikdo neshodne ani na barvě hov.., ne že by na tom záleželo, když se to má jen odklidit.
Dzivybaran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-13 16:10:15

To je fajn,aspon vam tam zase pojdeme robit a brat pracu.
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-14 14:48:25

Celé to upřesnilo samo TSMC, nic v ČR v dohledné době neplánují. https://www.taiwannews.com.tw/en/news/4438440
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 363x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1486x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1847x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2357x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2091x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1383x
Komentářů: 0