NVIDIA čipset pro ATOM? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 10 prosinec 2008
altVrabci na střeše si cvrlikají poměrně zajímavou informaci. NVIDIA a Intel spolupracují na platformě Intel ATOM?

 

 

    Není to tak dávno, co se NVIDIA snažila oznámením spolupráce a všemožně jinak zatlačit na Intel, aby ji pustil na trh s netbooky k jeho Intel ATOM. Tehdy to nevyšlo. Intel a NVIDIA se nemají moc v lásce, zejména kvůli tomu, že NVIDIA se dosti nevybíravým způsobem pustila do Intelu se svým heslem, GPU je více než CPU a označila procesory Intel i AMD za mrtvou záležitost. Jenže s tím NVIDIA dost narazila, navíc další vývoj během roku zapříčinil, že NVIDIA se musela hodně uklidnit a dnes tak od ní už podobné výlevy proti Intelu neuslyšíte. NVIDIA Intel také moc nepotěšila tím, že vystřídala jeho čipsety v MacBook počítačích. Přesto to vypadá, že Intel dovolil společnosti NVIDIA vývoj upraveného čipsetu na bázi GF9400M pro platformu ATOM. Ten by však měl být výhradně zatím určen pro Nettopy, tedy menší domácí počítače a multimediální centra.

intel-atom-2

   Pro ty je totiž současná integrovaná grafická Intel GMA950 poněkud nepoužitelná záležitost. NVIDIA by tak mohla přispěchat v tomto segmentu na pomoc se svou zdařilou Integrovanou 9300/9400M. ta ale bude samozřejmě trochu ořezaná. Na podobné řešení se těší mnozí výrobci, protože co si budeme povídat, možnost volby je dnes jen Intel nebo Intel, což jednak nenadchne zákazníka a nepomůže ani výrobcům, jejichž řešení jsou všechna stejná s minimálními rozdíly a to včetně ceny. Pokud se ptáte, zda se objeví čipsety NVIDIA také v netboocích, tak to je zatím ve hvězdách. O něčem podobném by se začalo uvažovat až poté, co si výrobci prověří, zda to bude fungovat na nettopech a jaký to bude mít úspěch. V dohledné době se tak nic měnit nebude.

   Že Intel dovolí NVIDIA příchod na jeho platformu ATOM je poměrně překvapivá Informace, Intel zatím oficiálně nic nepotvrdil, zprávu vynesli taiwanští výrobci PC, kteří se ale většinou nemýlí. Intel nemá ATOM zrovna moc v lásce, protože mu snižuje příjmy z vyšších modelů procesorů. Nicméně zároveň si uvědomuje, že do současné situace je to zajímavé řešení. Co ale signalizuje přijetí NVIDIA čipových sad do platformy ATOM? Že Intel není schopen udělat funkčně použitelnou integrovanou grafiku? Překvapivý krok ze strany Intelu je to i proto, že NVIDIA pracuje na své vlastní ultramobilní technologii TEGRA, která je přímou konkurencí Intel ATOM a jeho nástupnické platformy, na které Intel pracuje. Asi nejsem sám, koho by zajímalo, co se za tím skrývá, protože tohle není jen tak. Nebože by se Intel v segmentů Nettopů tak bál AMD, které má pro tuto platformu zajímavé komponenty - výkonnější procesory a multimediálně schopnější grafiky? Tomu se mi nechce věřit - zvlášť když v netboocích nemá AMD co nabídnout a jeho pozice na mobilním trhu je v krátkodobém horizontu docela špatná. Zkrátka Intel pouští svou přímou konkurenci na svůj píseček. To je jako byste konkurenční závodní team pozvali, aby vám naladil podvozek a nastavil motor u vašeho vozu, když už bude v nastavování toho svého, proti kterému budete závodit. Samozřejmě z pohledu zákazníka je to dobře, Intel ATOM potřebuje lepší čipsety a integrované grafiky jako sůl a nějaký ten výběr by taky neškodil. Tak uvidíme, co z toho bude ...

Zdroj: DigiTimes

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Krayzie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-12-10 12:51:35

Integrovane graficke cipy Intel su uboha zalezitost. Prave pre tento fakt som sa rozhodol pre AMD Puma. Zajtra mi ma prist, tak som zvedavy ake to bude. Nejedna sa mi o vykon v hrach, ale o multimedialne schopnosti (fungujuce DXVA pri prehravani HD v mkv). Kedze mam iba pozitivne skusenosti s AMD 780G na desktope, povedal som si, ze vyskusam AMD M780G. Viem, ze CPU AMD sa s Intelom porovnavat nedaju, ale na beznu pracu je toho vykonu az az a kedze video bude akcelerovane pomocou GPU, malo by to stacit.
Mozno moj komentar vyznel trochu od veci, ale ja som nazoru ked CPU Intel tak aj chipset Intel a ked CPU AMD tak aj chipset AMD, NVIDIA (tymto nechcem povedat, ze jej chipsety su zle) mi sem akosi nepasuje.
Snowii [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-12-10 16:08:09

tu Pumu od FS?? a prikoupis a nebo je k tomu i ta externi grafika? to by totiz pak bylo na nejakou uzivatelskou recenzi
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-12-10 12:51:27
avatar
Tak me jen tak napada jestli to neni treba soucasti nejakych vzajemnych ustupku, jako treba pouziti OpenCL u Nvidie. Jen hadam, ale napadlo me to.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-12-10 14:22:24
avatar
To je ale Intelu šumák ne? Jeho Larabee bude zhruba 48 X86 procesoru. Takze Open CL intel pouzivat nebude protože bude kompatibilní se současnými programy, využívající CPU, což by mela byt prave jeho hlavni vyhoda...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-12-10 14:46:07
avatar
těžko ... Intel na existenci NVIDIA nestojí ... je to sice významný hráč, ale AMD a Intel se bez NVIDIA obejdou i kdyby OpenCL nepodporovala a Intelu je to navíc úplně jedno - OpenCL je pro NV nutnost, podporuje ji totiž téměř každý kdo v IT něco znamená...to není záležitost Intelu, navíc Larrabee je X86 záležitost, jsou to vlastně procesory ne grafika, a zde si myslím žádná dohoda s NV být nemůže v tomto směru ... těžko říci, co za tím skutečně vězí ... NVIDIA ale v poslední době hodně zmírnila svou politiku ve všech ohledech (protože hlavou zeď neprorazíš) takže možná udělala nějaké ústupky někde ...
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-12-10 15:00:42

Sádrokartonovou zeď jo .. ale to není tenhle případ.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-12-10 15:02:31
avatar
Pro DD i Sinu. OpenCL bude blizky programovacimu jazyku C. Proto si myslim, ze bude i snadno pouzitelny pro Larrabe a to prinese obrovskou kompatibilitu. Intel sice na Nvidii nestoji, ale usetri si tim komplikace. Nvidia prece jen neni uplne slaby hrac aby nemohl aspon trochu tlacit trhem a standarty(Intel je bezpochyby daleko vetsi). Diky tomuto budou vsichni stastni a spokojeni. Podobne ustupky existuji ve vsech obchodech. Nekdy se tomu rika kartelova dohoda....nechci ale tvrdit ze to tak je...aby si to nekdo tak nevylozil. Jen me to napadlo.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 428x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1511x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1848x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2358x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2097x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1385x
Komentářů: 0