Přesná čísla vývoje na CPU trhu – AMD vs Intel Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 05 únor 2009
altPodrobná čísla ohledně situace na procesorovém trhu ve srovnání s minulými roky byla zveřejněna.

 

 

   Před pár dny se objevily první kusé informace o vývoji na procesorovém trhu. Nyní přicházejí čísla daleko přesnější. Celkově trh s procesory v Q4 poklesl o 8,8% ve srovnání s Q4 v roce předcházejícím. Nicméně tržby z prodaných procesorů zaznamenaly podstatně výraznější pokles a to o 18% v Q4 proti Q3 2008. Největší podíl na tom má 25% pokles prodejů mobilních a serverových procesorů, ze kterých plynou velké příjmy. Za vším samozřejmě stojí pokles poptávky, finanční krize a snaha podniků šetřit.

cpu_mkt_shr_history_q4_2008_sm

    Podíl výrobců procesorů je dnes dost jednoznačný. Intel během celého roku 2008 posiloval a dnes drží 82,1% trhu, zatímco AMD naopak ztrácelo a dnes drží 17% trhu. Za tímto vývojem stojí jednoznačně mobilní segment, kde Intel má díky ATOM téměř monopol na segment netbooků a i jinak v mobilním segmentu se mu proti AMD bezprecedentně daří. Ostatně čistě v mobilním segmentu má Intel podíl dokonce 89,4%, čímž v podstatě ovládá segment mobilních počítačů. AMD má v mobilním segmentu jen slabých 10% a stále klesá. Pro AMD je to o to bolestnější, že počet prodaných mobilních procesorů poprvé překonal počet desktopových! Tím se mobilní trh stal o chlup důležitějším než desktopový, což pro AMD v jeho situaci není příznivá informace. Celkově se mobilních CPU prodalo na 37,1 milionu kusů v Q4 2008 a to je o 1,5 milionů více než v desktopu.

  Zajímavé je to také z hlediska průměrné ceny prodaného procesoru v jednotlivých segmentech trhu. Například v mobilním snížilo AMD průměrnou prodejní cenu svého CPU z 62 na 53 dolarů. Intelu také spadla průměrná prodejní cena a to z 87 na 78 dolarů. Vývoj na serverovém trhu je trochu jiný. AMD zvýšilo prodejní cenu průměrného procesoru z 348 na 433 dolarů, zatímco Intel ze 448 na 470 dolarů. Nicméně tím dobré zprávy pro AMD končí, protože trh se serverovými CPU se jinak celkově propadl a AMD na něm obsadilo o 2,4% nižší podíl než dříve. Pro Q4 zabralo AMD 11,4% trhu, zatímco konkurenční Intel zabral 88,6%. Nicméně serverových CPU se prodalo asi jen 2,74 milionů.   

cpu_mkt_shr_history_q4_2008

  A prognózy? Cena prodávaného CPU (ASP) prý stoupne. U AMD to bude 62 dolarů u Intelu 99 dolarů. Nicméně celkově se počet prodaných procesorů výrazně sníží. Původně se předpokládalo něco okolo 7%. Dnes jsou odhady poklesu trhu s CPU v Q1 2009 o výrazných 15% s tím, že to může být i horší. Z hlediska výrobců CPU, je to poměrně špatná zpráva pro AMD, kdy nové procesory Phenom II, které jsou konečně pořádnou konkurencí Intelu, přichází do situace, kdy desktop je až druhý v pořadí za mobilním a celkově se jedná o CPU dražších cenových skupin a ochota zákazníků utrácet obecně za dražší věci klesá. Na mobilním trhu to pro AMD vypadá zatím různě - uvidíme nakolik mu pomůže platforma NEO, která by v současné situaci mohla být správnou cestou - není to nebook, ale je to levný plnohodnotný notebook. Celkově ale AMD stále nemá konkurenceschopné CPU vyšším modelům Intel Core, což AMD výrazně snižuje konkurenceschopnost i příjmy z mobilního segmentu. Pokud AMD brzy situaci na sílícím mobilním segmentu nestabilizuje, poklesne jeho podíl dost výrazně. Celkově je Q4 2008 procesorový podíl AMD a Intel stejný, jako byl naposledy na přelomu let 2004 a 2005, což není pro AMD potěšující informace a ostatně i celý procesorový trh, který si v poslední době užívá alespoň zdánlivé konkurence, by mohl brzy nadvládu jednoho výrobce pocítit. Na druhou stranu v zájmu samotného Intelu rozhodně není pád AMD. Intel má naopak zájem udržet AMD ve hře na životaschopném podílu, kdy má pokoj od antimonopolních ochránců a alespoň se s někým může srovnávat a ukazovat, že je lepší. Na x86 trhu s procesory nikdy skutečné kunkurenční prostředí nepanovalo a nepanuje. AMD je 25x menší společnost než Intel a Intel má páky prodávat i to, co se mu nepovede úspěšněji než AMD i to co se mu povede. To není zásluhou marketingu, povedenějších produktů ani lepších technologí, ale prostě pozicí a velikostí na trhu a ovlivňováním všeho, co s tím souvisí ...   

Zdroj: XbitLabs




Je na trhu s CPU funkční konkurenční prostředí?


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 19:51:16
avatar
Hmm, "raz si hore raz si dole..." alebo tak nejako to je. Ale kedze teraz je AMD dole, moze ist uz iba hore Aspon dufam...
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - fanda AMD 2009-02-05 20:13:29
avatar
Vazne fandim AMD Má dobrý pomer cena/výkon (aspon podla mna)... Hlavne ceny ma AMD dobre Takze dufam ze sa AMD trosku dostane aspon na tych 30 % ... Drzim jej palce ;)
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 20:19:09
avatar
AMD by sa malo uz konecne rozhybat a vytvorit nejake dvojjadrace alebo nizko taktovane trojjadrace na 45nm do notebookov lebo intel ich tam drvi,neni o com ... Co sa tyka spotreby aj vykonu ... Neo je spravnym krokom ale treba makat dalej ...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 20:25:23
avatar
dokud amd neudělá lepší procesor než intel, tak bude vždy jen živořit
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 20:35:25
avatar
AMD udělalo lepší CPU, ale je mu to prd platný ... to by to musel být přímo zázračný CPU, který by změnil běh dějin ...
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 21:07:24
avatar
Svojho času Athlony XP drtili Pentium IV a čo sa nestalo? Intel znižoval ceny ako sa len dalo aby zastavil rozbeh AMD a minimalizoval jeho zisk + zatlačil na výrobcov PC zostáv a Pentium sa veselo predávalo omnoho lepšie ako by súdny človek očakával ... a výsledok sa samozrejme dostavil. AMD nezarobilo toľko koľko by logicky malo vzhľadom na kvalitu svojich produktov, no a Intel? Tomu prehmat menom netburst a nižšie predajné ceny než na aké bol zvyknutý nijak znateľne ublížiť nemohli.
Čiže nič ako fungujúca konkurencia na trhu procesorov neexistuje.
Neznámý  2009-02-05 22:36:31

Zdar UXMALe, no jo to a to to, máš, vlastně, pravdu, a ještě, a to ještě, má Firma Intel, více, a to více, Továren, na procesory, než a to než, Firma AMD, ale, zase, kdyby,a to kdyby, se Firmě AMD, dlouhodobě, a to dlouhodobě, dařilo, tak, třeba, a to třeba, by Firmu Intel, taky, a to taky, vyčerpalo, prodávat, a to prodávat, ty, své procesory, a to, ty, své procesory, skoro, a to skoro, zadarmo, i když a to i, když kdo-ví, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 13:57:48
avatar
Ono ale peniaze hýbu svetom a aj keď sa tomu neteším, tak Intel bude bohužiaľ asi vždy prvý, pretože keď aj bude mať horší procesor tak si zaplatí snáď všetkých vedcov na svete aby preňho vyrobili niečo poriadne, no AMD má určitý rozpočet a ten prekračovať nemôže a preto sa musia naozaj veľmi snažiť, aby vyrobili poriadny procák a lepší než konkurencia, ktorá má financií neobmedzene. Ale pevne verím, že sa to raz u Intelu fakt pose*e a u AMD naopak veľmi vydarí a misky váh sa vyrovnajú
Bob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ano, to je pravda... 2009-02-06 11:01:49

...zacalo to v roce 2004 Opteronem...a tim to take skoncilo... V te dobe to byl opravdu lepsi kus kremiku nez od Intelu. Jenze od tech dob se mnohe zmenilo a dnes AMD hraje druhe housle - zcela opravnene.
fusionSVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 20:42:34
avatar
AMD nezachrani nic ine , ako navysenie cien !
Pri dnesnej cene procesorov si AMD pyta dost malo penazi.
To iste plati aj pre graficke karty ATI !
Pokial AMD nenavrhne fakt niaky genialny CPU , ktory zaujme a bude dost vykonny , tak budu stale v cerverych cislach !! bohuzial. som zvedavy na ich projekt BULDOZZER ! Tiez nemaju nic konkurencie schopneho v Mobilnom Sagmente.
Ale chapem , ze AMD je 25x mensie ako INTEL ( by DD ) !
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 11:49:10

Podle Bloomberg Intel má cenu 79 mlrd doll. AMD - 1,4 mlrd doll. To dává poměr 1/56. Nevím, podle čeho se počítalo 1/25.
Hfero3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 20:43:56
avatar
Ale aby si naozaj prilepšilo musí prísť s niečím čo ešte nebude mať Intel. Alebo aspoň v niečom to bude musieť byť o dosť lepšie
houmer56 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 20:55:06

25 je DDho oblíbené číslo nebo ne? AMD si za současnou situaci může samo, ač je to moje "oblíbenější značka". Snaha prosadit s nativním quadem jako hlavním produktem na trhu, který na to nebyl připraven bylo slušně řečeno hloupé. Nechali si ujet vlak v dualcore a nezvládli ani ten quad, takže prostě smolík. Intel si může být větší třeba stokrát, ale prostě má čuch na to co kdy uvést. Pokud tedy nepočítám průser s P4. To, že si pak může diktovat ceny,jaké se mu líbí už je druhá věc... Sice se mi to vůbec nelíbí, ale kvůli tomu si prostě horší CPU za stejný prachy nekoupim....
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD 2009-02-05 21:20:21
avatar
Podle mne kdyby se AMD vysvihlo trosicku vic nahoru tak by se hned jinak prodavalo!!!nedavno tu byl clanek ze AMD bude mit 3.6GHz ctyrjadra...to je nekomu malo????
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 21:57:21
avatar
problem je ale kdy to bude a co bude mit tou dobou intel
Neznámý  2009-02-05 22:39:55

Zdar RAIGORe, no, to je, jednoduché, a to je jednoduché, Firma, a to Firma Intel, tady, a to tady, tou dobou, bude, a to bude, mít, asi tak, ty DvouJjádrové, a to, asi tak, ty DvouJjádrové procesory, Intel Celeron, asi tak, a to asi tak, na té Frekvenci 1,4 GHz, a asi tak, se spotřebou, a to asi tak, se šíleně, vysokou, spotřebou, na tak, nízkou Frekvenci, a to, a to to, se spotřebou, asi tak, a to asi tak, 65 Wattů TDP, na asi tak, a to na asi tak, té Výrobní Technologii, asi tak, a to asi tak, 32 NanoMetrů, a nebo, jo co?
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 11:21:24
avatar
Frekvencia nie je vsetko, ako uz bolo dokazane v dobach P IV a Athlonov.
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 15:00:58
avatar
No tak podle toho co se tady psalo tak to ma byt tento rok ne???vim ze se to ma zpozdit ale mohli by to stihnout....co bude mit intel???jestli se nepletu tak i7 je ctyrjadro ne???a ma frekvenci 3.6 ne???nejaky turbo nebo co...intel fakt nesleduju takze nevim!!!
Caveman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 17:14:03
avatar
Já ho mám...a ten kdo taktnul Nové Phenomky tak je má také
Hfero3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 21:51:18
avatar
Ale ktovie čo dovtedy bude mať aj Intel. Ten bude mať aj tak niečo výkonnejšie (aspoň podľa mňa určite) a AMD procesor asi nebude mať nejakú väčšiu výhodu napr. v spotrebe alebo výkone aby presvedčil a upútal viac ľudí aby si kúpili práve jeho a nie konkurenciu
Neznámý  2009-02-05 22:42:17

Mno, na 22 NanoMetrech, očekávám, a to očekávám, asi, tak a to asi tak, ty DvouJjádrové procesory, Intel Celeron, asi tak, a to asi tak, na té Frekvenci 1,2 GHz, no, a se spotřebou, a to se spotřebou, asi tak, a to, asi tak, 65 Wattů TDP, to a to to, budou, ty dobré, a pomalé, a to dobré, a pomalé procesory, a to ty, dobré, procesory, asi tak, a to asi tak, do těch Počítačů, Commodore 64, a nebo, snad ne co?
Neznámý  2009-02-05 22:45:00

Neptejte se a to neptejte, se co a to co, bude, a to co, bude, mít, Firma Intel, asi tak, a to asi tak, na té Výrobní TEchnologii, asi tak, těch 13 NanoMetrů, to a to, to budou, a to budou, ty, DvouJJádrové procesory, a to ty, DvouJjádrové procesory, Intel CEleron, asi tak, a to asi tak, na té Frekvenci, asi tak, 0,8 GHz, a s tou, a to s tou, šílenou spotřebou, na tak, nízkou, Frekvenci, a to se šílenou, spotřebou, na tak, nízkou, Frekvenci, a to, se spotřebou, asi tak, až 65 Wattů TDP, a no, mezitím, a to mezitím, Firma, a to Firma AMD, tu bude, a to tu bude, mít, a to tu bude, mít, ty, DvouJjádrové procesory, asi tak, a to asi, tak, stejně, vykkoné, a na stejné, Frekvenci, akorát, a to akorát, že asi a to, asi tak, s 32x, nižší, spotřebou, a nebo, jo co?
Hfero3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 22:50:19
avatar
A čo asi očakávaš Ladiku na 6nm?
bobul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-05 22:00:56

Podle mě je nutnost, aby AMD uvedla úsporný procesor do noťáků. Něco na 2GHz a s menší spotřebou. Toho se prodává nejvíc. Kdyby nastavili i nízkou cenu(což u AMD není nic nemožného)-mohl by se jít Intel "klouzat". Ty levný sračky jako Intel Atom ať si nechaj!!!Neni to uplně špatnej nápad ale 945ka???Komu to sakra chtěj prodávat?? AMD Neo se mi začíná líbit. Jinak AMD do toho!!! Mobilní trh je budoucnost.
korba.12 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 07:59:50

To co firmě AMD chybí není výkon ale peníze za které by mohla vyrábět více procesorů ve více továrnách. A tím pádem by si mohla zaplatit i mnohem lepší výzkum a marketing. Jenomže je smůla že AMD má tak málo peněz. Ale když to vemete a zpočítáte to tak podle financí by AMD mělo mít asi tak 4% trhu. A myslím že AMD je dost dobrá firma když s 25x menšími financemi než intel dokáže konkurovat (aslespon cástečně). Já sám AMD fandím a doufám že časem bude mít alespon tech 30% trhu a né 17%.
Caveman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 17:17:43
avatar
AMD má Informace z IBM a ten je opravdu hodně napřed před Intelem...jinak když vyšel 1 Phenom...kde byl Intel?Teprve nedávno uvedl 4 Jádro...sice opět velice dobrý CPU ale zase drahej...No a kolik jich prodává?Moc ne že...bohužel těch peněz co dává do Marketingu se musí někde odrazit...Takhle nějak to dělá Nvidia..Microsoft...atd že....holt prachy vládnou světu
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 17:24:31
avatar
ehm? kde byl intel kdyz vysel phenom? vesele zacinal masove prodavat Q6600, ktere se od te doby stalo jednim z nejuspesnejsich procesoru a nejuspesnejsim ctyrjadrovym procesorem.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-07 07:49:10

presne tak.. aj z tohto dovodu je v mojom pracovnom PC Q6600 uz skoro 2 roky..

ono je sice pekne, ze sa phenom II priblizil C2Q - a aj to nie tym rychlejsim modelom - ked rovnaky vykon ktory ponuka novy phenom II tu mame uz viac ako 2 roky...

a co sa tyka stareho phenomu - tak ten by som si nedal do compu ani zadarmo... o phenome II by som uz ale uvazoval.. keby samozrejme prisiel pred tymi 2 rokmi a momentalne tu nebol lepsi produkt: intel Core i7...
Honza25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Prodeje GPU? 2009-02-06 10:58:48

Spis by me zajimaly podily výrobcu GPU. Nekde sem myslim videl ze AMD podil nezvetsuje coz me prekvapilo....
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 13:34:49

Musim s autorem nesouhlasit, kdyby to prostredi nebylo funkcni tak tu dnes mame 2-4 jadra Presscoty mk.V a vsichni by nam tvrdili jaka je to vykonostni pecka....
Ano, to prostredi neni zdaleka tak funkcni jak by melo byt o tom neni pochyb, ale pokud si uvedomite tu situaci jak A64ky donutili Intel k zahozeni Presscotu resp. nefunkcniho primotopu zvany netburst a postavili architekturu core tak nemuze nikdo rici ze konkurence nefunguje protoze to je lez
(lidove receno stoji to za pendrek ale jakz takz to funguje, 1x10na9 lepsi nez kdyby AMD-Ati nebylo)


Ted k clanku, docela nechapu proc AMD-Ati ktere ma Deneby 2,8GHz a 3,0GHz schopne chodit na patici AM2+ tyto cipy neveme a neudela je s patici pro notasy, okamzite by vyresili veskere problemy s notebookovym trhem...
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Souhlasim 2009-02-06 14:35:34
avatar
Naprosto souhlasím. Phenom II taktovaný okolo 2GHz by se podle mě do 45W maximální spotřeby vešel naprosto v klidu. A uchladitelný by byl také. Nemluvě o odvozených dvou a tří jádrových variantách.
Neznámý  2009-02-06 15:33:00

Zdar UnceFIDo, ty jo, a to ty, jo, sleduj, a to sleduj, kam, a to, kam, až jde, a to kam, až jde, přetočit, a to přetočit, ta Grafická Karta nVIDIA GeForce GTX 260, od a to od, Firmy GALAXy, no, jo holt, a to holt, Firma GALAXy, od ní, a to od, ní, mám, a to mám, tu Grafickou a to tu Grafickou Kartu nVIDIA GeForce FX-5200 se 128-Bit. sběrnicí, ve SLOTu AGP 8x, momentálně, a to momentálně, mám a to mám, tuhle, Grafickou Kartu nVIDIA GeForce FX-5200 se 128-Bit. sběrnicí, do SLOTu AGP 8x, tak momentálně, jí a to, jí mám, na Opravě, a to na Opravě, v Rokytnici nad Jizerou v Suře, protože, a to protože, se mi, a to se mi, na ní, netočí, a to protože, se mi na ní, netočí větráček, no, ale, ta a to ta, Firma GALAXy, byla, a to byla, vždycky, a to, vždycky, EXKLUZivní a něčím, a to něčím, a to skoro, pořád, něčím, EXKLUZivní výrobce, Grafických karet, a toto, a to toto, no tak, více viz. tady: http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=12612&Itemid=67&limit=1&limitstart=99#comments ,tak, si to, třeba, užije, je a to je, toho, jasným, důkazem, Sorry, za Of-Topic, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - co grafiky? 2009-02-06 15:36:10
avatar
přijde i výsledek prodeje grafik?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 15:49:04
avatar
článek na to už tu byl .... tenhle nebo minulý týden ;)
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 16:36:00
avatar
tak to se omluvuju. ten článek jsem asi nestihnul v hlavní nabídce
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 17:47:38

Že je mobilní segment velmi důležitý bylo zřejmé již hodně dlouhou dobu. A mobilní segment stále rostl a rostl. Možná by jeho růst mohla ovlivnit finanční krize.
HD_Fugas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-06 19:19:50
avatar
Doufejme že se chytnou i v mobilnim segmentu,to je totiž třeba.
Fandim outsiderům a proto u mnne převládá náklonost k AMD za každou cenu.....................................monopol Intel opravdu nemusim i když dělaj oi něco lepší výrobky
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 804x
Komentářů: 7
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 811x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1340x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1079x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1848x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1950x
Komentářů: 3