Intel se odvolal proti pokutě od EU – AMD prý neomezoval Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 24 July 2009
altSpolečnost Intel se odvolala proti pokutě, kterou jí vyměřila EK za omezování AMD na trhu …

 

 

 

Pro připomenutí o co šlo. Již roky běželo dlouhé vyšetřování praktik společnosti Intel a některých spolupracujících firem, zejména výrobců PC, kdy se v letech kdy proti sobě stály první procesory Pentium 4 a Athlon 64. Tehdy Intel využil svého vlivu a lepší a v té době i levnější procesory AMD se kupodivu neprosazovaly. Intel měl tehdy podle výsledků vyšetřování slibovat velké výhody těm, kteří nebudou stavět počítače na procesorech AMD. Připomeňme, že podobná vyšetřování byla vedena proti Intelu již po celém světě a minimálně ve dvou z nich (Korea a Japonsko) byl již Intel shledán vinným a zaplatil pokutu ve výši několika desítek milionů dolarů.

Stejný závěr a tedy že Intel si počínal nefér, mělo i vyšetřování Evropské Komise a ta odsoudila Intel k rekordní pokutě 1,06 miliardy euro. Intel sice tedy pokutu zaplatil, ale zároveň se odvolal a chce přimět EK k přehodnocení rozhodnutí. Intel má za to, že EK nezvala v úvahu všechny důkazy, některé prý byly rovnou ignorovány a jiné zase špatně vyloženy. Nutno ovšem dodat, že by bylo podivné, aby vyšetřování EK mělo jiný závěr, než ukončená vyšetřování ve stejné věci v Korei a Japonsku. Intel tak pravděpodobně hraje hlavně na čas. Před ním je totiž podobné řízení i ze strany ameriských úřadů a také soudní stání, ve kterých jej žaluje přímo AMD. To by samozřejmě mělo výraznou oporu, kdyby různé vyšetřovací komise po celém světě stály na jeho straně se svými zjištěními.

Bohužel, upřímně řečeno, snad vyjma několika lidí v Intelu, si téměř nikdo nemyslí, že by Intel skutečně nezneužil svého postavení v dobách nedávno minulých. Jak poměrně často připomínám, procesorový trh, kde proti sobě stojí hlavně firmy AMD a Intel, má do zdravého konkurenčního prostředí hodně daleko. AMD je mnohonásobně menší než Intel, který v podstatě ovládá x86 trh a nelze ani vzdáleně považovat AMD a Intel za rovnocenné společnosti. Proto zkrátka když se v minulosti stalo, že AMD prostě uvedlo lepší procesory než Intel, Intel nechtěl ztratit svůj podíl a riskovat, že by se AMD skutečně stalo významným konkurentem a zkrátka udělal vše proto, aby tomu zabránil a zkrátka překročil únosnou mez. Téměř všichni to vědí a už dávno se s tím všichni smířili, aktuálně nás mrzí spíše to, že Intel to prostě nepřizná (i když už 2x to zaplacením pokut přiznal).

Osobně si myslím, že rozhodnutí EK je zcela konečné, odvolání Intelu je jen teatrální krok aby se neřeklo. Jediné, čeho Intel pravděpodobně dosáhne, je navýšení pokuty, stejně jako u dříve odsouzené společnosti Microsoft. A že má EK ještě velký prostor ke zvýšení pokuty. Udělených 1,06 miliardy euro je jen něco přes 2% ročního obratu, a EK může udělat až 10%. Osobně bych si skoro vsadil, že za zdržování vyfasuje Intel k již uděleným 1,06 miliardám, dalších skoro 1 miliard eur. Intelu to stejně může být úplně jedno. 21 let zisků mu nadělalo desítky miliard, že ho pár miliard vůbec netrápí a v podstatě mu jde jen o to, minimalizovat škody na pověsti … I to je jistým důkazem toho, že na procesorovém trhu žádné normální zdravé konkurenční prostředí neexistuje a upřímně, obhajoba Intelu, že prý EK nevzala v potaz vysoce konkurenční prostředí, kterým je údajně trh s x86 mikroprocesory, mi přijde jako těžký sarkasmus, až to snad ani nemůže Intel myslet vážně …Sorry, ale na poli x86 CPU drží Intel 80% celkem, AMD lehce přes 19% (třeba na noteboocích stěží 10%) a na zbytku a tedy necelém 1% trhu paběrkuje VIA. To mě jako vysoce konkurenční prostředí vážně nepřijde.

Zdroj: DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Buble [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 07:43:10
avatar
Není divu že se odvolal. Kdyby se přiznal tak by v jiných dalších kauzách neměl vůbec žádnou šanci. Vím jen že se k jedné schylovalo v americe, možná už probíhá, ale podrobné info o ní nemám. A to odvolání ho určitě bude stát prachy navíc.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 09:38:18

Darmožrouti a darmošlapi z EU si zase potřebují zvýšit životní úroveň.Kdo to bude příště, pěstitelé málo rovných banánů, nebo nedostatečně kulatých rajčat?
Superdrooper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 09:57:23
avatar
Příště to prý bude žaloba na všechny uživatele internetu, kteří do internetových diskusí trousí svoje bezpředmětné, nesmyslné a neužitečné příspěvky a narušují tak právo všech na bezproblémový přístup k příspěvkům užitečným a smysluplným. Takže už teď jsem začal šetřit na pokutu, což doporučuji i Vám.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 11:52:36

Ano, máte pravdu, pokuta za příliš, či málo zaoblené ovoce a zeleninu už nemuže být uložena.Toto nařízení EU bylo po mnoha letech před měsícem překvapivě zrušeno.Vypadalo to v tu chvíli, že v EU už snad dostali rozum.
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 10:16:43
avatar
když se EU naváží do korporací, které všemi možnými prostředky narušují správnou funkčnost trhu, jsem pro...
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 16:13:07
avatar
"když se EU naváží do korporací, které všemi možnými prostředky narušují správnou funkčnost trhu"

Proboha, vždyť si protiřečíš... Ty to nevidíš?

Trh není plánovité hospodářství... Trh bych přirovnal k živé řece plné dravých ryb, kdežto plánovité socialistické (čti evropské chápání trhu) je bahnitý rybník plný smradlavých kaprů :-D
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 19:31:19
avatar
abych pokračoval v té tvé metafoře a zároveň odpověděl na tvou otázku níže: myslím, že aby byl trh v pořádku, potřeboval by více druhů zdravých ryb, a ne jednu dominantní a jednoho ubohého mrchožrouta
Superdrooper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 11:10:17
avatar
Mno, těžko může Intel narušit "správnou funkčnost" trhu, může se jen v rámci konkurenčního boje dopustit např. dle našeho právního výkladu nekalé soutěže, což naznačuje to "omezování" konkurenční firmy AMD. Spornou otázkou spíše zůstává, zda ta masivní podpora prodeje ze strany Intelu (množstevní slevy, exkluzivní slevy, slevy za věrnost, slevy za podporu značky, slevy za exkluzivitu, různé výhodné sety, marketingové pobídky, sponzoring, negativní či pozitivní diskriminace, dárečky zdarma, ...) již překročila mez nekalé soutěže či nikoliv. Stále ale platí: jiná zem, jiný právní rámec a co právník, to jiný právní názor.
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 12:26:51
avatar
no, moje ekonomické vzdělání je dosti chatrné, takže jsem to asi špatně formuloval. ale musíte uznat, že trh s x86 procesory v pořádku není, a pokud to nezpůsobuje Intel svou politikou, tak kdo?
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 14:05:59
avatar
Mno a můžeš tedy nějak podrobněji specifikovat JAK není trh s x86 "v pořádku" a jak by podle tvého názoru vypadal trh "v pořádku"?
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 16:11:46
avatar
teď si dovolím tvrdit, že trh v pořádku víceméně je (ideální nebude samozřejmě nikdy). Ale byly doby (okolo let 2001-2005), kdy Intel opravdu nemístně ovlivňoval prodeje, odběratele i konkurenci. Popsalo se o tom tuny papíru. A jestliže dostal flastr jak v USA, tak EU, tak bych to ani moc nezpochybňoval.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 16:21:51
avatar
Ano, je tomu tak. Já jen přemýšlím, co je menší zlo. Jestli uvolnit mantinely tak, aby měli všichni možnost ovlivňovat situaci ve svůj prospěch i těmito prostředky (sviňskými, vždyť konkurenční boj nikdy není nic pro slabé žaludky), nebo to všechno po vzoru EU regulovat, hlídat a ... brzdit...
Protože ideální stav, kdy se všichni budou chovat hezky, nikdy nenastane. Ještěr v nás je hluboce zakořeněn :-D
Neříkám, že se někdo (nejde jen o Intel) nechová hnusně, řeším jestli v dlouhodobé perspektivě ta naše upravená zahrádka chránící kdeco kdečím, má šanci proti dřívějšímu či pozdějšímu náletu Bolševníku, nebo spíš Čínovníku :-) z oblastí, kde tohle řeší jinak... Jestli to vůbec řeší...
Superdrooper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 16:48:54
avatar
Přesně tak, mě taky Intel v letech 2001 až 2005 ovlivnil, neboť v té době nabízel horší a dražší procesory než AMD a tak mě donutil kupovat procesory právě od AMD (AMD Duron, AMD Sempron a též AMD Athlon 64). Dodnes mu to nemohu zapomenout!
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 18:00:16
avatar
O tebe ale nešlo. Tehdy šlo hlavně o velké nadnárodní HW vendory typu Dell, HP, Acer apod. (a sekundárně menší "lokální" výrobce) kteří realizují až 80% trhu s PC. Na domácí bastliče to vliv nemělo, ovlivněny byly hlavně firemní trhy, sám mám v práci kopici dožívajících Dellů s P4, které, kdyby měly AMD CPU, tak by byly jednak výkonnější a hlavně tišší.. Jenže AMD v té době nemělo serverové CPU (Athlon MP se s Xeony a hlavně intel čipsety rovnat opravdu nemohl), a tak tihle výrobci museli chtě nechtě prodávat Intely.
Superdrooper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 16:16:38
avatar
No, moje ekonomické vzdělání není vůbec chatrné, protože prakticky není žádné. Jen se snažím ze sebe dělat chytrého, i když o tématu vím totální kulové a většinu frází jen přejímám z článků z jiných webových stránek. Hlavně to ale nikomu neříkej, abych tady nebyl za blbce!
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 16:44:44
avatar
Já mám woe zemědělku a mezinárodní právo jsme brali hned mezi dojením na dvě doby a inseminací
Si musíš umět vybrat školu...!
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 19:29:09
avatar
no já jsem na tom více méně stejně, mám dva semestry mikro a makroekonomie, ale tam jsem totálně nedával pozor a opisoval jsem co se dalo, protože mě to vůbec nebavilo...
tak mě tu prosím nekamenujte
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 14:59:22
avatar
Zbytocne sa tymto zatazovat. Pravdepodobne sa to skonci mimosudnym vyrovnanim(ako to vo vacsine takychto pripadov byva). Samozrejme nemoze sa to aplikovat teraz cez krizu, ked su vsetci v minuse takze hned ako budu z najhorsieho vonku. Preto hraju o cas. Tot moj nazor.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 382x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1491x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1847x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2357x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2091x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1383x
Komentářů: 0