Proč Intel nikdy nekoupí NVIDIA? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 11 December 2009
altV minulých dnech se opět rozhořely diskuse nad tím, zda by náhodou Intel nechtěl koupit NVIDIA …

 

 

…on by možná i chtěl (zbavil by se konkurence), ale osobně si myslím, že to prostě není reálné a žádný antimonopolní úřad by to neschválil (hlavně kvůli pozicím na GPU trhu). Analytici nám pak předkládají několik dalších důvodů, proč je spojení Intel a NVIDIA absolutně nereálné …

1, Intel nepotřebuje NVIDIA! Intel je největší výrobce grafických jader na světě a s uvedením procesorů s integrovanými GK se jeho podíl ještě zvýší. Kromě toho má Intel vlastní mnohem větší vývojové zdroje a současné GPU, navzdory tomu co si myslí NVIDIA, vlastně nepotřebuje. Důkazem je samotné zrušení Larrabee. Intel by samozřejmě vlastní klasické grafiky chtěl, ale to nic nemění na skutečnosti, že je vlastně k ničemu nepotřebuje a klidně si tak může dál utrácet neuvěřitelné částky (roční obrat NVIDIA) jen za vývoj Larrabee.

2, Intel a NVIDIA by se nikdy nedohodly na spojení. Rozdíly v uvažování a neshody mezi vedoucími představiteli obou společností jsou naprosto nepřeklenutelné. To by muselo oběma najednou téci hodně do bot a nějaká výraznější konkurenční společnost by musela podnikání obou firem výrazně ohrožovat a to je dost nepravděpodobné. Prý by bylo možné hluboké rozdíly a rozpory obou společností překonat jedině násilným odstraněním některých konkrétních vedoucích činitelů …

3, rozpory panují i mezi akcionáři, část NVIDIA akcionářů by nikdy přátelské převzetí Intelem neschválila a je prý hodně nepravděpodobné, že by se Intel a NVIDIA vůbec kdy shodly na ceně.

Podle mě je pravděpodobnost, že Intel koupí NVIDIA asi stejná, jako že Intel koupí AMD. není vyloučené, že by ale NVIDIA podpořil nějaký jiný investor, jako se to například stalo u AMD, která se rozdělila a většinu v nové výrobní části AMD (GlobalFoundries) drží nyní Abu Dhabi, stejně jako drží necelých 20% přímo v AMD a v obou případech plánuje velkou expanzi. Je totiž pravdou, že ačkoliv Intel byl nucen odložit vydání Larrabee, co by grafických karet pro koncové uživatele, nepřináší mu to žádné problémy a naopak v problémech je NVIDIA. Ta nadále oslabuje na grafickém trhu. Integrované grafiky pro AMD-Intel jsou pro ní v podstatě ztracené a je to jen otázka času, protože na tom, že Intel uvede čipy s integrovanými grafikami v Q1 2011 a AMD o rok později se prostě nic nezmění. NVIDIA nemá a nebude mít x86 procesor a tak přijde o celý čipsetový AMD-Intel business, kteří tvoří 30% jejích příjmů! Jediná naděje spočívá v HPC segmentu (FERMI) kde to ale bude mít NV nesmírně těžké s prosazením proti CPU Intelu a CPU-GPU AMD. Každopádně vysoké zisky z realitně levných (výrobně i vývojově) integrovaných platforem se pro NVIDIA tenčí a HPC (TESLA-FERMI) bude muset hodně uspět, protože tam je všechno výrazně dražší. Každopádně nikdy neříkej nikdy, ale následující roky 2010-2011-2012 by NVDIA měla být prý odhadem analytiků slabší než je dnes a je tedy otázkou, co se za tři roky stane, protože situace bude zcela jiná než dnes.

Každopádně pro nejbližší dobu je spojení firem Intel+NVIDIA z kategorie fantasy.

Zdroj: Xbitlabs.com, DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 16:56:59
avatar
DDmu asi vrtalo hlavou když sem minulý teden napsal
>aby Intel nakonec nekoupil Nvidia jako AMD koupilo ATI
to by byla prča<
že nám dal takový pěkný článek
třeba za tři roky muže mít Nvidia 5% podil trhu a pak to nemusí být sci-fi
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 19:27:15
avatar
no a přečetli si to až na Xbit a u JonPeddie ;) všichni čtou DDWorld
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 21:49:07
avatar
bohužel ne ja čtu jen tady
LucifeRiK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 17:33:33
avatar
keby je to tak v skutocnosti ako v ddho clankoch o nv tak by to mozne bolo skoda ze skutocnost je ina celkom tieto clanky o nv ako keby je 2pred krachom su komicke..to ze nv vie zatobit prachy by uz mohlo byt kazdemu jasne uz len preto ze si staci prelistovat tesco letak a pozret ake gk su v zostavach..
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - IMHO 2009-12-11 17:39:08

nVidiu by mohol kupit Apple, keby chcel. Peniaze na to ma a za nejakych 5 rokov by mac os x mohol bezat na niektorej z dalsich generacii fermi chipu.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 19:17:36
avatar
na vánoce taky bude plno pohádek
ElectricKota [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 20:13:42
avatar
Už se teším na klasiku:
tři oříšky pro nvidiu, nebo s Intelem nejsou žerty, ATi, z pytle ven!, Byl jednou jeden AMD...
DDR0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 17:42:22
avatar
Pro nejbližší dobu je to fantasy ale do budoucna...
ostatně AMD se spojilo taky s výrobcem grafik ATI a prošlo to
a i ostatní teze mají hliněné nohy.
a)Intel největší výrobce "grafik"?? to by i jiné firmy byly výrobci "grafik", pokud jde o to zda umí vyrobit zařízení které zobrazuje 2D obraz Faktickým výrobcem a dodavatelem grafik jsou jen ATI a NVIDIA a přicmrndává jim VIA a o Matroxu jsem už dlouho neslyšel.
b+c) vedení je nahraditelné, zvlášť v delším horizontu cca tak 5 a více let se ukáže co dál. Pokud se Fermi nepodaří a Nv bude dál slábnout, jakože tomu vše nasvědčuje, tak by za čas její cena mohla dost klesnout a pak by většina akcionářů byla pro spojení než očekávat jen mizerné zisky. A koneckonců jestli stávající vedení bude takhle vyskakovat tak se zachvíli může začít dusit ve vlastní šťávě bo Intel jim ztrpčí život jak to jen půjde. Je to stejná situace jako by si maloměšťák chtěl vyskakovat na miliardáře, úsměvné Ano, NV si může vyrábět profi grafiky atd, otázka je zda ji to uživí, poněvadž ION a podobné drobnosti nejsou na velké zisky a není na tomhle písečku sama. A také když by na to došlo může dojít na otázku kompatibility, když by se začala moc navážet. Náhle se může zjistit že Radeony budou kompatibilnější s Intelem než GeForce... a AMD má své tak je na svou platformu nemusí vůbec pustit
A jak tu někdo píše, nejlepší by bylo spojení s Apple - mají podobnou mentalitu a jsou si sympatičtí
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 19:32:20
avatar
hned první věta a hned ses zcela vyšachoval ...

spojení AMD a ATI nic nebránilo .... firmy si v ničem nekonkurovali, nikde neměly většinu a tedy nic proti čemu by ze strany nějakých komisí měly být výhrady. navíc ATI se chtělo nechat koupit ;).

I další tvé věty svědčí o obrovské neznalosti a doporučuji radší více číst, většinu věcí se můžeš dočíst v mých článcích:

Intel je největší výrobce grafických jader na světě a stále roste ať NV nebo ATI vydávají cokoliv. Ani Intel, ani NV ani ATI nevyrábějí grafické karty, dokonce jediným výrobcem grafickcýh čipů je defacto Intel, který má vlastní továrny. ATI i NV fakticky nemají vlastní továrny a nikdy neměli a necháváají si čipy vyrábět u TSMC. ATI brzy mít ale vlastní výrobu bude (GlobalFoundries 30% podíl AMD-ATI).
DDR0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 21:25:32
avatar
obrovské neznalosti??
Intel vyrábí grafická jádra ale ty se nedají měřít se skutečnými od NV či AMD, jsou to jen zobrazovadla zakladního obrazu, nic víc, nic míň, to jsem myslel těmi uvozovkami.
A dále, mé teze jsou blízko pravdy, poněvadž v tomhle byznysu vládnou mafiánské praktiky takže za pár let to takhle může dopadnout. AMD taky svými 64b čipy nijak výrazně neohrožovalo Intel a jak to dopadlo?
Takže fakticky si NV a Intel nekonkurují a dobrý tým právníků by s těmihle fakty udělal divy Ono je to jako by oba vyráběli napřiklad kola - jeden pro formule a rychlá auta a druhý pro babety.Oba by sice vyráběli totéž ale fakticky jejich segmenty by se stýkali jen nepatrně. Maličko si konkurují akorát v integrovaných řešeních ale i tam jsou specialisti lepší
Dále - Ati neexistuje jako firma, existuje jen AMD a Ati je divize a ten název se používá ze zažitosti a nostalgie. A za druhé AMD továrny mělo a dosud v nich má podíl takže jediný kdo nemá je NV
A mimochodem, je docela úsměvné jak se jednou Nvidia označuje jako softwarová a podruhé jako hardwarová společnost, jak se to zrovna hodí
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-12 11:48:49
avatar
jenže tady vůbec o výkon nejde, jde tu o podíl na trhu. A ať chceš nebo ne, tak ho má Intel se svými "zobrazovadly" pořád většinový.

OT: DD, mohl bys prosím odstranit ten obrovský odkaz "Přidat k oblíbeným" hned pod logem? Nebo ho třeba někam posunout? Nebo ho třeba zobrazovat jen pod podmínkou, že DDworld v záložkách nemám? Jako první položka v hlavním menu webu působí dost rušivě a navíc na něj omylem kliknu asi tak 10x za den
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - IMHO 2009-12-11 17:40:55

nVidiu by mohol kupit Apple. Peniaze na to ma za nejakych 5 rokov by mohol MAC OS X bezat na nejakej orezanej verzii fermi chipu.
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 17:56:44
avatar
Aplle komponenty nevyrábi jen montuje a předražené prodavá
pak by se k Nvidii už nikdo nedostal kdo nema Mac
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 18:01:47

A už je to tu zase... "Apple prodává předražené výrobky"...
DDR0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 18:28:01
avatar
jj eufemismus je pěkná věc, lze to říci i takto: Apple prodává obyčejný hardware, originálně zabalený a vydává ho za elite special s patřičným oceněním
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 18:50:10

Nezapomeň na MacOS X a Apple software obecně - ten vyčíslit jde, při troše dobré vůle. Co ale vyčíslit nejde, je celková pohodlnost ovládání Apple věcí, smysl pro detail, dotaženost, intuitivnost, zkrátka funkčnost ... finanční hodnota těchto parametrů nejde dost dobře vyčíslit. Proto každé srovnání ceny Win řešení (HW a SW) a Mac řešení (HW a SW) nereflektuje skutečný stav věcí.
DDR0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 21:16:34
avatar
ovládání, intuitivnost, to mají Windows od verze 95 také, ale Mac působil uhlazeněji nez Win to je fakt, ale v porovnání s nejnovější verzí to není žádný nářez. Je akorát smutné že se po něm začíná opičit Microsoft. Ale každému vyhovuje něco jiného. Já mam nejradši styl WinXP než různé experimenty. Ale na Win7 už jsem si zvykl. I Linux je docela fajn nebýt neskutečných problémů s instalací ovladačů pro grafiku. Ale to odbíham - pro někoho je hodnota MacOS X nevyčíslitelná a pro někoho nulová. Je to další firma co podobně jako MS cpe svoje řešení a chce tvořit vlastní standarty ale pozice jedničky je obsazená tak si vytvořila novou, dobře zabalila své výrobky, přidala image jedinečnosti a speciálnosti a je také jakoby první luxusní . Je to prostě pro lidi co se chtějí odlišovat.. a o tom to je
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-12 11:53:01
avatar
Spousta lidí si kupuje luxisní oblečení, auta, domy...
proč jim nedopřát i luxusní počítače? Apple očividně své zákazníky našel, jen nechápu, proč kvůli tomu leží tolika lidem v žaludku
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Takze: 2009-12-11 18:44:28

1. Apple nie je pre socky.
2. Apple by v pohode mohol dalej vyvijat chipy pre graficke karty. Apple by ich tiez potreboval. V pohode by mohli vyrobit uplne novu platformu, kedze na fermi chipoch budu bezat programy v c++ skompilovane pre fermi. Kedysi MAC OS bezal na chipoch od Motoroly a Motorola ich nepredavala iba Applu. Podobne IBM nepredavalo Power CP procesory iba Applu. Otazka je, ci je nVidia na predaj.
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-11 18:27:44
avatar
no tak lacne zrovna nie su ...
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Poviem to asi takto... 2009-12-11 20:29:35
avatar
nVidia Fantasy - Silicon Chronicles: Echoes of Acquisition
and
The Legend of Intel: A Link to the Future

DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nikdy neříkej nikdy 2009-12-12 10:15:10

Promiňte DD ale jetli to co jste napsal je i Váš názor tak je zde hodně ne zcela logických závěrů.

Ano antimonopolu by se to asi moc nelíbilo. K ostanám zdůvodněním ale mám hodně výhrad.

1. Ano Intel nepotřebuje NVIDA ale to jedině jako konkurenta. To co potřebuje jsou jeho technologie. Nepřímo to potvrdil i vývojem Larabee. Hodně věřím ve správnost cesty Fusion. Intel nemá onen grafický procesor který by mohl spojit s klasickým procesorem. Ty jeho grafické karty jsou jenom nouzová řešení. Právě technologie které Nvidia tak lehkomylsně zavrhla projektem Fermi je to co Intel potřebuje aby byl schopen nabídnout konkurenci Fusion. Krach Larabee dá sílu těm co řeknou, že by se něco takového mělo raději koupit než to vyvíjet.

2. Uvídět neshody vedení je úsměvné. Vedení se mění podle toho jak jsou úspěšní a to od Nvide má na kahánku. Domnívám, se. že je jenom otázkou časdu až naštvou akcionáře a ti je obmění.

3. Akcionáři Intel versus Nvidia a jejich vztahy je také k pousmání. Akcionář dává peníze aby jiné získal. To není charita. City do tohoto odvětví nepatří. Když dostanou od Intelu výhodnější nabídku nebo podíl v Intelu tak si padnou do náručí a bude z toho láska nebeská.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-12 10:24:14

Koncentracia na trhu s GPU je tak vysoka , ze by anitmonopolny urad Intelu neschvalil ani kupu Matroxu nieto nvidie .
AMD mohlo kupit ATI pretoze nebolo sucastou tohto segmentu a tak sa jej vstupom na pole GPU koncentracia nemenila .
U intelu kedze je vo vsetkych relevantnych statistikach zahrnuty ako leader trhu toto nehrozi.
Samozrejme ze niektory mozu namietat ze intel nevyraba diskretne graficke karty ale to je absolutne nepodstatny detail.
Intel ma konkurencny produkt(kupou produktu od intelu na chod zariadenia nepotrebujete kupovat ATI/nvidiu) , ktorym ovlada 50% trhu , to znamena ze akekolvek dohody obmedzujuce konkureciu na tomto trhu medzi intelom a kymkolvek su nepriechodne.
wireless [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-12 17:38:21
avatar
no nebojte, až to bude potřeba, intel přijde s řešením že všechny graf. čipy přestane vyrábět, a až bude mít 30% podíl na trhu a AMD s nVidia zbylejch 70, tak teprv nVidiu odkoupí xD
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Boha jeho, 2009-12-12 10:45:21
avatar
ta diskuse tady se prece nevedla o tom, ze by koupe NV Intelem probehla v nejake nejblizsi dobe - tomu by veril jen naivni trouba. Tady bylo spise nadhozeno, co se take muze stat - NV ztrati pozici na desktopovem poli diky svym prilis drahym GPU ve prospech ATI a take ztrati na poli IGP az obe firmy Intel a AMD vydaji produkty CPU+GPU na jednom kusu kremiku. Takze co jim potom zustane? Profesionalni GPGPU grafiky, ktere budou pravdepodobne dost vykonne, ale otazkou je, jestli je to uzivi - vzpomenme na Matrox, spickove grafiky (take jsem jednu vlastnil a stale jeste beha), ale nehorazna cena a kde ted firma je, ma ubohych par procent a okupuje jen opravdu uzky segment trhu (a i tam, podle me, ji brzo vytlaci ATI). A presne tam by se mohla ocitnout i NV a verim tomu, ze by antimonopolni urad nic nenamital proti koupi firmy, ktera ma na trhu ubohych par procent.
DD si dal praci a napsal pekny clanek, ktery reflektuje jeho pohled na vec, ja bych si ale myslel neco jineho:

1) Odlozeni Larabee poukazuje na fakt, ze ani Intel neni silenec, ktery vyhazuje penize oknem. Jiste, z toho vyzkumu urcite vyzdima spoustu novych poznatku, ale pokud je projekt velice tezko uveditelny do praxe, potom se musi penize dat na neco jineho. Myslim si, ze Intel dospel k nazoru, ze Larabee ted nebude stacit na Fermi, tak projekt stahl - mozna na nem stale bude pracovat, mozna ceka na mensi vyrobni proces a mozna je to i jeho zamer, jak tak trochu podseknout NV nohy, protoze Fermi a Larabee jsou si v leccems docela podobne a domnivam se, ze i programovani pro tyto dva produkty by bylo stejne - a tim, ze vyvojari ted budou mit k disposici jen jeden produkt a ne dva, otazkou je, jak moc jej budou chtit podporovat. A co se tyce nepotreby/potreby vlastniho GPU - tak jej Intel samozrejme potrebuje, ne hned, ale potrebuje. Uz jen jeho posledni krok, kdy IGP modrych bude podporovat GPU vypocty, je prvni naznak, ze Intel si moc dobre uvedomuje vykon GPU jader.
2) + 3) Neshodly? Jen si vzpomenme na Microsoft a Yahoo. To bylo kriku z predstavenstva Yahoo a nakonec se ke spokojenosti obou stran dohodli. Zavisi jen na nabidce.

Takze souhlasim s DDho popsanym scenarem na konci clanku a rozhodne bych nevylucoval i slouceni obou firem za par let. Ale tezko rict, 2 - 3 roky jsou v polovodicovem prumyslu strasne dlouha doba a troufam si rici, ze nikdo mimo firmy nevi, co tyto kuti ve svych laboratorich.
wireless [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-12 17:39:48
avatar
intel+nVidia by byl pomalej zabiják trhu xD
Jano952 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-12 18:36:43

presne tak Intel + nV by boli zabijak trhu pretoze intel by mohol do nej nalievat tony penazi a ATi by proste stratila schopnost konkurovat
wireless [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-12 23:30:30
avatar
prostě z monopolistické konkurence by zbyl čistej monopol, monopson
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Takze co, 2009-12-14 09:34:22
avatar
radeji mit monopol jedne firmy (ta ruda) na desktopova GPU? To by fakt byla vyhra - jak asi myslite, ze by se takova firma chovala? Nedelejte si iluze, stejne jako ta modra!
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-12 23:53:02
avatar
tak, tak, z krátkodobého hlediska by intel dotoval Nv a za pár let bez Ati by si to narejžovali z5 hrozná myšlenka
wireless [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-13 09:52:47
avatar
hlavně by intel vyrobil spolu s nVidii ( ale spíš jen intel ) nový továrny a tam by dělali čipy pro nvidiu, a TSMC by sušila hubu
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaWednesday, 15 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1190x
Komentářů: 9
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Tuesday, 14 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1132x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNFriday, 10 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1551x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineWednesday, 08 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1120x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1867x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1964x
Komentářů: 3