Nový Intel ATOM není o nic rychlejší než ten starý – Chtěl Intel jen vyšachovat NVIDIA? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 30 leden 2010
altAktuálně se propírá nová platforma Intel ATOM Pine Trail a to hlavně ve vztahu ke konkurenci …

 

 

V závěru roku Intel oficiálně uvedl na trh novou platformu Intel ATOM Pine Trail. Už tehdy jsem říkal, že to novou patří spíše do uvozovek. Mnozí by od nové platformy očekávali třeba vyšší výkon, ale varoval jsem, že to se nedostaví. Intel pineTrail je totiž nový jen v jediné věci – je to řešení čipu 3 + 1 proti staré koncepci 1 + 1 + 1. Na serveru Anandtech se objevil stručný a výstižný článek se srovnáním ATOM platforem.

Nebudeme vás nudit podrobnostmi a vyberme to nejdůležitější, co je zároveň jádrem sporu o to, zda Intel náhodou uvedením nové platformy nesledoval něco jiného. Nejdříve tedy jak vypadala stará platforma ATOM: První čip byl samotný procesor, který komunikoval klasicky přes FSBB z druhým čipem (čipsetem), ve kterém byla grafika a paměťový řadič a třetí čip byl klasicky jižní můstek, který obsahuje výbavu jako USB, SATA apod.

Pod pojmem nová platforma si představujeme hodně a taky jsme to čekali. Intel totiž se všemi procesory přechází na konstrukční uspořádání ala AMD – tedy řadič pamětí uvnitř CPU a komunikace po jedné rychlé sběrnici (u Intelu QPI). V případě nové ATOM Pine Trail se ale o novou platformu nejedná. Intel totiž jen vzal čip procesoru a čip čipsetu a integroval to na jeden kus křemíku, ale stále na FSB sběrnici, tím vznikla nová platforma, která se skládá jen ze dvou čipů. Bohužel ale uvnitř není nic nového. Jádro procesoru ATOM je pořád stejné, frekvence také a grafické jádro, třeba že nese nový název, není o moc rychlejší ani multimediálně schopnější. Výhoda této konstrukce je hlavně pro Intel a výrobce počítačů.

Intelu už nemusí řešit něco jako prodeje ATOM procesorů bez grafik a výrobci PC v podstatě ušetří při montáži. Funkční výhodu to má jedinou, nižší provozní ztráty, tedy vyšší efektivita, snazší chlazení a větší výdrž na baterie, ale o závratné zlepšení se nejedná. Není divu, že si hodně lidí myslí, že hlavním cílem Intelu bylo odstřelení konkurenční NVIDIA z čipsetového businessu a její GF9400M (ION). Jsem však přesvědčen o tom, že je to jen uměle vykonstruovaná rádoby kauza. A řeknu vám proč.

V první řadě jde o to, že Integrace všeho na jeden čip je logická, všemi očekávaná a je to prostě vývoj, který je normální. ATOM PineTrail jde přesně v tomto duchu. Těžko se tedy může jednat o schválnost ze strany Intelu, když třeba SoC řešení čipů vše v jednom jsou na trhu také a to včetně TEGRA řešení NVIDIA. takže ostatní integrovaná řešení uvádět můžou, ale Intel ne?

V druhé řadě Intel vlastně nic tak přelomového neudělal, prostě místo tří čipů prodává dva. ION byl stejně hodně příplatková platforma, a výrobci většinou stejně kupovali ATOM platformu jako celek. Navíc její nasazení není ze strany Intelu bráněno, jen to musí být přídavná grafika. Nemyslím si, že se na tom cenově a funkčně vlastně něco změní proti současnosti.

A kdo vlastně ION potřebuje? Nikdo. ATOM platforma má mizerný výkon i multimediální funkčnost. Jako taková je určena pro nenáročná zařízení a tam stačí s přehledem. Nutno zdůraznit, že PineTrail umí akcelerovat i HD video prostřednictvím speciálního čipu Broadcom a spíše tím Intel sestřelil ION, než tou integrací všeho do jednoho čipu. Mnozí argumentují scestně vyšší výkonem IONu? K čemu? Ve spojení s pomalým ATOM CPU, to žádný herní výkon nemá, tak nač se o něm vůbec bavit? ION čipset je jistě dobrý, ale doba samostatných čipsetů právě končí. Intel Integruje i na desktopu grafiku a velkou část čipsetu do CPU (Core i3/5) a ATOM platforma není žádný výjimka. Konkurence navíc na trhu dělá to samé. AMD chystá FUSION, které půjde s integrací ještě o pěkný kus dál a vlastně i NVIDIA se svou platformou TEGRA dělá to samé. Takže zapomeňte, že Intel chtěl, nebo musel NVIDIA odstřelovat novou ATOM platformou. Jsou to všechno jen plky. Pravda je, že je to všechno jen vývoj, kdy něco zaniká (v tomto případě klasický trh čipsetů) tím, že se to integruje do něčeho jiného. Na druhou stranu zase něco vzniká. Vzhledem k mizernému výkonu ATOM platformy nikdo nebrání NVIDIA zkusit štěstí s jejím TEGRA i na netboocích – myslím, že by na to její výkon stačil. Intel PineTrail není útokem na NVIDIA ION (ta byla vždy dražší), ale útokem (či spíše obranou) na úplně opačnou linii a to právě od spodu přicházejících ARM platforem, kam můžeme počítat i TEGRA.

Pokud jde o samotný ATOM Pine Trail a o to, že kromě vyšší integrace nepřináší nic moc nového, tak to se vědělo dávno před jeho vydáním. Nevím, co se všichni diví. ATOM není pro Intel jen radost. Je to i problém. Lidi si totiž najednou zvykli na levné PC, které mají sice mizerný výkon, ale mnoha lidem to prostě stačí. Jenže co s výkonnějšími klasickými platformami? Jistě jste si všimli cenového sešupu CULV procesorů i mobilních CPU obecně. Proč není nový PineTrail rychlejší a výkonnější? Protože už by to byla vlastně CULV platforma a tu Intel v nabídce má.

Zdroj: Anandtech.com, DDWorld.cz

 




Má Intel ATOM Pine Trail za hlavní cíl zničit ION?


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-31 04:18:12
avatar
Kdo si může pořídit něco s Atomem? Molekula?
KoHHHnA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 08:29:56
avatar
Nejsem molekula, ale jeho nákup zvažuju..Proč?? Protože takový pěkný malý HTPC mi bude sloužit pro příjem digitálního signálu, nahradí mi dvd přehrávač/rekordér a ještě si na telce budu moct brouzdat po netu a to vše v malý krabičce s pěknou spotřebou..už chápeš na co je intel atom?? Samozřejmě pokud myslíš jenom na paření (taky se mi někdy stává ), tak atom ti moc neposlouží.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 09:14:40
avatar
Tak nějaký netbook do školy na poznámky proč ne? Ale k praci vůbec :-) rendering bude lepší na mojim 4 jádru v desk. :-) Je to hold malá věc určená na nenáročnou věc :-) spotřeba tomu odpovídá :-)I když mě příjde, že i moje vědecká kalkulačka má větší početní výkon než intel atom
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 11:48:28

atomu se vyhni... ta agónie při brouzdání na webu (jo, flash je pěkně náročnej) se nedá popsat. Mám čtyři zařízení - dva netbooky (dell a HP) a dva nettopy (Prestigio ION a MSI NetOn) a použitelný je pouze ten ION. Netbooky jsou dobré tak na psaní poznámek, ale ty malé obrazovky zabíjí i tuhle funkci. ION je připojený k televizi a na přehrávání všeho je to OK.

Jinak pokud chceš HTPC, tak si vyber něco postavené na platformě AMD a podvoltuj to. Nebo ION platformu s paticí T. Výkon bude absolutně někde jinde, cenově taky ušetřiš, rozšiřitelnost výborná a nebudeš si v budoucnu nadávat.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 12:45:10

Který netbook s Atomem má DVD?
Bob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 15:21:11

NetTop Asrock 330 - bud DVD multi nebo BR mechaniku.
Pjenkys [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-31 14:08:24

To je ale nettop ;) A navíc pak už stojí asi tak jako normální PC s levným Sempronem + HD4200
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 11:53:11
avatar
Nikdy by som si nekúpil netbook či HTPC s atómovým slímákom. Prečo Lebo ešte môj prvý starožitný NTB kde sú ešte Sodimm DDR1 a kde bol najprv keleron 1,4 Ghz bol výkonnejší navyše po malom upgrade na Pentium M ktorý pracuje na frekvencii 1,6 Ghz je tak omnoho výkonnejší než "nový" atom. Kto chce lacný notebook netbook a nechce do toho veľa investovať doporučujem IBM T43 alebo podobnú nesmrteľnú legendu tam okrem výkonnejšieho procesoru išla dokonca ešte aj grafika ATI Cena podstatne nižšia než u nového netbooku a jediné čo bude treba po rokoch vymeniť bude asi akumulátor.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 15:51:00
avatar
Jako nahradu netbooku bych doporucil repasovanou ibm x31, prodava se už od 4000, a pokud dokoupite trochu RAMky a nejaky levnejsi SSD, ci rychlejsi CF kartu, tak ta rychlost bude uplne na jiny urovni nez kde je atom, vydrzi taky okolo 6hodin, ma obrazovku v normalnim pomeru 4:3, takze dokonce na něm i neco uvidite, a hlavne se nedá znicit, takze se dá v klidu pouzit i jako sedátko na nerovným povrchu
Ale ta T43 zase má vyhodu, ze se tam jako grafika karta davala i X300, která podporovala DX9, na ty ATi Mobile 7000, co má X31, je vcelku velkej kumšt rozjet Windows 7, protože tak grafika uz neni nejmladsi, a je ovladacema nepodporovana (jeste aby byla, kdyz uz se AMD k řadě 7xxx znova blíží )
spisoft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 12:11:54
avatar
ION s dvoutunerovou TV kartou mám pod televizorem, běží to na W7 media center. Zdroj pasivní bez DVD mechaniky HD SSD 64GB (není nic slyšet ) a samozřejmě zapojené do domácí sítě. Ve sklepě je NAS server asi 4TB kam se ukládá veškerý obsah ze všech PC co mám doma. ION ovládám pouze ovladačem na MC (bez klávesnice a myši). Celé to poskytuje max komfort, spousty funkcí malou spotřebu a výkon je dostatečný. Tak todle je jedno z míst kam patří Atom.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 12:28:51

Četl jsem konkurenční web a souhlasím s tím, že Intel nepotřebuje od Atomu žádný velký výkon. Pak už by si pomalu začal kanibalizovat svoje "klasická" CPU. Integrace grafického jádra ale přinesla zlepšení ve vyšší propustnosti paměti pro GPU. O tom se někde psalo. A výkon GPU se tím ne nepodstatně zvýšil.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-01 09:26:26

Ono v tomto případě NE přináší větší propustnost, protože grafika mluvi s procesorem přes tutež FSB. Ta vyšší propustnost se očekávala, to je pravda, ale tak slabé řešení nikdo nemohl předvídat.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-30 14:45:39
avatar
zase dalsi vec, na ktere se intel muze napakovat jinak pro me nepotrebna vec, ale nepochybuji o tom, ze to nekdo vyuzije
1adad1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - v 2010-01-30 18:49:09

neviem co z toho robite tragediu, takmer kazdemu dievcatu/zene to staci. Na sims 2 v poho a internet taktiez. tristvrtina zien nevie co to je hd a ani ich to netrapi ved naco staci im to na internet.Pes studenta na pisanie v skole apod. skval vec ved to ma jedno kilo a strci to do "vacku".
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-31 21:41:25
avatar
souhlas, kazdej ma svuj salek kavy
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1371x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1798x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2337x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2069x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1369x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1339x
Komentářů: 1