Chyba ovladačů NVIDIA nebo schválnost? Žádné taktování mobilních GTX grafik a další problémy Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 17 únor 2015
altNaštvaní uživatelé opět plní diskusní fóra a opět je v centru dění společnost NVIDIA.

 

 

 

Už to začíná být trochu podezřelé, ale v poslední době už poněkolikáté se do centra negativní pozornosti uživatelů dostává NVIDIA a její jednání. Tentokrát jde opět o ovladače, které v posledních letech kvalitativně u této firmy dost upadají, a není rok, kdy by se neobjevily vážné chyby, které ústí až ve zničené grafiky. Tentokrát nejsou sice následky tak fatální, ale opět poslední ovladače 347.29 mají jednu chybu a jeden velmi negativní přínos pro uživatele.

Pokud jde o chybu, objevují se problémy se stabilitou provozu GTX 900/700 grafik, které hlásí mnozí uživatelé. Panuje podezření, že to souvisí se snahou řešit problémy nekvalitního návrhu specifikací a funkčnosti modelu GTX 970. Pokud jste problémy nekvalitními ovladači NVIDIA a pády počítače zaznamenali po instalaci posledních ovladačů, nejste sami a doporučujeme instalaci předchozích.

Bohužel ovladače verze 347.29 přinesly i jednu úpravu vlastností grafik. Týká se možností taktování mobilních GTX 900M grafik. NV v aktuálních ovladačích totiž možnost taktovat GF900M modely zakázala! A to s dosti podezřelým vysvětlením, že se snaží chránit HW, který lze taktováním díky omezenému chlazení poškodit, či omezit jeho životnosti. Odstranění možnosti taktování prý není odstraněním funkcionality, ale zavedení bezpečnostního omezení.

Vysvětlení je jistě opodstatněné, přesto se nejde neptat, proč tak najednou?!  Taktování GTX 900 grafik bylo oficiálně možné poslední tři verze ovladačů a před tím bylo možné taktovat mobilní grafiky předchozí generace. Proč najednou taková změna? Že by GTX 900 nebyly kvalitní? Nutno připomenout, že nekvalitní grafiky NV nejsou žádnou novinkou. V minulosti dokonce NV u GF8/9 generace vyráběla po určitou dobu nekvalitní čipy (nekvalitní návrh materiálu na pájku) s plným vědomím a vyústilo to ve známou kauza selhávajících mobilních PC a následně i některých desktopových grafik, snahou zametat to pod koberec atd. Mnozí uživatelé to ještě mají v živé paměti, jak se NV snažila přes ovladače zvýšit otáčky chladičů a měnit vlastnosti PC osazenými GTX grafikami dodatečně. Takže kde je problém nyní?

Pochopitelně zatrhnutí možnosti přetaktování GTX 900M má dopady i na fakt, že do této doby všemožné recenze prezentovali GTX 900M grafiky včetně výsledků a možností taktování. Nyní tedy v podstatě prezentují něco, co již není možné a to je docela problém, když recenze tak mohou ukazovat vlastnosti, které produkt už nemá. Zatímco u problémů se stabilitou ovladačů to můžeme svést na nekvalitu a jistě to nebude schválně, u zákazu taktování to schválně je a vysvětlení je dost pochybné, obzvlášť když tento krok přichází měsíce po vydání produktů a jsou i takové NB, které s tím OC nemají funkční problém. Něco je tedy asi špatně ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 666x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1390x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1066x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1156x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3742x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0