Grafická karta GTX TITAN X podrobněji - masivní výkon, ale extrémně obludná cena? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 08 březen 2015
altNová TOP grafika ze zeleného tábora si brousí zuby na výkonový trůn. Máme další informace.

 

 

 

Prodeje grafik v Q1 2015 a obecně PC se zrovna moc nedaří. Uživatelé už jsou celí otrávení z čekání na novinky, které ne a ne přijít a tak vyčkávají s nákupy. NV nás tak alespoň navnadila, co nás čeká. NA GDC 2015 velmi stručně ukázala GTX TITAN X grafiku, o čemž jsme vás ihned informovali. Máme tady pár doplňujících informací.

  • GTX TITAN X 12GB - nejlepší  MAXWELL do akce

O existenci velkého MAXWELL jádra GM200 víme už hodně dlouho, takže to byla jen otázka času, než se grafická karta s ním ukáže. Snad se tak srovná stav, kdy současná GTX 980 rozhodně není hodna svého jména a už vůbec ne ceny ani pozice. GTX 980 je mainstreamová grafika, nic víc. GTX TITAN X je skutečná "GTX 980", skutečný high end se vším, co k tomu patří.

Samotná karta tedy používá nové jádro GM200, které samo o sobě má kolem 600mm2 a je tak historicky největším GPU a křemíkovým čipem vůbec. Integruje v sobě pravděpodobně 3072 výpočetních jednotek. Nutno říci, že to není až takový nárůst proti GK110, které na TITAN Black má 2880 jednotek, 240TMU a 48 ROP. Novinka má tedy jen o malinko více výpočetních jednotek, ale jak už známe MAXWELL jádra, je tu trochu jiné uspořádání. Karta má méně TMU (192) a více ROP (96) proti předchůdci. Sběrnice jinak zůstala 384-bit (doufejme že ne ve stylu GTX 970, tedy něco jako 256+128bit :) ), a karta má v základu 12GB paměti (to by snad mělo na chvíli novým hrám stačit). Frekvence jádra bude někde kolem 1GHz, v turbo režimu 1,1GHz a RAM mají zhruba 7GHz+.

Napájení karty je 6+8pin a TDP tak bude oficiálně nejspíše 250W, faktické ale k 300W. Jinak referenční podoba karty už se měnit nebude. Karta se výrazně neliší od předchůdce. Bohužel onen referenční chladič kartě zůstane a nereferenční verze se neplánují. Výjimkou mohou být jen některé edice od některých výrobců, kde ke kartám bude dodáván fullcover vodní blok. Trochu zklamáním je poměrně lacině vyhlížející zpracování celé karty, která s pravděpodobnou cenovkou 1349 dolarů (40 700 korun vč. DPH), by rozhodně mohla vypadat lépe a odpovídající své ceně. Karta například nebude mít ani backplate.

Nepochybujeme o tom, že v současnosti se jedná o nejvýkonnější oficiálně oznámenou a tedy nám známou jednojádrovou grafiku. Výkon karty se v referenci očekává někde kolem 25-30% nad GTX 980 pokud jde o herní výkon, i když to bude asi dost kolísat. Výpočetní výkon bude ale úplně jiná liga (včetně odemčeného DP). V každém případě ani herním, ani výpočetním výkonem GTX TITAN X nejvýkonnější grafickou kartou světa nebude. Tuto pozici stále drží a držet ještě nějaký čas bude, monstrózní AMD Radeon R9 295X2. V tuto chvíli také není zdaleka jisté, že GTX TITAN X udrží pozici nejvýkonnější jednojádrové grafiky dlouho, protože nový Radeon R9 390X, který byl mimochodem v zákulisí neveřejně prezentován na GDC, slibuje hodně.

I to je možná důvod, proč se NV rozhodla GTX TITAN X už ukázat, i když do jeho faktického uvedení do obchodů je ještě dost daleko. V tuto chvíli to vypadá, že karta se do obchodů dostane tak nejdříve koncem dubna. Uvedení karty ale bude už tento měsíc včetně nějakých recenzí, i když počet vzorků je opět značně limitován a do ČR se pravděpodobně karta zase nedostane (i když doufáme, že přemluvíme jednoho z distributorů alespoň na stručný test).

Mimochodem pokud se ptáte na Radeon R9 390 řadu a vůbec nové grafiky AMD, tak ty se objeví v červnu (06/2015) na COMPUTEXu. AMD odložilo vydání, i když už některé jsou hotové, protože v prodeji je stále mnoho kusů starších řad. Jak GTX 970/980, tak GTX TITAN X/GTX 990 si tak na konkurenci počkají ještě chvíli, což snad přinese poněkud zajímavější ceny pro všechny.

Zdroj obrázků: legitreviews.com, MaximumPC

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 929x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1495x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2163x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1956x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2758x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2205x
Komentářů: 1