Co bude dál u grafických karet? GP100 "PASCAL"od nvidia - aneb 16nm "kopie" AMD FIJI za rok! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 06 červen 2015
altVydáním nových Radeon R9 300 grafik v čele s FURY "FIJI" snad uzavřeme 28nm kapitolu. A co dál?

 

 

Uživatelé, výrobci a návrháři GPU (AMD s NV) i výrobci grafik už mají plné zuby 28nm výrobního procesu od TSMC a průtahy s vývojem nástupní 16nm výroby. 28nm je tady mnohem déle než měl být, způsobil, že nové generace grafik AMD i NV nejsou takové, jaké měly být, a který může prostě za to, jak nabídka grafických karet dnes vypadá. Pevně tedy doufáme, že vydáním grafik AMD Radeon R9 300, které bohužel právě kvůli TSMC budou tvořit víceméně stejné, nebo jen mírně upravené grafiky R9 200 s několika výjimkami, v čele s "technologickým cvičením" jménem "FIJI", definitivně uzavřeme kapitolu 28nm grafických karet. AMD s NV pilně pracují na využití 16nm (TSMC)/14nm (GlobalFoundries) výrobních procesů a zbrusu nových generací GPU.

(28nm AMD FIJI core se 4x HBM)

AMD si tedy už vlastně střihlo technologickou přípravu na tuto zcela novou generaci grafik a to právě letošním jádrem "FIJI" a grafickou kartou FURY, která jej ponese. Toto jádro/grafika byť z donucení stále na 28nm výrobě, reprezentuje budoucnost všech grafických karet. Poprvé je zde jádro umístěno na společný interposer s vrstvenými čipy HBM při sobě, což znamená převrat v konstrukci grafik, jak je známe. A že to opravdu není jen takový výstřel do tmy, dokládá i NVIDIA, která chystá tohle:

Díváte se na prototyp nové generace GPU, konkrétně architektury PASCAL. Že to konstrukčně hodně připomíná FIJI od AMD? No ano. Nicméně na tuto "kopii" (výraz neberte doslovně prosím) FIJI si v případě NVIDIA ale počkáme celý další rok. NV vzhledem k načasování vydání MAXWELL architektury nedělala žádné podobné novoty jako AMD s FIJI, takže si počká až na 16nm výrobu. Mimochodem údajně už první testovací 16nm čipy PASCAL lezou z továren TSMC, které stále připravuje ostrou 16nm výrobu k zahájení. Letos však zahájí maximálně 16nm pro malá SoC. Ostrý start 16nm výroby vhodné pro velká GPU, proběhne až nejdříve začátkem roku 2016. U AMD zatím není známo, zda u TSMC zůstane, nebo se přesune do GlobalFoundries na ještě lepší 14nm výrobu, původem od Samsung, kterou ale GF s AMD musí upravit a upravují pro výrobu velkých čipů (včetně nových ZEN CPU). U GlobalFoundries bude 14nm výroba dostupná již letos, ale první produkty od AMD na 14nm uvidíme určitě až příští rok. Přesun AMD ke GF je ale hodně pravděpodobný, protože u TSCM nikdy nemělo dobré podmínky, jaké má NV, jelikož TSMC bere AMD jako "konkurenci" díky jeho firemním vazbám na GF, úhlavního nepřítele TSMC.

Jinak zpět k NV "PASCAL". Tato generace a architektura GPU bude následovat technologické řešení, jaké AMD ukáže už za pár dní s FIJI. Tedy jádro na vlastní speciální podložce spolu s pravděpodobně 4 čipy HBM při sobě. V případě NV už to budou HBM2, které dorazí už letos, takže není vyloučeno, že je AMD ještě letos nasadí i na nějakou "FURY Ultra". HBM2 kromě zvýšení výkonu přináší zejména zvýšení kapacity. Stávající vůbec první HBM paměti použité na FURY grafice, jsou totiž omezeny kapacitou, takže 1 čip = zatím "jen" 1GB (pořád je to masivní posun proti GDDR5). U HBM2 je ale základem dvojnásobná kapacita, takže 4 čipy budou minimálně 8GB paměti a počítá se později i s rozšířením na 4GB na čip. Samotné jádro "GP100", které bude nástupcem GM200 na GTX 980Ti/TITAN X, bude umět využít až 16GB paměti. Vzhledem k použití 16nm výroby údajně není tak velké, jako ta současná jádra NV, takže by nemělo překročit 550mm2 (současná 28nm GM200 mají přes 600mm2). Skok z 28nm na 16nm ale bude znamenat velký nárůst v počtu jednotek. Současné GM200 má kolem 3000 výpočetních jednotek, nástupce "GP100" by jich měl být 5000-6000. Spolu s výrazným nárůstem propustnosti pamětí (u NV pravděpodobně na dvojnásobek proti současnosti) se dá očekávat, že "GTX 180Ti" nebo "TITAN Ultra" založené na novém jádru, budou mít o 50-70% více výkonu než současné 28nm modely GTX 980Ti a TITAN X, při srovnatelné spotřebě.

Každopádně dříve než za rok (tedy zhruba ke konci Q2 2016), však prý není šance, že se dostanou na trh. To už tedy "FIJI" bude rok a AMD samozřejmě také pracuje na nové generace se skutečně novými 14(16)nm čipy. Zde ale zatím nevíme vůbec nic. Každopádně je dost pravděpodobné, že vydání obou nových generací obou výrobců bude načasováním hodně podobné, ostatně na něco jiného než 28nm oba výrobci čekají jak na smilování a pracují na tom už dlouho. AMD má jen rok náskok s novou konstrukcí grafik, takže si v praxi bude moci ladit ovladače i výrobní a další věci.

Často se nás mnozí ptáte, kdy dorazí nové grafické generace, postavené na nižším než na 28nm procesu. Tento článek vám tak snad dal trochu odpovědí. Pro jistotu zopakuji, letos se ještě nedočkáme, ale zhruba za rok v Q2 2016 (duben, květen, červen), bychom se prvních 16/14nm grafik opravdu reálně dočkat mohli. Pochopitelně pokud půjde vše podle plánu jak u TSMC, tak případně u GlobalFoundries, bez kterých si AMD s NV mohou vyvíjet, co chtějí, ale vyrábět nemohou nic. Takže si užijte pořádně ten letošní Radeon "FIJI" FURY, protože asi nic technologicky zajímavějšího se letos na GPU poli neobjeví a na další si budeme muset počkat celý rok ...

Pro pořádek ještě jednou: Série Radeon R9 200 byla konkurence ke GTX 700 sérii. GTX 900 grafiky jsou konkurencí k Radeon R9 300 + FURY sérii a chystaný "PASCAL" na 16nm od NV, bude konkurencí AMD Radeon R400 na pravděpodobně 14nm. Ale obojí nejdříve za rok ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1182x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1715x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2204x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1979x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2785x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2221x
Komentářů: 1