14nm grafiky AMD RADEON: letos atraktivní mainstream, začátkem roku 2017 high end s HBM2 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 15 březen 2016
altAMD ukázalo své plány a předvedlo nové karty přímo v akci - potěší letos většinu, ale ne všechny.

 

 

 

 

Jak bylo slíbeno, AMD na GDC opět ukázala nové 14nm grafiky POLARIS. Poté, co v lednu nečekaně na CES prezentovala v akci menší z čipů a dnes už víme, že jde o POLARIS 11 se zhruba 120mm2, na GDC ukázala sestavu a praktický výkon většího POLARIS 10 (cca 230mm2). A nečekaně ukázala i roadmapu. A ačkoliv ji výrazněji blíže nekomentovala, zdají se být věci pro tuto chvíli celkem jasné.

  • Letos potěší většinu - soustředí se na masy!

Celkem jsme čekali, že na trh opravdu půjdou s náskokem menší čipy nové generace na zbrusu novém 14nm procesu, ale přeci jen jsme doufali, že letos dojde i na ten high end. AMD nicméně potvrdilo existenci onoho třetího 14nm čipu, kterým je opravdu high endový nástupce současného FIJI a dorazí na trh právě v kombinaci s HBM2.

Bohužel, komplikovaná se zdá být výroba HBM2 pamětí, tedy HBM druhé generace, kterou SAMSUNG a HYNIX rozjíždějí, ale věci zjevně nejdou tak, jak by asi jít měly. Z roadmapy a náznaků AMD je tak jasné, že na letošní trh se karty s HBM2 nepodívají, ale začátek roku, pravděpodobně CES, by mohl být reálný. Ano, příznivci high endu asi jsou teď trochu zklamaní, ale AMD jim alespoň vydala novou hračku Radeon PRO DUO, takže nedostatkem výkonu trpět nebudou :). Drtivá většina ostatních, nakupující ve středních cenových pásmech, se ale může těšit na velmi zajímavé novinky.

POLARIS 11 a POLARIS 10 jsou na cestě a dle slov AMD se máme těšit až na 2,5x lepší efektivitu proti současným grafikám a to při výborném poměru cena výkon, lepším, než nabízí současné modely. Menší z čipů POLARIS 10 určený pro low end, nižší mainstream a hlavně mobilní PC slibuje opravdu hodně zajímavého pro masy uživatelů. Odhadujeme, že by mohl mít výkon mezi Radeon R7 370 a R9 380, tedy něco kolem GTX 960, ovšem spotřeba bude možná i méně než poloviční. A samozřejmě výbava bude mnohem lepší než současná generace.

Větší z čipů, POLARIS 11 je určený čistě pro mainstream. AMD jej aktuálně na GDC ukázala v akci, kdy nový HITMAN v DX12 ve 2560x1440 na kartě s tímto čipem s blíže neurčenými specifikacemi, běhal na 60FPS. Nevíme nastavení, ale nebývá zvykem ukazovat nějaké nízké detaily a stejně tak nebývá zvykem ukazovat maximální možný výkon. Každopádně při plných detailech v 2560x1440 v DX12 má 60FPS dnes karta typu Radeon R9 390X či FURY bez X a R9 NANO. To je třeba více, než má v DX12 GTX 980Ti). Což nezní špatně, zejména vzhledem k velikosti čipu a pravděpodobně jen 256-bit sběrnici karty no a samozřejmě spotřeby tak maximálně poloviční ve srovnání s R9 390 sérií.

Oba čipy jsou navíc více než vhodné i pro mobilní oblast a AMD si od nich slibuje zásadní zlepšení svého postavení, které je zejména na mobilních PC ... no fakticky tam žádné nemá. A štve to i řadu výrobců samotných PC. Osobně se domnívám, že řada majitelů starších mainstreamových karet tak bude mít z novinek radost. Majitelé výkonnějších grafik jako R9 390/FURY ale asi mít výkonově důvod k upgrade nebudou. Snad jen z hlediska spotřeby by mohly být nové karty zajímavé, ale prostě 14nm high end s HBM2 letos od AMD podle zveřejněných zpráv, nedorazí.   Mainstreamové POLARIS grafiky mají přijít do prodeje začátkem Q3 2016, tedy červenec (07/2016).

Mimochodem, konkurenční NVIDIA pořád neukázala žádný čip, žádnou grafiku v akci, prostě nic. Přitom se docela živě v posledních dnech spekuluje, že by se 16nm GTX 1080 měla na trh podívat už v červnu (06/2016), následovaná GTX 1070 v červenci (07/2016), obojí včetně mobilních variant. Bohužel, vyjma spekulací a celkem potvrzeného faktu, že první menší 16nm PASCAL čipy pro nové karty NV má a karty existující už jako takové, od samotné NVIDIA jsme neslyšeli vůbec nic. Což je přeci jen trochu divné, ale těžko z toho zatím něco vyvozovat.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1269x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1783x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2212x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1984x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2788x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2225x
Komentářů: 1