Intel už nechce dohodu s NVIDIA a vyjednává s AMD o další crosslicenci na výměnu technologií Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 16 březen 2016
altOd roku 2011 platí spolupráce mezi Intel a NVIDIA. Intel už v ní ale nemá moc zájem pokračovat.

 

 

 

 

Intel je sice z hlediska objemu největším výrobcem grafik, ale to hlavně proto, že jsou v drtivé většině jeho procesorů integrovány. Na mnoho klíčových technologií se ale vztahují patenty a tak Intel za ně musí platit, nemluvě o vývoji grafik samotných. V roce 2011 tak uzavřel dohodu s NVIDIA na základě které si obě firmy vyměnily možnosti používat technologie té druhé. Intel získal možnost využívat patentované grafické technologie NVIDIA, ta zase získala přístup k některým technologiím Intelu. I to tak může být důvod, proč se v třeba v mobilních platformách objevuje téměř výhradně kombinace Intel + NVIDIA, ačkoliv AMD alternativa existuje, stejně funkční a cenově často výhodnější. NVIDIA ale také na dohodě vydělala a to ne zrovna málo. 1,5 miliardy dolarů, což zpátky v roce 2011 bylo více, než měla NV obrat za celý kvartál. Takže pro NV značně lukrativní obchod.

Dohoda však byla uzavřena na konkrétně 6 let a chýlí se tedy ke konci. Podle aktuálních informací Intel ale nemá velký zájem na další dohodě s NVIDIA. K překvapení mnohých tak vyjednává s AMD. Překvapení je to ale i pro leckoho z tábora AMD, protože to se většinou stavělo k nějakým výraznějším crosslicečním dohodám s Intelem, zejména v oblasti grafik, velmi zdrženlivě, či spíše rovnou kategoricky odmítavě. Aktuálně by však AMD mohlo mít zájem na nějaké zajímavé dohodě i s Intelem.

Nemusí jít nutně o prostou výměnu licenčních technologií, s čímž mají mezi sebou obě firmy dlouhá léta zkušeností, protože v oblasti CPU technologií crosslicence platí dlouhá léta a před několika lety byla revidována ve prospěch AMD, které tak v případě, že nebude vyrábět své procesory ve svých továrnách, nepřijde automaticky o x86 licenci, jak to platilo dříve. AMD by tentokrát podle vlastního vyjádření mohlo mít na nějaké dohodě zájem. Samozřejmě AMD potřebuje i peníze, takže nepochybuji, že se opravdu může tentokrát snažit o to výrazněji se s Intelem dohodnout. Obě firmy navíc nejsou zdaleka takovými nepřáteli, jak si mnozí myslí ... staré spory byly před lety ukončeny vyrovnáním, obě dnes kopou za "x86 team", který s nástupem ARM výrobců se zdál být zahnán do kouta. Intel třeba velmi rád vidí, jak AMD vyštípalo konkurenci z konzolí a udělalo z nich x86 počítač. A Intel dobře ví, že zejména v oblasti výkonu a vybavenosti x86 SoC nemá AMD konkurenci, protože kromě výkonných procesorů má i výkonnou grafik, což Intel není schopen nabídnout a rozhodně se mu v této oblasti líbí, co AMD chystá v kombinaci s HBM apod. Nemluvě o řadě klíčových grafických technologií, které AMD (i ATI) má.

Intel se rozhodně musí s někým dohodnout a čistě vzato je pro něj AMD nejlepší možnost i proto, že je ve finančních potížích a tím spíše bude mít zájem na dohodě za zajímavějších podmínek pro Intel. Nemluvě o obecně velké vstřícnosti AMD k prosazování některých svých nápadů i formou otevřených technologií. NVIDIA, která se právem cítí silná v kramflecích, má nyní podstatně silnější vyjednávací pozici a další dohoda by byla pro Intel pravděpodobně méně výhodná. Nicméně NVIDIA není hloupá a téměř určitě má zájem v, pro ní výnosné, dohodě s Intelem pokračovat. Tím spíše, pokud je pravda, že i díky ní je spojení Intel + NVIDIA v počítačích tak časté. Rozhodně by teoreticky i prakticky dohodou AMD s Intelem mohla hodně ztratit a dostat se do izolovanější pozice na několik příštích let počínaje rokem 2017. Jednání Intelu s možnými partnery prý pokračují, nic není hotové, ale nějaká dohoda bude muset být tento rok dohodnuta, protože stará smlouva končí. Zprávy jsou ale brány hodně vážně a reagují na ně i akcie a investoři. Podle toho to vypadá, že dohoda Intel s AMD má opravdu reálně šanci vzniknout. Uvidíme,  jak to dopadne ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 958x
Komentářů: 9
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 950x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1398x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1092x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1855x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1955x
Komentářů: 3