První spekulace o výkonu 16nm nástupce GTX 960/970/980 - Výkon úrovně GTX 980Ti v červnu? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 17 březen 2016
altJak výkonná bude nová 16nm grafická karta PASCAL "GTX 1080, GTX 1070 a GTX 1060?

 

 

Hned na úvod musím říci, že stále neexistují žádné oficiální informace. Na rozdíl od AMD, které je až nezvykle sdílné o své nové 14nm grafické generaci POLARIS a dokonce již předvedlo dvě grafické karty přímo v akci, NVIDIA dosud žádný PASCAL neukázala ani nepředvedla v praxi. A to ani na skončené GDC, od kterého jsme si to slibovali. Nicméně v dubnu proběhne její speciální akce, kde by to snad měla napravit.

A tak zatím diskusní fóra žijí jen spekulacemi, které přiživují vymyšlené tabulky specifikací, které se někteří neobtěžují ani označit jako spekulace. Dokonce na ně lepší confidential NVIDIA se snahou vzbudit zdání pravosti. Bohužel žádné spekulace zatím neukázaly ani pravděpodobné specifikace nových karet. To zajímavěji vypadají úniky výkonu nových karet v 3DMark 11 (i když nechápu, proč tak starého).

Každopádně na únicích je zajímavé, že ukazují výkon nějaké NVIDIA grafiky s 8GB paměti na 8GHz, což není žádnou současná karta.  Spekuluje se tak o tom, že jde právě o nástupce GTX 980. Tedy "GTX 1080" se 16nm čipem PASCAL GP104 v plné konfiguraci. A výkon by měl být dost zajímavý, někde lehce pod úrovní současné GTX 980Ti, ovšem samozřejmě s podstatně nižší spotřebou. Ořezaná verze GTX 1070, u které si NVIDIA tentokrát dá jistě pozor na ořezání správným způsobem, aby to zase nebyla 3,5GB místo 4GB grafiky, by pak měla mít výkon někde kolem úrovně GTX 980 OC. Pravděpodobně i ta ale ponese 8GB nebo 6GB paměti v závislosti na ořezání.

Objevily se ale i úniky třetí karty, tedy možný nástupce GTX 960. U toho je dokonce možné, že dorazí na trh s GDDR5X paměťmi. Výkon by pak mohl být kolem GTX 970 OC úrovně. Pravděpodobně ale bude stavět na menším jádru, či na ještě více ořezaném GP104. Rozhodně ale nejspíše dorazí až koncem léta, ne-li spíše později. GDDR5X paměti se totiž teprve začátkem Q3 začnou vyrábět ve velkém. Jak GTX 1080, tak GTX 1070 budou tedy vybaveny GDDR5, podobně jako všechny letos plánované první POLARIS grafiky AMD, které také dorazí v polovině roku.

 

  • Stále jen spekulujeme!

Bohužel musím říci, že zatím neexistují zprávy potvrzené NVIDIA, mám sice nějaké informace od vlastních výrobců grafik, které však trochu protiřečí některým spekulacím, ale nemám je potvrzené z více zdrojů, tak si je nechám zatím pro sebe. Ale pokud se ptáte, jak to zhruba výhledově aktuálně vypadá, tak zhruba následujícím způsobem:

Ano, NVIDIA mlčí. Ale jedná se pravděpodobně o kalkul, jak neupozorňovat na velký nedostatek současných modelů, kterým je připravenost a funkčnost pod DirectX12, jež poměrně rychle nastupuje a pod kterým současné GTX 900 grafiky dost ztrácí na současné i starší AMD RADEON. NVIDIA tedy nechce vyvolávat větší ohlas na toto téma (a škodit prodejům), které se zatím drží poměrně nízko a zdaleka ne všichni jej zaregistrovali. S nějakým větším ohlašováním nové generace by ale NV mohla podpořit dotazy na téma připravenosti PASCAL na DX12, čímž by se výrazně upozornilo na velký problém současných grafik, jež se ale ještě prodávají a dlouho prodávat budou.

NVIDIA tak má v plánu nejspíše představit PASCAL na poslední možnou chvíli a stát by se tak mělo v dubnu (soustředit se bude hlavně na jeho GPGPU, kam je PASCAL zaměřen hlavně), přičemž na konci května by ráda představila "GTX 1080", jež by se v červnu měla i prodávat. Každopádně na trh půjde jako první GTX 1080 spolu s GTX 1070, jež dorazí o měsíc později. Pak by měla následovat GTX 1060 někdy ke konci léta v září. Všechny tyto modely se také objeví v mobilních verzích, ale nevíme přesně kdy a v jak velké míře (spekuluje se o nějakém menším PASCAL mobilním čipu už na květen). Obyčejně chodí na trh později. Jestli je možné, aby "mainstreamová" GTX 1080 měla výkon jako současná GTX 980Ti? No podle mě zcela určitě, dokonce bych řekl, že by bylo velkým zklamáním a problémem, pokud by minimálně takový výkon neměla.

(nástupce GTX 980Ti/TITAN X pravděpodobně letos nedorazí, možná jen do HPC)

Mimochodem, zatím to vypadá je chystaný větší POLARIS 10 (zhruba 240mm2) nebude přímou konkurencí pro GP104 na GTX 1080/1070. GP104 by mělo být o kategorii větším čipem a míří o cenovou kategorii výše. POLARIS by mohl mít výkon asi až někde kolem R9 390X/FURY bez X, ale stát by mohl dost pod 400 dolarů, zatímco GTX 1080 s výkonem kolem GTX 980Ti určitě bude stát nejméně 500 dolarů+. To jsou zatím nejpřesnější "spekulace" které zatím mám. Každopádně v létě bychom měli mít o zábavu postaráno :).

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavu
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavuČtvrtek, 16 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 271x
Komentářů: 0
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1255x
Komentářů: 9
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1177x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1580x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1125x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1871x
Komentářů: 2