NVIDIA GTX „PASCAL“ vs AMD Radeon „POLARIS“ – Jak to aktuálně vypadá s novými grafikami? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 09 květen 2016
Přejít na obsah
NVIDIA GTX „PASCAL“ vs AMD Radeon „POLARIS“ – Jak to aktuálně vypadá s novými grafikami?
NVIDIA dává AMD velkou
altPo „vydání“ NVIDIA GTX 1070/1080 se oči obrací k AMD a jejím POLARIS. Co nás tedy čeká?

 

 

 

 

NVIDIA nakonec udělala papírové vydání GTX 1070/1080. A ano, navzdory tomu, co to asi mělo být, bylo představení grafik GTX 1070/1080 opravdu papírovým vydáním grafik. Co jiného by to také mělo být, když uveřejníte parametry, výkon a hlavně cenu? Nestěžujeme si samozřejmě na fakt, že NVIDIA už konečně herní PASCAL GTX grafiky ukázala, však také bylo na čase, nicméně se nám moc nelíbí tohle vydání, kdy karty ještě fakticky nebudou skoro měsíc k dostání a i pak to stále nebudou ty, na které čekáme, tedy nereferenční verze. Ty dorazí později. Tahle praxe se nám ani trochu nelíbí. Navíc bude pokračovat, protože vybraní redaktoři již dostali karty k testování a mohou uveřejnit recenze dne 17.5.2016(!), tedy stále bez alespoň nějaké dostupnosti karet v obchodě. Nicméně jak říkám, jsme rádi, že už máme představu, co nás zhruba čeká :).

Faktem ale je, že NVIDIA zase tak moc neodhalila. Fakticky totiž stále nevíme jaký skutečný výkon GTX 1070/1080 mají. Ten rozptyl možného výkonu je obrovský a záleží nejen na kartě samotné. Pro mě zdaleka nejzajímavější částí prezentace NVIDIA byla ukázka nové technologie tzv. Simultaneous Multi-Projection. (Jen-Hsun Huang je otřesný "mluvčí", ale video obsahuje právě ukázku na co narážím)

Pokud jste neviděli, tak je to hodně zajímavá možnost jak využívat VR či více monitorů s mnohem menšími nároky na výkon než dnes. Vtip je v tom, že místo toho aby karta generovala jeden obraz a ten pak lineární projekcí roztáhla, což má za následek značné zkreslení obrazu na krajích a hlavně zvýšené nároky na výkon, tak karta jednoduše zpracuje pohled ve více úhlech a to má mnohem nižší nároky na výkon. Až 3x! NVIDA to prakticky předvedla i s vyrovnáním zkreslení a vypadalo to fantasticky! Pro majitele tří monitorů naprostý sen a pokud jste si, jako já, mnozí doteď lámali hlavu, že si chcete pořídit tři 4K monitory ale prostě není grafika, která by to utáhla, tak tohle je řešení. S touhle technologií by na tři 4K monitory měla stačit třeba už současná FURY nebo nová GTX 1080. A ano, tahle technologie také vysvětluje ten graf, kde NVIDIA tvrdí, že GTX 1080 je 2x výkonnější a 3x efektivnější než TITAN X! Ano, je to právě v situacích, kdy by Simultaneous Multi-Projection technologie fungovala tak jak popisuji. Jenže ono to vzbuzuje nejednu otázku.

Samotná ukázka technologie totiž neběžela v žádné současné hře, ale v nějakém technologickém demo, což nedává moc nadějí, že se jedná o technologii, která je, takříkajíc nativní, tedy nepotřebuje to, aby s tím samotná hra počítala (byla pro to udělána) a tedy že by tohle nové „Eyefinity-Surround“ bylo použitelné hned a všude. Druhou věcí je, proč tohle nikoho nenapadlo už dávno, když je možné vykreslovat obraz na 3 monitory s nároky jako by to byl jeden, proč se to nedělá dávno?! Prostě mám špatný pocit, že za touhle skvěle znějící technologií se ukrývá nejeden háček, o kterých nám NVIDIA neřekla. Já doufám, že těch háčků bude co nejméně, protože kdyby to fungovalo, jak to slibuje, okamžitě jdu pro GTX 1080 a tři 4K monitory.

  • Budou GTX 1070/1080 tak skvělé?

Mimochodem, asi všichni jsme při představení grafik byly celkem správně nadšení, ale naše očekávání bych radil ztlumit. NVIDIA se totiž pečlivě vyhnula mnoha ožehavým tématům, prezentaci „problémových“ her a uvedení přesného výkonu. Lze se totiž domnívat, že výkon GTX 1070/1080 bude značně kolísat hra od hry a rozlišení od rozlišení. V nízkých rozlišeních (FullHD) budou schopny dávat 100-200 FPS u většiny titulů a do srovnání a testů bude hodně zasahovat limitace procesorem. Ve 4K ale nemusí být rozdíl proti současným TOP kartám zdaleka tak velký.

Mimochodem to vypadá, že nový PASCAL má nižší výkon na stejný takt, než 28nm předchůdce. Tedy že je méně efektivní výkonově. Provozně to pochopitelně neplatí, když NVIDIA udává TDP 180W pro GTX 1080, což je zhruba stejně jako měla GTX 980 a ta má výkon jasně o mnoho nižší.

K posunu také pravděpodobně nedošlo ve výkonu pod DirectX12 v oblasti využití Asynchronních Shaderů. Mimochodem NVIDIA ví, že je to průšvih, protože tahle přínosná technologie se používá a bude používat a její nasazení na PC komplikuje právě NVIDIA. Vývojáři her nemají s AS problém, zvládnou ji se zajímavým přínosem, problém je s jejím fungováním na některých PC, kde se přínos a vyladění liší karta od karty. Mimochodem pokud někde narazíte na tvrzení (a že bylo a je v oficiálních materiálech), že NVIDIA PASCAL (GTX 1000) i MAXWELL (GTX 900) umí Asynchronní shadery a zvládají je, tak to není lež. Ano, NVIDIA opravdu AS umí, problém je, že v praxi a pro nějaký kladný přínos nepoužitelně. A na tom se prý u PASCAL GTX 1000 nic nezměnilo. Lepší výkon bude jen vlivem vyšších taktů, minimálně v některých nastaveních (opět hlavně nižší rozlišení) bychom se tak reálného zlepšení měly dočkat.

Trochu rozčarován jsem také z toho, že nové grafiky stále potřebují SLI můstek k chodu a fungování multiGPU konfigurace. A nejen to, NVIDIA dokonce kompletně změnila můstky u GTX 1080/1070, takže staré SLI můstky z GTX 900 grafik vám nebudou fungovat a to některé propracovanější nebyly vůbec levné. Každopádně už jen to, že jsou ty můstky stále potřeba, je prostě zvláštní, když AMD už roky používá CrossFire bez můstků a funguje to lépe a s větším přínosem. NVIDIA ani se 16nm generací po tolika letech a miliardách dolarů vývoje stále není schopna obejít se bez můstku, který si navíc budete muset koupit znovu?!

Pak je tady také problém s cenou, kdy NVIDIA představila dvě cenovky a ty se liší ne zrovna o málo. GTX 1080 má uvedenu doporučenou cenu 599 dolarů, ale Founders Edition má stát 699 dolarů. To je 17 400 vs 20 300 korun vč. DPH! U GTX 1070 je to 379 vs 449 dolarů. Tedy 11 000 a 13 000 korun vč. DPH. A hádejte co, FOUNDRES EDITION jsou nakonec podle všeho normální referenční karty. Nejsou ničím zvláštní, nemají lepší GPU, provedení ani vyšší výkon. Prostě nic. Mají jen vysokou cenu. Proč? Protože pro vydání grafik na trh a první dostupné modely se nepočítá s žádnými jinými než s těmito referencemi a výrobci grafik samotní reference prodávat nechtějí ani by neměli co, protože karet není dost. Takže zapomeňte, že GTX 1070/1080 budou stát těch 11 a 17 tisíc. Budou stát 13 a 20 tisíc a to spíše minimálně. Později, až výrobci grafik uvedou nereferenční edice, se cena může hnout dolů, ale taky nemusí. NVIDIA stejně jako AMD totiž mohou ceny jen doporučit, ale za co si to budou prodávat výrobci grafik, je už na nich a AMD/NV ceny mohou ovlivnit jen nějakou partnerskou finanční domluvou a spoluprací, kdy občas NVIDIA dělá to, že při vydání zadotuje ceny tak, aby alespoň jeden model jednoho výrobce byl přechodně přesně za tu doporučenou cenu, aby to tak dobře vypadalo v recenzích. První nereferenční GTX 1070/1080 se mají objevit v obchodech nejdříve v průběhu června, reálně tedy spíše později, představeny ale budou už na Computexu.

A co na to AMD?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 819x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1460x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2245x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1991x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1321x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1