AMD VEGA s HBM2 ještě letos?! Nástupce FURY X pošle GTX 1080 výkonově do mainstreamu? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 11 May 2016
Přejít na obsah
AMD VEGA s HBM2 ještě letos?! Nástupce FURY X pošle GTX 1080 výkonově do mainstreamu?
Pravý grafický high end nové generace už letos?
altChystá se úder na GTX 1080/1070 nebo je to jen nasazení brouka do hlavy?

 

 

 

 

 

Někteří se diví (nepochopitelně), že AMD v podstatě ignoruje GTX 1070/1080 modely. Osobně to nechápu, protože o tom, jak to bude s AMD grafikami mluvíme každý týden a to už půl roku. Přesto stále někteří evidentně odmítají vzít na vědomí, že když AMD jasně řeklo a několikrát zopakovalo, že POLARIS 10 a POLARIS 11 míří do low endu a mainstreamu na desktopu a do high endu v mobilních PC, že opravdu nejsou soupeřem do cenového high endu a tedy uváděných GTX 1070/1080.

Ano, AMD tímto nechává NVIDIA volné pole v segmentu (kolem 400 dolarů +), který tvoří cca 10-15% prodejů desktopových grafik, ovšem POLARIS míří na zbývajících 85-90% trhu, kde to naopak vypadá, že nějakou dobu mít konkurenci nebude. Ano, AMD rozhodně vydělá na jedné prodané POLARIS grafice mnohem méně, než NVIDIA na jedné GTX 1080/1070, kdy si k nim navíc účtuje 100 dolarů za referenční přirážku. A ano, najdou se tací zákazníci, kteří to zaplatí, ale to ponechme stranou. Nicméně ve finále, pokud AMD prodá dost grafik, tak se mohou celkové výdělky vyrovnat a AMD navíc získá podíl, což je něco, o co AMD dnes na grafickém trhu jde. AMD totiž v současnosti v mobilním segmentu neintegrovaných grafik nemá v podstatě nic a celkový podíl na grafickém trhu je jen kolem 30%, takže nutně potřebuje víc a to jí rozhodně nezajistí segment, kam míří GTX 1070/1080. Takže se logicky soustředí na ten největší segment a to je low end a mainstream (high end u mobilních PC).

Nicméně pokud si někteří myslí, že AMD ignoruje zcela desktopový high end, tak ani náhodou. U AMD se totiž zjevně něco chystá. AMD sice vydalo Radeon PRO DUO, která i po vydání GTX 1080 zůstane s jasným náskokem nejvýkonnější grafikou na trhu, jenže její uvedení vzbudilo nejednu otázku. AMD totiž nepůjčilo žádnou grafiku na testy a v obchodech sice zalistována je (aktuálně za 44 tisíc) ale sladem jich je velmi málo i celosvětově. Navíc kartu představili jen Sapphire a XFX, žádný další výrobce! Proč je to zvláštní? Tak je jasné, že GTX 1070/1080 budou více než soupeři pro stávající Radeon FURY/FURY X a zezdola na ně zase budou útočit vlastní mainstreamové POLARIS 10, které mají nahradit výkon R9 390/390X, což je dost blízko výkonům Radeon R9 NANO/FURY bez X, ale cena rozhodně bude výrazně odlišná.

AMD tedy bude muset vyřešit situaci „FURY“ Radeonů a tedy modelů s jádrem FIJI a HBM1 paměťmi. A i situace duálního Radeonu napovídá, že je dost možné, že AMD dost možná FIJI jádra přestává vyrábět a stejně tak „prototypové“ HBM1 paměti už se dost možná vůbec nevyrábí. Poslední kusy by tak právě zužitkovala PRO DUO, která bude mít i po vydání GTX 1070/1080 smysl a místo na trhu, ale ostatní grafiky s FIJI se prostě doprodají. S cenami totiž jít nějak výrazně dolů, vzhledem k výrobním nákladům a prototypové výrobě, prostě nemohou a zůstávat na trhu asi nemá moc smysl. AMD navíc má už nástupce, kterým je VEGA. Jádro existuje, jádro se testuje a jak napovídají i zkušenosti s POLARIS, klidně by stihlo letošní vydání.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 871x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1458x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2145x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1947x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2735x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2199x
Komentářů: 1