NVIDIA opět čeří vodu? Nová verze NDA dokumentu se prý snaží udělat z novinářů poslušné ovečky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 28 červen 2018
altSpolečnost NVIDIA si prý chce novou smlouvou s novináři pojistit, že o ní budou psát jen pozitivně.

 

 

 

 

NVIDIA je proslulá svým agresivním marketingem, který však evidentně funguje (při pohledu na hospodářské výsledky bez ohledu na reálnou situaci produktů). Na co investovat do pořádných grafických technologií a technologií „zdarma“, když můžete investovat do marketingu a donutit za to lidi platit, a ještě vás za to mnozí budou zbožňovat. Je to legitimní strategie. Společnost NVIDIA má extrémně tenkou linii mezi marketingem a PR, kdy by se však tyto dvě věci neměly míchat dohromady (marketing je marketing a PR má být o objektivní komunikaci), nicméně v případě této firmy …

Každopádně po GPP aféře přichází NV s další diskutabilní záležitostí? S GPP se NVIDIA snažila donutit výrobce k tomu, aby skákali jako ona píská, na což ASUS, MSI a Gigabyte přistoupili a odstřihly konkurenční AMD Radeon od svých TOP značek jako ROG, GamingX či AORUS, kdy naštěstí díky odporu významných výrobců, kteří poslali NVIDIA do **** a někteří se chystali i na podání žalob (Intel etc.), NV nakonec sama oficiálně GPP ukončila, a to stejně netransparentně jako s ním začala. Přitom právě transparentnost měla být hlavním přínosem GPP:

Nyní se propírá nové znění NDA smlouvy, kterou například i jako novinář s firmou NV podepisujete, pokud chcete informace či produkty před vydáním na trh. Ve smlouvě se zavazujete, že nebudete prozrazovat informace apod. NDA je standardní záležitostí v rámci téměř jakéhokoliv odvětví na světě. V rámci toho, kde se pohybujeme, tedy IT oblast, tak sám za sebe a za DDWorld.cz podepisuji, nebo minimálně ústně slibuji, dodržování NDA podmínek, tedy že nebudu sdělovat poskytované informace, či ukazovat poskytované produkty před termínem, který daný výrobce uvede. To je zcela běžné a zcela v pořádku. Nemám žádný problém a NDA vždy dodržuji!

Nicméně nové znění NDA dohody se společností NVIDIA budí vášně. Některá nová vyjádření a slovní obraty podle některých názorů totiž prakticky znemožňují objektivním a nezávislým novinářům spolupracovat se společností NVIDIA. Jde o větu, kdy NVIDIA si klade podmínku, že:

„všechny informace, které jsou v rámci NDA předané, může redaktor použít „pouze prospěšně (výhodně) pro společnost Nvidia“.

Pokud bychom to brali do důsledku. Prakticky to znamená, že by novinář musel informace od NVIDIA prezentovat veřejnosti pouze v kladném vyznění pro NVIDIA a případně zamlčet či překroutit negativní prvky. To není ale jediný sporný bod. Dalším je pětiletá mlčenlivost.

Zde je také teoreticky problém, kdy pokud se zavážete k 5 let mlčení, tak kdyby třeba hypoteticky nastala situace, že NVIDIA představí grafickou kartou, která má mít 4GB paměti, ale ve skutečnosti má jen 3,5GB, tak protože musíte podle výše uvedeného bodu informovat jen o pozitivních věcech a NVIDIA by tu situaci s 3,5GB v dokumentech, které jste pod NDA získali, nemůžete o ni mluvit teoreticky dalších 5 let. Takže pokud by se celá záležitost dostala na veřejnost, stejně byste o tom jako novinář nemohli celých 5 let mluvit? Sporné.

Zkrátka jde o to, že z právního hlediska je nutné brát tyto věci skutečně doslova. Samozřejmě je otázkou, co by porušení NDA znamenalo. Redakce Heise.de, která na celý problém upozornila, tak řekla, že něco podobného rozhodně nepodepíše, protože NVIDIA se jednoduše snaží z nezávislých médií udělat svůj marketingový nástroj a diktovat jim, že o ní mohou psát výhradně pozitivně.

To je jeden názor. Následně se objevily reakce dalších magazínů, které se na věc dívají s odstupem a řekněme nehledají tak doslovnou interpretaci některých obratů. Přesto panuje většinový názor, že některé obraty jsou poněkud nešťastné a vyznění tak skutečně čeří vodu více, než je nutné. Většina redakcí však zastává názor, že nové znění NDA smlouvy s NVIDIA, příliš neznamená. NDA končí datem prezentovaní produktu uvedeném ve smlouvě, a tedy poté si o něm může novinář psát co chce. Někteří tedy označují nové znění NDA za standardní záležitost, jako mají i jiné firmy. Někteří však dodávají, že NVIDIA se opravdu často agresivně snaží, aby se o ní psalo jen pozitivně a cokoliv, co jen připomíná negativní kritiku tvrdě potírá, jakkoliv je ta kritika oprávněná.  


 

  • Názor DDWorld.cz – NDA a vztahy s NVIDIA

DDWorld.cz a já máme s NVIDIA dlouholetou historii, od roku 2006. Spolupracuji a komunikuji s mnoha společnostmi, které si silně konkurují, a se všemi máme velmi korektní, velmi dobré vztahy, a to rozhodně ne vždy píšeme o jejich produktech jen pozitivní věci. Kritika produktů, ale i kroků některých firem se kterými spolupracujeme, je na DDWorld.cz častá, když je na místě. Ač byly případy, kdy jsme se na některých věcech přes intenzivní jednání neshodli, nikdy jsem nemusel řešit, že by na základě něčeho, co jsem napsal a publikoval na DDWorld.cz, musel řešit nějaké ukončení spolupráce anebo dokonce jistou „odplatu“ dané „společnosti“, které se daná věc týkala. Až na jeden případ.

Nechci se tu rýpat v minulosti, i když by mnoho lidí překvapilo, jaká byla realita, všichni zúčastnění ji znají. Řeknu jen, že vše bylo dáno jistou osobou a jejím jednáním, a všichni zúčastnění vědí. Co mohu říci, že minulých 15 let bylo často zajímavých. Každopádně mé osobní zkušenosti jsou, že je nutné odlišovat firmy a lidi. Politiku nedělají firmy, firmy nedělají komunikaci atd. Lidi dělají politiku firmy, včetně komunikace za firmu. Nehledejte tedy problémy ve firmách, ale v lidech.

Jsou lidi, kteří z nějakého důvodů vyzdvihují jednu firmu za každých okolností proti jiné, ačkoliv nemají v té firmě žádný vztah. Osobně jsou mě firmy celkem ukradené, značky a loga pro mě osobně nic neznamenají, jednám totiž s lidmi. Co je pro mě důležité jsou produkty, pokud také politika a konkrétní kroky a činy firem a lidí v souvislostech. Zejména s ohledem na to, jak se „firma“ chová k nám, zákazníkům. Produkt je ale produkt a při jeho hodnocení a testování vycházím z objektivních faktů a zjištění, tudíž je opravdu úplně jedno jaké logo na sobě má, a právě proto se mnou spolupracují i přímo si konkurující společnosti, protože vědí že k nim a jejich produktům budu stejně objektivní jako ke konkurenci.

Co jsem zjistil, že na rozdíl od určité skupinky internetových diskutérů, jsou lidi ve firmách mnohem informovanější. Zatímco diskutéři hloupě srovnávají výsledky jednotlivých magazínů mezi sebou, nejlépe si vyberou ten, který co nejvíce odpovídá jejich vidění světa bez ohledu na to, jestli odpovídá realitě, zástupci firem a firmy samotné mají nejen otestované vlastní produkty, ale i produkty konkurence. Takže snadno poznají, která recenze je reálná a objektivní a která nikoliv. I proto jsem nikdy nemusel řešit žádný zásadní problém s výrobci ohledně výsledků testů a hodnocení produktů a spolupráce se všemi výrobci je skvělá. Jen na jednu firmu tahle taktika nezabírá. Je s ní těžké vyjít kvůli stylu marketingu, který zastává (Pravidlo 1: “jsme nejlepší a všechno od nás je skvělé“. Pravidlo 2: „pokud máte nějakou výtku, platí pravidlo 1“!). a který prakticky nedává prostor k objektivní kritice … situace kolem GPP to velmi názorně odhaluje všem.

Uvidíme, jak to bude dál, pravdou je, že je to i o lidech. Řekněme, že PR komunikaci v posledních mnoha letech utvářeli lidé, kteří prostor pro jiný názor, než ten oficiální „jejich“ PR pohled, nedávali, a tolerance byly nulové. Nyní komunikaci převzali lidé, o kterých vím, že mají mnohem větší rozhled. Pokud jde o výše uvedené nové NDA tak jak je prezentováno, a které bych i já musel případně podepsat, pokud bych chtěl informace a produkty od NVIDIA před vydáním, tak nevidím problém.

Osobně si myslím, že ač některé obraty jsou zbytečně „agresivní“ jejich vymáhání v praxi by bylo dost složité (a nikomu se nevyplatilo), zejména mimo soudní systém USA. Já osobně nemám s NDA žádný problém. Nikdy jsem NDA, kdy často firmě stačilo mé slovo, vědomě neporušil. V rámci NDA jde navíc hlavně o to, aby bylo dodrženo určité datum, tedy aby všichni novináři atd. měli stejné podmínky a recenze vycházeli od přesně daného data, platného pro všechny. Ke zněním NDA tak, jak jej má NVIDIA sice v určitých bodech mám výhradu, ale podepsal bych jej, protože prostě je v něm obvykle uvedeno přesné datum, do kterého NDA platí a pak už si můžu psát co chci. Dříve než s koncem NDA navíc nemohu žádné informace zveřejnit, takže je úplně jedno, jak si firma možná přeje abych o těch informacích kladně před koncem NDA psal.

Celkově mám v tuto chvíli podepsáno několik platných NDA s různými firmami a na základě toho mám informace, materiály a produkty, o kterých psát prostě teď nebudu, a nebudou tedy unikat ode mě žádné informace (což je důvod NDA). NDA společnosti NVIDIA není příliš odlišné od jiných, osobně bych sice některé obraty být NVIDIA trochu upravil, nechcete přece abychom psali o NV zbytečně negativně, jako že se snaží zavázat si novináře, aby psali jen kladně o NV. Já osobně ale jinak nevidím problém, pokud jde o NDA. Problém nastává jinde, kdy prostě jednotlivé firmy mají určité prolínání marketingu a PR, kdy reálně by mělo být obojí přísně odděleno, ale není. Bohužel tak některé firmy mají na novináře a partnery nároky, že pokud chcete být objektivní, spolupráce s nimi fakticky není možná. Naštěstí z mých zkušeností mám z minulosti podobný problém a třenice jen s jedinou firmou, spolupráce s ní ale není až tak nutná a dá se to obejít, ale hodila by se z mnoha důvodů. Ovšem nebudu kvůli ní obětovat svou integritu, objektivitu, styl a spolupráci s desítkami jiných firem, kteří si naopak přístupu DDWorld.cz cení, i když ne vždy o jejich produktech píšeme, jak by si přáli. Samotné NDA společnosti NVIDIA, tak jak je prezentováno, spolupráci s NV a objektivní psaní o NV podle mě nevylučuje, to záleží až na jiných věcech …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-28 18:49:58

DD máš takový neagresivní přístup pro spol. NVidia v tomto článku.
Možno i spolupráce se obnoví a nějaké ty zelené produkty doputují až do redakce.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-28 20:23:07
avatar
o testování NV produktů nemějte starost, máme novinky vždy ;) ... NV k tomu nutně nepotřebujeme, je to spíše její vizitka pokud jde o spolupráci a vztahy ....
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-28 22:21:36

Tak stává se, že NV rozesílá své novinky "partnerům", aby v den po skončení NDA byly testy připravené k vydání.
Ale vím, že lepší je udělat pořádné testy klidně i s odstupem času a k HW se tak jako tak dostanete.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 07:14:37

Podľa mňa sú u NVidia sprostí že aj tebe nepošlú ich výberovú kúsok aby testy boli lepšie. Takému Obroví poslali i7 ktorá ide na všetkych jadrach 5.2 GHz pri 1.23 V pohode sa chladí vzduchom proste výberovú kus jeden s milióna a hneď sú recenzie pre danú spoločnosť lepšie
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 10:55:22
avatar
A opravdu jako uzivatele chceme, aby v testech byly takoveto vyberove kousky, ke kterym se v realu pravdepodobne nedostaneme? Ja tedy preferuji, aby v recenzich byly naprosto prumerne, standartni kusy ty stejne jako v prodeji.. Naopak, kdyz jsou v recenzich lepsi kusy, nebo pouzity vip biosy, interni firmware atp., tak mi takova recenze prijde jako zaujata a chapu ji vlastne jako klamavou reklamu.
Jinak ze ddworld netestuje referencni nvidie v den vydani mi neprijde jako nijaky problem. Nereferencni modely jednotlivych vyrobcu na testy miva tak jako tak.
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-28 19:44:28

Firma muze mit marketing jakej chce ale clovek kterej ma aspon trochu svou hlavu tak se jim neridi. Problem je to ze ve svete je hold hodne ovecek na ktere tyto blaboly zabiraji.Nicmene i presto ze se mi Nv v poslednich letech dost zhnusila tak jsem s jejich produkty byl vzdy spokojen.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 07:13:11

Ale takých ľudí čo rozumejú hardware je 10% lenze PC kupujú všetci a na ostatných zaberá marketing...
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-28 19:53:27

A co je negativního na sdělení faktu, že karta má místo mizerných 4GB paměti mnohem úžasnějších 3,5GB a tudíž má menší spotřebu a míň se zahřívá?
madPav3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-28 20:16:11
avatar
Hodně webů z toho dělá hlavní zprávu, asi aby si zvedli návštěvnost, přitom vytrhávají věci z kontextu.

Citace:
všechny informace, které jsou v rámci NDA předané, může redaktor použít „pouze prospěšně (výhodně) pro společnost Nvidia.

Citace:
Pokud bychom to brali do důsledku. Prakticky to znamená, že by novinář musel informace od NVIDIA prezentovat veřejnosti pouze v kladném vyznění pro NVIDIA a případně zamlčet či překroutit negativní prvky.

Pokud Vám Nvidia pod NDA třeba řekne, že GTX 1180 umí 100% Asynchronous Shaders a vy testováním zjistíte, že neumí, tak to v recenzi klidně můžete napsat a říct, že Nvidia lže, protože ve 3. bodu toho NDA stojí:
Citace:
Recipient shall not be liable for disclosure of Confidential information that: (c) is or was independently developed by employees of Recipient.



Citace:
To není ale jediný sporný bod. Dalším je pětiletá mlčenlivost.

Zde je také teoreticky problém, kdy pokud se zavážete k 5 let mlčení, tak kdyby třeba hypoteticky nastala situace, že NVIDIA představí grafickou kartou, která má mít 4GB paměti, ale ve skutečnosti má jen 3,5GB, tak protože musíte podle výše uvedeného bodu informovat jen o pozitivních věcech a NVIDIA by tu situaci s 3,5GB v dokumentech, které jste pod NDA získali, nemůžete o ni mluvit teoreticky dalších 5 let. Takže pokud by se celá záležitost dostala na veřejnost, stejně byste o tom jako novinář nemohli celých 5 let mluvit? Sporné.

Pokud by se to dostalo na veřejnost, tak o tom můžete psát/mluvit jak chcete, protože už to není Confidential information a je to veřejná informace viz
Citace:
Recipient shall not be liable for disclosure of Confidential information that: (a) was in the public domain at the time it was communicated to the Recipient by Disclosing Party, or entered the public domain subsequent to the time it was communicated to Recipient by Disclosing Party...

Mohl by se k tomu také vztahovat předchozí bod (c) a Vy by jste o tom také mohl napsat, pokud těch 3,5 GB zjistíte testováním.

A dalo by se pokračovat jaké jiné blbosti o tom weby nebo čtenáři píšou...

Jak právník Odkaz na konci říká:
Citace:
If you are looking at it as a reasonable person and from a perspective of a attorney I look at this and go hm.... ok whatever. Make's me go hm... maybe they should have not use that word but it's not something where you know I gave a ton of red flags go off and don't sign this is horrible, does not seem like a big deal to me.
I'll be honest this kind of seems like making a mountain out of mole hill, I don't really see the big deal about all of this. I mean I guess it makes more interesting news day but it seems like a pretty boring NDA to me.

Může obsahovat chyby, psal jsem to z odposlechu a některým slovům jsem úplně nerozuměl.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-28 20:21:27
avatar
jak jsem napsal, v tomto případě nemám s NDA problém, je podobné, jako mají jiní, některé slovní obraty bych asi být NVIDIA učesal, aby to nebudilo vášně, ale celkově bych s jeho podepsáním neměl problém .... mám podepsáno několik NDA v tuto chvíli a u všech jde o to samé, o konkrétní datum, ke kterému platí do kterého nesmím nic zveřejňovat, a pak si s informacemi a produkty mohu dělat doslova co chci ...

Chápu že někteří novináři mohou mít s určitými podmínkami které si NV klade problém, jako že jim zabraňují v objektivním informování, já bych jej neměl. NDA mě nařizuje (a já s tím případně podpisem souhlasím) že do toho a toho data nezveřejním poskytované info ... ale jak o tom budu psát je moje věc.

Pokud by mi NV předložila tohle NDA k podepsání před zasláním GTX 1180 apod., tak s ním nemám problém. Toť můj názor.
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 00:49:57

"všechny informace, které jsou v rámci NDA předané, může redaktor použít „pouze prospěšně (výhodně) pro společnost Nvidia"

Dá se to v pohodě vysvětlit tak:
když odhalím, že GK má 3,5GB místo udávaných 4GB tak to zveřejňuji, protože chci zabránit žalobám proti Nvidia - a to je prospěšné pro Nvidia.

Ale celkově - novinářům diktovat co mohou a nemohou psát je přece úplnej nesmysl. To jim prostě v EU projít nemůže. Takovou žalobu by prohráli a v USA by zaplatili obrovské odškodné.
casperdeluxe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 09:24:30

A nepodepsali jste něco podobného s AMD? Protože trocha objektivity by na tomto webu taky neuškodila. Pokud se podívám minimálně na nadpisy jednotlivých článků, tak když se jedná o intel, je to zlé, a když o AMD je to dobré. Psát v každém článku (test desky a CPU), že AMD vitězí ve všech směrech nad intelem, je prostě hrůza. A ještě větší hrůza v tom, že je to tam napsané minimálně 3x.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 12:12:10
avatar
Mám podepsaná NDA s AMD i Intelem .... píšeme tak jak to je. Když jde o dobrý produkt, píšeme, že je dobrý. Když to není dobrý produkt, píšeme že to není dobrý produkt. Pokud máte nějaký objektivní důkaz, že to co píši není pravda, tak sem s ním a objektivní důkaz není váš pocit ...
Phantomiux [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 12:41:29

Asi tak, bud napisete tak, ako je, alebo nenapisete vobec :-D Ospravedlnujem sa za podpichnutie, ale tato stranka mi pripravila nezabudnutelny zazitok, ked som hladal test i7-8700k a nakoniec zistim, ze ste to sice namerali, ale tie vysledky mam hladat v teste R7-2700x. Som si povodne myslel, ze zartujete, ale nakoniec som zistil, ze Douglas Adams (Stoparuv pruvodce galaxii) ma vo svojom absurdnom zmysle pre humor zdatneho nasledovnika. Ale nie o tom som chcel.

Uprimne, realita sice taka moze byt, ale osobne mi zacina silne prekazat "glorifikacia" AMD a "kopanie" do Intelu. Ani AMD, ani Intel to fakt nemaju zapotreby, pretoze realita sa ukazuje v plnej krase.
- Intel od momentu, kedy Sandy Bridge prevalcoval Bulldozer, upravil svoju obchodnu strategiu na co najvynosnejsi model (to iste spravil aj Sergej Bubka, ked zistil, ze na neho nikto nema a za kazdy svetovy rekord dostane premie)
- vsetko fungovalo dovtedy, pokial nenastali problemy s 10 nm vyrobnym procesom
- architektura Core je uz zastarala a da sa povedat, ze je na limitoch (hlavne materialovych a fyzikalnych)
- archtektura ZEN je naopak nova a bola primarne stavana na multicore, co AMD vyuzilo a nasadilo octacory proti quadcorom. Ze Intel nema sancu bez 10 nm procesu reagovat, bolo jasne uz minuly rok.
- Intel ma s 10 nm stale problemy a su v nedohladne, co sa zacina coraz viac prejavovat - zotrvacnost je sice velka, ale nie nekonecna
- cize Intel potrebuje surne budto vyladit 10 nm, alebo zbrusu novu architekturu
- a kedze ani jedno nie je v dohlade, tak AMD je na koni a uz zalezi len na programatoroch, ako dokazu vyuzivat jadra navyse

Tymto sposobom by som argumentoval ja voci fanusikovi Intelu a dovolim si tvrdit, ze to vyznie ovela neutralnejsie (a s vacsim nadhladom) nez to, co castokrat citam tu. A ano, mam 6600k s 1060 6GB, ale normalne som zacal odporucat ludom, ze ak chcu novy PC, tak nech idu do Zenu - a osobne ocakavam, ze ZEN 2 bude riadny nasup, kedze AMD akosi robi veci poriadne az na druhy pokus...
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-30 01:57:04

Jenže tady je ten problém - co je a co není objektivní. Příklad:
Já budu testovat CPU. Testovat budu pouze na velmi starých hrách, protože je spousta lidí hraje. Tak mi vyjde, že Intel je o moc lepší než AMD.
A obráceně - budu testovat jen nejnovější hry DX12, vulkan...,protože je spousta lidí hraje. Tak mi vyjde, že AMD je o moc lepší než Intel.

Třeba pro mě jsou objektivní testy starých her - protože je hraju v 90%.
Pro mýho kámoše je objektivní test nových her, protože hraje jen nové hry.

A teď prosím, který test je tedy objektivní? A pro koho je to objektivní?
Oba testy jsou špatně, ale také jsou oba testy správně. Tolik k objektivitě.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-30 02:59:35
avatar
správně je testovat nový HW v nejnovějších hrách, protože ve starých víme, že má výkonu dost a dost, takže je upřímně jedno, jestli bude mít 270 nebo 290FPS nemluvě o tom, že stará hra nedokáže nijak využít nový HW takže nám o něm těžko může něco říci ... test ve starší hře nám jen řekne, že nový HW je výkonnější než ten starý, ale už s tím starším jsme si to dávno zahráli a dohráli luxusně a bez potíží takže k čemu to je testovat?

testovat hry, které jsou třeba více než 4 roky staré, je objektivně špatně, navíc nejde o hry, jde hlavně o engine a existuje spousta novějších her s novějšími verzemi enginů starších her, takže pokud je taková hra k dispozici je test starší hry se starším egninem objektivně blbě ...
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-07-01 03:18:40

To je jasný, že testovat starší hry je špatně. Já jsem to myslel jen jako přehnaný příklad co se u spousty testerů děje.

Spousta testujících webů a lidí si vybere na testy hry tak, aby jim testy vyšly podle toho koho mají raději, nebo jsou jím placeni, upláceni atd.
Kdyby se udělal nějaký pravidelně aktualizovaný NEZÁVISLÝ seznam her pro testování, byla by to bomba.
Ubylo by spoustu hádek, co je a co není lepší.
casperdeluxe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 14:50:16

Ano. Gloryfikace. To je to správné slovo. Když v něčem vede AMD, je to super. Když v něčem vede Intel, je to špatnou optimalizací SW. To mě hrozně baví. Já nejsem fanoušek ani jedné firmy. Vždy jsem měl AMD, teď mám poprvé Intel. Jsem rád, že konkurenční boj funguje a pro lidi to znamená lepší ceny. Ale plivat na tu či onu firmu je hnus. Ano. AMD má vyšší vícejádrový výkon. To je logické, když proti sobě postavíme 8/16 a 6/12. Ale ve zbytku je to naopak.
Phantomiux [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 18:27:15

Co si budeme klamat, uz prvy Threadripper bol klenot, to uznaval aj Obr. Pricom sa jednalo len o plne vyuzitie Zen architektury. Ze TR2 bude pre intel postrach muselo byt jasne kazdemu, kto sa co i len trochu vyzna do procakov. Ale na druhej strane ak nemate software, ktory realne vyuzije tie vlakna, tak si budete pripadat ako s 30 cm vtakom. Mozete sa s nim chvastat, v specializovanych ulohach budete hviezdit - ale v kazdodennych cinnostiach bude vysledok rozpacity az nevalny...
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-06-29 19:36:13
avatar
Nepochybuji o tom, ze si Threadrippery poridi i takovi uzivatele, kteri je nedokazi poradne vyuzit. Presto ale si nemyslim, ze by v mene vlaknovem nasazeni nejak vyrazne ztracely na vykonu. Uz prvni generace Threadripperu ukazala vyborne rizeni taktu pri mene vyuzitych jader - pokud se nepletu, tak Threadrippery umely v techto pripadech boostovat az na samotne maximium dane architektury..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 67x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1282x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1791x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2215x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1986x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2790x
Komentářů: 5