Těžaři jsou stále větší problém – těží na všem, co jde a výrobci jim jdou na ruku. Zachrání nás ASIC Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 26 duben 2021
altSituace je stále mizernější. Ceny SSD/HDD letí vzhůru, ceny ostatních věcí jsou a budou vysoko.

 

 

 

 

Výrobci čipů atd. mají aktuálně různá setkání a konference s investory a všude zaznívá varování, že současná situace vydrží. Jinými slovy, převis poptávky nad nabídkou vydrží podle prakticky všech až nejméně do příštího roku. Existují ale ještě pesimističtější předpovědi, které kalkulují s tím, že bez zvýšení výroby křemíku, výstavby nových továren na všechno, spuštění nových dolů, bude stávající situace trvat ještě klidně roky.

Problém nepředstavuje zdaleka jen výroba GPU, CPU a jednoduchých čipů, ale výroba prakticky veškeré elektroniky kolem. Poptávka po mědi a dalších základních surovinách raketově stoupá, ale těžební a zpracovatelský průmysl na to nejsou zařízeny ani připraveni. Měď a další kovy zdražily o desítky % za minulých pár měsíců a další zdražení nevyhnutelně přijde, protože tlak na elektromobilitu a nové zdroje energie tyhle suroviny potřebují. Samozřejmě tzv. těžba digitálních měn celý problém ještě masivně zhoršuje. Současná situace ale dala za pravdu těm, kteří říkají, že digitální měna je bublina, vytvořená hloupým tiskem reálných peněz, kterých díky tomu mají mnozí tolik, že neví, co s nimi, a tak vymýšlí hlouposti typu digitální měny. Jakmile ale dostanou reálné peníze zase hodnotu, například pokud začnete pořádně danit akcie a další prostředky k vytváření „nereálných“ peněz, hodnota digitálních půjde prudce dolů. Bohužel, než se země domluví proti digitálním měnám způsobeným šíleným tiskem reálných peněz a snižování jejich hodnoty, obávám se, že boom digitálních měn bude pokračovat. A samozřejmě výrobci počítačových komponent mnozí vidí velký potenciál v těžařích. Jedno že vše zhoršuje celosvětovou klimatickou situaci v mnoha rovinách. Zejména pokud jde o výrobu „jednorázových odpadků“. Takže budou vznikat hloupé produkty jako tohle:

Základní deska s 32 SATA/SSD porty pro těžaře Chia, kvůli které v Asii prudce zdražují SSD a HDD a to až na dvojnásobné ceny. Mírné zdražení kvůli „těžbě na SSD/HDD“ už je pozorovatelné i u nás. Zkrátka poté co těžaři zničili grafický trh, zničí zjevně i trh s SSD/HDD.

Svítá naděje? Bohužel státy stále váhají se zákrokem proti digitálním měnám. Osobně bych okamžitě zakázal všechny digitální měny a obchodování či placení s nimi, které vznikají jakýmkoliv způsobem typu „těžba“ na GPU, CPU, SSD, ASIC apod. Prostě digitální měny ano, ale nesmí vznikat pálením energie pro bezúčelné a stále náročné výpočty. Tedy těžením v podobě jako tohle:

(těžaři skupují ve velkém i nové notebooky a těží na nich)

Každopádně státy a politici se k rychlé reakci zjevně nemají, zejména proto, že bohužel svět teď řeší jiný aktuální problém (a řeší jej stejně mizerně, pomalu a neefektivně). Přechodným řešením by tak bylo, kdyby vznikly speciální čipy/HW, který by byl pro těžbu mnohem efektivnější a výkonnější, než stávající způsob, tedy běžné GPU, HDD, SSD, apod. Takzvaná ASIC řešení se objevila i při minulém těžebním šílenství, kdy speciální zařízení výrazně předčila efektivitou klasická GPU a pro těžbu některých „měn“ se tak už nic jiného nevyplatilo. Bohužel, tvorba a výroba ASIC řešení je na dlouho. Aktuálně však byl ohlášen nový Ethereum ASIC od BITMAIN, který má výkon jako 32 grafických karet RTX 3080 pro těžbu Etherea. Nicméně zatímco 32 grafik RTX 3080 sežere nějakých 7,5kW, ASICu na to stačí zhruba 2,5kW. A ačkoliv podobné řešení bude stát tisíce dolarů, mělo by být pořád výrazně výhodnější než nákup těch 32 grafik, nemluvě o prostoru, které v rigu zabírají a věcech kolem.

Takže ano, je to malá naděje, taková záplata, ale mohla by pomoci. Bohužel v současné situaci to nejspíše bude jen plivnutí do oceánu. Jak říkám, jediné řešení by byl celosvětový ban na zločin proti zdravému rozumu a planetě, kterým je současná těžba digitálních měn. Věřím v digitální měnovou budoucnost, ale tu rozhodně nemohou představovat současné BitCoin a spol. Jakmile by se digitální měny získávané současnou těžbou postavily mimo zákon, a tedy mimo možnost je skutečně jako platidlo a měnu používat, okamžitě by ztratily na hodnotě a těžba by samozřejmě prakticky ustala a vyřešilo by se tím hodně současný potíží. Ne zcela, ale výrazně by tomu napomohla. Pokud mají být digitální měny budoucností, nesmí být zatíženy těžbou ani ničím podobným. Věřím tomu, že pokud bychom neřešili celosvětový problém jménem COVID, možná už by diskuse na téma digitální měny a situace kolem nich byla dávno jinde a možná by se těžba v současné podobě ani zdaleka tolik nerozjela a nebyla takovým problémem …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-26 22:34:45

ASIC nikoho nezachrání ... tyto specializované těžební jednotky se objevily již pro řadu měn. Což u dané měny vždy spustilo takové závody ve zbrojení. Kdo měl aktuální generaci ASIC jako první, ten nejvíce vydělal a začalo se to točit za nové a výkonnější a výkon sítě a s ním spojená obtížnost vyletěly tak nahoru, že těžba na GPU nedávala smysl. Až sem to funguje dobře.
Ale problém je v tom, co se stane dál. Jakmile nějakou měnu obsadí ASIC jednotky, tak se těžaři na GPU zaměří na jinou větev, jiný algoritmus a jedou tam.
Jako takhle už se přeskakovalo přes tolik měn. Takhle jsem těžil BTC, pak LTC, pak tuším Virtucoin? už si ani nepamatuju, pak samozřejmě ETH a spol ... než mne to přestalo bavit, protože to žralo moc času a z původní zábavy se stalo něco, co mne upřímně už moc nebavilo. Protože vždy vás to nakonec nutilo buď naskočit na ASIC vlak nebo hledat novou měnu. Známý takto na ASIC naskočil, má i malou solární farmu, kterou to živí, ale to už šlo směrem, který není pro mne

Nicméně nevěřil bych tomu, že ASIC jednotky jakkoli pomůžou. Najde se jiná měna, tak jako doposud. Nicméně pohledem na HW trh, jakožto HW zaměřeného Ajťáka, mne to samozřejmě netěší a opravdu se snad za chvíli bude těžit i na síťových nebo zvukových kartách

Bohužel tomu mocně pomáhá Covid ... způsobuje ekonomické problémy všem, centrální banky tisknou fiat měny jako o život, ještě rychleji než před Covidem ... a to bohužel vytváří nechutnou inflaci, která se projeví jednak tedy růstem cen nemovitostí, ale hlavně to přímo nahání lidi do investic do deflačních měn, jakými jsou kryptoměny.

Tedy ne ASIC jednotky ... ale až centrální banky přestanou chrlit peníze na trh a oslabovat fiat měny, pak investoři přestanou své finance chránit před inflací v kryptoměnách a opadne to. Protože jak opadnou kurzy kryptoměn, tak zmizí i těžaři, kterým klesnou zisky do záporu. A zaplaví bazary tunami karet
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 09:08:29

Čekám na to až se zaplaví bazary kartami. Koupím jich deset a počkám na další krypto-šílenství a prodám je 2x dráž než jsem je koupil
Begy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 09:38:06
avatar
není jednodušší koupit BTC?
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 10:02:03

Jako šŤastného majitele RYzenu 5950X bych ocenil, kdyby se okamžitě objevila měna, která využije CPU
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 12:31:46
avatar
Monero?
jmmazuch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Internet a servery zeru daleko 2021-04-27 18:37:23
avatar
Benzin vs elektricke auto
SQL, Oracle vs Blockchain
Auto na doma vs Uber
Je to presne to iste, stary nekvalitny shit musi zmiznut.
Nechapete ze Vasa data su v SQL oracle databazach vratane penazi ktore nikdy neboli a nebudu ani kvalitne ani bezpecne.

Nas svet moze fungovat iba s technologiami ktore sa rodia.
Nemoze to byt svet kde mam 8valec S21 a prachy v 200rokov starej banke , a doktora 5km dalej...

30percent energie civilizacie pojde to computingu, aby nam tu nelietali teroristi virusy a este mokre tlacene dolare.

Je na Vas ci sa zapojite do tvorby tejto global computing entity alebo budete jest a kadit a kecat to iste dalsich 20 rokov
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 18:59:33

Auto volím jednoznačně vlastní a benzínové.
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-26 22:42:04

Tak cena SSD mi je naštěstí fuk. Komp sice starej, měl už být nový, ale 1TB SSD jsem již předloni koupil a naklonoval s tím, že bude do nového kompu.
Tak alespoň má velmi velmi nepatrná útěcha.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 10:03:22

Já loni koupil 6ks 1TB SSD, takž ejsem taky v klidu
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 00:41:01

Digitalne meny postavit mimo zakon? To asi tazko, ono to je omnoho vacsie ako len ta tazba. Su v tom zaivestovane take miliardy ze toto nikdy neprejde.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 11:16:48
avatar
digitální měny získávané těžbou zakázat a tvrdě trestat, ostatní digitální měny klidně nechat ....
Orleanus88 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 11:29:24

Jsem naprosto za jedno. Absolutně nechápu, že to nikdo neřeší. Evropská unie řeší spotřebu vysavače a podobných věcí a toto plýtvání, které ne že jenom spotřebuje elektřinu jako blázen, ale ještě kvůli tomu chybí materiály na výrobu dalších produktů a kapacity při výrobě dalších produktů.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 17:32:52
avatar
takže Chia která se netěží je v pohodě podle Vás , takový obrat jsem nečekal
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 17:18:48

Vyzobni si minoritní měnu, která tolik nezatěžuje jak "výrobní linky" tak ekonomickou zátěž a nebudeš překvapen.
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 22:35:38
avatar
Jsem pro, kdo bude přistižen při těžbě, upálit na přetaktovaném Intelu poslední generace
Ale zcela vážně, klidně by se to dalo uhrát na nějaké ty zákony o úmyslném znečišťování životního prostředí. Za chvilku se kvůli Ekofašos nesvezeme normálním autem, ale tyhle šmejdi beztrestně pálí spoustu elektřiny. Na tom už by šlo něco vymyslet jen s drobnou úpravou stávajících zákonů
TeeJay [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-30 09:06:18
avatar
Digitální měna bez "těžby" nemůže existovat - těžba je to, co zajišťuje, že síť "běží", že je bezpečná a že v ní probíhají transakce. Těžba je zajištění chodu sítě s odměnou, níc víc, nic míň.

Kdyby nebyla odměna, už by se to nejmenovalo těžba, ale by to nezměnilo na tom, že všechno digitální v našem internetovém světě potřebuje počítače/servery, které zajistí danou funkcionalitu - a je jedno, jestli to je webserver nebo server zajišťující chod měny.
gumojd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 08:06:33
avatar
Zase sem se musel zasmát. Vrátit reálnou hodnotu tím, že brutálně danově zatížíme všechny akcie a "investice", aby se přestaly vytvářet nereálné peníze. Já vím, že ty si to neuvědomuješ, ale Ekonomie ti asi nic neříká a seš tak brutálně zaslepenej jenom tím, co je kolem tebe a to jsou počítače primárně na hraní her.... Nebou používáš počítač kromě psaní na web a hraní her na něco, co pak vytváří hmotnou a skutečnou hodnotu pro tento svět dle tvých slov?
Děkuji za tvou upřímnou odpověď.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 11:16:08
avatar
jestli vám přijde těžba digitálních měn normální a účelné využití zdrojů, pak se nemáme o čem bavit ...
Terakon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 12:57:29
avatar
Zcela objektivně vzato, reagujete DD na příspěvek zcela mimo mísu, a navíc mu do klávesnice podsouváte něco, co nenapsal. Nic v jeho příspěvku neříká, že mu to přijde normální, on o "digiměnách" nepsal totiž vůbec.
Chtělo by to lépe číst
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 17:32:14
avatar
to nemá cenu, je to tu jak na ideologickém školení, kdo nehatuje kryptoměny je evil. Být neutrální je totéž co být "proti nám". Když si tu přečtete starší články tak se tu třeba adorují supersporty - nesmyslně drahá, neekologická a bezúčelná auta a to je v pohodě. Když nad tím přemýšlím, ten člověk musí filozoficky holdovat jedině neřízenému vulgárnímu hédonismu -> jakmile je to pro vlastní zábavu (snob-end herní grafické karty/supersporty) tak to za to prostě stojí! "Ať vybouchne klidně celá planeta a všichni pomřou když se zrovna bavím". Jako ego silné/ snad i chválihodné, ale tu bezúčelnou blbost jeho počínání by Nietzsche rozhodně neocenil . Třeba to není hloupost ale komplexní komplikovaná osobnost složená z mnoha protichůdných směrů, něco jako Fuksův Kopfrkingl, kdo ví, já na to zatím nepřišel. Vím jen jedno - že často lidi přeceňuji
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 17:35:18
avatar
jediný kdo tu něco hejtuje, jsi ty ... já říkám že je zločin proti zdravému rozumu podproovat digitální měny vznikající těžbou .... když nebudou vznikat těžbou, tak jsem všemi deseti pri digitální měny ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 03:49:51
avatar
A proto jsem psal že Chia nevzniká těžbou a stejně ji hajtuješ jako vše ostatní, takže jasný protimluv
990 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 09:06:06

Je to začarovaný kruh. Výrobci karet dnes mají díky minerům ohromné zisky, své produkty prodávají ze nehoretní sumy a přesto je těch karet na trhu nedostatek. Bitcoin se taky zpočátku těžil jen na GPU.
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 09:12:11
avatar
Nějaký koumák dokonce zprovoznil těžení bitcoinu na Commodore 64 ... akorát by něco vydělal tak za pár milionů let. Video s tím pokusem vyneslo určitě víc.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 10:05:13

TAk Commodore to byl ještě počítač. Borec ale rozjel mining i na prvním GAmeBoy.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 09:59:04

Píšu jako hráč počítačových her a člověk, který pálí denně několik kikowathodin kódováním videa. A ptám se: když dnes zakážou těžbu digitálních měn, kdy zakážou nám hraní počítačových her, úpravu fotek, kódování videa atd.? Pro planetu je to stejně zbytečná činnost.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 11:17:19
avatar
hráč/videostřihač potřebuje obvykle 1 grafiku s tomu odpovídající spotřebou ...

kolik grafik a energie potřebuje těžař a k čemu to je?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 03:56:34
avatar
Citace:
kolik grafik a energie potřebuje těžař a k čemu to je?


takže jeden rig po 6xRX580 upravených na 85W/karta tj. 6x85 + 35W CPU co se fláká, dejme tomu 30W za zbytek systému + 510W za grafiky je cca 550W.

A pak tu máme gamera s 300W hiend grafikou, 250W Intel CPU, všechno pěkně svítí, zaokrouhleme to na 500-650W. A já si k tomu gamerovi s dovolením přidám taky tu otázku "k čemu to je", protože to nevím
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 08:36:17

Proto to říkám opakovaně, že zrovna hráči by na toto téma neměli moc přitahovat pozornost, protože pokud by se něco dalo z ekonomického pohledu definovat jako bezúčelné plýtvání energií, tak právě hraní her.
A když už jsme se v EU dali do takových nesmyslů jako omezování výkonu vysavačů, tak co myslíte, že bude spíše omezeno, pokud by na to došlo? Spotřeba komponent určených k bezúčelnému hraní her nebo těžby kryptoměn, do kterých investovaly své finance velké nadnárodní holdingy a firmy jako Tesla s nimi obchodují?
Pokud někdo v tomto souboji dojde k úhoně, budou to právě hráči. Prostě tak jako nemůžete mít doma vysavač s příkonem přes tuším 900W, tak stejně tak se mohou herní grafiky omezit například na 90W, procesory na 45W. A pak si na tom hrajte ve 4K
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 17:51:03
avatar
Myslim, ze tu premisu chapu a soucitim s ni, ale stejne se mi to takhle podane nelibi - to bychom potom mohli povazovat za plytvani uplne jakoukoliv volnocasou aktivitu. Letet letadlem na dovolenou bezucelnym plytvanim neni? Ja v tom moc rozdil nevidim. Predpokladam ze na zemi nenajedneme nikoho, kdo si po praci ve svem volnem case jen tak bezucelne necim nezaplytva. Nekdo plytva tak a nekdo zase jinak, pokud donutime lidi prestat vsim plytvat, tak si vetsina muze jit taky rovnou hledat vhodny strom na smycku...nekdy si rikam, ze lidska existence=bezucelne plytvani a dokud tady lidi budou, tak se bude i plytvat. Nemyslim si ze lze nejak pevne stanovit co bezucelne plytvani je a co uz ne.

Tim rozhodne nechci ono plytvani nijak obhajovat, za me by stacil jednoduchy precedent ze ten, kdo plytva obzvlaste hodne, toho by to melo vyjit obzvlaste (nasobne) draho.
Dle meho navic ani nelze funkcne stanovit nejaky pevny spotrebni limit pro zarizeni jako jsou graficke karty. To by mohlo fungovat mozna u celych hotovych sestav, ale stejne jenom taknejak castecne. Navic porad bude potreba po co nejvyssim vypocetnim vykonu. Nechci ani domyslet co by se stalo, kdyz by naraz veskery vypocetni vykon planety jednim takovym narizenim spadnul na svuj aktualni zlomek jen kvuli dodrzovani nejakeho limitu spotreby stanoveneho urednickem nekde z Bruselu? Dle meho totiz nelze dost dobre rozlisit, ktera vypocetni technika se prodava na zabavu a ktera na praci...omezit zabavni spotrebu, tak si to ti lidi proste koupi na zivnostensky list, rozjede se s takovym hw cerny trh a vsechno bude jenom horsi

Machino, ja si nemyslim ze DD mluvi o uzivatelich tobe podobnych. Mam za to, ze vetsina nadavajicich nadavaji predevsim na ty obrovske kryptofarmy co jedou ve velikem meritku. Nejakych par grafik co ma par zainteresovanych lidi doma pro mensi privydelek jsou proti tomu jen mala kapka v mori. Tvoje posty v tematu kryptotezby na me pusobi dlouhodobe zbytecne vztahovacne a pritom si nemyslim, ze se mas z ceho obhajovat nebo tak neco.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 19:20:36
avatar
děkuju, no ale reakce některých jsou opravdu mimo a bohužel nerozlišují. Nemám rád házení všeho a všech do jednoho pytle.
Jinak spíše než zákaz těžby vidím v jakémsi předkupním právu 1ks karty/zákazník, pro minery by pak bylo co zbyde. Takhle by se grafika na každého dostala a vlastně by těžba nemusela hráčům vadit. Ale musely by to chtít rovnou ty firmy co prodávají grafiky. Bohužel je pro ně snazší prodat tisíce grafik těžařům napřímo. Měli bychom tedy hatovat především výrobce grafik, škoda že se tak neděje, bohužel ve světě hráčů jsou ty dvě firmy spíše jejich modly, takže tlak na ně od hráčů je téměř žádný. Ale jsem demokraticky smýšlející - nechci aby výrobcům grafik něco diktovaly státy/vlády/EU a pod. Měli bychom je pomlouvat a bojkotovat aby demokratickým způsobem pochopili, že dělají špatnou věc, když se o běžného koncového zákazníka nestarají. Dál bych asi nešel
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 19:51:57
avatar
Až na to kódování videa budeš používat celé farmy grafických karet, běžící 24/7, tak to teprve můžeš začít porovnávat...
pevan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 16:01:59

Tak přesně to dělá Youtube, třeba...
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 11:10:47
avatar
Kdo na všem nejvíc vydělává? Burzy. Na ty je třeba se zaměřit, a finančně je dojit daněma. Stejně tak danit nákupy v eshopech za krypto.
pevan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 16:02:44

Ale ony se daní. Stejně, jako prodej kryptoměn.
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 11:49:58
avatar
Nechcete sepsat petici a poslat to EU, aby to řešila?
Třeba by se jim rozsvítilo a začali likvidovat mining.
#stop_minerům
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 15:19:22
avatar
Je to zamotané a míchá se tam hodně problémů.

Základ je, že ASIC není definitivní záchrana.


Bude to koloběh a vlastně jediný komu se to vyplatí na 100% v momentu těžby je výrobce HW. Ani těžaři nejsou hned v plusu. Do to se dostávají, až momentu kdy cena "vytěženého kódu" stoupne nad náklady. A je to také motivace se kterou do to jdou. Oni si těží investici. A jestli a komu a jak se investice v budoucnu vyplatí není úplně jasné.


Nějaké aktivistické keci jsou okolo virtuálních platidel a tokenů dávno mrtvé tím jak vstoupily na třeba na tradiční burzu. Nebo tím kolik procent síťě a vytěženého kódu je v rukou oligarchů a společností v zemích kde se opravdu demokracie a spravedlnosti nedovoláte.

Takže "záchrana" pokud bude stoupat výpočetní výkon nepřijde. A je jedno jestli se bude těžit na CPU x86 nebo ARM, grafice nebo ASIC....
Nepředpokládám, že USA\EU zakáže těžbu. Taky nad 50% sítě pro těžbu a ověřování transakcí je mimo západní demokratický svět. A na virtuálních tokenech jako jsou BTC/ Litecoint a Etherum atd... nestojí západní ekonomika. Takže státy a unie nebude mít potřebu to regulovat. Tedy i opačně v případě problému nemají důvod proč je podržet.


Trh a těžba se bude tedy dále pohybovat sinusoidě. Někdy může být prodleva mezi výkonem pro těžbu a aktuálním HW větší jindy menší.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 18:03:32
avatar
dobře napsáno. Ano, nicméně jednu výhodu tam spatřuji (dělá to ze mě optimistu? ) - oproti feudalismu, brutalistnímu kapitalismu nebo komunismu, se jako plebs mohu téměř poprvé v historii "svézt" na této vlně ovládané mocnými, trochu si natěžit/nakoupit a pak si za to třeba koupit dům anichž bych musel lhát, kolaborovat, někoho vykořisťovat, vraždit a pod. To ve svém skromném (negativním?)/realistickém vidění historie společnosti považuji za historický úspěch.
Nicméně lidská lůza se projevuje v dějinách stále stejně, zde historicky žádný pokrok -> lůza = chudí+líní bez know-how a bez intelektu opět nenávidí chudé co know-how mají, namísto spojení se snimi proti společnému postupu proti skutečně mocným. Složitá orientace v kryptu a nepochopení ani základních principů širokou veřejností + možnost si přivydělat z toho dělá "ideálního nepřítele" pro lůzu. Na druhou stranu i to je ještě dobré, protentokrát to nejsou Židé nebo nějaké etnikum, ale svět "nějakých jedniček a nul", které je těžké zosobnit a "nikdo" jim vlastně nerozumí. Takže dobrý, žijeme v dobré době, máme co jíst a není válka a ta ufňukaná lůza co brečí že nemůže hrát graficky náročné hry je vlastně toho jen dalším důkazem.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 18:24:02

Mě stačí pokud přehlédnu tvé bláboly o lůze a vést se na vlně krátkozraké prosperity. Právě tebou zmíněná absence války byla v minulosti zaviněna hospodářským kolapsem. Těžba rozhodně nafukuje ekonomiku a plundruje zdroje. Krátkozrace to pro jedince má přínos, ale v globálu, pokud to takto půjde dál, tak se černým scénářům rozhodně jako lidstvo nevyhneme. Klidně si kup barák, vychčij s klasickou ekonomikou, ale co bude dál. Nejsme na zemi první co se týče historie, ani poslední co se týče budoucnosti.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 02:42:49
avatar
nechápu Vaši reakci,přesněji jak souvisí s mým pohledem na svět a danou věc. Rád bych to pochopil, ale z toho co jsem si mohl přečíst mám pocit, že svou těžbou na jednotkách starých grafických karet způsobuji snad JÁ jakési nafukování ekonomiky když pak jednou vše směním na fiat a zaplatím z toho tučné daně/poplatky potažmo tedy státu/všem , kteří pro to neudělali nic? Není náhodou právě to zdanění tím (i ekologickým) zadostiučiněním za tuhle činnost, podobně jako např. ekologická daň v některých zemích za to že jezdím starým autem s velkým motorem?
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 21:44:48
avatar
Stala se mi hrozná věc. Kliknul jsem vedle a dal palec nahoru
DD mohl bys to odčinit? ;-)

MACHINo ty si neuvědomuješ, že vlastně tak trochu kolaboruješ. Spolu s nimi plundruješ planetu a pomáháš prohlubovat současnou krizi...

Ta největší trhlina v té tvé teorii líné, hloupé a zavistivé lůzy je, že většina z nás tu není ani líná ani hloupá, ví jak krypto funguje a má navíc peníze.

Naopak těžba kryptoměn je klasický příklad toho jak se snaží k penězům přijít vyčůránkové a podvodníčci, kteří chtějí přijít k penězům bez toho aby museli hnout prstem.

Když tak vzpomínám na D-Fensovu knížku "Zmrdi, vohnouti a my", tak mám jen problém se rozhodnout kam těžaře zařadit. Jestli mezi zmrdy nebo vohnouty...

Ty zkrátka pořád nechápeš, že my tu těžbu tak moc nenávidíme právě proto, že na rozdíl od chudých, liných, bez know-how a intelektu dobře chápeme co je těžba kryptoměn za zvěrstvo a nemávneme nad tím rukou jako nad neškodnou blbostí, které nerozumíme a tím pádem nás nezajímá.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 03:46:04
avatar
struktura tvého příspěvku:

- ad hominem (útok na osobu hned na začátku příspěvku, zesměšňování) bez souvislosti na příspěvek + hloupý smajlík na odvedení pozornosti jako že jde o legraci. To jako fakt si myslíš, že jsem tak hloupý abych to neprokouknul?

- potom následuje klasické "hodíme ho do jednoho pytle". Chudý táta od rodiny co si chce o 10 let zkrátit hypotéku je stejný "zlosyn" jako vlastník farmy o rozloze několika hal. V sovětském svazu za Stalina byl ve stejném duchu označen (a klidně pak popraven) jako "kapitalista" někdo, kdo vlastnil jednu krávu (já).
Citace:
Ta největší trhlina v té tvé teorii líné, hloupé a zavistivé lůzy je, že většina z nás tu není ani líná ani hloupá, ví jak krypto funguje a má navíc peníze.

pokud k této skupině nepatříš, proč tě to rozčiluje?

Zeptám se ještě na jednu věc. Máš vlastní bydlení? Pokud ano jakým právem mně zakazuješ pomoci si legální cestou k vlastnímu? Vy máte, ostatní mít nesmí? To je typická arogance bohatých (nerovnost přisuzovaných práv)

No a pokud jsi taky chuďas a zároveň patříš k těm, co zachraňují planetu tím, že vytahují nabíječku ze zásuvky když zrovna nenabíjí telefon, tak ti řeknu tolik, že jsi jen pokrytec když myslíš, že můžeš něco změnit -> zahoď telefon úplně, ušetříš přírodu nejvíc a nepiš do internetových diskuzí. To ale děláš, takže to s tou ekologií u tebe asi nebude tak žhavé.

Tenhle web je plný "herních pokrytců". Já už skoro hry nehraji (vyrostl jsem z toho). Proti gameroům tak šetřím spoustu energie. Tu naopak dávám do těžby. Taky bych mohl třeba jako koníčka svařovat/pájet nebo si vyhřívat bazénovou halu v zimě jen pro sebe a podobně. To by bylo v pořádku. Jediná těžba ale není.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 09:56:36
avatar
Pro změnu v tom hledáš něco, co tam není...
Já se opravdu ukliknul a dal ti palec nahoru a proto ten ubrečenej smajlík, páč dát tomu co jsi vyplodil palec nahoru je pro mě malá osobní tragédie.

Ha ha ha, to jsme se pobavili. "Chudý táta od rodiny" :-D Nehraj si na svatouška.
Jsi těžař? Jsi. Máš na to víc než jednu GPU v dedikovaném rigu na těžbu? Hádám, že ano. Takže si tu fakt nehraj na nevinného chudáčka...

Rozčiluju se proto, že tvrdíš, že všichni co tu napadají těžaře a těžbu jsou lůza, kterou charakterizuješ cituji "chudí+líní bez know-how a bez intelektu". No a pokud bys vytáhl hlavu z té tvé filozofické literatury nebo odkud to taháš ta moudrá latinská slova (WTF je "ad hominem" ???), tak by sis všimnul, že převážně tady tu těžbu hejtují lidi, kteří jsou jako já nebo DD přesným opakem té tvé definice

Vlastní bydlení mám, hypotéku platím a nic ti nezakazuji. Jen se pozastavuji nad tím, jakým to krásným způsobem typu "bez práce koláče" si na tu hypotéku vyděláváš a ještě to tu obhajuješ jak je to super... Ono je trochu problém v tom, že ne vždy "legální" = "etické".

A co se týče té ekologie, tak mě rozhodně PC nesežere desítky kWh denně jako těžařské rigy. Vypadá to, že stejně jako ty jsem táta od rodiny co na hraní už moc času nemá, takže se to moje jedinné GPU většinu času fláká se spotřebou kolem 15W. A nechoď na mě s nějakou sluníčkářskou blbostí typu, že můžu zachránit planetu, když budu vytahovat nabíječku ze zásuvky když nenabíjí.
Samozřejmě, že jí vytahuju, ale ne proto, abych zachránil svět, ale proto, že je úplně zbytečné aby žrala elektriku když jí nepoužívám, generovala teplo a případně mi vypálila barák, kdyby se náhodou rozhodla ukončit svůj mrzký elektronický život.
A kdyby sis náhodou i tak myslel, že jsem sluníčkář, tak třeba tě trochu zviklá to, že se vozím starým benzínovým třílitrem s vysokou spotřebou proto, že mě to prostě baví a pokaždé když ten šestiválec začne zpívat, mám úsměv od ucha k uchu.

Nemám jen zkrátka rád bezúčelné plýtvání. Ale na druhou stranu ani nejsem extremista, co by hlídal každou spálenou kapku energie. Pokud ta spálená energie poslouží dobrému účelu, tak nemám problém jí pálit po vagonech...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 19:33:45
avatar
svědomí každého je individuální, ale jestli ti to pomůže a jsi na tom jak tvrdíš - tak jsi podle mne k sobě příliš tvrdý. Podle mě není "nemorální" když si na tu hypo takto přivyděláš. Stejně tak je v pohodě ten třílitrový motor (i když já jezdím 1.4kou. Člověk moc radostí na tomto světě nemá, v globálu existuje tolik lidí, kteří jsou minimálně 1000x horší než my, spíše bych začal s "nápravou" právě u nich, pak by průměr zátěže planety na 1 člověka značně klesl.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 09:55:36
avatar
A pro vstup do "hry" si to žádá velice málo. Obraz těžko koupíte "po kouskách a na splátky". Jiné nízkonákladové investice jako různé fondy jsou možná méně rizikové, ale také potencionálně méně výnosné v nějaké běžném časovém úseku.

Takže chápu, že se to lidem zdá tak atraktivní. A že mnozí na tom opravdu vydělají. Jako dlouhodobou investici nedokážu odhadnout. Lépe řečeno z pohledu vývoje IT to nemůže být dlouhodobá investice.

Ale i tak jme minorita, protože pro mnohé i počítače nad 1000,- € jsou nedostižná meta. Natož samotná karta


...Zajímavé a částečně varovné bylo třeba to když několik štastlivců chtělo BTC ve velkém množství prodat a byl to problém. Protože jim bylo nabízeny burzy, fondy, supersporty , umělecké předměty atd.... ..jen né Dolary , nebo Eura které chtěli a potřebovali. Samozřejmě že každým převodem ztráceli proti původní teoretické hodnotě kurzu. O průšvihu pokud by prodali někam nebo za něco na co je embargo nemluvě....
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 16:36:18

Využívání obrovského množství energie při těžbě je fakt, se kterým se nedá polemizovat. Jestli je to úplně zbytečné je otázka a lidé, kteří o tom vůbec nic nevědí, na to mají snadnou odpověď. Říkají A, ale neříkají B. Na druhou stranu těžba kryptoměn je největší stimul k využívání obnovitelných zdrojů energie v dějinách. Pro představu: 40% veškeré energie používané k těžbě kryptoměn pochází z obnovitelných zdrojů, u Bitcoinu je to cca 80%. Lidem, kteří o tom ví kulové, rovněž nic neříkají pojmy jako odpadní, uvázlá a nadbytečná energie... Rád bych obohatil místní diskuzi dvěma odkazy: Odkaz a Odkaz Rozšiřte si trochu obzory. Je toho samozřejmě mnohem více, ale vybral jsem pouze tyto dva - na nejzákladnější představu stačí.
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 17:59:27

To je super, že 80% je z obnovitelných zdrojů. Pořád je to ale energie spálená kvůli věci, která kdyby nebyla, tak by nikomu nechyběla. A o to tu jde.
990 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 18:44:34

O to právě jde, proč ty měny existují když nikomu nechybí?
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 09:09:47
avatar
Možná by to chtělo si přešít trochu ekonomické teorie. Protože to že v éře lidstva je BTC a spol nová věc neznamená že se ho netýkají zákonitosti a teorie ekonomie i xx let staré.
990 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 09:52:30

Tak samozřejmě, pokud by kryptoměny nikomu nechyběly, zřejmě by už dávno zanikly. Nicméně, vzhledem k tomu že Bitcoin je zde už víc jak 10 let (a jeho hodnota je čím dál vyšší), tomu tak zjevně není.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 04:11:45
avatar
to, že je tu nějaká teorie s názvem ekonomie neznamená, že se nějakou starou teorií budou řídit i naprosto převratné vynálezy budoucnosti, která změní tvář lidstva. Napadá mě např. levný čistý zdroj obrovské energie, takže bychom měli dostatek energie na cokoliv. Jen tento jediný vynález by dnešní ekonomii totálně pohřbil. Ta vychází totiž z nedostatku a vede pouze k přežívání (negativnímu pohledu na existenci a motivuje k válce o omezené zdroje)
Co teprve 100, 1000 takových objevů.

V historii se každý, kdo zastával nějakou konečnou teorii vždy pletl - feudalismus, Hegel (vrchol Prusko), komunismus a kapitalismu nebude vyjímkou Doporučuji přečíst Popperovu "bídu historicismu". V podstatě - o budoucnosri nemůžeme nic vědět - protože ještě není. Před 30 lety by nikdo neřekl, že taková věc jako mobil nás tak změní a ono ano. Co takový neuralink, kolonizování jiných planet? Chybu dělá jen ten , kdo něco "zaručeně ví"
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 21:49:12
avatar
Na to je jednoduchá odpověď.
Lidi nikdy nepřestanou hledat jak získat bez práce spoustu peněz a jak obejít systém. A krypto jim vlastně dává oboje...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 04:23:49
avatar
jak hluboké... pokud jsi takový nihilista doporučuji terapii. Krypto nedává nic zaručeného . Je to jen další risk&reward systém. Možná to vyjde, možná ne. Nikomu nezaručí bez práce peníze - můžeš do nákupu dát životní úspory a zítra máš pád na 20%. Jsou snad investice taky bez rizika? Nebo jsou snad "morálnější" když generují nesmyslný business bez kterého bychom se obešli?
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 10:09:16
avatar
Sice netuším, co to znamená být "nihilista", ale snad mě to neuráží.

Obecně máš sice možná pravdu, páč pokud někdo nakoupí HW do rigu chvíli před tím než dojde k pádu hodnot krypta, tak může dopadnout jak píšeš, ale obecně pokud nejsi blbej a naskočíš do toho když to začne jít nahoru nebo když je pád v nedohlednu, tak máš celkem velkou šanci, že sis vlastně koupil tiskárnu na peníze.
Navíc i pokud náhodou dojde k pádu, tak historie nám ukazuje, že stačí nepanikařit a počkat až ty tvoje natisknuté peníze zase získají na ceně...

Z mého pohledu není těžba opravdu nic jiného než splněný sen lidí, kteří vždy chtěli mít vlastní tiskárnu na peníze.
Teď si prostě tu tiskárnu (rig/gpu) za těžké peníze koupíš a pokud nespadne rychle cena krypta, tak za relativně krátkou dobu natiskneš (natěžíš) dost peněz aby ti to pokrylo tu vstupní investici a pak už si jen tiskneš peníze pro sebe.

Takže pokud jsi sobec a neřešíš nic jiného než osobní prospěch, tak je to ta nejúžasnější věc na světě, že?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 20:21:59
avatar
bohužel jsem nic nezdědil a neobohacuji se ani na druhých (nezaměstnávám nikoho) a nikdy to neudělám -> jisté morální zásady tedy mám, četl jsem i Marxe a ač s ním ve většině nesouhlasím a komunista nejsem, dokážu některé jeho myšlenky ocenit. Ani po absolvování VŠ, spousty let praxe, "hraní podle pravidel" této společnosti, práci od "vidím do nevidím" ,která mě okrádá o čas s dětma který mi nikdo v životě už nenahradí a ani s více než dvojnásobkem průměrné mzdy v této zemi nemám na takovou základní věc jako je vlastní bydlení. A to podotýkám je naprostá většina lidi na tom hůře než já a proto s nimi soucítím a považuji se za low class. Něco je hodně špatně, jsme národ "chudých pracujících".

"Sobec" jsem tedy potud, že chci svým dětem zajistit lepší start do života tím, že budou mít vlastní bydlení a dostanou možnost kvalitního vzdělání (už teď žijeme v brutálním kapitalismu - kvalitní školka stojí víc než půl průměrné mzdy).
Přitom zdroje jsou, aby tyto dle mého "základní potřeby" mohly být dostupné pro každého kdo "chce hrát podle pravidel".

No a protože zde máme nejrůznější zloděje, kteří nám vládnou a hloupá lůza to volí, nezbývá mě než se zařídit dle situace. Nemám z toho radost a klidně to nazývejte "sobeckostí", snažím se tak ale jednat v minimum případech a kvůli systému "těch zlých". Nejsem tak dobrý/zásadový/morální/"nesobecký"? abych ubližoval vlastní rodině pro svůj dobrý pocit.

Takže Vy si klidně dejte dítě do spádové školy, kde ho budou šikanovat nebo ho tam díky nesmyslné inkluzi nic nenaučí a pod. protože tam budou výuku přizpůsobovat kvůli jednomu dementovi všem a mějte si "dobrý pocit ze své nesobeckosti". Mě tento příklad bohužel ale jako sobeckost (vůči vlastnímu dítěti) teda přijde. A takových příkladů jsou spousty. Žijeme v kapitalismu a ty peníze prostě na důstojný život potřebujeme a není to tak černobílé jak píšete - často volíme jen mezi špatným a ještě horším a aby toho nebylo málo, tak není jasno která volba je která, dokud ji neučiníte. Proto se prosím zdržme moralizování mezi námi bezvýznamnými. Vypadáte jako v pohodě člověk a možná toho máme dost společného. Nebudeme se tedy hádat.

Ale zpět k tématu - ty krypto velkofarmy - mě to prostě přijde jen jako jedna hnusárna mezi mnoha ostatními. Prostě si to téma nezaslouží víc než jiné problémy společnosti - při téhle se "jen" ničí přírodní zdroje. Tzn. činnosti při kterých se ničí přírodní zdroje dohromady s lidskou důstojností a trpí i lidé nebo zvířata jsou prostě závažnější. Zajímavé, že tyto ostatní probémy nechávají gamery povětšinou klidnými - protože nejde o "jejich" grafické karty. Jak si to tedy vysvětlit jinak než pokrytectvím mnohých?
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-27 19:36:31
avatar
To je moc hezké , jen se těží nejvíc v zemích kde aktuální environmentální západní hnutí jsou k smíchu. Viz plast v mořích který zrovna nepochází tolik ze západních není.....
rudi6 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - chamtivosť 2021-04-27 18:42:50

Neviem prečo sa tu vlastne aj nad tým čudujeme...
Svet zavládla neuveriteľná chamtivosť a zloba...
Vidíme to všade, politika, ekonomika, vzťahy medzi ľudmi...
Žiaľ ale nie je to dobrý smer kam sa svet uberá...
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 10:49:08

Aby jste se neposr*li z toho že nemůžete hrát PC hry, protože nejsou grafiky. Běžte ven a vypadněte od počítačů, vy závisláci. Ono vám to prospěje a možná zjistíte že život je i něco víc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 12:02:03
avatar
jenže nám většině ani tak nevadí to, že ty karty nejsou, ale důvod proč ty karty nejsou a jejich hloupé nesmyslné až zločinné proti zdravému rozumu používání k těžbě digitálních měn .

BTW: uprostřed pandemie, která je stále horší a horší a bude se zhoršovat dál, doporučovat někomu chodit ven???
Oxbowww [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 12:21:27

Ano. Ven, na čerstvý vzduch, do přírody... Co je na tom k nepochopení? nějakou pandemii má většina víte kde..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 13:49:43
avatar
to že většina moc rozumu nepobrala, o tom víme, ale někteří další chápeme proč jsou věci jak jsou a nemají problém se podle toho chovat a nehledět jen na sebe ...
Oxbowww [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 16:37:16

Pokud se nějaký jedinec tak moc bojí chodit do lesa nebo jinam do přírody a místo toho je zalezlej doma a sere strachy v síni, měl by se asi nad sebou zamyslet.

Jinak pandemie není horší a horší, ale je to lepší a lepší
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 16:46:15

Vždyť je to blbost na IT webu psát o jedinci co má raději jít do lesa nebo do přírody a omlouvat tak celosvětovou mizérii dostupnosti HW. Nebude dlouho trvat a v různých negativních důsledcích budeme hledat alternativy, nikoli hloubku problému. Tzn vědomě zavírat oči před problémy.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-28 17:58:05
avatar
to nemá se strachem co dělat, být doma a chovat se úměrně pandemické situaci, je věc zdravého rozumu, slušnosti a společenské inteligence ...

nepleť si strach a inteligenci ....

Pandemie je horší a horší, statistiky jasně ukazují narůstající celosvětový počet případů, nové mutace protože státy a jedinci selhávají ve svém chování a to ve statistikách je tak přinejlepším pětina skutečných případů ... situace se bude rapidně zhoršovat ... to není strašení, to je 100% jistota daná fakty a tím, jak pandemie a viry fungují ... viru je prostě jedno, jestli na něj věříš nebo ne ...

jediné z čeho mám já strach je fakt, že COVID je relativně neškodný a práce z domova a zavřené hospody apod. nejsou žádný problém, přesto je tu velká skupina těch, kteří mají problém se podle toho chovat a zařídit už teď. Takže až naprosto nevyhnutelně přijde horší virus, tak pak budu mít skutečně obavy o svět jako takový ... COVID pandemie je jen zahřívací kolo a vlády i jedinci selhávají i s takto jednoduše řešitelnou situací. Být ostré restrikce najednou všude, zákaz cestování okamžitě před rokem, dnes mohl být virus jen okrajovou záležitosti se setinovými počty nakažených a mohli jsme vesele chodit všude ....¨
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-29 01:19:16
avatar
Hmm, a ty se prober z tvého nenávistného rauše. Že by další těžař vyžírka?
Na to, aby člověku vadila nedostupnost grafik nemusí být závislák.
Není nic neobvyklého trávit odpoledne po práci venku nějakým sportem/pohybem a v noci si něco zahrát před spaním na PC. Dokonce i to hraní může být se zdravým pohybem -> VR ;-)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 312x
Komentářů: 0
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1323x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1041x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1138x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3724x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0