Šílenost nebo realita? Nové grafické karty NVIDIA RTX 4000 prý budou mít spotřebu až 800W! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 25 únor 2022
altNVIDIA se s novou RTX 4000 generací karet snaží destabilizovat energetickou situaci v Evropě?

 

 

 

 

V první řadě je nutné říci, že jsou to zatím spekulace, nicméně informace pocházejí z několika věrohodnějších zdrojů, takže nějaký reálný základ tam nejspíše bude. Ostatně o nové generaci grafických karet NVIDIA se obecně ví, že efektivita nebude zrovna jejich silnou stránkou. Ostatně v tom jsou docela mizerné i současné modely RTX 3000. NVIDIA dokonce ani nezvládla vydat již ohlášenou RTX 3090 Ti, která má reálně nechutných 480W TGP u nereferenčních edic. A právě velmi vysoká spotřeba a nároky hlavně GDDR6X pamětí jsou jedním z důvodů, proč má karta potíže a její výroba a vydání bylo zastaveno. Karta přitom měla být evidentně cvičením a snahou připravit uživatele NVIDIA karet na absolutně šílenou spotřebu nadcházející generace LOVELACE, tedy RTX 4000 sérii.

Ta bude spoléhat na klasický monolitický čip. A to obří AD102 na 5nm výrobě TSMC. To má dva problémy. Prvním je, že TSMC nenavrhovalo 5nm proces pro výrobu tak obřích monolitických čipů, a NVIDIA jde na samou technickou hranici možností. Současně NVIDIA nemá zvládnutou tuhle konkrétní technologii výroby, protože s jejím využitím původně vůbec nepočítala (LOVELACE měla používat odlišnou 5nm SAMSUNG výrobu, ale ta má problémy a nestíhá). S TSMC na jejím vývoji tedy ani nespolupracovala a není pro ni prostě laděna. Použitelná samozřejmě ovšem v plné míře je.

A s tím souvisí druhý problém, konkurenční AMD s TSMC na 5nm přímo úzce spolupracovalo a výroba je udělaná přímo na míru potřebám AMD produktů. To sice také bude dělat poměrně velké grafické čipy, ale zdaleka ne tak obří jako NVIDIA a její AD102. Největším monolitickým 5nm čipem od AMD bude pravděpodobně monolitické NAVI 33 s velikostí kolem, nebo spíše lehce pod zhruba 400mm2. Stále poměrně velký čip, ovšem plocha AD102 od NVIDIA má být až 800mm2. Vtip je v tom, že NAVI 33 není konkurencí AD102 – oba jsou to monolity na 5nm TSMC ale tam veškerá podobnost končí. Konkurencí AD102 řešení je AMD NAVI 32 a hlavně NAVI 31, což budou velmi drahá GPU s hodně křemíkem, ovšem fakticky jsou tvořeny několika menšími čipy jako čiplety. Hodně zjednodušeně řečeno si můžete NAVI 31 představit jako fyzicky dvojici NAVI 33 „nalepených“ k sobě a fungující jako jeden čip. Podobně jako to funguje u RYZEN procesorů AMD už delší dobu.

  • Spotřeba nových karet bude vysoká …

A to je obrovská potíž pro NVIDIA, kdy její monolitický AD102 bude v každém případě podstatně méně efektivní výrobně, a hlavně provozně, než čipletové NAVI 3x řešení. A bude také podle všech dosavadních informací znatelně výkonově slabší. AMD již testuje předvýrobní verze karet a pomalu se finalizuje výrobní verze. A podle zákulisních informací má nový Radeon RX 7900 XT s NAVI 33 až 3x vyšší výpočetní výkon ve srovnání s RX 6900 XT, ale především reálně skutečně 2,5x vyšší herní výkon ve formě FPS! Což je největší podobný generační skok v historii grafických karet. Samozřejmě vyšší je i spotřeba, která prý bude mezi 375W až 450W, což je značný nárůst proti „jen“ 300W RX 6900 XT. Ovšem s 2,5x vyšším herním výkonem jde stále současně o ohromný nárůst efektivity.

NVIDIA a její AD102 na RTX 4090 prý nedokáže nabídnout podobný výkon natož efektivitu. Bude údajně zhruba 2x herně výkonnější než stávající RTX 3090, ale protože ta je přinejlepším dnes srovnatelná s výkonem RX 6900 XT, znamená to že NVIDIA RTX 4090 bude možná až o desítky % slabší, než konkurenční AMD Radeon RX 7900 XT. Což by byla potupa a obrovská prohra pro dnes dominantního výrobce neintegrovaných grafických karet. NVIDIA se tak prý snaží za každou cenu dostat výkon výše. Doslova za každou cenu!

Ovšem jak všichni víte, od určité hladiny taktů GPU i pamětí, brutálně roste spotřeba a zahřívání. NVIDIA tak prý v honbě za tím, „neprohrát s AMD tak moc“ bojuje o každé % výkonu, což se extrémně odrazí ve spotřebě.

  • NVIDIA chce s RTX 4000 spáchat útok na energetickou soustavu?

Aktuálně zákulisní zdroje mluví o tom, že NVIDIA testuje karty s novým AD102 čipem, které mají 450W, ale také 650W a dokonce až 850W TGP!!! Konkrétně prý nástupce RTX 3080 má mít 450W, nástupce RTX 3080 Ti má těch 650W a nová RTX 4090 má mít tedy až 850W! To jsou šílené hodnoty a skoro by bylo na místě uvažovat o tom, zda vůbec úředně povolit běžný prodej takto náročných herních karet, speciálně v dnešních časech, kdy budeme téměř jistě muset v Evropě začít šetřit energií.

Asi se ptáte, zda jsou takové úrovně spotřeby vůbec reálné. Bohužel musím potvrdit, že alespoň po technické stránce, bohužel reálně možné jsou. I když bych rád viděl to chlazení, kdy nějaká speciální AiO s 360mm výměníky budou nejspíše nutností. Speciálně pokud by NVIDIA hnala takty všeho na krev. Co já jsem ale slyšel od svých zdrojů, že tyhle hodnoty jsou přeci jen hodně extrémní. Třeba těch 850W zní spíše jako nějaká horní hranice dimenzování celé karty pro nějaký extrémní OC model. Bohužel však musím potvrdit, že spotřeba těch výkonnější NVIDIA RTX 4000 LOVELACE grafik s AD102 čipy, bude opravdu hodně vysoko. Skoro bych řekl neomluvitelně vysoko. AMD a jeho TOP model v podobě RX 7900 XT s čipletovým NAVI 31 nebude rozhodně úsporná, ale stále bude hodně efektivní a její spotřeba je údajně opravdu výrazně níže než spotřeba konkurenčních nových NVIDIA modelů.

Problém je to hlavně s ohledem na běžnou použitelnost, kdy ty stovky W se přemění na teplo. A jak dnes mnozí majitelé RTX 3080/3090 série karet zjišťují, tyhle grafiky v běžném PC s TDP přes 300W, jsou krajně nepříjemné pokud jde o klima v běžné místnosti. A teď si představte, že nové „přímotopy“ LOVELACE mají mít reálně ještě o dalších 150+W vyšší spotřebu. Jsem fanda technologií a herního HW, mám zkušenosti s až 500W duálními grafikami, proto vím, jaká je to šílenost v běžné praxi. Takže pokud má nová generace herních grafik mít v běžných modelech kolem 600W, považuji to za hodně hloupý a do značné míry vlastně mizerný produkt už teď. Bez ohledu na to, jaký jinak bude. Herní grafika do běžného PC s takovou enormní spotřebou je prostě naprostý nesmysl, nezodpovědnost a téměř bych řekl inženýrské selhání firmy, která ji nabídne. Normálně jsem se dříve smál snahám o úřední regulaci spotřeby komponent atd, ale pokud NVIDIA vydá karty RTX 4000 s takovou brutální spotřebou, budu to považovat vyloženě za provokaci, potenciální sabotáž a pokus destabilizovat energetickou soustavu. A nedělám si srandu.

Udělat výkonnou grafiku bez ohledu na spotřebu, dokáže každý blbec. Udělat ale stejně výkonnou kartu limitovanou na nějakou rozumnou hladinu spotřeby a tedy zahřívání, to už je o něčem jiném. A podle mě je ta rozumná hranice u herních karet prostě +/- 300W TDP, ideálně o něco méně. Každopádně samozřejmě není jisté, že NVIDIA nakonec takhle hladová monstra vydá, určitě sonduje i trh a co na to partneři, kdy mohu říci, že všichni vyjadřují značný nesouhlas s určitými úrovněmi spotřeby. Obavy ale narůstají, speciálně po nezvládnuté situaci s RTX 3090 Ti, jejíž výroba byla zastavena. Co vím, že v tuto chvíli se očekává představení nových NVIDIA RTX 4000 grafik v závěru Q3 2022, reálně na trhu tedy budou začátkem října a pak v listopadu. V té době by se také měly na trh vrhnout NAVI 31, 32 a 33, tedy AMD Radeon RX 7900/7800/7700 série. Obojímu bude předcházet pravděpodobně ještě letní (Q3) uvedení AMD RYZEN 7000 s očekávanými novými již 5nm ZEN 3 čipy a zcela novou AM5 platformou. Tak snad nám tohle uvedení nezkazí nějaké události ve světě …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-27 02:02:39

800W, hm to má můj teplomet na I. stupeň. :-D
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-27 09:17:52

No, ale na něm ti nepoběží hra ve 4k s 60 fps.
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-27 11:23:29

Já mám pořád ke 4K nějaký mentální blok. A to především kvůli té extrémnímu nárůstu požadavku na výkon a paměť oproti FHD.
Ale já jsem dinosaurus, který si první hry užíval v rozlišení 256x192 s velice omezenou barevnou škálou (pamětníci ZX Spectra a jeho klonů ví).

Možná díky této evoluci mi mozek přistupuje super detailům v hrách dvěma cestami:
1) většinou je ignoruje (ostatně při hektické akci je přirozené, že mozek ignoruje detaily trsu trávy v pravém dolním rohu)
2) u pár her mi naopak přišly některé detaily a efekty až rušivé

Paradoxně někdy mi přijde, že ty Super Ultra High detaily v 4K rozlišení jsou v praxi vidět jen na statických obrázcích nebo když se někdo dívá, jak někdo jiný hraje a tudíž není tolik zaměstnán hrou samotnou.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-28 12:52:00

4K není vůbec potřeba. I FullHD s dobrým vyhlazovaním je tak čisté, že to nemá smysl...
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-28 16:06:04

Hraju dost i starších her a paradoxně jsem si oblíbil funkci DSR (NV) nebo VSR (AMD), kde rozlišení dovolí jít na 4K na FHD monitoru. Přiznám se, že jsem ji v ovladačích objevil až nedávno a je super. Dokáže zjemnit obraz a kde není implementace AA ve hře dokáže to nahradit vyšším rozlišením obrazu. Ve starších hrách, kde výkon není problém je to dobrá funkce. Je to taky možnost pro starší hry jak uplatnit výkon a zlepšit tak kvalitu obrazu.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-28 17:05:08

To je vlastně Super Sampling nebo SSAA, rendering ve vyšším rozlišení a pak downsampling na nižší...to je to o čem mluvím, sám to používám a pak je i na FHD obraz jako víno...
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-28 17:25:23

Ano, ale bere si to stejně výkon jako v nativním 4K. Proto jsem zmínil starší hry. Potom je možná lepší mít nativní 4K monitor s adekvátní GK. Ve výsledku je to pro ty co mají slabší GK a FHD monitor. Tím si pomůžou v lepší kvalitu obrazu u starších her. Ale pokud nedochází k upscalingu (jako že ne), tak to má stejné krvavé nároky (moderní hry).
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-28 19:37:24

Když to člověk vezme, tak FullHD je přesně polovina 4K, takže pokud se něco nebude ve 4K hýbat, tak se to dá přepnout na FullHD a namapovat pixely 2:1, aby to nebylo rozmazaný a je to
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-28 01:30:30
avatar
Osobně bych chtěl RX 7800, takže by mě zajímalo jakou spotřebu by mohla mít třetí nejvýkonnější karta od amd a kolik by mohla stát. Nějaký tipy? Kdyby stála mezi 20-22000 Kč, tak bych ji asi vzal.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-27 13:37:41
avatar
Moje zbozne prani je, aby tahle pravdepodobne nejlevnejsi dvojchipletovka zrala kolem 300W a cena nesla nad 1500 USD. Kdyz to bude v necem horsi, tak uz si pravdepodobne necham zajit chut i ja..
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-27 17:10:40

čo som zatial čital AMD so spotrebou problem nema aj ta najvykonejšia dvojčipova verzia by si mala vystačiť do 370W OC verzie možno 450W
Cena tak najvikonejšia GPU uvadza 2000 dolarov, ale pri momentalnich priražkach čo si davaju predajcovia to može biť aj 3500€, ja len dufam že už sa težary na GPU vykašlu a cena pôjde dole, aj 2500€ je dosť ale už by sa to dalo za ten vykon aj odôvodniť.
JJuraj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Elektraren 2022-02-27 15:43:14

Pri sucasnom zvysovani cien energii, to aby mal clovek doma vlastnu elektraren, aby nieco taketo mohol zivit.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-27 20:01:21
avatar
proto mam FVE
pačák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 48V 2022-02-27 17:21:03

to je na 48V napájecí zdroje
BezuchaR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Topení 2022-02-27 20:16:06

Měli by k tomu vydat ovladače, které dovolí provoz na maximální výkon jen v topné sezóně, kdy se generované teplo využije. V letní sezóně by pak byl výkon omezen.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-28 07:19:12
avatar
spojeni Intel + Nvidia se bude na Sibiri pouzivat jako primotop
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-28 15:34:21

Je to legrace o přímotopech, jen až se situace otočí jako že se v minulosti otočila už několikrát, tak budeme o přímotopech mluvit objektivně o jakékoli straně a ne jen když se nám to hodí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-02-28 19:42:57
avatar
když byl rozdíl 300 vs 250W byla to sranda, ale tady se dostáváme na hodnoty 300 - 600W a tady to už legrace a jedno není. 600W je přímotop ....
Waffen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - překlep 2022-02-28 15:16:41
avatar
Předposlední věta " již 5nm ZEN 3 čipy" Tam bude jistě ZEN 4
ripper6 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Grafiky a spotreba, kdo je pot 2022-03-02 10:07:04

Zkusim to zde vysvetlit. Takove graficke karty co umi i 4K rozliseni, potrebuji vic zabrzdeny lidi, co maji vic jednodusi centra v mozku. Inteligentni clovek to nepotrebuje, jelikoz sam jeho mozek dokaze dopocitat chybejici textury, tedy i vzhled dane hry a tak vidi i hure vypadajici hru v az 4K Proto FullHD vseobecne postacuje.
8K uz asi nema cenu zminit, je to marketing.
Prumysl a globalisti toto delaji umyslne, protoze kdyz lidem natlaci 4K, lidi koupi nove televize, monitory, ze jim poleti spotreba vzhuru no a? Na to vetsina nekouka nebo to neumi spocitat. Tudiz potom reknou, co uz prisel vyssi ucet za elektrinu ach joo. Plati a plati. Je to smlouva s globalnim imperiem.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 924x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1727x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1892x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2417x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2151x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1409x
Komentářů: 0