Některé referenční RX 7900 karty mají vadné chladiče – co to znamená a jak se projevuje? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 02 leden 2023
altAKTUALIZACE. Výrobní vada vapor chamber základny chladiče způsobuje zvýšené teploty.

 

 

 

Článek aktualizován na konci!

Již před několika dny se objevily první stížnosti některých uživatelů referenčních hlavně RX 7900 XTX karet, kteří se stěžovali na abnormálně vysoké HOT-SPOT teploty, které místo obvyklých cca 85 – 90°C, dosahovaly až hraničních 110°C. Běžná teplota celého GPU pak byla také zvýšena kolem 75°C místo pro referenci běžně obvyklých 65°C. A chladiče více hučely, protože ventilátory se točily rychleji. Vliv na výkon, ale nebyl nijak znatelně významný, nicméně karty se prostě nechovaly z hlediska chlazení tak, jak to ukazovaly recenze.

Nutné je zmínit, že diskutovaný problém se týká jen a výhradně referenčních karet, ať už mají na sobě jen logo AMD a pochází tedy z AMD.com, nebo byly prodávány s logy výrobců běžně v obchodech. Jde o ty referenční menší karty s tím černým kompaktním chladičem. Problém se vůbec netýká nereferenčních modelů. Prostě karet jiných než s tím konkrétním referenčním chladičem. Známý youtuber Der8auer se na problém podíval. Nejdříve nezjistil žádný problém u svých kusů karet, které měl k dispozici:

Nicméně následně kontaktoval pár lidí s tím, aby mu zaslali karty, u kterých se prý onen problém projevil, a tak udělal ještě druhé video, které se problém už u těch postižených kusů viditelně projevil:

Právě to je zajímavé. Vypadá to, že problém nemají zdaleka všechny referenční kusy, ale jen některé. Bohužel podle anket a odezvy uživatelů to zatím vypadá na poměrně významné procento postižených kusů. Der8auer zkoumal ty zjevně postižené kusy, a hlavně pátral po příčině a možném řešení. Včetně drobných mechanických úprav chladiče. Jednou z teorií byl totiž známý nedostatečný přítlak, tedy špatná montáž chlazení, což se v minulosti stávalo u mnoha AMD i NVIDIA modelů. Nicméně tuto možnost nakonec jednoznačně vyloučil.

Chladič dobře sedí na GPU i pamětech, žádný problém s přítlakem a kontaktem zjevně nemá. Problém není ani v samotné kartě, tedy ani 5nm NAVI 31 čipu nebo grafice a PCB samotném. Nevypadá to ani na nějaký SW problém ze strany ovladačů a samotného AMD. Nakonec zjistil, že i ty postižené karty fungují dobře, pokud jsou výhradně vertikálně. Ale jakmile je překlopí v provozu do horizontální polohy, teploty letí nahoru a otáčky ventilátorů také, aby to kompenzovaly. Po uvedení karty do opětovně vertikální polohy za provozu, už se ale nestabilizují zpět. Jedině když kartu vypnete a znovu zapnete, což jasně indikuje pravděpodobnou příčinu problémů.

Nejpravděpodobnějším vysvětlením je tak prostě vadná Vapor Chamber. Což je ona spodní část chladiče. Jde fakticky o jednu velkou masivní placatou heatpipe, která obsahuje onu speciální tekutinu, která se teplem mění na páru a v chladnějších částech zase zpět na kapalinu a odvádí tak teplo. Jenže už v minulosti se stalo, že při výrobě heatpipe vznikla chyba, nedostatek kapaliny apod. Vzhledem k tomu, že problémem zjevně trpí jen část vyrobených referenčních karet (náš a mnohé další referenční kousky jsou zjevně v pořádku), nejde pravděpodobně o designovou vadu ze strany AMD a ani celého referenčního chlazení, ale o výrobní vadu způsobující problém jménem „dry out", kdy tedy výkon a účinnost heatpipe podstatně klesá.

  • Co to znamená?

Problém pro AMD a hlavně pro dodavatele části chladiče, kdo to s tou vadou vyrobil. Bohužel jiné řešení, než kompletní výměna postiženého kusu chlazení, prostě není. AMD možná bude moci zjistit, kterých konkrétních šarší se potíž týká, pokud se potvrdí, že problém tedy má jen část karet, které mohly tedy dostat vadně vyrobený chladič. Problém je v tom, že chladiče a karty se vyrábí zvlášť, takže nemusí být zasažena jen jedna konkrétní šarže karet, ale může to být náhodně. Je sice dobře, že problém není na straně AMD a samotného PCB, což by znamenalo vyhodit celou kartu, kdy nahrazení chladiče je poměrně snadné, ale i tak jde o náročnou věc. Speciálně v době, kdy výroba a doprava váznou, takže výměna všech postižených chladičů, kterých budou tisíce, nebude rychlá.

Dobrou zprávou je, že zdaleka nejde o nějak nebezpečný a uživatele ohrožující problém, jako byly hořící konektory u NVIDIA karet. Ty mimochodem mohou hořet stále u všech RTX 4000 karet, pokud to prostě uživatel dobře nezapojí, nebo se mu to tlakem rozpojí. Ten problém vyřešen prostě nebyl, ale je to zjevná designová vada konektoru samotného, který vůbec umožňuje to špatně a nekompletně připojit a spustit. V případě vady části referenčního chlazení u RX 7900 to nějaé riziko hoření nepředstavuje a kupodivu to nemá ani zásadní vliv na ref. Výkon. Ovšem fakt, že teploty jsou 75°C místo 65° na hot spotu 110°C místo obvyklých max. 90°C, přičemž chladič je hlučnější, když se to ventilátory snaží vyššími otáčkami dostat níže, to není prostě v pořádku a tam, kde by to mělo být. A rozhodně jde o problém, který budete muset reklamovat, pokud jej chcete řešit.

AMD prozatím oficiální stanovisko a řešení pochopitelně nevydalo, věc zkoumá a zatím všechny odkazuje klasicky na reklamace tam, kde kartu zakoupili. Ovšem pokud by se ukázalo, že je zasaženo významná část dodaných referencí, bude muset dost možná stáhnout karty plošně. Je to škoda, protože referenční RX 7900 XTX karta, když ten problém nemá, jako že moje a ty co jsme pořídili v prvním týdnu naštěstí nemají, tak je naprosto skvělá. Bohužel totiž neexistuje podobně kompaktní takhle výkonná grafika s normálním chladičem na trhu. A tak se vejde prakticky všude, což se o velké části nereferenčních modelů říci rozhodně nedá. Všechny nereference jsou mnohem větší. A ten referenční chladič není vůbec špatný ani hlučností. Je to velmi povedená reference. O to větší je to škoda, pokud velká část karet je postiženou hloupou výrobní vadou vapor chamber základny. Tím spíše, že referenční kusy se sice v omezeném počtu měly/mají ještě dál vyrábět, ale moc jich nebude, většina karet bude nadále už jen nereferenčních, takže získat takhle špičkově výkonnou grafiku s tomhle kompaktním normálním provedení bude o to složitější.

Pokud si tedy RX 7900 XT/XTX pořizujete, tak raději volte nereferenční verzi, ty ten potenciální problém s vadou referenčního Vapor Chamber chladiče nemají, jejich chladiče jsou totiž fyzicky odlišné konstrukce. Pokud už máte tu referenci a dělá vám tenhle problém, kdy 110°C na hot spotu a vyšší hlučnost v praxi má, jak ukazuje video výše, tak určitě vše reklamujte. Byť to tahle vydrží fungovat nějakou dobu včetně normálního výkonu s tím ve hrách, není to rozhodně tak, jak to má být, takže záruku radím využít. Pokud se to ukáže jako rozšířenější potíž, měla by být reklamace o to jednodušší, i když mnozí se v případě náhrady budete muset spokojit s tou větší nereferencí, protože referenčních karet už asi dost pro všechny nebude.


Aktualizace: Další zákulisní zdroje potvrzují, že se na trh dostala várka chybových Vapor-Chamber základen, které následně byly použity pro část RX 7900 referencí. Chybně vyrobené Vapor-Chamber mají málo té speciální kapaliny a prostě v určité poloze nedochází ke kondenzování, jak by mělo. Jinak pěkné video, jak to uvnitř té Vapor Chamber vypadá:

 

Není zatím jasné, kolik takto postižených karet je, nicméně nějaké jsou a v tuto chvíli se zjišťuje, zda je postižena jen jedna konkrétní šarže, jak to zatím vypadá. Mělo by jít tak jen o jednotky % z celkového množství karet, což je ale pořád hodně kusů. Problém je v tom, že karty z té jedné šarže mohly být prodány pod různými značkami v různých částech světa. Vše se každopádně řeší a samozřejmě AMD jako značka je touhle chybou výrobce Vapor-Chamber části chladiče postižena, i když platit bude vše právě výrobce, který tu chybu v náplni udělal.

Dobrou zprávou je, že všechny postižené karty lze jednoduše opravit výměnou chladiče, což ovšem bude nějakou dobu trvat. Nejde ale o vadu Radeon RX 7900 jako HW, není to chyba a problém na straně návrhu AMD, a není to ani problém, který by vedl k nějakému katastrofálnímu selhání karty a ohrožení uživatele. Nicméně je to hloupá a drahá chyba výrobce Vapor Chamber části chladiče, kterou navíc odnese pověst AMD či výrobců karet, jejichž logo na těch postižených kusech skončilo. Je to škoda o to větší, že ty reference se hlavně u RX 7900 XTX hodně povedly designem, funkčností a hlavně rozměrově i cenou nemají konkurenci.

 


  • Aktualizace 4.1.2023, AMD oficiálně reaguje:

Firma přiznává, že část karet má skutečně chladič s problémem. Údajně ale jen limitovaný počet referenčních karet je touto vadou postižen. Firma pracuje na řešení potíží a pokud jste zákazník, který má ten popisovaný problém, máte kartu nebo PC s ní jednoduše reklamovat.

Z dalších zdrojů máme potvrzeno, že se problém se týká výhradně referenčních karet! Nereferenční modely s odlišným chladičem (i kdyby měly referenční PCB), jsou naprosto v pořádku. Potíž se týká pravděpodobně jen těch později vyrobených kusů referencí, které šly převážně výrobcům karet a bohužel i do některých OEM sestav. Mělo by jít celkem o několik tisíc kusů, které dostaly z „vadný“ vapor chamber, který jeho výrobce nenaplnil správným množstvím kapaliny, a tak nefunguje správně dle požadovaných specifikací, které AMD výrobci zadalo. Samozřejmě pro AMD jde i velkou nepříjemnost, za kterou ani nemůže (mohlo by, kdyby špatně zadalo požadované vlastnosti vapor chamber části, ale to zjevně nezadalo, protože většina referencí funguje výborně). Banální chyba u položky za pár centů ale ve výsledku udělá dost drahou špatné PR  a bude stát samozřejmě AMD část zákazníků a navrch zbytečně řešit problémy s reklamacemi a opravami karet. Nemluvě o tom, že konkurence a fanatici od NVIDIA toho samozřejmě využívají a spamují diskuse a fóra řečmi o nekvalitních AMD apod.

Naštěstí lze ty dotčené karty snadno opravit. Problém prostě není v designu karty, ani na straně AMD jako takovém. Problém je čistě a pouze v dodavateli vapor chamber části chladiče, který u části použitých kusů nedodržel požadované výrobní specifikace v množství kapaliny uvnitř. Každopádně pokud máte dotčenou referenční kartu s tímto problémem, kdy ne všechny jsou naštěstí tím postiženy, tak ji opravdu reklamujte. Je to nepříjemnost a je to něco, čemuž AMD ani výrobce karty jehož logo na ní je, nemohl bohužel ze své pozice moc zabránit a předejít, protože oni to chlazení ani referenční karty fyzicky nevyrábí. Je to hlavně problém pro čínské dodavatele a výrobce, kteří zjevně nejsou schopni dnes dodat zboží v požadované kvalitě s odpovídající výstupní kontrolou a další důvod pro výrobce hledat spolehlivější partnery, ideálně mimo Čínu …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-02 17:23:56
avatar
zajimavy porovnani.. itak si stojim za tim, že obě 2 za to nestoji
https://www.youtube.com/watch?v=dnxXT2sx8nA
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 07:48:12
avatar
me treba RTX 4080 vubec nelaka

1) cena proste neodpovida jedna se snad o nejhorsi RTX/GTX x080 za posledni roky

2) ma jenom 16GB VRAM coz mel vyssi mainstream uz pred rokem
3) horici 16 pin me vubec nelaka, zvlast dokud nebude naka jeho novejsi revize (muj zdroj to ani nema a resit to redukci je dalsi zlo)

Pro AMD
- RTX 7900XTX je levnejsi
- vykonem je v prumeru mezi 4080 a 4090 pocitam ze casem se odladi vykon a bude cim dal blize k 4090, u 4080 se tohle urcite nestane
- ma 24GB VRAM tj vydrzi dele do budoucna

Takze pro e je 4080 passe, kdyby stala kolem 25-28tis s DPH proc ne, ale za tuhle cenu je to nesmysl.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-04 18:22:02
avatar
Přesně tak. Steve to tam na konci shrnul dobře. RTX 4080 je jak DD s oblibou říká "krádež za bílého dne". A RX 7900XTX je sice ve srovnání s ní lepší karta, ale srovnávat se s odpadem trhu a být o chlup lepší, to není žádná výhra...
U NV jsem to čekal, ale z AMD karet jsem zklamanej. Ne kvůli ceně, ale kvůli tomu co slibovali v prezentacích a jakej výkon ty karty reálně mají. Kdyby alespoň s přechodem na čiplet šla nahoru efektivita = spotřeba dolů, ale ono to vypadá, že v téhle generaci je efektivnější NV s monolitem, než AMD s čipletem.
Tady prostě není nad čím jásat.
Jo, AMD má lepší kartu než NV, jak říká DD, ale obě stojí objektivně za to, se jim obloukem vyhnout a dát těm firmám najevo, že generační pokrok se dělá tak, že doručíš za stejné peníze a spotřebu vyšší výkon. Ne, že si připlatíš 30% a dostaneš o 30% výkonnejší kartu a ještě s větší spotřebou...
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-02 17:51:06

Poslusne hlasim ze moje reference Asrock 7900xtx ma teploty v poradku nad 90 stupnu nejde
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-02 18:10:22

to by se ty nereference musely nekde prodavat a jestli cenama budeme kopirovat nemecko tak xtx muze byt casto drazsi 4080, viz ceny v nemecku kde nereference xtx je za 1400eur, 4080 zacinaj na 1349..
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-02 18:44:25
avatar
To ovsem posuzujes pouze z tech par narychlo dostupnych - priplatkovych nereferenci, ktere se uz na Nemecky trh stihly (spesne) dostat. Narozdil od tech 4080 si ovsem ty ceny s nadchazejicim naskladnovanim teprve jeste budou sedat a realne behem par tydnu sednou o tech papirove rozdilovych, cca 200 eur nize..
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-02 19:20:54

tak kdyz se tu radi kupovat nereference, tak se na ne prece podivam do obchodu. behem tech stejnych par tydnu co si bude podle tebe sedat xtx, tak se stejne bude slevnovat i 4080, protoze kdyby byla o 200eur drazsi tak je neprodejna coz vi jak vsichni vyrobci tak i NV. to ze ted hned po vydani rx7900 spadla bezna cena 4080 ze 40k na 35 i niz neni zadny sedani, ale prichod konkurence...
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-02 20:07:32
avatar
heh, tak to nebude..pokud teda nedojde k nejakemu extra slevneni od samotne nvidie. Vzdyt je to tak oficialne naceneno a nepochybuji ze to dobre vis, tak proc ten flame? Oficialni MSRP cena XTX je 999usd => tedy evropskych cca 1150eur s dani. 4080 to ma na 1199usd a to v evrope dela prave tech cca 1350eur, kde se uz diky drivejsimu uvedeni vicemene usadily, ale XTX to teprve ceka. V tuto chvili nejde o nic jineho, nez priplatek pro nedockavce a vyuziti prozatimni nizke dostupnosti ze strany obchodniku. Jelikoz v dnesnich podminkach nedostatek prakticky nehrozi, ceny musi padnout minimalne na ty MSRP. Ale ano, je realne ze budou (muset) slevovat obe firmy. Jen AMD k tomu bude mit nejen diky pouzite konstrukci vetsi prostor a pokud nvidia slevi, tak slevi obdobne. Jen muzeme doufat, at se po case o zakaznika konecne zacnou zase prat oni... Ja si navic uprimne preji, at se grafiky co zerou nad 300W prodavaji i tak velmi spatne.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-02 20:47:43

to MSRP se taky vztahuje k founders edicim NV a referencim AMD..od kdy musi byt finalni cena v obchodech stejna jako ta doporucena? zvlast u nereferenci uz nastoupi konkurence..kdyz ne mezi NV a AMD tak mezi vyrobci. i 4080 12GB/4070 Ti ma jit na trh o 100$ levneji nez NV puvodne chtela, protoze alespon castecne zafungovala konkurence..a kdyz budou prodeje bidne, jakoze u 4080 prej sou, tak budou muset vyrobci/NV slevit jinak se budou jen valet v regalech...prostor pro zlevneni je u 4080 bez pochyby mnohem vetsi nez u 7900xtx, z hlediska vyrobnich nakladu se NV i vyrobcum ty karty musej vydelat ranec i kdyby byly za 900$.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-02 22:33:58
avatar
Leta praxe docela jasne rikaji, ze ceny nereferenci zacinaji nekde kolem referencnich cen. Kdyz je svatecne podlezou, tak jen velmi nepatrne, ceny se pote obvykle drzi pomerne stabilne az do doby prvnich slev a vyprodeju pred prichodem nastupcu. Nvidia je svyma krutyma podminkama vuci aib posledni leta vyhlasena obzvlast. Samotne jadro na navi31 je o ctvrtinu mensi, ty malicke mcd tolik draha nebudou a tu vetsi kapacitu pameti pomalu dozene vyhodnost levnejsich gddr6 proti gddr6x. AMD se svou marzi je taky podstatne skromnejsi proti nvidii, soudim ze AMD ma tedy ten manevrovaci prostor vetsi a opravdu si uz dlouho nepamatuji, ze by nabidka nvidie byla cenove vyhodnejsi.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 00:16:50

nedelej si iluze ze MCD jsou za pakatel. na 6nm, coz je druha nejlepsi vyrobni technologie dneska a ano je porad draha, tak 2x MCD ma skoro rozmery jako jeden ciplet ryzenu 5000 nebo 3 ty ciplety maji velikost vetsi nez navi 24 na 6500xt. a vsechny tyhle male cipy budou mit obdobnou vybornou vyteznost. naopak ty gddr6x nebudou o nic moc drazsi nez aktualne nejrychlejsi gddr6 co pouziva AMD. NV se jak kamosi s micronem, tak je cpe uz i na nektery verze 3060ti, coz bude za par mesicu lowend. k tomu ma rx7900 slozitejsi PCB skrz vetsi sbernici. technologicky, hrubyma parametrama, je 4080 o tridu nizsi karta. NV jen pri vydani vyuzila toho ze tu nebyla zadna konkurence + potrebovala doprodat starou generaci 3090/3080 za jeste OK ceny, takze cenu napalila tak jak nejvic mohla. stara generace je prakticky vyprodana, konkurence tu je, do par tydnu cena nize bude. nehlede na to, ze ani za stejnou cenu jako 7900xtx tak 4080 vyhodnejsi nabidka uplne nebude. a nedivil bych se kdybychom se do konce leta, mozna i driv, dockali osekane 4090 jako 4080 Ti co ji na teto cenove hladine nahradi.
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 02:49:53

Minula generace AMD konkretne edice Sapphire nitro 6800xt se prodavala pred uvedenim nove gen za 18500kc coz byla MSRP cena pri uvedeni. Takze necekam slevy pod zavadeci ceny coz by melo byt pro 7900xtx cca 28000kc nekdy za 2 roky.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 17:17:33
avatar
Dokud nezlevní NV, tak výrobci karet 4080 rozhodně dál zlevňovat nebudou. Zdaleka ne jen DD hlásí, že výrobci karet už teď některé modely prodávají za náklady jen aby je dostali pryč z plných skladů, kde je jen stojí peníze za uskladnění.

A už jsem slyšel i něco ve stylu, že EVGA nemusí být poslední, kdo dá sbohem výrobě NV karet, páč spolupráce s NV je vskutku "partnerská" ;-)
Takže čekat, že NV partnerům pomůže a zlevní jádra je dost naivní...obzvlášť potom, kdy v srpnu pan kožená bunda prohlašoval, že cenou určitě konkurovat nechtějí a grafiky už nikdy levné nebudou.
Lachtan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 11:22:57

Už jsem to tady psal,než jsem byl opakovane smazán.jedna z oficiálních distribuci do ČR AT computers má zalistovany Saphire Nitro 7900XTX za 32800,- s neznámou dostupnosti.
O 28000,- si prozatím nech zdát,nejlevnější 4080 jsem našel za 33500,-.Prakticky totožná cena.
Každý at si sám zhodnotí,která karta se mu více líbí.Ale rozhodne cena není argument ani náhodou.Rozdíl par stovek nepovažuji za významný rozdíl,který by měl byt rozhodující.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 12:17:32
avatar
je hezké jak vybíráš nejlevnější 4080 a stavíš ji proti nejluxusnější 7900 XTX ... ty totožná ceno. Kvalitativně srovnatelné edice 4080 s Nitro+ stojí 40 tisíc i víc. V recenzi právě mám srovnání s kvalitativně srovnatelnými edicemi ...

ano cena je argument 4080 je pořád jen 16GB grafika, která v drtivé většině současných her je o 15% slabší, průměr jí vytahují PR hry s nepovedenou účelově náročnou a téměř v praxi nepoužitelnou implementací RT apod.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 17:20:50
avatar
Až budeš srovnávat nejlevnější edice 7900XTX s nejlevnějšími edicemi RTX 4080, tak takovéhle stesky budou dávat smysl, ale do té doby je to jen fňukání nad aktuálním stavem nabídky karet, které byli vydány "pár dní" zpátky
Tom Vesely [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 03:13:18

To je smutny, za ty prachy se problemu nevyvarovala ani NVIDIA, ani AMD. Tak ted ten (vtipny) rypanec od AMD muze NVIDIA aspon vratit
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 05:40:58

No jak se to vezme, na tom Radeonu není chladič špatně navržen, jen špatně vyroben. Kdežto u nVidia je to špatně navržené
JJuraj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 09:25:10

Tak skus navrhnut konektor uzivatelsky blbuvzdorny.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 17:23:02
avatar
Myslíš jako ty PCI-E napájecí konektory, které se používají snad už od uvedení prvních PCI-E karet bez jakýchkoliv problémů? ;-)
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 10:45:55

Koukám, že problém napájecího 16-ti pinu je pořád živý. Tak sem zkopíruji svůj příspěvek z testu Nitro+ 7900 xtx, kde (i kvůli pozdnímu přidání) poněkud zapadl. Kdo ho už četl, může ho klidně přeskočit.

Podle podrobneho testovani HWUnboxed Odkaz to vypada, ze hlavni zdroj problemu je konstrukcne spatny upevnovaci mechanismus konektoru. A tenhle problem jeste prohlubuji silnejsi ( nez u osmipinu ) privodni draty dimenzovane na vetsi proudy.

I pri spravnem zasunuti konektoru a zaklapnuti pojistky staci (viz video HWU v čase 24:40) na draty trochu zatlacit, k cemuz u tech obrovskych nvidia karet i v bezne velkych skrinich muze dojit velmi snadno, a slaby upevnovaci mechanismus konektor neudrzi ve spravne poloze. Jeho symetricke povytazeni by nebyl zrejme az tak velky problem, protoze i kdyz v HWU odrezali 4 ze 6-ti kontaktu, tak konektor nezahorel.

Prusvih je povytazeni jen na jedne strane a tim zpusobene nakloneni konektoru. To byl jediny pripad, kdy se HWU podarilo dosahnut prehrivani. Pri nesouosem zasunuti se kontakty v zasuvce pootevrou a kolik ma misto celoplosneho jen bodovy kontakt na zacatku a na konci. A protoze jsou kontakty tenci, nez u osmipinu, jsou i kontaktni plosky mensi a prechodpve odpory vetsi. Riziko nesouoseho zasunuti zvetsuje zrejme i subtilnejsi, mene odolna konstrukce samotneho telesa konektoru.

Zjevne jde o dusledek nesmyslne snahy o miniaturizaci konektoru. A to je problem nejen u tech par zatim vydanych nvidia karet. Jde o vseobecny problem, protoze ten konektor by mel byt standardem pro vsechny graficke karty pro hodne dalsich let.

Obcas nekteri tvrdi, ze za to nemuze nvidia, protoze ta jen vyuzila konektor definovany standardem pcie 5.0 a za problemy tedy muze standardizacni organizace pcie-sig. Ti lide ale nejspis netusi, nebo nechteji tusit, jak funguji takove organizace a jak vznikaji prumyslove standardy. Pcie-sig je sdrženim firem pouzivajicich pcie rozhrani a novy standard vznika tak, ze firma, ktera ma v prislusme oblasti nejvetsi zkusenosti a vliv navrhne vetsinou sve reseni a zkusi ho protlacit. V diskusi pak muze dojit k upravam navrhu, zvlast kdyz jsou dostatecne zkuseni a vlivni oponenti.

Doporucuji tedy se webu pcie-sig Odkaz podivat na seznam clenu organizace a predevsim na seznam predsednictva, kde jsou ti nejvlivnejsi. A pripadne i na specializaci zastupcu tech firem. Naprosta vetsina se zabyva pcie rozhranim z pohledu dat a signalu. Napajeci konektory grafik zajimaji jen vyrobce grafik a ti jsou v organizaci dva (intel nepocitam). Prijara verze napajeciho konektoru vychazi z 12-ti pinu, ktery pouzila nvidia u nekterych svych grafik rady 3000, ke kteremu byly doplneny 4 signalzacni piny. Postoj amd, jako druheho vyrobce grafik, k novemu napajecimu 16-ti pinu je vseobecne znamy. Tak asi neni uplne tezke odhadnout, kdo v pcie-sig ten novy standard navrhl a protlacil
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 10:44:07
avatar
NVIDIA ten konektor navrhla je spolutvůrce ... a ten problém výrazně zvětšila kvůli velikosti RTX 4080/4090 kartám a těm nutným redukcím .... takže ano, je to problém NV.
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 19:29:32

K tomu novemu konektoru sem elektrikar/ITak a ta velikost se mi od zacatku nelibi je proste moc maly a ma jeste vic kabliku.

Za me meli udelat konektor robusnejsi ktery by mel rozmery treba jako 2x 8mi piny.

Delat miniaturizaci a jit na hranu kde tece pomerne velky proud je hazard a neverili by ste co dokaze takovy neutazeny sroubek.

Verim ze po tom co se ted s tim novym konektorem deje dojde k prepracovani konstrukce tak aby sem problem vyresil.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 20:16:58
avatar
Proc jednoduse nepouzivat nadale to, co jiz leta bezproblemove funguje a je naddimenzovano s primerenou rezervou? Pokud nekde nestaci dva osmipiny, tak si to niko soudny do domaci stanice stejne neporidi...
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-04 02:08:58

Mas pravdu ze watazove 3x 8mi-pin staci. Specifikace je 150W(je hodne poddimepsovano) na jeden +75W s interni sbernice dava dohromady opravdu dost a opravdu si nedokazu predstavit mit v PC kartu co bude zrat pri plnem zatizeni pres 500W i tech 350W nedej buh 400W uz je neudrzitelnych.

Trend je jasny vyssi vykon=vic watu s tim nikdo nic moc neudela litografie se zacina dostavat na svoje maximum a do budoucna bude stale tezsi a a tezsi udelat novy vyrobni proces.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-04 18:12:23
avatar
Souhlasím, s první částí, ale i RTX 4090 ukazuje, že v té druhé části nemáš tak docela pravdu.

RTX 4090 má při spotřebě kolem 300W výrazně vyšší výkon než RTX 3090 / RX 6900XT, takže to rozhodně pořád jde.
Jen se teď někdo zbláznil a řekl si, že 55% výkonu proti předchozí generaci je málo a nikomu nebude přece vadit, když za téměř dvojnásobnou spotřebu získáme místo 55% hned celých 70%. Úžasné!
Harper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 15:49:48
avatar
Ta firma se primo jmenuje Vapor Chamber nebo jak?
vsn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-03 17:09:06

Jestli reaguješ na toto: " Je sice dobře, že problém není na straně AMD ... "

tak ne. Jméno firmy je Nvidia a Vapour Chamber je jejich produkt vyvinutý pro AMD ;)

Stále mi ale není jasný (navíc když jsem viděl složitost konstrukce toho chladiče) proč karty s vodním blokem stojí o 5k víc ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3090 2023-01-03 21:51:04
avatar
Právě tu mám otevřený inzerát kde borec nabízí 3090 s AIO blokem za 12 tisíc korun. Jasně je to po těžbě, ale když je přepastovaná, přepodložkovaná a na vodě... a není to nic ojedinělého, má dost kusů.

Poprvé jsem řekl už asi 2 měsíce z5, že prostě bazarovka 3090 je aktuálně nej karta. Má dost VRAM i ok RT výkon. A víte co, ani uvedení 4080 nebo 7900 to nezměnilo.

Tak si nějak říkám, že 4080 i 7900 mohou jít víte kam. A to ještě velmi dlouho za ty ceny. Ty karty jsou ehm pro někoho, komu výkon 3090 nestačí. Tomu komu stačí, tak není co řešit a to, že dnes už nestačí mohou prohlašovat opravdu jen snobíci kteří samozřejmě stále mají možnost zaplatit si za grafiku 3-5x tolik
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-04 16:57:19

Proto kupuju referenční karty pouze v případě, že je chci osadit vodníkem a ten originální chladič tedy vůbec nepotřebuju. S kvalitním blokem, kterým teče chladná kapalina se mi nic podobného zatím nestalo.
Jinak ano, je to problém výrobce chladiče. Vapor chamber je super věc z pohledu přenosu tepla, ale bohužel stačí když opravdu velmi malé množství kapaliny chybí a pak to bohužel nefunguje. Prostě honba za nízkými náklady s sebou nese i tato rizika.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-04 18:04:14
avatar
amen!
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-04 19:45:23

Me se ten design i funkcni konstrukce tohoto chladice velmi libi uz sem si to vyzkousel v minule generaci a uchladi to i pretaktovani sice to kuli par fps nema moc cenu ale pro kratsi hrani s vykonem to nevadi a ta velikost proste super.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 759x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 841x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1019x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3583x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1412x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1248x
Komentářů: 5