Hořící „NVIDIA“ napájecí 12VHPWR konektor pro grafické karty dorazí v nové verzi (12V-2 x6)! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 04 červenec 2023
altProblémy s hořícími konektory nebyly vyřešeny a nebudou bez zcela nové verze konektoru.

 

 

 

 

NVIDIA navrhla nový napájecí konektor pro grafické karty, známý jako 12VHPWR, který spolu se společností Intelem protlačili jako nástupce 8-pin, coby nový standardní tzv. „PCIe Gen5“ napájecí standard. Jenže hned u prvních karet, speciálně RTX 4090, které jej dostaly, se objevily problémy. Problémy způsobené odfláknutým a zjevně nedomyšleným designem, který byl navíc puštěn do praxe, ačkoliv se už před uvedením RTX 4090 interně vědělo, že ten design ty zásadní potíže má. Pro nechápavé opakuji: „NVIDIA i výrobci zdrojů věděli, že ten konektor může hořet, protože hořel a selhával už v interních testech, a stejně to na běžný trh v tomto stavu poslala!“

A bohužel dnes už existuje více grafických karet, jež ten konektor mají (RTX 4090, 4080, 4070 Ti, 4070 a 4060 Ti). Naštěstí jej zatím mají jen ty dnes extrémně nevýhodné nové NVIDIA modely, které by stejně s ohledem na jejich ceny nikdo neměl kupovat. A platí, že problém s jeho zahořením, roztavením apod. může vzniknout u kterékoliv RTX 4000 karty za jasně zdokumentovaných okolností. Bohužel k tomu katastrofálnímu selhání a roztavení, není potřeba mnoho. „Návodů“, jak využít jejich zjevně nedomyšlené konstrukce, a odpálit tím kartu, je dost. Od začátku celé aféry jsem tak říkal, že nic než zcela nová revize s fyzickým přepracováním konektoru, ten problém nevyřeší. No a vypadá to, že PCI SIG organizace novou verzi konektoru skutečně připravila.

  • Nová verze konektoru a opatřeních na cestě

Má se jmenovat 12V-2x6 a být oficiálně součástí nové ATX 3.1 specifikace napájení a zdrojů. Jeho schémata, která unikla na veřejnost nemusí být finální verzí, ale vypadá to na poměrně zásadní změny. Mají být posíleny některé fyzické aspekty, ale také zkrácené ty komunikační piny, tak aby prostě zajišťovaly, že konektor bez plného a správného zapojení nebude vůbec fungovat a přenášet energii. Vypadá to i na nějaké fyzické posílení celého konektoru, včetně vnitřních pinů, byť rozměrově bude celek téměř jistě stejný jako ta současná verze. A stále má zvládat až 600W. Došlo však ke stanovení mnoha nových pravidel a to i na kabeláž a další věci. Vše je mnohem přísnější a také jasně dané novými přísnějšími specifikacemi na kvalitu, sílu a testování.

NVIDIA je jediná, která na svých současných RTX 4000 kartách tu první generaci zjevně problematického a vadného Gen5 konektoru používá. Takže problém díky tomu naštěstí není tak rozšířený. Navíc nevýhodnost a neatraktivita nových NVIDIA karet napomáhá tomu, že není zase tolik uživatelů problémem ohroženo. Bohužel RTX 4000 karty nepochopitelně zůstávají v prodeji, přestože prokazatelně nebezpečný konektor mají. Platí, že všechny NVIDIA RTX 4000 karty, který 12VHPWR konektor mají, s ním mohou mít problém a začít hořet a tavit se. Stačí k tomu málo, malá nepozornost uživatele anebo větší nepředpokládaný tlak, a je hotovo. Nová revize konektoru by to snad měla řešit, protože prostě neumožní, co současná verze umožňuje. Tedy že konektor přenáší energii, i když není správně a plně zasunut.

Bohužel dosavadní informace neříkají, kdy se nové verze konektoru dočkáme. NVIDIA samozřejmě nechce na tenhle svůj další velký hardwarový „fuck up“ nahlas upozorňovat, takže bych se nedivil, kdyby nástup nového 12V-2-x6 konektoru proběhl záměrně v co největší v tichosti. S ohledem na to, že AMD jej zatím vůbec nepoužívá a používat u stávající generace určitě nebude, Intel nemá s čím jej používat a NVIDIA pravděpodobně s ohledem na zpoždění a odklad nové generace až do roku 2025 zásadní novinky nechystá, bych očekával reálný nástup nové verze konektoru začátkem příštího roku, spolu s „refresh“ verzemi RTX 4000 karet, které se už kvůli tomu chystají.

Každopádně fakt, že se to vůbec na trh v této podobě dostalo, kdy NVIDIA jako tvůrce konektoru a následně všichni výrobci zdrojů věděli, že ten problém existuje před uvedením RTX 4000 na trh, je podle mě alarmující. Nebo fakt, že NVIDIA může karty se zjevně vadným konektorem už designem, stále prodávat a není povinna je stáhnout z trhu a konektor přepracovat, je také zarážející. Běžně se přitom stahují mnohé výrobky jen za špatnou informaci na obalu, tady se bavíme o produktech, které mohou mít odběr 650W a obří proudy, které zapříčiní vznícení a zahoření celého konektoru velmi snadno. A není to žádný teoretický problém, stačí chvilka uživatelské nepozornosti a je to. Takže doufejme, že nová verze konektoru už bude mít vše řádně otestované a vyřešené a nebude na trh uváděna s tím, že výrobci vědí, že může hořet. Každopádně to tedy vypadá, že současná verze 12VHPWR a ATX 3.0 zdroje budou rychle nahrazeny 12V-2-6 a ATX 3.1. Oficiálně se to snad dozvíme od PCI SIG brzy.

Zdroj: www.igorslab.de/en

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-04 10:42:37
avatar
Co pro mě znamená ATX 3.1, když mám nový zdroj ATX 3.0, budou ty kabely kompatibilní?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-04 10:44:13
avatar
informace v článku vycházejí z úniku a zatím nejde o oficiální kompletní info, takže bohužel zatím nevíme ... ale podle mě by bylo kontraproduktivní, kdyby nová verze konektoru byla kompatibilní s tou současnou problematickou a tedy možné problémy pokračovaly ...
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-05 10:39:12
avatar
Jde mi o to, aby alespon cast toho novyho kabelu, ktera se zasunuje do zdroje tam pasovala, at uz bude nova verze vypadat jakkoliv.. Druha cast, ktera je zapojena do grafiky muze byt klidne uplne jina. Jestli ale kvuli debilum budu muset kupovat dalsi novy zdroj pri porizeni nove karty za par let, tak at jdou nekam!!!
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-04 13:59:48

Podle toho, co píšeš, to vypadá, že máš modulární zdroj. A koukal jsem, že běžně kabely mají stejný 16pin na obou koncích. Takže budeš mít nejspíš smůlu, protože kompatibilní ty konektory (téměř) jistě nebudou.

Moc si nedokážu představit, jak by to měl takový zpětně kompatibilní konektor vypadat. Leda by změna spočívala jen v posílení aretačního zobáčku, aby tlačil konektor víc do záběru a pevněji ho tam držel.

Měl bys to brát sportovně. U Intelu máš novou základovku (téměř) s každou novou generací procesoru. A nVidia to možná zavede se zdroji a svými kartami ;-).

Ale třeba budou výrobci dodávat redukci ze starého 16pinu na nový. Pak budeš mít hořlavý konektor jen u zdroje a ne na kartě.
Ellasar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-04 16:31:06
avatar
Kde si na to došel žvatlale, ty už ten napájecí konektor s novou revizí máš doma? Takže, pokud si přečteš celý článek z odkazu který tady nechal autor, tak zjistíš že je to plně kompatibilní matlale.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-05 20:56:21
avatar
"žvatlale" "matlale"
Tak co cítíte se už lépe?
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Moji duveru si uz neziska 2023-07-04 17:51:33
avatar
Me na tom jenom desi predstava, ze na tento za me nedostatecny standart, zrejme prejde v pristi generaci i AMD - ja budu mit velky problem si takovou kartu v budoucnu poridit. Verim, ze to lze dostatecne naddimenzovat, ale proste v toto reseni uz nebudu mit takovou duveru, jako v ten "zastaraly" osmipinovy standart :/ Ctim zakladni pravidlo, co spolehlive funguje a nikde neomezuje, na to se nesaha! Na co pro bezne domacnosti 600W karty? Vas nekoho omezovalo zapichnout dva, v extremu unosnosti pro domacnosti tri, osmipinove konektory? High end karta stejne bude vzdy na tu Wattaz potrebovat obrovske chladice, tam je ta minimalizace konektoru stejne k nicemu..
Zeptam se jeste jinak - vy ostatni uzivatele, touzite po prechodu z proverenych osmipinu na toto (stigma nesouci) reseni?
Ellasar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-04 18:31:30
avatar
Mám 4090 a udělal jsem test, 300x jsem vysunul a zasunul konektor v kartě, střídali jsme se u toho 3, jinak by mě trefilo, zatím to jede cca 3 měsíce a zatím se nic neděje, piny jsou čisté, jestli to blafne tak mě trefí a někomu s tím omlátím hlavu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-04 20:43:01
avatar
jestli 300x jste ten konektor odpojili/připojili, tak jste násobně překročili garantovaný bezpečný počet cyklů výrobcem konektoru/kabelu. Ten je v tomto případě pár desítek (myslím asi 30) .... takže reálně hrozí, že se ty konektory ošoupaly a zanechaly tam ty piliny a může to dělat potíže ....
Ellasar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-04 20:50:14
avatar
Jo asi překročil, ale to se nedá nějakým způsobem spočítat, myslím ohledně případné reklamace, pokud neshoří celej comp )) Co se týče těch tzv. pilin a různých drobných okují bylo kompresorkem vyfoukáno, mě šlo jen o to zjistit, jestli je opravdu špatný návrh konektoru, anebo opravdu hloupé nedocvaknutí konektoru, ale opravdu, zatím žádný náznak nějakého přepalu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-05 14:23:25
avatar
prozatím prokazatelně ten konektor hoří, když není pořádně zasunut, nejhorší je, když se částečně nahne, to pak je hoření jisté ...

Není sporu o tom, že to že lze vůbec takto zásadní konektor špatně zapojit, je konstrukční chyba a to že dovolí přenos energie i když není plně zasunut je naprosté selhání a řekl bych až trestuhodná neschopnost a diletanství tvůrců a firem, které jej prosadili a uvedli v této podobě na trh ... obojí konstrukční nedostatky má nová revize/verze řešit ...
blackie333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-06 08:05:32

Bože, ako som rád, že som kúpil grafiku s klasickým 8-pinom a nekupoval nový ATX 3.0 zdroj, hoci som to zvažoval...

Dalo sa to očakávať, z dlhodobého hľadiska museli prísť s nejakým technickým riešením, marketingovo okecávať a hádzať problém na užívateľov by ako dlhodobá stratégia nefungovalo.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 456x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1526x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1850x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2363x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2099x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1386x
Komentářů: 0