NVIDIA očekává další problémy, ale také slibné novinky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 17 February 2009
altSpolečnost NVIDIA nemá dnes kvůli své orientaci na určité tradiční trhy zrovna na růžích ustláno.

 

 

 

 

Společnost NVIDIA po oznámení nečekaně velkého poklesu příjmů očekává další špatný vývoj, což vzhledem k celosvětovému vývoji je očekávání správné. O přeplněných skladech a velkých zásobách grafických jader už společnost informovala, NVIDIA ale také očekává další pokles příjmů a to v oblasti, které zatím byly jejím zlatým dolem. Profesionální segment, kde NVIDIA doposud držela přes 80% trhu. Ani zástupci společnosti NVIDIA nevidí vývoj svého tržního podílu v tomto segmentu nijak růžově. Odhady jsou, že NVIDIA v profesionální segmentu poklesne až na 47%. Důvody jsou dva – prvním z nich je samozřejmě ona hospodářská krize, která nutí firmy šetřit a tak poptávka po Tesla PC nebude nijak vysoká. Druhým důvodem je konkurenční AMD-ATI, která na trh dostala nové profesionální grafiky na bázi RV770, které nabízejí více výkonu za podstatně nižší ceny a společnosti HP a DELL už oznámily svá profi GPGPU řešení ve spolupráci s AMD-ATI. Výpadek z profesionálního segmentu bude dost citelný. NVIDIA také oznámila už deklarovaná úsporná opatření ohledně snížení svých provozních výdajů.
NVIDIA oznámila, že v tomto čtvrtletí se nachází v šetřícím režimu. Provozní náklady společnosti jsou 300 milionů a při poklesu příjmů pod 500 milionů je tedy nutné šetřit. NVIDIA oficiálně oznámila cíl snížit náklady o zhruba 10%. NVIDIA nechce zatím sahat k dalšímu propouštění, ale platy zaměstnanců sníženy budou. Nicméně krize zdaleka nekončí. NVIDIA naštěstí měla úspěšný předminulý rok a vysoké zisky a tak má peníze na krytí ztrát, které ji letos v současné situaci nevyhnutelně čekají.
NVIDIA má ale také v plánu vstup na dosud nevyzkoušené trhy. Jedním z nich je například platforma ION pro nettopy a možná i netbooky, i když vzhledem k její ceně je otázka, jak moc po ní bude zájem a také jak moc tato levná platformy pomůže navýšit příjmy, když i Intel není z netbooků nijak zvlášť nadšený a to má dnes tuto platformu sám pro sebe. Druhou oblastí, kam se NVIDIA hodlá vydat, jsou mobilní zařízení. Zde bude hrát hlavní roli velice zajímavý NVIDIA TEGRA, která to ho při miniaturních rozměrech i nárocích umí opravdu hodně. Přístroj velikosti mobilního telefonu se schopností přehrávat i HD video vybavený Wifi i 3G a celá platforma by měla stát kolem 99 dolarů. Rozhodně zajímavý počin.
Jak už jsem říkal v minulosti, i když tomu mnozí odmítali věřit, NVIDIA bude muset hledat nové místo na trhu. Ve svých tradičních pozicích už zkrátka nevydrží. Na poli klasických čipsetů je téměř minulostí – platformy AMD a Intel ji vytlačují. 9400M zachraňuje situaci, i když je otázka zda v současné pozici a ceně je to pozice udržitelná, rozhodně ale příjmy z čipsetů jako celek nezachrání. Na grafickém trhu zatím nemáme obavy, co se herních grafik týká – zde bude ATI a NVIDIA ještě dlouho ve stávající podobě a Intel Larrabee zasáhne spíše profesionální segment, což ale pro NV bude znamenat citelné snížení příjmů a to ještě nezapomínejme na Hydra čip. NVIDIA tak kromě tradičního herního desktopového segmentu bude muset hledat jiné segmenty a asi nejvíce naděje dává Tegra a zatím otevřená kapitola je i ION. Lámat hůl na NVIDIA je rozhodně velmi předčasné, NVIDIA si za většinu problémů může sama a většina z nich je bohužel pro i zveličena ještě všeobecnými problémy celého trhu, které pro NV nepřišly v pravý čas, nicméně NVIDIA po obchodní stránce vždy uměla a i když si nemyslím, že ve stávající podobě a některých segmentech má naději na budoucnost, jsou tu ale nové a jiné, kde své místo určitě najde a ještě o ní hodně uslyšíme, o nějakém konci bych tedy ve spojitosti s NVIDIA rozhodně nehovořil. Něco končí, ale něco také může zrovna začínat, rozhodně si nemyslím, že nás čeká nějaký konec konkurence na klasickém grafickém trhu, spíše právě naopak.

Zdroj: Fudzilla a DDWorld.cz




Je společnost NVIDIA ve vážných potížích?


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Nightik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 14:47:35

Alespoň se nechystá na masivní propouštění zaměstananců jako v jiným společnostech, to je plus. Každopádně nadcházející produkty vypadají zajímavě.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 14:49:29
avatar
Doporucuji rozhovor s sefem Nvidie, po jeho shlednuti mi cvakla spousta veci, kteryma me Nvidia zajimala i nasirala. Ego teda nema male ani nahodou a to se samozrejme promita i do obchodni a produktove taktiky... We invented GPU....

http://video.google.com/videoplay?docid=2761415200988120774&hl=en
Longin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-18 10:12:42
avatar
Tj.. kdyby bylo jejich ego ještě o kousek větší, tak už by se nevešlo na obrazovku
Kukliz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 15:31:06

no to sem zvedavy jak z toho N vyleze..... podle me to prezije ale podepise se to na vyvoji jejich gpu a jinych technologii. Ohledne ion to vypada pekne ale neznalych uzivatelu netbooku je asi tak stejne procento jako desktopu.. takze si myslim ze zakaznici nebudou resit nejake nvidia atom atd proste si koupi co jim bude prijemnejsi.. jinak je to pekna krabickaa ja bych si ji poridil ale to bych nesmel mit moje pc
bwolf99 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 15:54:15

kríza zasiahla každého dosť vážne (okrem IBM, Intel a MS). a myslím že nvidia so svojím marketingom dokáže v tejto situácii vyťažiť dosť veľa, a to aj napriek tomu že AMD tlačí ceny stále dolu. uvidíme ako to všetko dopadne a aký obraz o tom budú mať zákazníci ku koncu roku keď prídu nové grafiky.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 16:09:07
avatar
v tom clanku (a vlastne nielen v tomto) je slovo NVIDIA napisane snad 1000x (dost zle sa to cita, -> NVIDIA vydala NVIDIA ION a NVIDIA planuje vyadavat NNVIDIA GEFORCE , nieco v tom zmysle)
PeT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 16:49:03
avatar
No je tam toto slovo jenom 22krat i s nadpisem dohromady A bud rad, ze clanky nepise "Ladik", to by se nektere slova a znamenka vazne pohybovali ve stovkach
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 16:54:58

na DDho slohovanie si clovek musi zvyknut..
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 17:05:54
avatar
V mém případě bych napsal spíše smířit se než zvyknout si..
Battlefield [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 17:22:39

Zkuzte napsat někdy o něčem jiném než o Nvidia v jaké je krizi a ati jak s daří.
A laskavě u zdroje članku uveďte přímo odkaz, je to od vás velice neseriozní.
DDworld šel více méně do kytek.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 18:00:02
avatar
AMD-ATI se daří? Kde? 3 miliardy roční ztráty podle mě není zrovna dařesní se, proč je teď o NV tolik zpráv je proto, že Q4 skončil pro NV až 25.1.09 a tedy až teď se rozebírají jeho výsledky ... sorry za to já nemůžu.

PS: zdroj uvedený máte, co je na tom neseriózního?
Neznámý  2009-02-17 20:48:41

Zdar Digital DOOMe, já taky, a to já taky, nevím, co a to co, náš Battlefield, vyvádí, taky, a to taky, jsem, a to taky, jsem, mu dal, a to taky, jsem, mu dal, hned, a to hned, palec, dolů, a tobě, a to tobě, hned, a to hned, palec, na-horu, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
PeT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-18 10:04:36
avatar
Ja myslim DD, ze nekterym jedincum se proste nezavdecis. Nemas moc lehky zivot Co si pamatuji, tak te nekdo narkl, ze malo pises o nVidia a ted prozmenu ze o ni pises zase moc
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 18:13:26
avatar
Ja Nvidii verim ze se z toho dostane....
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 19:03:21
avatar
Slovy zdroje, očekává se, že v profesionálních grafikách získá ATI "few" procent z toho propadu 47%, protože hlavní důvod je celkový pokles prodejů, ATI v tom hraje celkem bezvýznamnou roli. Když se nic neprodává, není kde získat.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 19:27:01

A pokud jde o to, zda prevezme ATi cast trhu, tak v tomhle segmentu hraje hlavni roli odpovidajici podpora, ta je nejvetsi polozka z ceny. Tohle zatim ATi nenabizi, pokud se v tomhle polepsi, pak teprve bych to videl jako vaznou konkurenci pro Nvidii. Ovsem to nejde udelat za rok.
Kukliz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 20:35:13

doufam ze N uz vytahne s novou generaci gpu eso z rukavu. Podle me je na case, kdyz g80 bylo tak revolucni a podle cyklu novych navrhu generaci karet je to cca co 3-4 roky.
nejake "g(t)300" nebo co, kompletne nova architektura.... mohli by skusit udelat architekturu ala ATI tzn. ze by melo v jadre vice jednoduchsich SP jednotek ktere by ale meli nezavisly takt na oproti gpu core... to by mohlo byt zajimave ne?
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-18 13:46:30
avatar
Osobne nemam nic proti soucasnemu stavu na poli grafickych karet,kde se ATI dari a nVidii nedari,protoze jen diky tomu jsou sily opet vzacne vyrovnany a konkurence pracuje vyborne
Pokud se G300 povede jako G80,budeme tu mit opet opravdu brutalni vykon schopny drzet krok s konkurenci bez nejakych zmen par let,ale zase si za onen vykon pekne zaplatime,takze co je lepsi..??
Co se tyka SP jednotek,tak nevim,jestli by si pomohli,kdyby zrovna v tomhle kopirovali ATI Preci jen z laickeho hlediska staci nVidii nejakych 216SP na ATI 800SP
har.rar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 21:01:47

Jenom jednu malou technickou pro DD ohledne ankety,doopravdy si myslis ze se sem na web chodi cist zpravy svetovy ekonomove nebo akcionari NV??Lepe by vyznela otazka,jestli si myslime,ze je NV ve vaznych potizich?
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-17 23:53:50
avatar
Nvidia je v peknej brinde. Ešte im asi nedocvaklo, že ak chcú prežiť musia pribehnúť s niečim dobrým a hlavne lacným. Dnes už nefrčia grafiky za 15 litrov. ION platforma vyzerá byť zaujímavá a čo spraví nvidia? Zabije ju cenou, lebo 10 litrov je podla mňa nepodarený žart. Ak sa nevedia zmestiť do normálnej ceny nech sa radšej na to vykašlú. A na margo AMD. Je pravda, že AMD je na tom zle, ale nabrali dobrý smer. Zlacňujú výrobu a tým pádom sú ich produkty lacné. Dnes je všetko o cene.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-18 14:10:50

naozaj netusim, odkial beries informacie o tom, ze by mala byt cena nVidia ION okolo 10tis....

podla toho, co viem - tak napr. cena celeho netbooku na platforme nVidia ION by mala byt 299 dolarov (230 €, 6 930 Sk) Odkaz -- co je podstatne menej ako napr Asus EEE 1000H, ktory stoji napr.: 375,66 € (11 317,06 Sk, Odkaz) alebo priamo na stranke EEE PC s 2GB RAM 449,77 EUR (13 549,84 Sk, Odkaz)

samozrejme, ze sa to este neda porovnavat, pretoze este nepozname parametre toho noveho netbooku.. kazdopadne ta cena by nemala byt nejako prehnane vysoka a podla informacii, ktore sa objavuju na nete by mala byt cena ION cca o $50 vyssia ako Atom+i945.. co je cca 1000,-Sk a nie je to vobec take strasne...
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-18 16:30:26
avatar
Ja som čítal o tej krabičke čo nvidia posiela na testy. A tam bola spomenutá cena okolo 10 litrov. preto som to nazval ako nepodarený žart. Ak sa to bude predávať za tú cenu čo hovoríš tak to bude OK.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-18 21:54:02

Ta krabicka cenu urcenou nemela. Jedina cena, ktera byla zminena je, ze cena Nvidia ION bude cca o 50US vyssi nez ATOM+P945. Coz vzhledem k moznosti rozsireni a dostatecnemu vykonu na HD video zase tolik neni. Uvidime jestli se ION chytne. Jo a ta krabicka byla velmi pekna, skoda ze je to neprodejny vzorek na testovani. Mimochodem, Nvidia potvrdila, ze ION bude pozdeji k dispozici i na VIA, coz by konecne mohlo trochu otrast pozici intelu v tomhle segmentu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNFriday, 10 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1003x
Komentářů: 0
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineWednesday, 08 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 993x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1784x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1913x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2338x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2078x
Komentářů: 0