Společnost NVIDIA už žaluje i vlastní pojišťovna – nechce platit za vadné grafiky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 20 May 2009
altTrable společnosti NVIDIA s vadnými čipy a mlžením okolo nich nekončí, spíše naopak.

 

 

Nemine téměř týden, abychom něco neslyšeli o problémech NVIDIA s vadnými čipy. Je až neuvěřitelné jak neuvěřitelně vážná záležitost lehce společnosti NVIDIA na trhu u partnerů a zákazníků prochází, přitom v zákulisí se problémy jen kupí.

Nebudeme se dlouze opakovat. Zopakujme si základní fakta – NVIDIA vinou špatného výrobního postupu vyráběla od listopadu 2007 do června 2008 vadné čipy, ty postupně degradují s rychlostí v závislosti na tom, jak je jejich pouzdro namáháno změnami teplot. Jedná se jak o mobilní čipy, tak desktopové a to minimálně o modely: G86, G86A2, G84, C51, G72, G72M, G73, G72A3, MCP67 a NV42. Víceméně to má spočítaný každý, otázkou je jen kdy se vada projeví. A zde začínají trable.

Jako první zažalovali společnost NVIDIA vlastní akcionáři, kteří tvrdí, že vedení NVIDIA o výrobě vadných čipů vědělo a tedy všem včetně vlastních akcionářů lhalo a tvářilo se, že je vše OK. Po odhalení toho, o jak velký problém se jedná, což se NVIDIA daří velice dobře na trhu maskovat a široká veřejnost ani moc neví, že tyto problémy ji mohou s jejich notebookem vybaveným GPU NVIDIA potkat, se očekávali žaloby i od výrobců Notebooků, kteří museli prodloužit záruční lhůty a řešit četné stížnosti a opravy. To teď ale přeskočme a podívejme se dále, výrobci notebooků sice společnost NVIDIA nezažalovali (zatím), ale uživatelé těchto notebooků ano. Cítí se být podvedeni a hlavně obviňují NVIDIA z toho, že k vadným GPU zaujala zdržovací taktiku, prostě úpravami BIOSů a řízení otáček chladiče se snaží prý dosáhnout toho, aby GPU vydržel co nejdéle, přičemž tedy hrozí, že odejde až po záruční lhůtě, což bude mít za následek poškození uživatele.

A teď se vrátíme k důvodu, proč zatím za tento velký a nevídaný problém nezažalovali společnost NVIDIA i výrobci notebooků. Před pár dny totiž vyšlo najevo, že pojišťovna, u které je NVIDIA pojištěna a která měla hradit škody vzniklé vadnými GPU právě výrobcům notebooků, kdy jde řádově o částku mnoha desítek, možná stovek milionů dolarů, zažalovala NVIDIA, protože má zkrátka pocit, že NVIDIA neříkala pravdu ani jí ohledně vadných čipů. Pojišťovně je totiž celá kauza s vadnými čipy dost podezřelá, brání se, že současná smlouva nepokrývá podobný problém. Navíc prý nebyla pozvána na jednání mezi NVIDIA a výrobci notebooků ohledně jednotlivých náhrad. NVIDIA se tak prý dohodla za s výrobci, jako jsou DELL, Toshiba, Apple, HP, Quanta, Wistron, Compal, ASUS, Samsung a Fujitsu bez toho, aby zástupci pojišťovny, která má odškodnění vyplácet, byli na jednání přítomni. O nás bez nás, můžeme říci. Ta tak nemá všechny údaje a cítí se podvedena. Žaluje společnost NVIDIA a žádá soud, aby rozhodl, zda jsou požadavky NVIDIA na vyplacení značných částek výrobcům notebooků v pořádku a v souladu se smlouvou. Doufá, že soud si vyžádá podrobné informace NVIDIA k celému případů včetně jednání s jednotlivými výrobci. Na světlo se tak dostanou informace, které NVIDIA nechtěla, aby se dostaly, proto k jednáním pojišťovnu nepřizvala. Samozřejmě lze očekávat, že mnoho nového pronikne i na veřejnost a dozvíme se tak konečně skutečný rozsah a škody, které vadné grafiky NVIDIA napáchaly a páchají i nadále, a jak se k tomu NVIDIA skutečně postavila.

Že je NVIDIA pojištěna je určitě dobře, stejně jako že se pokusila nějak dohodnout s výrobci notebooku, otázkou je, zda bylo vše korektní vůči všem zúčastněním. Toho se vlastně všechny žaloby na NVIDIA za vadné GPU, ať už ji podali vlastní akcionáři, zákazníci nebo pojišťovna, týkají. Někdo ty škody výrobcům bude muset nahradit, pokud soud uzná, že mezi NVIDIA a pojišťovnou je vše OK, tak to bude ta pojišťovna, která z toho mít radost určitě nebude. Pokud soud uzná, že NVIDIA se pokusila oklamat pojišťovnu, jednak je na pořadu dne další žaloba na NVIDIA za podvod a NVIDIA bude muset navíc odškodnit výrobce notebooků ze svého, což by pravděpodobně rychle udělala, protože jinak by okamžitě podali žalobu všichni zúčastnění výrobci a také by to hodně poškodilo obchodní vztahy NVIDIA.

Každopádně problém vadných grafik NVIDIA je rozsáhlý a nevídaný problém a ještě zajímavější je, jak se ho daří ututlat před zákazníky. O tom svědčí i to, že NVIDIA je v nevídané situaci, žalují ji téměř vlastně úplně všichni, co jen mohou – uživatelé a zákazníci, vlastní akcionáři, vlastní pojišťovna a od žaloby velkého množství výrobců ji dělí jen velmi málo. Neuvěřitelné. Problém a celá situace se zdaleka neblíží řešení a určitě o tomto tématu ještě hodně uslyšíme …

Zdroj: TGdaily

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pindra [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 05:14:12
avatar
A i přesto si lidi její čipy v noteboocích kupovat budou, protože je to prostě nvidia a když ji má soused nebo kamarád, tak ji musim mít přece taky, že...

Mám pocit, že vším tímhle si nvidia koleduje, že ji nakonec zbyde jen segment desktopových grafik, protože přijde o čipsety kvůli svý válce s intelem a jejich předražení a mobilní grafiky díky svejm průserum. Na netbooky se nedostane, páč ION jí Intel dávno potopil... stejně mě ale nepřestává překvapovat,že i přes tohle všechno dokáže nvidia zvyšovat zisk a podíl na trhu grafik, úsměvné, jak jsou lidi blbí
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 09:12:29

Pravdu díš, kamaráde, koleduje, oj, koleduje!
Prošlý týden akce NVDA propadly o třetinu ( z 12 na 8 dol. )
Ono se to hromadí, a ta setrvačnost myšlení, co doposud pracovala pro Nvidia, může začít působit proti. A šmitec! Ano, vydělala v 2006-7 roce hodně. Ale nevíme, co z toho dala do vývoje a co do kapes akcionářů a managementu. Podle praktického výkonu roku 2008 spíše se dělalo to druhé. A je to opravdu velice ostrá zatačka. Kdo by eventuálně měl zájem o koupě Nvidia? Co si myslíte? Takový malý dotázníček :-).
Tipnu jen tak IBM, aby bylo na co nadávat :-)
Panzer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Re: IBM 2009-05-20 12:11:56
avatar
IBM sice v dobe krize nakupuje. Ale tipuju, ze to budou jine firmy nez Nvidia (viz zkrachovala jednani o SUN). Budou to vyvojari, prevratne technologie, software/licence a serverova reseni ;)
LucifeRiK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 20:53:20
avatar
v dnesnej dobe ti nic nevydrzi 2roky takze je to uplne jedno ci su vadne nv grafiky alebo nie aj tak by odislo daco ine poznam vela ludi co mali nb s nv gf8400gs z toho obdobia a odisli im mechaniky baterky chladice a hocico ine a v cene do 500ojro ani lepsie riesenie neni len prave tie s nv grafikami no a tie drahsie v tej dobe nebola ati 4670 tak zas vyhravala nv s lepsimi kartami tak ci tak clovek nemal na vyber ked chcel nb so slusnou grafou.....
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 06:29:10
avatar
Nedávno tu byl kamarád a že si vybral nouta...samo že z NVIDIA gpu a tak jsem mu podal alternativu s ATI...prostě nemužu někomu s čistým svědomím doporučit NVIDIA gpu v noutu...
2mike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 08:24:22

Taky jsem už párkrát rozmlouval NB s GPU Nvidie, přece jen to za ty problémy nestojí...
A rozhodně platí, že běžní uživatelé o problému s předčasným umíráním grafik Nvidie nikdy neslyšeli. Většinou jsou docela vyjevení... Holt zametání problému pod koberec nese své úspěchy. Kdyby se to profláklo, Nvidia by to pocítila mnohem víc... Což dobře ví, takže strategie zametání problémů pod koberec se bude držet zuby nehty... A když náhodou něco přizná, tak to ještě pořádně bagatelizuje.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 08:48:28
avatar
.. a máte pak vidět ty protažené ksichty, když mi donesou mrtvý "herní" noťas "super značky" typu MSI, Acer, Asus (nebo ještě něco neznačkovějšího) apod. na servis (samozřejmě koupený někde v e-shopu a 2 měsíce po záruce) a už jen zběžný pohled odhalí (a následné otestování potvrdí) vadnou grafiku od nvidie. Jen za poslední půlrok to byly asi čtyři nebo pět kousků, z toho jen jeden v záruce...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 14:03:16

Jake je to zhruba procento celkove? Ja treba zatim nepotkal ani jeden, ktery by timto problemem trpel. Ovsem prosli mi rukama pouze tri, ktere prokazatelne pochazeli z inkriminovaneho obdobi. Jinak mi proslo rukama dalsich cca 15 kusu s Nvidii a se vsemi je spokojenost, spise odchazeji jine veci - dosti casto ctecka karet, wifi, pripadne vcelku casto se vyskytuje vadny displej. Radove alespon u me mnohem vetsi problem nez integrovane graficke jadro. Docela by me zajimalo, jake herni notebooky povazujes s ATi kombinaci za vhodne. Ja mam pocit, ze v hernich notebookach ma AMD docela spatnou nabidku, respektive mozna vyrobci nenabizeji vhodne kombinace.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 08:26:04
avatar
I kdyby to Nvidia udelala spravne ohledne toho pojisteni tak si pojistovna vzdy bude snazit z toho nejak vykroutit jako vzdycky a ted ma mozna konecne padny duvod
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 08:32:25
avatar
Je nevěřitelné, jak z prosté informace že pojišťovna a NV se budou soudit se tady dokáže udělat bublina.

Pojišťovny se soudí neustále, z principu, protože nechtějí platit a když už platit, tak alespoň později, než je potřeba.

Zejména když jde o větší částky a je sebemenší šance, že by u soudu mohla dosáhnout nižšího plnění než je ve smlouvě, tak se z principu soudí pojišťovny vždycky.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 09:15:27

Otázka: Soudí se AMD nebo Intel nebo IBM s pojišťovnou? Pokud máš pravdu, mají se také soudit, ne? A ztráty nějaké určitě mají, na tom si shodneme, že každá velká firmá pořád nějaké má.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 11:47:37

Prostuduj kauzui na serverech kde se tak do Nvidie neopiraji a potom si zkus udelat nazor. Pojistovna to takrka 100% prohraje, tohle je jeji posledni instance jak se vyhnout plneni smlouvy. Zdrzovaci taktika. Krom toho Nvidia nestrka hlavu do pisku jak se tady neustale prezentuje, ale z provozniho zisku jiz nekolik kvartalu vyclenuje castky na pokryti prave tohoto problemu. Soudni spory jsou uplne normalni postup pri reseni jakehokoliv problemu a obzvlast v US. Akcionari zazalovali Nvidii, zakaznici ji zazalovali - to cele, ale stale nic neznamena. Cela kauza je postavena na tom, ze Nvidia umyslne vyrabela vadne cipy. Umis si predstavit, ze by tak seriozne cinila? V takovem rozsahu? Pricemz stacilo pouze zmenit vyrobni postup u pajedla? Budme realisti.
Panzer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - to same 2009-05-20 12:32:13
avatar
To je to same, co jsem tvrdil u clanku s Intelem. Do doby nez to rozhodne soud, plati presumce neviny, dokud neni prokazan opak, prave u soudu. Opet spekulace, analyza, hodnoceni bez hlubsiho zakladu. Uznavam, ze DD ma sve zdroje,ale mozna by bylo lepsi se soustredit na testovani hardware a omezit vydavani aktualit, ktere jsou sveze napsane, ale bezobsazne.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 12:03:31
avatar
Otázka: o kolika soudních sporech, ve kterých figuruje AMD víš? O 5? o 10? O 30? O 50?

Otázka: víš jaké pojistné smlouvy mají ty firmy (pro tvoji informaci taková pojistka má několik set stránek podrobných podmínek).

V kolika soudních sporech podle tebe AMD v současné době figuruje? ) To že o tom nevíš neznamená, že to neexistuje

Jen mezi intelem a AMD je několik desítek patentových soudních sporů. A třeba Microsoft má průběžně mezi 500-600 soudními spory se svými konkurenty.
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 08:37:51
avatar
aj tak to nechapem, ako moze tak velka a renomovana firma urobit tak kardinalnu chybu ... oni akoze vobec netestuju svoje cipy ? alebo len zo 10 kusov ? to je silna kava vyrabat pol roka vadne cipy a (ne)vediet o tom ... nerozumiem tomu ...
mozno ze su tam ovela zlozitejsie machinace, pretoze to znie fakt cudne ...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 11:54:02

Prosimte prostuduj nejdriv cely problem. Tohle mozna nakonec nebude ani problem Nvidie, pokud se potvrdi, ze se jedna o kombinaci pajedla a lepidla, ktera pri vysokych teplotach teplo akumuluje namisto jeho odvadeni. Sam jsi si polozil otazku, ktera ti myslim dokaze odpovedet na vse. Neverim tomu, ze by Nvidia umyslne vyrabela takrka rok vadne cipy. Ty spory nemaji sanci na uspech. Protoze vsechny jsou zalozeny na presumci, ze Nvidia o problemu vedela, ale umyslne ci z nedbalosti ho neresila.
Rudo_r [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 08:38:33

Ber to tak, že ludia sa naozaj nechajú radi zblbnúť reklamou, je jedno či u nás alebo hocikde vo svete. Sledovať informácie, porovnávať údaje je zdĺhavé a únavné. NVIDIA ma dobre postavený marketing (holt amerikáni). A záručná doba 2 roky - škoda hovoriť, najmä keď zovšadiaľ sa hovorí (tiež to počuť od rôznych odborníkov a fachmanov) ako technológie rýchlo zastarávajú atď.... . "prostě úpravami BIOSů a řízení otáček chladiče se snaží prý dosáhnout toho, aby GPU vydržel co nejdéle, přičemž tedy hrozí, že odejde až po záruční lhůtě" - nádherný príklad a určite sa netýka len tohto. Veľa ľudí si zvyklo na tento systém: mám výrobok ktorý má záručnú dobu 2(3) roky a aj keď sa nepokazí (určite sa vďaka nejakému "k..wítku" pokazí po tejto dobe) tak ho "musím" vymeniť lebo je morálne zastaralý (o čom ma presvedčí reklama, web, "odborníci" aj skutoční dobre zaplatení odborníci). A aj preto firmy využívajú tento "životný cyklus" výrobkov, a asi od nás prevzali a povedia si pri kontrole vetu ktorú z duše nenávidím:" Ááále, to je dobré...". Otázka je ako dopadnú súdne spory, kto vyhrá a ako dlho bude aj táto "3-dňová" senzácia trvať a kto sa z nej poučí. A tiež ako rýchlo sa vhodným oblbovákom reklamy na ňu zabudne.
Earendil [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 09:26:06

Prý se snaží- ne oni se opravdu snaží. Mam notebook s nv 7600Go už byl dvakrát na reklamaci, vždy vymění GK- s poslední reklamací mi přišel i nový bios- místo notebooku mám cirkulárku a vlasy si můžu sušit u výdechu z compu.
Bohužel na muj notebook se 3letá rozšířená záruka nevztahuje, tedy odhaduji že za dalších 9 měsíců zde budu mít notebook na náhradní díly.
Nejhorší na tom je, že můj kamarád si koupil ten samý notebook a má ty samé problémy. Od této zkušenosti všem doporučím mobilní grafiku jedině od ATI - těm co jsem v té době doporučil mobilní radeon x1600 tak ho mají doposud bez oprav...
Nvidii už nevěřím ani nos mezi očima, zklamala mě.
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nVidia si tím zvedne prodeje 2009-05-20 09:34:01
avatar
nenechte se vysmát, nVidia si tím krásně zvedne prodeje, lidem odejdou notebooky po záruce a běžný uživatel / tele poletí do obchodu a koupí další, samo nVidia, vždyť kluci ve školce/škole / v hospodě říkali, že nVidia je best a tak se prodává
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 10:35:26

co ja ti viem keby som sa na to dival zdravim rozumom a vobec sa neorientoval v IT spravach tohoto druhu, povedal by som si napr. "hmm ten Asus mi odisiel po roku a v servise mi povedali, ze problem bol niekde s tou nvidiou, tak by som si kupil dalsi NB napr. od HP s ATi" a to sa celkom divim vyrobcom notebookov, ze im takyto fakt unika, pretoze bezny uzivatel si nepovie "a pokazila sa mi grafika v notebooku" on si povie "pokazil sa mi ten smejd od (Toshiba, Asus, HP ....) od nich si uz vzivote nic nekupim"
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 11:23:55
avatar
když se neorientuješ v IT, v servise ti neřeknou že problém je v nVidia kartě, a když jo, tak nemáš tušení, že je alternativa (ATI). Takže prostě půjdeš a podle ceny si vemeš další notes (s nVidií, protože ti ho v obchodě doporučí atd.)
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 11:18:25

NVIDIA to schytava z kazdej strany..
Longin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - .. 2009-05-20 11:52:20
avatar
Ať si sežere to, co si nadrobila!
radvot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 15:31:29

To si snad delate srandu.Nvidia navrhla shit.Nvidia dobre vedela ze je to shit a presto prodavala.Nvidia se to snazi zamest pod koberec.Nvidia se snazi odrbat pojistovnu.Co na tom nechapete?Kazdy jiny vyrobce se snazi problem resit.At uz je to vadna baterie v notebooku nebo vadna soucastka v automobilu.Firmy v se v tehle pripadech priznaji a snazi se to s pojistovnou resit.Jen Nvidia si mysli ze je neco extra.Nikdo preci nemuze vedome prodavat poruchovy vyrobek a pak chtit pojistku.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-20 20:57:38
avatar
nelze to srovnávat s vadnou baterii v notebooku, nebo vadnou soucastkou v automobilu, protože to přímo ohrožuje lidské životy (taková vadná baterie z notebooku dokáže explodovat a udělat řádnou paseku) a nic takového si opracdu nikdo nevezme na triko.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineWednesday, 08 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 126x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1305x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1797x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2217x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1987x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2793x
Komentářů: 5