NVIDIA FERMI: vzorky grafik až v lednu na CES - V prodeji nejdříve v březnu 2010! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 03 November 2009
altDalší dílek do skládačky NVIDIA FERMI.

 

 

Jak už jsem vás několikrát informoval, kolem NVIDIA FERMI grafik panuje neuvěřitelně mnoho fám, některé živí sama NVIDIA, jiné NVfans redaktoři některých magazínů. Nedávno jsme se dozvěděli, že by k představení FERMI grafik mělo dojít na konci listopadu včetně jejich dostupnosti na vánočním trhu. Informace však pocházejí z jediného zdroje, kterým je FUAD z Fudzilla. Ten od té doby poměrně dost mlčí, což je způsobeno tím, že tyto zprávy jsou přinejmenším výmyslem – nikdo tomu totiž nevěří.

Jak už jsem vám dříve říkal, mluvil jsem s několika výrobci grafik a ti kolem FERMi rozhodně nejsou optimističtí a dostupnosti v listopadu se vysloveně vysmáli. Tyto mé informace dnes potvrzují další zdroje, které mají výrobcům ještě blíže. Respektovaní redaktoři HardOC zjišťovali ve stejných luzích a hájích a přišli s tím, že NVIDIA FERMi grafiky v dohledné době zkrátka nehrozí. Blíží se totiž tradiční CES výstava v Lednu a z více zdrojů je potvrzeno, že až zde má NVIDIA ukázat pracovní vzorky FERMI grafik! Nic, co by ale mělo být hotové pro prodej, což přidělává vrásky výrobcům grafik, kteří už nechtějí prezentovat GT200 alias generaci G80 grafik, neb proti HD 5000 sérii je to mlácení prázdné slámy. NVIDIA by měla ukázat pracovní verzi funkčních grafik, ale to je maximum toho, co se objeví. Na základě těchto informací se většina pozorovatelů domnívá, že těžko NVIDIA představí nějakou FERMI grafickou kartu na trhu, co by konkurenci k ATI HD 5000 grafikám dříve, jak v březnu 2010! Pokud proběhne představení grafik na konci listopadu, bude stejně jako představení FERMI uděláno narychlo, nekompletní a bude to jen papírové představení.

Z dalšího zdroje se pak objevily informace, že NVIDIA dokončuje A2 revizi jádra FERMI, která má jako první naději se na finální verzi grafik dostat. První hotové čipy by pak mohly být právě na konci listopadu, začátkem prosince. V nejlepším případě ale dalších 6 týdnů potrvá jejich nasazení na grafiky. Z těchto informací pak tedy prodeje až v březnu jsou reálné. A to pozor, celá věc má ještě jeden háček. Tím je výtěžnost 40nm výroby, která už je tak mizerná, natož když se NVIDIA snaží vyrobit jádro o třetinu větší než je ATI RV870! Hlavní háček je ale v tom, že nikde není napsáno a ani NVIDIA to neví, že se A2 revize povede a bude ji možné na grafiky použít. Pokud ano, pak je skutečně možné uvedení grafik v Březnu. Pokud ne, tak by se musela udělat A3 revize a ta by byla hotova v únoru a grafiky by se tak na trh dostaly nejdříve až v květnu!

Každopádně je zcela vyloučeno, že by se FERMI grafiky objevily na trhu letos. Je téměř vyloučeno, že se objeví dříve jak v únoru-březnu a je zde stále nemalá pravděpodobnost, že se může objevit další zpoždění. A to se stále bavíme jen o high endu. Vůbec žádné informace nejsou kolem mainstreamu FERMI jako konkurence k HD 5850/HD 5700, snad jedině, že by FERMI mělo mít 4 verze, ale primárně se dnes pracuje na té jediné. Jinými slovy NVIDIA nebude mít herní DX11 grafiku dříve, jak na konci Q1 2010 – půl roku po vydání ATI HD 5800 a tedy v podstatě v polovině existenčního cyklu HD 5000 generace, protože na přelomu Q3/Q4 2010 ATI přijde s novou 32nm generací „North Islands“.

Zdroj: hardforum.com, DDworld.cz
 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 13:54:18
avatar
FERMI by jsem si nekopil z jediného důvodu... Mám obavu že to bude moc na rychlo ušíté a tedy obsahovat hodně nedostatků a chyb Ale popřejme NVIDII hodně úspěchu a ať trošku polechtá ATI ...
Lacomme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 14:14:53
avatar
ty by sis Nvidii nekoupil nikdy
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:18:01
avatar
Náhodou mám NVIDII v Notebooku... N9600 M a na to co potřebuju šlape dobře
HD_Fugas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 18:32:08
avatar
Nejlepší nvidia byla GF4MX440 s 64MB -MAFIE jednička na full detaily ta mě tenkrát šlapala neskutečně líp než když jsem pak pořídil (těžce omylem GF 5600 s 256MB,která šla po pár dnech z domu-naštěstí sem sehnal i kupce )
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 07:32:07

To já měl Radeon 9000, ten už měl shadery 1 Jelo to na něm pěkně
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 13:56:55

Otazne je aka vykonna bude nova generacia AMD pretoze po technologickej stranke asi nicnoveho neprinesie oproti Fermi tak som zvedavy.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:05:58

Na takovehle otazky mame jeste dost casu vzhledem k tomu ze jeste ani nezname vykon FERMI, nemyslis?

S tema technologiema to mas na 90% pravdu samozrejme, podle mne se u 6kove rady Atin zameri na optimalizace architektury(pomery jednotek mezi sebou, cache atpdb.) + mensi vyrobak a zrejme 2*nasobny narust SP a dalsich casti....
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:30:28

JJ. Presne o tom pisem nizsie. Moj predchadzajuci prispevok nebol podcenovanie AMD ani ich novej rady. Rozpravame sa predsa iba v teoretickej hladine. A to sa tyka aj inych iskusii ohladom Fermi. Som si myslel ze to nemusim vsade zdoraznovat.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:24:01

Myslím, ještě bude záležet na mainstreamových chipech od NV. DD je přesvědčen, že budou až PO Fermi. Ale proč by měly být? Pokud jsou problémy s výtěžnosti procesu, NV by mohla přesunout těžiště právě na menší jádra. A pokud výjdou, AMD se bude muset přizpůsobit. Pokud nevýjdou, AMD vůbec nemusí ty nové grafiky dělat - proboha, k čemu? Na všechny hry stávající 5*** stačí, konkurence není, výtěžnost se časem polepší, i když ne tak rychle, jak bychom chtěli...
Jeině kvůli snížená příkonu a výrobní ceny. Ale myslím, nebude to za to stát. Výhodnější bude dělat stále lepší výrobní vzorky a nedávat je do výroby. A potom, kdy NV nebo Intel příjde s něčím lepším než 5***, začít tyto vzorky vyrábět.
snipermaniak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 21:11:03
avatar
Vtip je v tom, že nVidia vždycky začala High-Endem a teprv od něho odvozovala mainstreamové karty. Takže je krajně nepravděpodobné, že by Fermi začínalo na mainstreamové úrovni. Už jen proto, že Fermi míří také do profesionální sféry a tam je nutný ten High-End.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 07:08:22

Aj podla vyhlaseni NV by to malo byt tak ako pises. Najskor high-end a az potom mainstream.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 09:27:16

To, že něco dělala vždy, neznamená, že to bude dělat pořád. Nejsou roboty.
Pokud by NV šlo výdat Fermi teď, tak ano, bylo by tak, jak říkáš. Ale pokud teď stejně jen dělají výrobní vzorec a uvidí, že s tím vzorcem budou problémy, proč ho nezmenšit a nepustit více síl na menší chip? Vždyť ho stejně nějaká laboratoř připravuje a už je v nějakém stavu, takže jen změnit priority. Ano, je to také drahé, ale příjde to vyhodnější, než vydávát Fermi v červnu a mainstream v září.
snipermaniak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 15:23:59
avatar
Ono už "více sil" ani na ten menší číp dát moc nepůjde, vzhledem k problémům TSMC s 40 nm výrobou. nVidia pravděpodobně nechce ztrácet čas s mainstream čipy a celou výrobní kapacitu, kterou u TSMC má, vrhla na hlavní čip. Ale to jsou jen spekulace, u nVidie na to maj lidi, kteří tomu rozumí víc než my tady všichni dohromady
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-05 00:20:53

Tak právě kvůli tomu, že TSMC má problémz, menší chip má o moc větší šance.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 10:16:50

S tou FERMI a mainstreamem mas spravny pohled na vec, nV urco nenecha prostor Ati vetsi nez bude nutny takze to reseni s mainstreamem urco zvazi ci uz zvazuji...

Ale co se tyce Ati ze by mela zastavit vyvoj a jen zmensovat 5kovou radu v tom s tebou nesouhlasim, je to hrozne kratkozrake pak te muze konkurence snadno dohnat a dokonce snadno predehnat...
Na takovehle postoje jsou tito dva souperi moc vyrovnani, stejne jako intel se svymi P4 a obvzlaste presscoty podcenil AMD K8 ktera jakz takz stiha(tim je mysleno ze zadne uniky v aplikacinm vykonu o desitky natoz stovky procent se nekonaji) i dnesni Core2 architekturu.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 10:50:47

Ale já neříkám, že AMD přestane vyvijet nové modeli. Přečti to ještě jednou. Jen že nepotřebuje je dávat na trh, stačí dělat jen vzorce. A držet je v tajemství. A jakmile konkurence s něčím dorazí, jen tehdy vytáhnout svůj trumf.

A myslím, že trochu podceňuješ zaostávání K8 za Core2. Na stejných frekvencích je to přece více, než 10%.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 11:19:53

Tak to se omlouvam, ale podivej se na Intel i kdyz nemusi jede dalsi rady, duvod je preci jasny chce vydelavat cash....

PS: Promin zapomel jsem do zavorky napsat ze K10,5 = mirne modifikovana K8, proste K10,5 je to same jako K8 s nekolika revizema. Ona K10,5 ve skutecnosti neprinesla skoro nic noveho vyjma L3 ktera je efektivni jen ve hrach ale zdaleka ne tak efektivni v pracovnich resp. ostatnich aplikacich...
tempoleader [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Fermi vs. ATi 2009-11-03 21:49:08
avatar
mareknr : Prosim ?? ATi nic noveho?ATi v poslednom case zatial vzdy nieco prinieslo po technologickej stranke,,,nemyslis nVidia co mala nieco nove tak premenovanie grafik,a mal som z toho gulas. A preco by mala prave oproti Fermi ?Fermi predsa prislo neskor po HD 5000.Takze nova gen.od ATi bude podla mna (mozno),zase oproti niecomu inemu od nVidie.Zvedavy som aj ja.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 07:26:33

Myslel som po technologickej stranke. Za rok predsa nevide novy DX. Ratam s tym, ze prinesie opat lepsie provozne vlastnosti, mal by byt mensi vyrobny proces chipu a lepsi vykon. T.j. doladenie stavajucej generacie. Aj ked je zasa fakt ze moze priniest HW podporu dalsej verzie OpenCL. Ale v podstate by malo ist o podobnu kartu ako je teraz ale optimalizovanu a vykonnejsiu. Teda tymi technologiami som myslel stale tu omielane "standardy" ktore sa zrejme az na OpenCL nezmenia. Preto som napisal ze zrejem oproti terajsej generacie neprinesie vela noveho. Ale to je len to co si myslim ja. Netvrdim ze to tak aj bude alebo musi byt. Ked sa tu polemizuje o Fermi o ktorom vieme iba o nieco viac ako o novej generacii AMD GPU tak je to ok. Ked urobim to iste ohladom AMD tak je hned ohen na svete. Netreba to brat osobne. Moj prispevok nebol mieneny ako navazanie alebo znevazovanie firmy AMD.
Willik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 14:19:13

"aka vykonna bude nova generacia AMD pretoze po technologickej stranke asi nicnoveho neprinesie oproti Fermi" ???
Fermi dohání sou pozadu....Tzn. že Fermi asi nepřinese nic novýho... Mužeš si počítat doma nějaký matematický výpočty ,ale to je pro tebe jako hráče asi to hlavní viď?

Chlapče koukám na tebe na forku už několik dní a nad tvýmy názory se mi chce opravdu brečet. Fakt otevři oči...

Ano sem zvědavý na novou generaci AMD ,která aspoň plní co slíbí viz poslední dvě generace a naprostá neschopnost NVIDIA uvést cokoliv nového. Mám doma 8800GTS a stála mě 10K když to byla novinka a dnes je díky ATI mainstream cenově uplně někde jinde. Navíc výkon ,který dnes máme díky HD5000 je fantastickej a od příští generace ATI se neočekává nic míň než nový čipy, lepší výrobní proces a HLAVNĚ 2x větší výkon. A teď se koukni co za DVA ROKY předvedla NVIDIA? NIC vylepšení výrobního procesu jinak NIIIIIC! a teď obrovský PR sliby o Fermi ,který dopadne podle mého daleko hůř než gt200. Ale uvidíme třeba lidi jako ty to koupí a zasponzorujou NVIDII na další okrádání zákazníků.

Ps. Normálně do fora nepíšu ,ale ty si mě opravdu vytočil.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 14:25:22

OK co prinesie podla teba nova generacia AMD noveho oproti tomu co je teraz? Nove DX? Ocakavam lepsie provozne vlastnosti a vyssi vykon. Nic ine ma teraz nenapada ale to neznamena za AMD moze prekvapit.

To ze Fermi dohana zameskane je snad jasne. Hovorim niekde nieco ine? A to ze sa ti chce plakat nad inymi nazormi ako mas ty je tvoj problem nie moj. Ja nad tvojimi plakat nebudem aj ked s nimi nemusim suhlasit. Totiz kazdy si tu mysli ze ten jeho nazor je spravny. Vratane mna. Ale mozes ma skusit presvedcit nejakymi argumentami o tom ze sa mylim. Nikto predsa nie je neomylny. Alebo sa mylim?

A co sa tyka toho ci bude Fermi iba na matematicke vypocty ako to ty pises je varenie z vody. Bude podporovat vsetky technologie co ma teraz AMD. Mne bude uplne stacit ak ponukne rovnaky vykon ako HD5870 ktory je vykonny az az.
DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:40:26

Nová generace AMD přinese minimálně nový výrobní process. Potažmo vyšší frekvence a nižšší spotřebu. To podle mne není zase tak málo. Nikdo jim nevidí pod pokličku tak možná i něco více.

Tomu pláči rozumím. Nebyl to pláč nad jinýmu názory ale nad tím jak přeze všechna fakta vidíte zeleně. Stávající problémy se 40 - kovým procesem nijak neubírají lidem falešné vidět zo jak pro NVIDIi vyrobí o třetimu složitější čip bez problémů. Také roním slzy nad lidskou zblbnutelností.

Dnešní hry jsou o DX11 a ne jak by si příla NVIDIa o výpočetní síle. Opustit klasický koncept grafických karet může býv pro tuto firmičku smrtonosné. Nastal čas výměny té mé zelené karty za červenou. NVIDIA mi nabídne výpočetní výkon možná i DX11 (spíše mi to zní jako marketingové tlachání). V nejhorším případě nabídne věčné čekání.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:57:21

Vidim ze tiez si filtrujete informacie podla toho z akeho uhla sa na dnesnu situaciu pozerate. Proste si pockam na Fermi. To mam teraz hned hrrr brrr ist kupit AMD kartu aj ked neplanujem upgrade PC? Fakt to nechapem. Je podla vas v tomto pripade cakat na ekvivalentnu ponuku od konkurencie ludske zblbnutie? Aby sme sa spravne chapali ja nemam problem vidiet to ze je teraz AMD na koni a ze ma lepsie karty a ze jej momentalne NV vobec nekonkuruje. Proste si pockam ako sa z toho "zelena" firma "vylize". Skor sa mi ale vidi ze aj keby prisla NV s nejakym zazrakom tak vam to nikdy nebude dobre. Z toho co pisete mi to proste takto pride...

PS:
Citace:
Stávající problémy se 40 - kovým procesem nijak neubírají lidem falešné vidět zo jak pro NVIDIi vyrobí o třetimu složitější čip bez problémů

Nikdy som nepisal o tom ze 40nm bude pre NV cipy fungovat dobre. Tiez sa toho obavam. Neviem ako ste prisli na to ze si myslim opak.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:15:22
avatar
No ale to budeš čakať večne ak chceš vidieť čo ukáže konkurencia (potom príde HD6xxx, potom zas ďalšia rada on nv ...) (:
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:35:45

Vecne cakat nebudem. Mal som v plane kupit NV ale oni su teraz v sklze a mame iba konkurencne karty. Okrem toho ma ako programatora laka Fermi aj z ineho hladiska ako herneho. To je dalsi dovod preco som sa nerozhodol ist teraz do AMD aj ked vlastnosti ich novych kariet su viac ako dobre.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 18:06:02

Ano, máš recht. Mně Fermi zajímá ze stejného hlediska. Ale "Slíby jsou chýby". Nemůžeme být jistí, že plány podpory FERMI se podaří. A nemůžeme být jistí, že nabízený SW bude reálně použitelný. Může mít blbej design, který ho udělá nepoužitelný i bez chyb. Takže moje čekání má trochu jiný smysl: počkat na NV a potom výbrat lepší variantu mezi NV a AMD. Samozřejmě, pro člověka, který jen hraje, a hlavně neprogramuje grafiku, 5*** karta je teď jediné rozumné řešení.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 19:30:12

Tiez nepojdem hned do obchodu aby som si Fermi kupil. NV ma bude musiet presvedcit aby som to urobil. Zatial mam iba vysoke ocakavania, ktore ale ako vravis nemusia byt naplnene. Nemam nic proti AMD. Pokial nebude nejaka hra s poriadnym PhysX a nebude dobra podpora pre Fermi nevidim dovod na to aby som si nekupil GPU z rady HD5000. Ale je lepsie si pockat ako sa hned hrnut do kupy ked v podstate kupovat hned nemusis. Ak by niekto potreboval kupit GPU teraz tak by som mu odporucil jedine AMD.
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:18:18
avatar
No samozrejme že nebude keď je nietko fanATIk tak mu nVIDIA nikdy nebude dobrá Inak naozaj odporúčam počkať. Nové DX11 GK nemá zmasel teraz kupovať nikde DX11 nie je a hry idú aj pod DX10 alebo DX9 dokonca
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 17:37:51

Nevim proč by i ostatní měly čekat na fermi. Kdo chce koupit grafiu teď, měl by vzít DX11, nejsou zas tak drahé. Navíc u ATiňáků je to jasné
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 17:42:11

No ved tak to ma byt. Kto chce si kupi a kto chce cakat pocka. A hadat sa kvoli tomu kto je blbec je uplne zbytocne.
PeprmintBozkov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 17:57:53

No já bych to řekl ještě jinak. Kdo nepotřebuje novou kartu, tak si prostě normálně počká. Kdo potřebuje a mění kartu za dlouho, řekněme po 2 letech, tak se mu vyplatí HD5xxx. Kdo je mění za kratší dobu, tak do roka, tak klidně může koupit starou řadu od ATI nebo od NVIDIE. Poměrem cena výkon jsou na tom lépe. Ale jinak souhlasím, třeba takové hlasy jako se tady objevují (například že kdo dnes koupí něco staršího než HD5xxx je debil a podobné jako se tady občas objeví) jsou úplně mimo a nemá se cenu kvůli takovým hádat.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 19:31:41

S tymto nemozem ine iba suhlasit.
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 07:38:01

No debil ne, ale proč dneska kupovat DX10 grafiku, když ceny DX11 jsou velice slušné. Ale jak říkám ať si každý koupí co chce, chce ušetřit? Ať si koupí DX10 grafiku, ale přijde mi to trošku škoda, při dnešních cenách.
Patrik2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 18:31:51
avatar
Navíc Fermi jako primárně výpočetní grafika bude s cenou úplně jinde.Můj osobní odhad je 20000kč.
Příspěvek patří pod Raccon.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 21:27:44
avatar
pres 1000$ za herni variantu???to by si nekoupil nikdo...na takovou cenu muzes zapomenout. max 600$ vic ani tuk, jinak to nv nemusi ani vydavat...
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 22:53:21
avatar
A čo Nvidia 8800 Ultra??? Pamätám si na ceny nad 25000SK ...a predávala sa i keď nikto normálny to asi nekupoval...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 23:49:06
avatar
ta byla za nakejch 800$...tedka uz tak draha karta vyjit snad ani nemuze...
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 01:44:29
avatar
Jo, tak v to pevne verím aj ja, pretože fakt si neviem predstaviť ako by pri dnešných cenách grafík mohla prísť ešte taká predražená grafika a tobôž ešte toľko za grafiku vyhodiť...
...ale inak pár chýb v tvojich vyjadreniach - je pekné, že v amerike bola možno i cena 800 dolárov, no v naších obchodoch sa tá cena pohybovala úplne v iných dimenziách, takže nám môže byť jedno aká cena je na Marse, keď mi nakupujeme tu ...ale inak obrovský rozdiel je i v cene dolára...totižto všetko HW šiel extrémne dole, vzhľadom na extrémne úbohú cenu dolára, ktorá ak by takto padala i naďalej, tak by spadla až na nižšiu hodnotu než koruna(ktovie...možno sa i toho dožijeme, že dolár bude lacnejší ako koruna )
...no a taktiež je nezmysel "to by si nekoupil nikdo", keďže ceny boli nad dvadstatisíc(nepleť do toho doláre) a predávalo sa to a nemyslím si, že ľudia boli vtedy bohačší a teraz už toľko peňazí na grafiku nemajú, no je pravda, že vtedy to bolo úplne choré a v momentálnej dobe si neviem predstaviť, že by som dal také peniaze za grafiku...

...btw nechcem do toho meišať ATI/Nvidia, ale fakt mi nedá - je to úplne naopak ako v dobe 8800viek, čo sa týka ATI/Nvidia, no tentoraz ceny udáva ATI...ako nechcem vyvišovať AMD cenovú politiku do sveta, no fakt neverím tomu, že keby sme tu mali v takejto pozícii Nvidiu, tak by sa ceny grafík nevrátili do starých známych výšin z pred pár rokov...AMD na tom možno stráca, no ja ako zákazník som veľmi spokojný s terajšími cenami na trhu(hlavne keď si spomeniem na časi nedávano minulé...a to nie len v oblasti grafík, ale rovnako procesorov, pamätí a vôbec všetkého v PC)
Patrik2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 09:35:58
avatar
Vzpomente si co stála GTX285 při vydání a to byla jenom herní grafika a ikdyž bude výkon fermi
podobný 5870 tak bude umět přece něco navíc a to Nvidia náležitě zdúrazní a nechá si to zaplatit.
Navíc si myslím že Nvidia pomalu přestává soutěžit s Atinou o co největší výkon takže ty
jejich přidané hodnoty budou určovat cenu.
DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 18:23:50

Milý pane fanatikem men nazývají Nvidioti. Snad proto, že jsem měl ATI kartu jen jenou v počítači a z 90 procent to byly Nvidia karty a chipsety. Pohaňte Nvidiotovi Nvidii a tak Vás tak nazve. Nezáleží na tom máte li pravdu.
DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 18:17:24

No vida tak AMD přinese něco nového s novými grafikami. A je po vašich posměšcích.

Ohledně Vašeho zeleného vidění světa namísto polemiky e kroutíte. Je zajímvé jak najednou nepotřebujete grafickou kartu. Logicky nemáte jak mi vyvrátit argumenyt tak je alespoň otupíte tím, že kartu nepotřebujete. Navíc prý cosi fultruji. Napište co jsem a kdy filtroval..

Pane nikde jsem nenapsal, že neuzníváte komplikovanost tvorby fermi. Doložte to nebo se omluvte. Popisoval jsem jak ingnorujete reálná fakta. Je to jenom klasická ukázka neférové argumentace a demagogie.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 19:36:57

Vyslo mi to z citatu ktory som tam vyvesil. Pripadalo mi to tak ze to myslite na mna. Ak nie tak ide o nedorozumenie. Ja som vase argumenty nevyvracal. Nie je to potrebne. Napisal som predsa ze suhlasim s tym ze NV dnes AMD konkurovat nemoze. Fermi ma zaujima aj z inych dovodov ako hernych. Pisem o tom v inom prispevku.

A co sa tyka posmeskov mozete mi napisat kde som sa posmieval AMD? Alebo to myslite na tunajsich pisatelov? Neviem o tom ze by som sa z niekoho alebo niecoho vysmieval. Skor to tak citim ja z inej strany. Mozno nepravom...
DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 07:19:19

Zase jste mi nic nedoložil a jenom utíkáte od tématu. Proto se Vás znova ptám
1. Napište co jsem a kdy filtroval..
2. Pane nikde jsem nenapsal, že neuznáváte komplikovanost tvorby fermi.

Nechovejte se jako demagog. Doložte ta svoje tvrzení mými citacemi nebo se omluvte.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 07:50:26

2.
Citace:
Stávající problémy se 40 - kovým procesem nijak neubírají lidem falešné vidět zo jak pro NVIDIi vyrobí o třetimu složitější čip bez problémů. Také roním slzy nad lidskou zblbnutelností.


Napisal ste to pod moj prispevok a myslel som si ze to mienite na mna. Ak nie islo o nedorozumenie.

1. Napiste mi kde som sa ja choval ako demagog a napriek akym faktom vidim zelene. Vacsinou na mna ludia reaguju emotivne a bez faktov. Tym som myslel vase filtorvanie indformacii pretoze ako celok som tu nikdy nevizdvihoval NV pred AMD a preto sa proti takym tvrdeniam vyhradzujem.

Nikdy som na vas osobne neutocil ani vam nenadaval, iba som vyjadril svoj nazor. Nevidim dovod preco by som sa mal ospravedlnovat.
DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 12:59:38

Omluva žádná ale budiž. Také jste mi zase neuvedl kde jsem co filtroval.

Demagog má ostatní za hlupáky a používá oblbovací metody. Upozorňuji Vás, že se tak chováte. Domníváte se, že máte před sebou hlupáky co si nejsou schopni hlídat téma diskuse. Když si nejste jisý tak změníte téma a obviníte protivníka z něčeho co vlastně neřekl. Viz Vaše obvinění z filtrování a jak jsem Vás údajně obvinil že nevidíte komplikovanot výroby Ferni.

No a nyní už konečně uveďte kde jsem co filtroval.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 14:03:33

To filtrovanie informacii som zobral z vasho prveho prispevku na mna pretoze som si stiahol to co ste pisali na seba a bral som to tak ze ste ma obvinili z niecoho co som nenapisal na zaklade neviem akych informacii. OK. Nenapisal som to mozno idealne a zle sme sa pochopili ale jedno si vyjasnit mozeme hned. Nemam ani vas ani nikoho na fore za hlupaka. Pokial ste to takto pochopili tak sa ospravedlnujem. Inak nie som si vedomy toho ze by som odbiehal od temy nasej diskusie a nesnazim sa byt demagog. Pisem iba svoj nazor na danu temu.

EDIT: Iba pre moju zvedavost mam este jednu otazku. Ake su podla vas oblbovacie metody ktore pouzivam?
DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 15:02:55

Aha tak to jsem nepochopil to Vaše vysvětlení filtrace.

To moje obvinění z demagogie je v již uvedeném "Domníváte se, že máte před sebou hlupáky co si nejsou schopni hlídat téma diskuse. Když si nejste jisý tak změníte téma a obviníte protivníka z něčeho co vlastně neřekl."
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 19:25:50

Precital som si nasu diskusiu a nemyslism si ze som nejak odbacal od temy ale ok.

Citace:
To moje obvinění z demagogie je v již uvedeném "Domníváte se, že máte před sebou hlupáky co si nejsou schopni hlídat téma diskuse. Když si nejste jisý tak změníte téma a obviníte protivníka z něčeho co vlastně neřekl."


K tomuto som sa dostatocne vyjadril v predchadzajucom prispevku.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 17:58:54

1. Prosím, ale jaký má zájem AMD dělat nové silnější karty, pokud konkurence spí? Možná, zlepší kvalitu (příkon, výkon/shader/frekvence), možná, sníží výrobní cenu přes proces. Ale k čemy zvyšovat výkon? Už teď 5870 zvládá všechny hry na 30" monitoru. Kolik lidí takový monitor má? A je nutný pro hry?
2. Pokud NV splní svoje slíby o FERMI, nejde o matematiku, ale o jednodušší programování veškeré grafiky, včetně her. Tzn, větší množství různých her a nižší výrobní cena. Možná, časem i podejní. To se nás všech týká. A pokud hry se budou vyrábět na NV grafikách, budou na nich lépe i běžet, abstraktní vypočetní výkon znamená málo.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 18:11:49
avatar
jen k tomu prvnimu bodu...nove silnejsi karty bude muset delat porad, jestli chce vydelavat. jak by totiz pak vsichni meli uz hd5870, tak co by kupovali? nebo kolik lidi by si koupilo kartu se stejnym vykonem jako ma ted, jen kvuli tomu ze ma nizsi spotrebu?
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 09:22:31

A proč by kupovali kartu s lepším výkonem, pokud hry ten výkon nebudou potřebovat?
Zvýšit AA s 4 na 16? a bude to vidět?
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 09:27:36
avatar
tak vetsina nebude kupovat nic, kdyz nebude nikdo nabizet vykonejsi karty...kdyz nebudou potrebovat vykonejsi karty tak opet vetsina nebude kupovat nic novyho. a pak se uz tezko vydelava...
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 10:56:38

Nové hry, vyžadující větší výkon, se musí objevit už na starých (5***) kartách. Vyvojáři budou mít 58** v CF a 59**, a uživatele budou nadávát na žravé hry, a tak vznikne potřeba v nových kartách. Dříve to tak chodilo, ale teď se to nějak zatrhává s vývojem. Pokud se neobjeví pořádné vývojové nástroje, podporující ty nové vymoženosti jako multijádra GPU processing atd, myslím, ani se to nehne.
Bohuže, vývoj na multijádrech a GPU procesorech je zatím velice drahý a jen malo velkých firem si ho může dovolit.
lukasg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 20:14:44

Willik: Já ten 2 krát takový výkon od generace moc nevidim... A Nvidia jela uŽ potřetí na stejném technologickém typu GPU a stále byla pouze těsně za ATInou někdy i před ní a to s několik let starou technologií, to mi moc jako propad Nvidie nepřipadá, to horš´ije situace teď. A též normálně fóra ignoruju ale spousta nemožných lidí co poslední dobou na dotazy typu nvidia x ati píše mě taky vytáčí. Tím ovšem nemyslím tebe, jen argumentuji situaci, kdy si všeci jenom stěžujou na ty či oné výrobce a místo toho aby byli rádi, že tu oba jsou (byli) a sráželi tak cenu dolů.
Willik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 14:27:21

Já se tady stebou nebudu dohadovat o ničem, nemá to totiž cenu. Včera a i jindy to stebou zkoušelo víc lidí ,ale prostě nemá to cenu...

Myslim si ,že ty bys měl přijít s argumentama proč máš takovej názor jakej máš...Protože opravdu nechápu ,kde se vtobě běre takový nadšení z neexistujícího produktu, kterej neni a nebude zaměřenej na hraní her. Takže ,co tě vede k tomu být tak optimistický i přes to ,že .... viz události posledních dvou let? žil si v jeskyni? Nebo ti tady mám zrekapitolovat čeho NVIDIA za poslední dva roky dosáhla?


Ps. "Bude podporovat vsetky technologie co ma teraz AMD." ??? Zase překrucování? Kdopak vaří z vody? Zamysli se nad tim trošku....
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 14:42:58

Aby sme sa chapali. Ja nijak nepodcenujem nove GPU od AMD. Nikdy som netvrdil ze Fermi bude nejake vykonnostne delo. To nikto z nas nevie. To ked niekto hovori ze nebude urcena na hry je fakt varenie z vody. Vykonnostne parametre a vyhlasovane podporovane technologie tomu nenasvedcuju. Ak to nie je samozrejme fake od NV. Zatial nemam dovod im neverit. Co sa tyka poslednych 2 rokov mali problemy to nepopieram. Ale ich karty az doteraz boli konkurencie schopne. Vydanie HD5000 to zmenilo tak cakam na odpoved NV. A dopredu hovorit ake bude bez toho aby o tom ktokolvek z nas vedel je varenie z vody. Presne tak ako ja varim z vody ked rozpravam co od Fermi ocakavam pretoze to v skutocnosti len hadam a naisto neviem...

PS: Vzdy som mal iba NV karty a bol som s kazdou spokojny. Nemam preco utekat ku konkurencii. Ina by bola situacia keby som hned teraz musel menit GPU. To uz by som rozmyslal radsej nad AMD vzhladom na to co ponuka. Ale to nemusim. Kludne si pockam na odpoved NV. Nevidim na tom nic nenormalne ani zle. Ja som sa predsa nikdy netajil ze som fanda "zelenych"(to ale neznamena ze musim nadavat AMD - to je totiz firma ktora mi je tiez sympaticka a napriklad procesory kupujem iba od nich).

PS: ""Bude podporovat vsetky technologie co ma teraz AMD." ??? Zase překrucování? Kdopak vaří z vody? Zamysli se nad tim trošku...." - co je podla teba na mojom tvdeni prekrucovanie? V com sa v tomto pripade mylim? Toto nie je podpichovanie len sa pytam pretoze ma to naozaj zaujima.
Willik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 14:48:35

Tim sem chtěl upozornit na to ,že píšeš otom jak bude mít všechny technologie co ATI a přitom je to docela nesmysl protože karta se neprodává a ještě podle týdle newsky dloouho nebude... tak jak můžeš vedět?

To sem chtěl napsat navíc mě to trošku vrtá hlavou jak asi pojmenujou ATI EYEFINITY když budou mít teda všechny ty technologie co ATI. Neřikám ,že nebudou mít něco svýho ,ale soudit a psát otom jako o faktu je lhaní si do kapsy.

Protože to 100% nebude mít stejný technologie jak ATI bude mít dejme tomu podobné ,ale nikoliv stejné
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 14:55:03

Tak sme sa potom nepochopili. Ja som o tom nepisal ako o fakte ale vychadzal som zo zatial uverejnenych sprav.

S ATI Eyefinity mas pravdu. NV zasa bude mat nieco svoje. O to mi ale neslo. Chcel som iba povedat, ze na NV sa bude dat hrat rovnako ako na AMD. Tie iste hry s tymi istymi efektami. Aspon podla toho co sme si mohli o Fermi precitat. Ale to budem brat ako fakt az ked tu Fermi bude. A nema pre mna zmysel teraz kupovat AMD kartu len preto ze su teraz na nejake obdobie lepsi. Mozno to tak zostane a mozno nie. Mozno si ani Fermi nekupim ked nasadia cenu ktoru nebudem ochotny zaplatit.
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:43:30

Zalez zpátky na slovensko, máš tu jen blbí přípomínky, který pletou neznalce.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:00:27

A vase pripomienky ich nepletu, ze? Ako ja nemam zaujem schadzat do osobnej hladiny takze ta nebudem posielat aby si niekam zaliezol tak ako ty mna.
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:57:02

Poměr cena/výkon, vo tom to celé je. Jestli to Nvidia vymnoukne jak s řadou 200, výkon vyšší o 20 procent, cena o 200procent oproti atině, tak se na ně bude taky prášit ve skladech. Nebo se poučí, dají cenu přiměřenou, a zapráší se po nich, jak po Ati 5850.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:01:46

S tym sa da iba suhlasit. Tiez nevytasim 600E za jednojadrovu GPU aj keby mala byt od NV.
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:06:05
avatar
Z článku mi vyplíva že: "nVIDIA nemá žiadnu DX11 GK. Najbližšie uvedie DX11 GK až buduci rok ale aj to bude len "high-end" a normalne modely sa objavia neskôr..a teda by som hneď ma ísť kúpiť ATI GK s DX11 "

A teraz vážne som zvedavý na nové DX11 GK od nVIDIE a ak to správne chápem už tento rok by sme mali mať informácie o výkone resp aj nejaké prvé herné testy
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:26:15
avatar
A na akom novom HW od nvidie budú tie herné testy bežať? Spraviť lacnú maketu a vycucať si FPS z prsta vie každý ...
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:13:11
avatar
No predsa predvýrobný prototyp kde prvý krát uvidia čo vlastne maju Tento rok by už mali niečo priniesť
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:20:44
avatar
A to bude určite na 100% objektívny náhľad na výkon karty
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:23:04
avatar
Samozrejme bude to len približné ale aspoň uvidime či nVIDIA karty budu vykonnostne prekonavať ATI karty o 40% alebo len o 30%.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:32:49
avatar
Ako vtip to beriem
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:48:36

Ak by to bolo ako pises tak parada. Osobne by mi stacil taky vykon ako HD5870. Dufam, ze cena bude tiez podobna...
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 07:39:41

No podle mě to není reálné, ale bylo by to fajn, uvidímě.
Willik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:09:29

Ano první herní testy který ti prezentuje NVIDIA PR xD na NVIDIA hrách s NVIDIA nastavením v NVIDIA prezentaci...

Takže stěmi testy a porovnáváním opatrně...Dokud se karty nebudou prodávat tak víš o výkonu uplný kulový.

A podle článku newím jestli si četl ten samej co já tak karty nebudou dřív jak v unoru-březnu-květnu.... + čas na vyladění ovladačů až pak budou nějaký porovnatelný herní testy.
PeprmintBozkov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 17:49:05

Můžeme vědět na koho reagujete? Odkaz "Odpovědět" pod každým příspěvkem slouží pro odpověď daný příspěvek.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:36:37

podla mna stihnu len-tak-tak vianocny trh.. ten buducorocny.. ;-)
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:00:02

Dufam, ze nemas pravdu.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:46:04
avatar
Tohle je ovšem smutná zpráva. Již teď se ATI naparuje a své ceny drží poměrně vysoko. Pokud tomu tak bude až někdy do března tak se vlastně vůbec nic nezmění. Čím déle nebude mít Nvidia DX11, tím méně bude DX11 her, tím více bude stagnovat kvalita her a budou tu pořád jen nějací batmani. Jasně ATi teď pro začátek spolupracuje na pár hrách s DX11 ale je to nic proti tomu na kolika DX11 hrách by spolupracovala Nvidia, kdyby mněla k tomu patřičně karty.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:00:58
avatar
Hmmm, naparuje? Myslím že si trošku pletieš situáciu - HD4xxx a GF2xx boli preto tak lacné, lebo si boli priamymi konkurentami a AMD začalo cenovú vojnu aby získalo väčší podiel na trhu. A teraz po uvedení HD5xxx keď nie je relevantná konkurencia zo strany nvidie, tak do cenovej vojny už ísť nemusí, a preto sú ceny kúsok vyššie ako sme boli posledný rok zvyknutý. Tie ceny mohli byť omnoho, omnoho vyššie. Spomeň si, ako si v minulosti dala zaplatiť nvidia za najvýkonnejší model grafickej karty.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:04:09

V podstate mas pravdu ale fakt je ten, ze nemohli z vtedajsich cien vyjst prilis vysoko. Tym by si moc nepomohli. Urobili to celkom mudro.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:08:04
avatar
jasně já to myslet v tom smyslu že momentálně nemá ATI důvod hýbat s cenami (což je u nich neobvyklá situace) a navíc díky nedostatku karet si ještě obchodníci účtují vysokohorské přirážky.
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:22:11

Kdo si nevzpomíná, připomenu, za Ge-force 3 chtěli zpočátku 23000 Kč, jak vyšly Ati 8500, stálá jak mávnutím kouzelného proutku 3500Kč.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:38:50

Tak to musela byt dobra haluz. Z 23000 na 3500. Ale mozno to vysvetluje zast niektorych ludi na NV. Ked by som kupil kartu za 23000 a za mesiac by stala 3500 tiez by som asi nabuduce isiel do konkurencie a nadaval rovnako.
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:52:21

To máš podobný jak kdysi s inteláckýma cpu top segmentu - lidi to koupil za 24 tisíc a přes víkend to spadlo i o 40 procent, potom chodili zpátky k prodejcům a škemrali slevu
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:58:58

Žádná haluz, chybějící konkurence. Servrové intely Xeon se prodávaly kolem 180000Kč, když zvýšili frekvenci(třeba z 400 na 450Mh), zaujal nový procák původní cenu a starý slevnil na polovinu. A tak je to vlastně furt, cena starých věcí klesá, a nahrazují je výkonější, za stejný peníz.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 17:09:22

No aspon ze uz nie su take ceny ako kedysi. Mozme byt len radi.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 17:17:06
avatar
a to si vzal kde??? ja chtel kupovat kdysi (nekdy v polovine 2002) geforce 3 ti 200 za nakych 6k a to bylo az po vydani geforce 4 rady, takze nak pul-tri ctvrte roka po ati 8500...prvni geforce 3 vysla nekdy v polovine 2001, radeon 8500 nekdy ke konci spolu s vylepsenou serii geforce 3 ti. ve hrach byly geforce ale rychlejsi, radeony totiz trapily ze zacatku hodne spatne ovladace. to se zlepsilo ale az pozdeji, kdyz prichazeli na trh geforce 4 ti, ktere tehdejsi radeony zadupali do zeme...ati zacala delat poradne grafiky az s radou 9xxx, ktera vysla na podzim 2002, jejich radeon 9500 sem si pak taky koupil

jinak pri porovnani drivejsich cen, nezapominejte na to, ze kurz dolaru byl uplne nekde jinde. ty ceny v dolarech se oproti drivejsku zas tak moc nezmenili...
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 01:49:00
avatar
...môžem sa staviť, že ten radeon 9500 si mal s Pentium štvorkou (je pekné, že pri grafikách si rozmýšľal triezvo, no Pentium4 si nikto rozumný, resp. nezaujatý nikdy nekúpil...podľa mňa najhoršia generácia procesorov od Intelu a zároveň generácia najlepších procesorov od AMD...aspoň zatiaľ)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 02:16:17
avatar
athlon xp 2600+ s jadrem barton pentium 4 northwood, ale nebyli vubec spatne. problemove byly akorat prvni willimate (pentium 3 bylo casto rychlejsi) a prescott - prodlouzena pipeline, kvuli vyssim taktum, ktere na amd stejne moc nestacily a zpusobily akorat silenou spotrebu a teploty.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 23:45:14
avatar
no tak to potom sorry Som si nemyslel, že si niekedy kupoval i AMD, ale tak za čias Pentium 4 to bola fakt tragédia a doba v ktorej každý nezaujatý PC nadšenec zvolil AMD, pretože poznal realitu. V tej dobe som sa až príliš ešte o PCčka do detailov nezaujímal a bol som i o čoto mladší, takže ani netuším čo o boli zač tie nortwoody, ale predpokladám, že už troch lepšie vyladené P4, no pamätám si na nejaké tie testy tých posledných najvýkonnejších verzií s Athlonmi FX, ktorých vtedy cena bola nejakých 28000KČ s nejakým z tých posledných najvýkonnejších P4, ktorý mal cenu skoro rovnakú(o málinko nižšiu), no výkonovo stále nestačil aj keď určite už boli tie nejskoršie P4 na lepšej úrovni...každopádne si ale dobre pamätám, že Pentium 4 malo dobre urobené meno vďaka Pentrum trojkám a mnoho neznalých spolužiakov si myslelo, že P4 sú nejaké úžasné(niečo ako si dneska mnoho ľudí myslí, že čo je Geforce, tak to je sväté).
Btw to si mal skoro presne to isté ako ja, len ja som mal trošíčku slabší Athlon xp 2500+ s bartonom, no grafu rovnakú 9500, ktorá mi teda fakticky vydržala požehnane veľa(si pamätám, že som mal vtedy v širokom okolí najlepšie PC a túto zostavu som kupoval spolu s LCDčkom, čo bola tiež pekná prestíž - Roverscan 17" s 15ms odozvou, čo bol na tú dobu najlepšie a konečne použiteľné za cenu 20k ...ach jo...to bola doba...a ja som už zase úplne OT ).
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 15:58:51
avatar
"....na přelomu Q3/Q4 2010 ATI přijde s novou 32nm generací „North Islands“."

Hmm hmmm, jaká bude asi výtěžnost na 32nm, když v TSMC nejsou schopni už min. rok odladit 40nm?
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:05:32

Moze byt prekvapivo o dost lepsia. Neviem sice co maju za problemy a netusim ci suvisia s nizkym nm procesom alebo je za tym nieco ine...
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:43:28
avatar
No tak já se na to dívám sedlácky. Když se netrfím do ďůrky čtyřicítky, tak se netrefím ani do dvaatřicítky...
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:49:50

No, záleží, jak je ta příslušná slot-in důrka vyklochtana, ale obecně máš pravdu.
Btw. výkřikům o tom, že 32nm čip je technologicky snáze vyrobitelný, ani za mák nevěřím.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 12:28:53
avatar
Presne. Kdyz uz jsme blizko hranice technologie vyroby pro kremik, tak ta vyteznost bude horsi a horsi s priblizovanim teto hranici.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:50:14

A je to prave tento problem ktory maju? Lebo ja fakt netusim kvoli comu 40nm vyroba "protestuje"...
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 17:39:47
avatar
obráběný díl je menší než ostří majzlíku... :-D
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 20:05:47

OK.

EDIT: Dufam, ze za ostri nemala byt ciarka a majzlikom si nemyslel mna....
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 10:20:36

Podle znamych udaju to vypada ze vzdy obgenerace vyrobaku je na tom o dost lepe s odladovanim, si vem jak AMD mela vybornou 90ku, 65ka se ladila dlouho a blbe a 45ka je zase jiny kafe a dle urcitych zprav to vypada ze se jeste predvede...
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:05:44

Co kdybys nechal AMD trošku vydělat? Za posledních X let, co vedou cenovou válku s nVIDIÍ, jsou na tom po finanční stránce vskutku nelichotivě.
A taky si myslím, že DX11 neznamená nutně kvalitní hru a naopak. Pokud je hra sr@čka tj. nekvalitní, tak jí ani DX11 tj. domnělá záruka kvality nepomůže.
edit to byla reakce na siddhi
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:11:22
avatar
jasně že DX11 neznamená kvalitní hru, ale jde o určitý technologický pokrok a dokud nebude mít Nvidia DX11 tak se hry nikam nepohnou. ATI má sice skvělé DX11 karty, ale co z toho když většina OEM výrobců budou do sestav stále srát nějaké GT220/240.
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 16:23:38

Tak do OEM sestav se dávaly ležáky s monstrózní pamětí vždycky, to je jasné. Uznávám, že pokud by oba výrobci měli DX11, byl by to pro vývojáře dostatečný nátlak, nikdo nechce byt technologickým dinosaurem a vyšší číslo prodává. Ale taky je vidět, jak jsou hráčská obec a novináři přímo hladoví po DX11, čehož se budou studia snažit využít. Dneska si snad nikdo nedovolí vydat hru s DX10, masy by řekly:"Jenom desítka, to bude shit...", ikdyž to nemusí být pravda. zkrátka DX11 mezi nás vlítne jako divá voda s nVIDIÍ nebo bez.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 17:39:01
avatar
zkrátka DX11 mezi nás vlítne jako divá voda s nVIDIÍ nebo bez

neřekl bych. Stále je tu spousta významných vývojářských studií (v čele s Epicem a jeho UT3 enginem), které těsně spolupracují s Nvidií a dokud nebude mít Nvidia DX11 tak pochopitelně vývoj her na DX11 nebude podporovat. Nvidia má pořád mezi vývojáři obrovský vliv.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 18:14:01
avatar
ale houby ... EPIC neni blbej a protože jeho největší konkurence Crytek už představil CryEngine 3 a to na ATI (a taky to byl partner NV) nemůže si dovolit s U4 otálet tak to udělá NVIDIA-neNVIDIA, navíc DX11 je stnadard, takžke je celkem jedno na jaké grafice to uděláš ... samozřejmě ten na kterém je to vyvíjeno má výhodu lepší kompatibility a optimalizace ...

navíc EPIC se už nechal slyšet, že U4 je v podstatě téměř hotov.

informace o obrovském vlivu NVIDIA jsou hodně přehnané, zaplatit si logo ve hře může každej a to největší podpora ze stany NVIDIA je, že si do vybraných titulů pošle vlattní lidi si tam dodělat PhysX se kterým nemají tvůrci hry vlastně nic společného ... jinak je spolupráce NVIDIA s herními tvůrci standardní jako u ATI ... navíc EPIC nemůže ATI ignorovat a čekat na FERMI, dkyž ví, že bohužel konzole dnes hrají prim a nová generace konzolí je na spadnutí a minimálně Xbox ponese grafiku ATI DX11 ...
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 19:02:01
avatar
DD bude nová herná grafika fermi dobrá kúpa keď bude mať o 20% vyšší výkon ako konkurencia +PhysX samozrejme ale bude stáť o 1000Kč viac?
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 19:36:02
avatar
Čo to je za otázku? Ak už ju teda prijmeme (aj keď je to strašná kravina vycucaná z prstu) tak si neuviedol žiadne údaje o spotrebe, chladičoch, teplotách, vplyv AA a AF na výkon atď. Ale hlavne že bude o 20% výkonnejšia + physx, to je hlavné pri rozhodovaní sa o kúpe
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 20:07:55

Vychadza otazka ci si loga v hrach iba NV zaplatila alebo si ich svojou podporou zasluzila...

Nova generacia konzoli pokial viem ma prist az za 2 roky. Dovtedy snad Fermi bude. Samozrejme tiez pochybujem ze by herne studia vyvijali hry bez DX11. Z hladiska buducnosti by to nemalo zmysel. Minimalne pre tie hry ktore sa zacnu vyvijat teraz pretoze v case ked budu finishovat bude mat aj NV DX11 a konzole s touto podporou tu budu tiez.
lukasg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 20:10:52

Otázka je taky to, když Nvidia zřejmĚ opouští segment PC her a že to taky tak vypadá... A ani se nedivím neboť opravdu většina rodičů nechce kupovat vykonou grafiku jen pro to aby jejich syn (vyjimecne dcera) pařila jen hry. Tak je to od Nvidie logický krok, z kterého plyne více peněz, neboť do výpoČetních center se skutečně více investuje. Jen zůstává otázka co ATI a jeji konkurent na poli PC her. A taky to, jak začne zvedat cenu.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-04 07:31:52

Minimalne s najblizsou generaciu este NV hracsky segment neopusta. Aspon papierovo zatial nie. O tom ci tak urobi uvidime neskor. Zatial su to iba domnienky a dufam, ze nie pravdive. AMD bez konkurencie by bol naozaj cenovy problem. Nechapem ludi co praju NV smrt. A asi to ani oni velmi nechapu.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 21:13:59
avatar
mnu nevím Unreal Engine 4 sice je ve vývoji od minulého roku, ale jeho původní plány hovoří o vydání až někdy kolem 2011/2012. Takže můžem jen doufat, že to urychlí.
V každém případě podle mě, čím dříve bude mít Nvidia DX11 tím dříve zde bude větší množství DX11 her a bude silnější konkurenční prostředí, které vždy přinese nižší ceny. Takže já (i když mně teda Nvidia není sympatická a vždy sem preferoval ATI) beru další odklady Fermi jako smutnou věc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 22:23:57
avatar
EPIC ve svých vyjádřeních říkal, že U4 vyvjíjí 7 let ;)
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 22:27:49
avatar
dejme tomu, ale zatím se k datu vydání poslední dobou nevyjádřilo, takže zůstává zatím plánovaný rok 2011/2012 (i když věřím tomu že to bude dřív)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 21:34:13
avatar
je ale velka otazka jak se bude cryengine vyuzivat. zatim krome jedny onlinovky a crysis nebyl cryengine2 vyuzit nikde jinde. aby ten cryengine3 nedopadl stejne...crytek sice muze rikat a planovat si jeho velke vyuziti ve spouste hrach, ale to carmack u doom3 engine planoval take a jeste mel k tomu lepsi vychozi pozici (quake3 engine)...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 21:41:03

Taky bych Crytek nepovazoval za nejvetsiho konkurenta Epicu. Je to sice kvalitni engine, ktery je schopen vyuzivat hodne efektu, ale jeho nemoznost rozumneho vyuziti na konzolich ho odsunula do pozadi. To by ale novy negine mel zmenit, ale tam zase DX11 nebude hrat roli.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-03 22:08:19
avatar
vše je o tom jaké dají podmínky užívání enginu. Unreal Engine je nejvíce využívaný engine posledních dob nejen díky dobré optimalizací atd., ale hlavně podmínkami jeho užívání kdy vývojáři zprvu za engine nic neplatí, vytvoří hru a za užití enginu až následně zaplatí procentami z výdělku hry.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 877x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1461x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2145x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1948x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2740x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2199x
Komentářů: 1