Grafiky AMD Radeon HD 6900 jsou téměř vyprodané – důvody? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 12 srpen 2011
Přejít na obsah
Grafiky AMD Radeon HD 6900 jsou téměř vyprodané – důvody?
Radeon HD 6900 vám vydělá víc než GTX 500
alt

Na mnoha zahraničních magazínech a internetových fórech se aktuální probírá situace grafických karet Radeon HD 6900, které v některých státech už vůbec nejsou k dostání. Jsou prostě vyprodané. U nás už se nedostatek grafických karet HD 6900 také začala projevovat na dostupnosti, takže se mnozí ptáte, co se děje. Soudím tak i podle množství dotazů, které mi posíláte, typu: nevíš, kde bych sehnal HD 6970 apod. Protože těch dotazů houfně přibývá a skutečně nemám čas odpovídat všem postupně, udělám to tedy formou této aktuality.

  • Proč nejsou HD 6900?

Současná situace s „dostupností“ HD 6900 grafik má dva základní důvody. Grafiky nejsou v obchodech, protože jsou vyprodány (kupodivu) a vyprodány jsou proto, že poptávka po nich poněkud převýšila očekávání všech. Alokace výroby nepočítala s tak velkou poptávkou a hlavně nepočítala s tím, že se opozdí start 28nm produkce. HD 6900 a jádra RV970 nejsou, protože už se v současnosti měl začít vyrábět 28nm nástupce, zcela nová architektura a generace grafik AMD Radeon. Jenže dobře víme, jak to s 28nm výrobou TSMC nakonec dopadlo, takže i když AMD je na výrobu připraveno, TSMC bohužel nikoliv. Společnost AMD se o tom, že nebude moci naplnit původní plán, definitivně dozvědělo před necelými 2 měsíci. Bylo tedy nutné u TSMC zařídit další výrobu těchto jader proti původní objednávce a plánu, což má jistá úskalí, protože AMD není zdaleka jediný zákazník a zájemce o 40nm kapacity. Nakonec se vše podařilo, ale výroba jader není pečení housek a prostě chce svůj čas. AMD tedy oficiálně potvrzuje, že nedostatek HD 6900 existuje, ale zároveň nás ujišťuje, že situace je pouze dočasná a již podniklo potřebné kroky k nápravě situace. Začátkem Září by měly dorazit nové velké dodávky HD 6900 grafik.


Důvody nečekaně vysoké poptávky po HD 6900 modelech a tedy nedostatek vyrobených grafik tkví v tom, že v podstatě nemají konkurenci. Teď asi někteří začnou tradičně vyšilovat, co to ten „fanatik“ DD zase plácá, ale ti rozumnější z nás, kteří berou grafiku jako grafiku a ne modlu, a hlavně co umí počítat, dobře vědí, jak si výhodností nákupu HD 6900 stojí proti konkurenci. HD 6950 2GB je slabší než GTX 570, ale ne o moc a HD 6970 vůči GTX 580 to samé. Jenže jen zanedbatelně a ne všude (ve hrách ten rozdíl výkonu ani nepoznáte) a rozhodně ne o tolik, aby to odpovídalo rozdílu jejich ceny. Navíc jsou tu výrazně horší provozní vlastnosti u obou NVIDIA grafik a neschopnost provozovat více než 2 monitory. Opět začnou někteří vyšilovat, že 3monitory doma skoro nikdo nemá, ale opět žijí trochu v minulosti. Zatímco dříve si nemělo domů moc smysl více monitorů pořizovat, nemluvě o tom, kolik stály, dnes slušný i poměrně velký LCD koupíte za mnohem přijatelnější ceny a smysl si je pořídit tu určitě je, navíc když v podstatě není důvod investovat kolem PC do něčeho jiného. Situace už je taková, že za poslední rok počet Eyefinity sestav a tedy 3 monitorů značně narostl. Minimálně 1/4 majitelů HD 6900 grafik používá 3 monitory, takže to rozhodně není zanedbatelné množství. Každopádně, zatímco někteří teď vyšilují, že GTX 500 jsou přece skvělá konkurence proti HD 6900, všichni ostatní, co umíme alespoň trochu počítat, víme, že koupit si GTX 570/580 je nesmysl a konkurencí rozhodně nejsou. Maximálně drahou alternativou a dříve NVIDIA v tomto vyšším segmentu AMD značně převyšovala dnes už to při současné nabídce rozhodně neplatí, ale AMD podle toho nepřizpůsobilo výrobní alokace.

Podle značky či loga na čipu kupuje jen pár pitomců, hlavně těch, co osočují druhé z údajného „fanatismu“ apod. Ostatní nakupujeme podle výhodnosti – grafika je pro nás prostě grafika, ať má logo na čipu pod chladičem jaké chce, protože žádný funkční bonus to logo nepřidává.

Takže poměr cena-výkon, na čemž záleží především, je u HD 6900 mnohem lepší (ne o málo) než u GTX 570/580/590, spotřeba je mnohem nižší atd. Sama NVIDIA u GTX 570/580 nemá zájem a ani nemůže s HD 6900 cenově soupeřit, protože ty grafiky prostě jsou výrobně výrazně dražší a nejsou to skuteční konkurenti. K HD 6900 má z produkce NVIDIA výrobně i provozně mnohem blíže řada GTX 560 (jádra přibližně stejně velká, 256bit sběrnice a podobné provozní vlastnosti), jenže ta opravdu výkonově HD 6900 modelům nestačí. Omezenou produkci velkých a drahých GF110 jader raději věnuje do segmentu TESLA grafik, které stojí několika násobně více (3000-5000 dolarů), a tedy na nich skutečně vydělá a ne málo. GTX 570/580/590 dokáží HD 6900 modelům konkurovat jen výkonově, ve všech ostatních ohledech s nimi ovšem výrazně prohrávají a jako spotřební herní grafiky tedy rozhodně nejsou pro trochu rozumně uvažujícího zákazníka nijak zajímavé.

Další věcí proč jsou HD 6900 oblíbené, je konečně praktické využití, jejich do té doby jen teoretické výkonové výhody ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 409x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1502x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1847x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2358x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2094x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1384x
Komentářů: 0