Intel zažaloval NVIDIA, protože NVIDIA prý lže o cross-licenci Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 19 únor 2009
altTo, o čem se dlouho hovořilo, se potvrdilo. NVIDIA nemá pravděpodobně licenci pro výrobu nových čipsetů pro procesory Intel …

 

 

 

Už velmi dlouho vám stále opakuji, proč čipsetový business společnosti NVIDIA je před koncem své existence tak, jak ho dnes známe – NVIDIA nemá se společností Intel uzavřenu novou licenci na výrobu čipových sad pro jakékoliv procesory Intel s integrovaným řadičem pamětí. Protože tohle dobře víme a zástupci Intelu to sami čas od času zmíní, neustálé prohlašování společnosti NVIDIA a jejího šéfa o tom, že NVIDIA má licenci pro výrobu čipových sad pro procesory s integrovaným řadičem pamětí už nikoho moc nebaví. Ale zde je právě jádro sporu – platí nebo neplatí licence i pro novou generaci CPU Intel?

Intel ale nyní prohlásil na rovinu, když podal žalobu na společnost NVIDIA za to, že více než rok už prý lže veřejně o tom, že má licenci pro výrobu čipových sad pro jakékoliv procesory Intel s integrovaným řadičem pamětí. Intel také konkrétně potvrdil, že o licenci jednal se společností NVIDIA více než rok a k ničemu se nedobrali. Intel teď žádá soudní rozhodnutí a potvrzení toho, že licence na výrobu čipových sad, kterou se společností NVIDIA uzavřel v roce 2004, se nevztahuje na novou generaci čipových sad.

Samozřejmě NVIDIA ihned přišla s vyjádřením, podle kterého se Intel pokouší zpomalit vývoj na poli grafik i čipových sad, a to tím, že se snaží společnost NVIDIA vystrnadit ze své platformy. NVIDIA má údajně podle svých slov novátorské technologie jako ION, SLI, Hybrid SLI, či CUDA, kterých se Intel bojí a proto se snaží zabránit jejich dalšímu vývoji. NVIDIA také ústy svého šéfa zopakovala, že je přesvědčena o tom, že licence z roku 2004 platí stále i pro procesory s integrovaným řadičem pamětí. Intel a NVIDIA se tedy evidentně neshodnout a jedinou cestou je jasné soudní rozhodnutí.

Pokud bychom si měli tipnout, tak NVIDIA to pravděpodobně prohraje. Čipové sady se od těch z roku 2004 dnes pro procesory s integrovaným řadičem pamětí velice liší a v podstatě už se nedá o čipové sadě, jako jsme i na platformě Intel dříve znali, hovořit. Společnosti NVIDIA jde o hodně – pokud nedostane licenci, tak jako výrobce čipových sad pro Intel i AMD prostě skončila, což bude znamenat další výpadek příjmů. Jakmile totiž Intel přejde kompletně na procesory s integrovaným řadičem pamětí a to se týká jak desktopů, tak notebooků včetně Apple a dokonce i netbooků, pokud nebude licence platná, je zkrátka konec. Co se týká obvinění z toho, že Intel brání vývoji, tak je to blbost. Intel rozhodně nebrání vývoji SLI, Hybrid SLI ani CUDA. Polemizovat lze o ION platformě, ale tady je otázka, zda silnější grafické jádro od NVIDIA pro platformu Intel ATOM, vlastně na této platformě něco řeší a pokud vím, Intel se do IONu nijak zvlášť neopírá a hodlá ho utlouct klasicky na trhu svou vylepšenou ATOM platformou Menlow. Vývoj SLI, Hybrid SLI (přepínání mezi integrovanou a diskrétní grafikou), či CUDA, Intel rozhodně nebrání a jako důkaz můžeme vidět fakt, že AMD-ATI CrossFire (obdoba SLI) na čipsetech Intel dávno normálně funguje bez omezení a AMD-ATI ji nadále vyvíjí. Stejně tak existuje Hybrid CrossFire, čili systém na přepínání mezi integrovanou grafikou Intel a diskrétní AMD-ATI je také vyvíjen. A CUDA? CUDA je taky nesmysl (velký název pro nic světoborného, co by nikdo jiný neměl), CUDA je záležitostí grafické karty a Intel nikomu nebrání, aby si grafickou kartu NVIDIA do notebooku nebo desktopu osadil a CUDA využíval, stejně tak jako je zde ATI STREAM, což je to samé co CUDA (prostředí GPGPU), a AMD se také necítí nijak omezováno ve vývoji této technologie Intelem. Argumentace šéfa společnosti NVIDIA o tom, že Intel brání ve vývoji výše uvedených technologií, je totální nesmysl a připomíná mávání do tmy ...

Společnosti NVIDIA jde o hodně, nedávné uvolnění SLI pro čipset Intel X58 se stalo možná proto, že se NVIDIA zoufale snažila odvrátit žalobu společnosti Intel a tedy zveřejnění toho, že dost možná lže nejen zákazníkům, ale hlavně partnerům a akcionářům o tom, že má na současných čipových sadách nějakou budoucnost. Akcionáři společnosti NVIDIA už mají totiž poměrně dost pifku na současné vedení, které už má na krku žalobu právě vlastních akcionářů, protože jim lhalo o vadných čipech, které společnost NVIDIA podle oné žaloby vědomě vyráběla od listopadu 2007 do července 2008. Další žaloba je to poslední, co vedení NVIDIA dnes potřebuje. Nicméně pravděpodobně za těch pár dní stihla Intel dost naštvat, a ten nakonec onu žalobu oficiálně podal a nezapomněl to dát hlasitě najevo. Jde o hodně a jsme na rozhodnutí soudu zvědaví, NVIDIA není bez šance, ale osobně bych její šance tipoval tak 25:75. Do podrobností licence z roku 2004 nevidíme, ale už jen fakt, že NVIDIA s Intelem dlouho vyjednávala, a že Intel si je tou žalobou tak jistý, svědčí o tom, že licence se pravděpodobně skutečně na novou generaci procesorů Intel s integrovaným řadičem nevztahuje a NVIDIA to prostě zkouší. V posledním roce jsou vztahy mezi Intel NVIDIA na bodu mrazu. Konkurence na čipových sadách v rámci platformy je sice fajn, na druhou stranu, při stále větším stupni integraci čipovek do procesorů je dnes vyloženě z několika důvodů nesmysl, párovat dohromady něco jiného než Intel s Intelem a AMD s AMD. NVIDIA dost možná bojuje o něco, co je stejně už předurčeno k zániku …

Zdroj: Xbitlabs zde a zde




Kdo vyhraje ve sporu o licenci?


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 07:04:10
avatar
nevim,ale nak mne tenhle vyvoj situace neprakvapuje,nelkdo mnek pou reci a tedkom tohle, ale snda se to nam urovna pro nvidii prijatelne a ze se ji Intel nebude chtit pomstit za ty recicky ze procesor na nanic za grafika je lepcia tak podobne..
drnoha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 08:01:01

Heh, soud ještě ani nezačal, ale samozřejmě ooo velký Máster tohoto webu už má jasno, že NV je ta zlá a že prohraje.

ROFL.
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 08:32:36
avatar
Autor iba povedal svoj pohľad na spor, a zhodnotil šance..co Sa Ti zase nepáči Na tom
drnoha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 08:56:04

Jeho pohled na věc silně připomíná jiného nejmenovaného člověka, který všechno ví a zná, viz věta:

"Už velmi dlouho vám stále opakuji, proč čipsetový business společnosti NVIDIA je před koncem své existence tak, jak ho dnes známe – NVIDIA nemá se společností Intel uzavřenu novou licenci na výrobu čipových sad pro jakékoliv procesory Intel s integrovaným řadičem pamětí. Protože tohle dobře víme"

Zdejší Máster tak samozřejmě ví nejlépe, proč je NV s chipsetama na tom špatně, pro něj je samozjřemě hotová věc, že NV nemá licenci na výrobu chipsetů, protože TOHLE DOBŘE VÍ, jak sám píše.

Celý spor je teprve na úrovni žaloby a teprve soud bude rozhodovat, zda je ta licence platná či nikoliv, ale zdejší Máster to samozřejmě DOBŘE VÍ, jak to je.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 08:24:14
avatar
Tak teď už jsem z toho opravdu jelen...neudělali soudruzi v NDR někde chybu?

ať čtu článek jak čtu.. o cross licenci jsem v něm nenašel ani slovo.... není to nějaký omyl DD?

Cross licence je smlouva mezi Intelem a AMD ohledně x86 procesorů, co to má prosím společného s licencí mezi Intelem a NV ohledně čipových sad?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 08:37:13
avatar
čerpáno z viz zdroj
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 08:47:27
avatar
To je sice pěkné, ale určitě ses u toho zamyslel, takže bys nám to mohl vysvětlit Cross licence znamená že oba navzájem si něco licencují.. co licencuje NV Intelu? Źe by SLI?
Kreuz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-20 13:17:58

já myslím, že je to správně napsáno CROSS LICENCE je dobře. Je to obecné pojmenování licence mezi dvěma subjekty o vzájemné spouluprací. S AMD nebo s CrossFire to nemá nic společného :-)
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 10:46:55
avatar
Niektoré praktiky nvidie sa mi nepáčia, ale to sú len tie marketingové. Ale Intel je firma ktorá v dobe výkonných athlonov podplácala predajcov aby ponúkali len procáky intel. Nvidia sa za celú karieru praktikám intelu ani len nepriblížila. Odvtedy intel ako firmu nemusím. A ako koľvek sa tu kydá na nvidiu tak si ju teraz musím zastať. Neviem prečo by intel nemal dať licenciu nvidii. To je od intelu chrapúnstvo a intel sa asi bojí o trh s int. gragfikami. Intel neponúka na novej platforme nič s int. grafikou a nvidia by sa určite na tomto poli dobre uchytila. A hlavne v mobilnej sfére by mali dobrú šancu. Preto tvrdenie, že nvidia nemá šancu sú scestné. Vo výkonnom desktope jedine intel, ale v mobilnej sfére a v lacných zostavách má nvidia so svojím integrovaným riešením obrovskú šancu. A otázka znie čoho sa predá vicej výkonných desktopov, alebo lacných compov?
unaghy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 11:20:43

Každá firma ma zašpinené ruky, niektoré ako celok, niektoré len vďaka určitým ľuďom. Niektoré na vonok, niektoré majú rukavičky, čo to zarkrývajú.

Ťažko mi je objektívne povedať, kto je väčšia sviňa

A ak je firma poctivá, tak je to väčšinou iba stratégia ako osloviť slušných zákazníkov a nabaliť si kapsy
Comby [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 09:14:22

Cross licencia je krížová, vzájomná licencia, t.j. ja licencujem niečo tebe a ty niečo mne. Takže nejde výhradne o licenciu AMD-Intel, ale môže ísť aj o licenciu Nvidia-Intel. Intel teda dal licenciu na chipsety a Nvidia zrejme na SLI.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 20:10:53
avatar
ok, stačí je trochu hledat že...

Citace:
Jen-Hsun Huang: NVIDIA entered into the agreement in 2004 in order to bring platform innovations to Intel CPU based systems. In return, Intel took a license to NVIDIA’s rich portfolio of 3D, GPU, and other computing patents.

Huang said that, given the broad and growing adoption of NVIDIA’s platform innovations, it is not surprising that Intel is now initiating a dispute over a contract signed four years ago. Innovations like ION, SLI, Hybrid power, and CUDA threaten Intel’s ability to control the PC platform.

NVIDIA has been attempting to resolve the disagreement with Intel in a fair and reasonable manner for over a year. NVIDIA’s chipsets for Intel’s current CPU bus interface are not affected by the dispute.


Mimochodem skoro stejným způsobem vykostil Intel z čipsetů VIA když jí před 10 lety zažaloval, že nemá licenci na P4.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 08:59:11

Uz nekdo dolozil to uvolneni licence pro X58 vseobecne? Protoze podle meho CDR trosku zpanikarilo a SLi je pouze pro X58SO, alespon jsem zatim nikde nenasel potvrzeni tho, ze by to bylo pro X58. A nejedna se o crosslicenci. To bude chyba u zdroje. Pokud by i tohle vsechno dopadlo tak, jak DD predpovida nevidim duvod proc by Nvidia nemohla licenci znovu koupit. Takze jako konec bych to rozhodne nevidel, v tomhle sporu se spis jedna o to, ze se ji nechce platit za novou a chce to uhrat na to, ze se jedna stale o tu samou licenci.
AMD na AMD a Intel na Intel je sice jasna vec, ale konkurence je potreba. A ma i smysl, minoritni vyrobci se muzou soustredit na mene rozsirene trhy a minoritni reseni.

No a na zaver, vazne by nesla napsat jedna novinka ve ktere by se zminila CUDA bez toho, aby se jednim dechem dodalo - velka bublina, nic co by konkurence nemela, nesmysl a podobne? Myslim, ze CUDA svoji funkcnost prokazala a do budoucna je stejne vse vyresene standartizaci pod OpenGL, takze uz snad netreba tak halasne brojit proti, ne? Prijde mi, ze poslednich par mesice se opakujes uz moc, trosku nadhledu by mozna neskodilo.
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 11:05:46
avatar
Hezké. Zlý intel blokoval AMD K8 procesory, jsou to zlá stvoření používající nehorázné metody a kde by dnes AMD bylo kdyby tenkrát nejednal zákeřně. A hle v tomhle článku je Intel ten hodný, ti co když něco řeknou, tak to platí a oni by přece nežalovali nVidii, kdyby to nebyla pravda. Natož aby tou žalobou zapříčinili takovéhle články, které jejich protivníka oslabí. Neřku-li, když je to bude stát míň než jakákoli reklama co udělají, protože oni maj právníky svoje, placené 365 dní v roce, a ne jen najímané na jednotlivé kauzy...
Někdy mi DD přijde, že ty závěry moc uspěcháváš a jen se hlava nehlava snažíš podporovat to co už jsi tu napsal. Ale nevím jestli stokrát opakovaná "lež" (mylná informace) v tomhle případě je pravdou. Jak u nVidie tak u některých tvých závěrů...
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 11:22:05

na posr...ho aj zachod padne.. ci ako sa to hovori?? mam pocit, ze nvidiu sa to vali z kazdej strany..
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 11:52:46
avatar
Nvidii jde o hodne, cipove sady pro AMD pro ni nic neresi, pac AMD ma ovela mensi podil na trhu, kdezto intel je jine kafe
Jedinou sanci u nVidie vidim, ze by se mohla obratit na antimonopolni urad s tim, ze Intel je monopolem ve svych cipovych sadach.
no nic uvidime,...
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 12:01:26
avatar
A co my víme jak to mají licencovany, třeba se pravě Intel bojí, že by to jit mohlo, pokud se podivate na schémata, tak je to spojeny pomocí DMI sbernice, a tu intel musel nvidii licencovat, protože se používala už jaktěživa pro spojení severního a jižního mustku...
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - at zijou valky 2009-02-19 12:31:55

tady to proste asi jinak nejde co kdyby jste prispeli necim k tematu nejakyma faktama proc to tak muze byt ci nemuze. Kritizovat umi kazdej, ale kdyby jste kritizovali nejakej subjekt nebo firmu nebo technologii. Vy jenom zase rejpete jeden do druhyho. To ze ma redaktor nejakej postoj prece neznamena ze je spatnej je to jeho postoj. Fakta o Nvidii z posledni doby spise vypovidaji o problemech teto firmy. A kdyz intel rika ze novou licenci nVidi neudelil, tak to znamena ze nVidia nema licenci. nVidia se ale domniva ze z pravniho hlediska je platna smlouva ktera uz dobehla nebo skoncil predmet smlouvy. Tot otazka jak rozhodne soud, ale rozhodne NVIDIA novou licenci nedostala!!!!!! At se to nekomu libi nebo ne. Takze licenci proste nema!!!!!!
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 13:01:35

Jak to bylo, pouzivani vice jak tri vykricniku?... Klidek, chlape, snad se kazdej muze vyjadrit ne? Pokud je to v slusnych mezich, tak to snad nikomu nevadi.
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 19:37:22
avatar
ale jak víš, že ta minulá smlouva je omezená a čím přesně je omezená. Je tam slovně napsáno jen pro patici 775? To ty, já, DD ani nikdo další neví, pokud teda ta smlouva není veřejná a myslím, že tahle není, protože už by to dávno někdo našel a pročistil tuhle mlhu. Takže o tom kdo komu lže neví nikdo nic, jen DDmu se to hodí do krámu, tak najednou nelže intel, ale nVidia (neříkám, že to nemůže být pravda) Prostě to o čem se tu všichni baví jsou jen vzdušný zámky, takže buď se postavíš na jednu či druhou stranu a budeš hájit neobhajitelný a nebo jdeš prostřední cestou a napadáš ty hlouposti kterejma tu někteří argumentujou
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 12:32:28

neviem preco sa hore stale niekto ohana tym ze nvidia klame , kedze kazdy normalny clovek vie ze ona ma len proste iny nazor na tu zmluvu z 2004 .
pohlad Intelu : neplati
pohlad Nvidie : plati
-----------------------
sud rozhodne koho pohlad je spravny .

Sam som zvedavy ako to dopadne , ale keby si to co intel dovolil microsoft tak by ich ludia ukamenovali ze zneuziva monopolisticke postavenie , zatial co tu vsetci nadavaju na nvidiu.
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - To teda není nic pozitivního 2009-02-19 13:11:25

Vypadá to, že se nám platforma Intel pěkně uzavírá, což je špatně především pro nás zákazníky.Chipsety Intel nemůžu ani při nejlepší vůli nazývat grafickými akcelerátory, zde Nvidia odvádí dobrou práci se svými integrovanými grafikami. Zavání to silně monopolem a zneužitím dominantního postavení ze strany Intelu, doufám, že soudce má rád zelenou.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 19:26:02
avatar
to je velmi přesné.

Navíc je třeba říct, že soud může v takovém případě Intelu přikázat, aby NV tu licenci dal a to i proti vůli Intelu.

Přesně takhle licenci na x86 vyžalovala VIA/Transmeta. Samozřejmě licenci placenou.
Neznámý  2009-02-19 15:09:06

Uvidíme co z toho vyleze.Nechci nadržovat ani jedné firmě,ale jsem docela zvědav jak to dopadne.Každopádně ať bude verdikt jakýkoliv,promítne se to na trhu.O tom nepochybuji
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 15:21:14

DD, i kdyby to nV s Intelem prohrala, v zadnem pripade se nejedna o konec cipovych sad, ten odhaduji tak az za 5-7let protoze nez se do lacinych notebooku a netbooku dostanou i3/5/7 tak to jeste hodne dlouho potrva, a to se nebavim o macboocich.
Ano, nejefektivnejsi by pro nV bylo silne orezani lidi v cipsetove divizi a X let doprodavat a jednou za rok neco inovovat, ale to se mylsim nestane protoze by nV prisla o image...
Hanzy *HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 15:38:43

a himl
No tak to má nV po všech těch problémech opravdu další pěknej zářez na hřbetu

No, tak do konce roku bych to viděl a pak AMD vs Intel zcela osamoceni v bitce
MaDoKu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 15:45:06
avatar
"Společnosti NVIDIA jde o hodně" tuhle vetu tam mas 2x, vypada to pak blbe a myslim ze krome Nvidie a Intelu to nikdo dobre nevi, ani DD.
Flyer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 16:56:51
avatar
Jak se říká: "Na každou svini se vaří voda", takže bych řek vedení NV asi bye bye.
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 18:50:34
avatar
No chudak Nvidia..male zisky,plne sklady zbozi ktere skoro nikdo nechce...a ted jeste tohle no nevim jak zeleni dopadnou jestli treba dostanou pokutu!!!
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-19 20:14:10

Dostanou na holou, protoze zlobili. Neber to tak vazne, problemy jsou, ale nic neresitelnyho.
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-20 13:25:16
avatar
Jo asi mas pravdu nejak se z toho vyhrabou....
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 960x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1523x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2168x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1958x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2765x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2206x
Komentářů: 1