21.10.2015 - Návrat do budoucnosti! Do čeho se tvůrci slavného filmu trefili a do čeho ne? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 21 říjen 2015
altSkvělá filmová trilogie Návrat do Budoucnosti se připomíná. Slavné datum se totiž právě událo!

 

 

 

Kdo má rád filmy, ten určitě zná vynikající trilogii Návrat do budoucnosti. Letos je to 30 let, kdy se první z filmů objevil v kinech, ale hlavně datum 21.10.2015 7:28 bude znát jistě každý fanda filmu! Ano, to je to datum, kam se do budoucnosti z roku 1985 přenesly "zpět" hlavní hrdinové. Mnoho firem a lidí si tak na toto datum vzpomnělo a tento den tak letos patřil po zásluze Návratu do Budoucnosti a to nejen jako připomínka skvělých filmů v obnovených premiérách, ale především jako ohlédnutí za tím, jak si před těmi třiceti lety tvůrci filmu ten letošní rok 2015 představovali z pohledu technologií ...

 

  • "Budoucnost" rok 2015 očima roku 1985 a jak to je?

Každý kdo zná filmy tak ví, jak zajímavou budoucnost nám tvůrci filmu naplánovali. Létající auta, vznášedla, či rychloohřívače a rehydrátory potravin.

Dobře, létající auta běžně nemáme, ale elektrická ano a dokonce už sama řídí, viz. například skvělá TESLA Model S s posledním update dostala autopilota, který už zvládl dostat i pokutu ;). Na antigravitační technologii, která se rozhodně neobjevila jen v Návratu do Budoucnosti, si budeme muset ještě počkat.

Pak tu máme slavné HoverBoard, tedy levitující skateboard. Celkem nedávno jsme na toto téma měli zajímavý článek na DDWorld.cz, protože LEXUS dokázal tohle prkno vyrobit a uvést do provozu. Bohužel to není jen o tom prkně, protože aby to fungovalo, je potřeba i speciální povrch. Celé to funguje na principu magnetické levitace.

Takže ano, HoverBoardy prostě v roce 2015 naše děti běžně nemají a mít asi ještě nějakou dobu nebudou. Nejvíce se tomu podobá dnes běžně dostupné asi tohle:

Pak je tu ta dehydratovaná potrava, ve filmu měla podobu mini pizzy, která se za pár sekund v rehydrátoru a ohřívači podobnému mikrovlnce, změnila ve velkou pizzu. Technicky to není až takový problém realizovat něco podobného dnes, nicméně běžně to nemáme. Ale třeba si dnes dokážeme si pizzu vytisknout na 3D tiskárně :). A nejen to. Pak tu máme inteligentní oblečení, které se přizpůsobí vaší velikosti, usuší sebe i vás a boty se sami zavážou. Dobře, ani tohle běžně nemáme, ačkoliv existuje funkční oblečení a technicky by nebylo problém něco podobného dnes vyrobit. Také móda roku 2015, kterou film Návrat do Budoucnosti II ukázal, je více podobná té z 80.let než té současné :).Nicméně pokud tedy vynecháme tyhle věci, který se předpovědět tvůrcům filmu nepovedlo, pak je tady pár věcí, do kterých se více, či méně překvapivě trefili.

Hologramy a 3D technologie, či promítací brýle, které byly ve filmu k vidění? Dnes žádný problém a sem tam už se holografická technologie ukazuje. 3D je pak dnes už běžné a dokonce svým způsobem pasé a ty brýle?! To je více než aktuální téma. Virtuální realita je tady a dokonce ještě v lepší podobě, než si tvůrci představovali. A existují také brýle rozšířené reality. Pak jsme ve filmu viděli třeba tenkou ale velkou plasmovou TV na stěně, okna ve formě obrazovky promítající krajinku, či videohovory. Všechno dnes relativně běžně věci, tedy s výjimkou toho okna ve formě obrazovky, ale i tyto produkty už existují. Nicméně plochou TV, dnes už LCD a nastupující OLED je dokonce dál, než si tvůrci přestavovali. Videohovory už jsou běžné několik let a dnes už si běžně videotelefonujeme i přes mobilní telefon, což je mimochodem záležitost na kterou si ve filmu moc nevzpomněli, natož aby předpověděli chytré dotykové telefony, bez kterých si dnes většina populace život ani nedovede představit. Na druhou stranu, děti mající na očích brýle sloužící jak pro promítání filmů, tak videokomunikaci zobrazené ve filmu, se nápadně podobají těm současným s očima přilepenýma na smartphone :).

Tvůrci se ale trefili skvěle do věcí jako jednoduché bankovnictví, které sice místo otisku prstu většina realizuje pomocí NFC v telefonu apod. Stejně tak rozpoznávání obličeje je dnes běžné u řady PC zařízení, stejně jako hlasové ovládání různých věcí, či přímo rádce (viz například SIRI nebo Cortana). Tyto věci tedy téměř 30 let starý film trefil překvapivě dobře. A je toho více. Uklízecí roboti? Ne sice běžná záležitost, ale drony jsou dnes široce rozšířené i mezi běžnými uživateli a robotické vysavače či sekačky jsou poměrně běžnou záležitostí.

Takže pokud by se skutečně naši filmoví hrdinové ocitli z roku 1985 v naší přítomnosti 2015, asi by stejně jako mi byli zklamaní, že nemáme ta létající auta a předpověď počasí od českých meteorologů má do přesné daleko, nicméně z mnoha dalších věcí by byli u vytržení. I když tak velký šok by to asi zase nebyl. Snad jen Internet by byl největším šokem. Jinak se toho vlastně proti roku 1985 moc nezměnilo ;).

 

  • Závěr

Aktuálně běží všechny tři filmy jako připomínka v kinech. Také se v ČR objevil jeden z legendárních DeLorean DMC-12. O tom už se také popsali stovky stránek. Snad jen připomenu, že nebýt filmů, byl by dávno zapomenut, jako jeden z největších automobilových propadáků. Původní auto totiž bylo víc než hrozné. Pomalé (v US jen 130 koní na 1240kg těžké auto, v Evropě 170 koní), špatně udělané (třeba ty výklopné dveře) a trpělo řadou technických problémů. A pak tu byla cena, kdy stál 25 tisíc dolarů. Pro srovnání Porsche 911 stálo tehdy 32 tisíc dolarů a bylo mnohem rychlejší a lépe udělané. V letech 1981 až 1983 se tak nakonec vyrobilo jen 8583 kusů a pak to celé krachlo. I dnes ale vypadá vůz velmi zajímavě, a protože jsem před časem viděl tohle auto jak v tom vylepšeném originále, tak originální vůz z filmu, musím říci, že vypadá mnohem lépe než na fotkách. Zatím jsem se v něm ale nemohl svést.  

Dnes jsou zachované, či rovnou restaurované originální DeLoreany k mání za ceny hodně přes milion i více a dají se při troše snahy sehnat (přeci jen více než 8 tisíc vyrobených kusů není zase tak málo). K mání je i řada upravených kusů. Od roku 2008 se prodávají i zmodernizované, upravené a vylepšené s výbavou a technologií odpovídající roku 2015, ale s původním designem. Stojí zhruba 1,7 milionu korun vč. DPH. Takže pokud chcete, můžete mít DeLoreana a funkčního doma :). Samozřejmě existuje i pár nadšenců, kteří svého DeLoreana předělali do filmové podoby:

Mnozí se možná zeptají, zda se dočkáme pokračování či nového zpracování této slavné filmové trilogie, což je dnes docela moderní a jistě se hodně z vás diví, že tak populární "back to future" nechávají filmová studia ležet ladem. Inu má to důvod. Tvůrce filmů, slavný Robert Zemeckis, má totiž smluvně ošetřeno, že bez jeho souhlasu a souhlasu dalších autorů, nemůže vzniknout žádné pokračování ani žádný remake, či seriál. Prostě nic s tématem Návratu do budoucnosti, ačkoliv s myšlenkou pokračování a čtvrtého dílu si někteří lidé kolem filmu pohrávají. Upřímně by to nemusel být tak špatný nápad, pochopitelně by hlavními postavami ve filmu museli být pravděpodobně potomci původních hrdinů. Nicméně ti, kteří rozhodují, se zatím nechali slyšet, že nechtějí kazit původní atmosféru a dětství lidem, kteří se zmíněnými filmy vyrostli. Takže zatím žádné další vracení do budoucnosti, v žádné podobě, nebude ...

(co by asi dokázal moderní "DeLorean"? :) )

Já osobně mám ty filmy hodně rád, ale až poměrně nedávno jsem je viděl v originálním znění. Do té doby jsem je znal jen s českým dabingem. A musím říci, dabing by se měl zakázat zákonem. Originál je o tolik lepší! 21.10.2015 tedy vítá a i když se tvůrci netrefili do všeho, trefili toho dost, skoro si ale myslím, že ta jejich vize roku 2015 by bývala byla zajímavější, než co tu máme dnes. A co si o tom myslíte vy? Tady ještě pár zajímavých videí k aktuálnímu tématu ;):

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 421x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1508x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1847x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2358x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2097x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1385x
Komentářů: 0