IT News: Finanční krize zasáhne i počítače? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 27 říjen 2008
altOblíbený přehled novinek uplynulého týdne v souvislostech je opět zde. Máme tady konec týdne, tak se podívejme, co se v něm přihodilo …

 

 

    Ani tento týden neporuším slib ohledně vydávání, podle vašich ohlasů, oblíbených týdenních komentovaných přehledů událostí. Světem v současnosti hýbe finanční a hospodářská krize. Nebudu vás unavovat opakováním sáhodlouhých rozborů, proč, jak nač. Zkrátka a dobře žít na dluh nejde moc dlouho a 17 tučných let, ve kterých si ekonomika vyspělého světa vegetila právě letos skončilo. Uměle nafouknuté ceny, co udělali boháče z kde koho, jsou najednou pryč. Spousta milionářů a miliardářů, kteří přišli v hospodářském růstu k velkým penězům o ně ještě rychleji přišli. Neexistující peníze se zkrátka vypařili. Obětí jsou hlavně běžní lidé, kteří neznajíc vlastní možnosti a omezení, byli přesvědčeni k tomu, že žít na dluh je normální. Ti tak najednou koukají, že jejich dluhy a splátky najednou výrazně převyšují jejich příjmy. A tak tu máme problém.

  Já osobně si myslím, že se nic tak strašného neděje, zkrátka uměle dotovaný hospodářský růst skončil a všichni se budeme muset naučit, že i zisk pár milionů místo pár miliard je pořád zisk. Zkrátka růst se možná na čas zastaví nebo zpomalí, ale pak tu bude, sice malý, ale bude. Víceméně se tak nic neděje a chytře hospodařící člověk, který žije stylem, „na co nemám, to nepotřebuji", může na současné situaci jen vydělat. Zbytek si za to může sám. Nemá bezmyšlenkovitě utrácet peníze, které nemá a půjčovat si na kdejakou blbost, jako je televize (ztráta času), dovolená (půjčovat si na dovolenou může jen blázen), nové auto (ojetých je všude hromada a městská hromadná doprava taky funguje) a jiný, k životu a vlastnímu růstu většinou nepotřebný kraviny. Zkrátka všechny dluhy každého doženou, a když ne vás, tak ty co přijdou po vás.

  Samozřejmě krize se bojí i firmy kolem IT. První náznaky krize se již ukazují. Například videoherní průmysl poprvé místo růstu zaznamenal propad. Spolu s tím se o své výdělky bojí zejména společnosti kolem herních konzolí. Zkrátka mnozí vyloženě spotřebně žijící lidé se dostali do potíží a své výdaje tak budou muset krotit, první obětí tak bude utrácení za zábavu a s nimi spojené technologie. Obávat se tak mohou i počítačové firmy? Ano i ne. Prodej notebooků má nadále růst, nicméně jednat se bude zejména o ty levné. Zájem by však měl klesat o luxusní dražší zboží a počítače. Zkrátka uspěje ten, kdo umí levně vyrábět a levně prodávat. Přesto, ačkoliv IT firmy předpokládají hlavní projevy současné krize až příští rok, zůstávají v klidu. Zkrátka počítače jsou tahouny vývoje a finanční krize nefinanční krize, vývoj jde dál ...

  •  U Intelu se chystají na premiéru - v hlavní roli Mr.Nehalem

  Hlavní událostí u společnosti Intel je vydání nových procesorů NEHALEM a není týdne, aby se neobjevovaly stále nové informace. V současnosti už také známe výkon nového procesoru díky prvním kompletním testům, které byly zveřejněny před oficiálním vypršením NDA. Z nich jasně vyplívá to, že NEHALEM zklame všechny současné hráče. Nový procesor totiž do her nepřináší žádný výkon navíc, ve většině aplikací je obecně nárůst výkonu minimální, ale jsou i výjimky. Těmi jsou aplikace optimalizované pro více jader a těžící z velké propustnosti RAM. Zde totiž nový NEHALEM se svým tříkrálovým řadičem exceluje a nárůsty výkonu jsou kolem 30-40%.

core-i7-logo

 

 Spolu s procesory Intel Core i7 (NEHALEM) se objeví i nové základní desky se socketem LGA 1366 a čipovou sadou X58. Všichni přední výrobci již oznámili a předvedli své modely.

asus-p6t-deluxe-4
 

 

  Kromě již dříve prezentovaného modelu od společnosti ASUS se samozřejmě se svými novými deskami vytasilo MSI, Gigabyte i DFI. Do kroku přidala i společnost FoxConn s modelem BloodRage, která se touží přidat ke špičce. Většina těchto desek by měla disponovat šesti paměťovými sloty pro využití tříkrálového řadiče. Všechny také hlásí podporu ATI CrossFire a NVIDIA SLI, k jehož chodu nakonec nebude potřeba žádný speciální čip - že to tak nešlo odjakživa ;).

asus-p6t-deluxe-2

 

   Uvedení nového procesoru Intel NEHALEM a spolu s tím celé platformy je naplánováno stále na 17.11. Ceny procesorů začínají na 283 dolarech, což je zhruba 6500 korun včetně DPH za nejpomalejší Core i7. Ceny základních desek pak u lepších značek budou začínat nad 5000 korunami. K tomu připočtěte cenu slušných DDR3 pamětí a to tří modulů, a vyjde vám, že levná legrace to tedy nebude. Trhák v poměru cena-výkon to opravdu není. A pokud se ptáte, kdy se objeví i něco levnějšího s architekturou Intel NEHALEM a příslušným čipsetem, tak můžete nechat svá prasátka v klidu. Mainstreamové procesory Core i7, které však budou disponovat jen dvoukanálovým řadičem, nepřijdou dříve než v polovině příštího roku, spolu s čipsetem P55. Do té doby si tak až na vrchní 3%, které procesory nad 200 dolarů dnes zabírají, bude většina lidí nucena vybírat ze stále stejné nabídky procesorů Core 2 Duo. Jednou změnou tak bude jen cena a to jen v případě, že se AMD se svými novými 45nm procesory hodně pochlapí.

  •  AMD se hrabe z krize

  U AMD se v současnosti mnoho neděje, tedy alespoň na povrchu. Uvnitř se aktuálně pracuje na nové strategii AMD, které se rozdělilo na výrobní a nevýrobní část. V plném proudu je i výroba 45nm procesorů, které se do serverů dostávají ke svým prvním majitelům již v těchto dnech. Desktopové procesory pak přijdou v prosinci. Větší nával pak můžeme čekat v 1Q příštího roku. Asi nejdůležitější zprávou u AMD tak zůstává fakt, že hospodaření v Q3 vykázalo velké zvýšení příjmů a výroba grafických jader i procesorů se dostaly do černých čísel. Po mnoha měsících se tak zdá, že AMD je na dobré cestě. Na druhou stranu AMD zase celkově ztratilo část podílu na trhu s procesory a to z důvodu omezené nabídky mobilních procesorů, což se zdá být největší slabinou současné nabídky AMD proti společnosti Intel. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se s tím vypořádá.  

AMD-Phenom-3

 

  • ATI a NVIDIA stále v sobě ...

  AMD-ATI vydala nový model HD 4830 a hned udělala botu, protože se objevily v některých testech podivné modely s 560 SP, když jich má být dle specifikací AMD 640. Této chyby využila NVIDIA, která se ihned pustila do tvorby své prezentace na téma 9800GT je lepší než HD 4830. Vybrala si pečlivě z testů ty testy, které ukazují že 9800GT je rychlejší a ty použila. Při tom však už zapomněla na nemalý počet testů, které tvrdí opak. Zkrátka a dobře, NVIDIA dnes nemá, čím by na HD 4830 odpověděla ve formě grafické karty, tak její odpověď je jen ve formě marketingové prezentace. Na rovinu si však řekněme, že 9800GT a HD 4830 jsou natolik vyrovnané karty, že jsou vůči sobě velice dobrá konkurence za srovnatelnou cenu. Výkonově je celkově HD 4830 rychlejší, zejména v náročnějších nastaveních, ovšem spotřeba v zátěži je zase u 9800GT o něco nižší. Cena je pak srovnatelná, i když zatím nepříliš sehnatelná HD 4830 stojí reálně více, i když AMD-ATI ji situovala mezi 100-149 dolarů, což by měly být ceny pod 3000 korun včetně DPH.

nvidia_9800gt_vs_hd4830

 

  Každopádně AMD a NVIDIA jsou opět v sobě a tak to máme jako zákazníci rádi ...

 Pro dnešek to ukončíme, protože se nic moc neděje a o většině zajímavých věcí jsem vás stihl poinformovat prostřednictvím aktualit. Doufejme, že další týdny už trochu více zpráv přinesou a finanční krize se nepřelije i v krizi informační ...

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 10:54:38
avatar
Tak jste mě p.Stachu s tou 4830 a reakcí nV předběhl To už snad není ani k smíchu (myslím reakci nV) !!
Menethor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 11:23:08
avatar
NVidia dela porad to v cem je v ramci HW firem nejlepsi a tim je marketing. Delala to pred 5 lety, dela to dnes a bude to delat i za 5 let.
Jako jedina z velkych HW firem neni rizena "techniky", kteri opravdu poradne rozumi tomu, co vyrabeji. Ale lidmi, kteri k prodeji grafiky pristupuji naprosto stejne jako by prodavali jogurt nebo praci prasek. Coz ma svoje pozitiva i negativa. Dokazi z kvality produktu vytahnout vsechno, ale na druhou stranu zas vetsinou, kdyz se jim nedari, delaji takove prasarny, jakych jsme ted svedky.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 17:10:57
avatar
Za to si muze AMD samo, poslat na test kartu s jinym jadrem, to je opravdu hloupost. Nvidia pak hned zasadi takovouhle podpasovku. Kdyby ale nedej buh omylem dala ATI jadro napr. s 700SP, to by se hned vyrojilo NVidiotu s tim jak AMD-ATI podvadi, takhle je to ale v poradku, ze?
Arg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 17:19:38

je to bios, ne jádro, fyzicky byl zaslán Radeon 4850 a někdo vypnul o jeden SIMD blok více, stačilo nahrát správný bios, právě proto mě napadá jestli první kusy nebudou jen uzamčené 4850, nebylo by to poprvé co se to stalo.

EDIT: teda nemyslím konkrétně u 4850 ale taková situace tu byla s nějakou X1800... GTO? nebo tak nějak
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 21:38:01
avatar
Sorry za OT, ale nemůžu si pomoct... Menethore, viděl jsem tvůj avatar v tvém profilu a málem jsem se pochcal smíchy ta OEM verze koně je fakt šílená...
Menethor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 23:05:02
avatar
Diky. Ani nevim kde jsem ho nasel. Je to uz strasne davno. Ale kdyz jsem ho poprve uvidel, tak jsem se do nej zamiloval. Je dokonalej. Nejlepsi je v pohybu, tj. v mem profilu.
citaobecna [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-28 10:17:36

Tohle už ale není marketing nýbrž sprosté lhaní a podvod. Dobrý právník by u soudu NVidii usmažil zaživa a ještě by mu zbyla polínka na příště.
Naštěstí se pravděpodobně už brzy dočkáme kompletní "regenerace" celého vedení společnosti. NVidii totiž momentálně zvoní hrana. Sice se její vedení snaží odlákat pozornost na propouštění "nadbytečných" oddělení, ale nakonec jej akcionáři odstaví od koryta. Snad tam dosadí někoho kdo má aspoň trošku svědomí. NVidie mi momentálně příjde stějně čistá a počestná jako česká politika.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-28 10:47:14
avatar
No tak ani ten nejlepší právník by s tím nic neudělal, to si zase nenamlouvej, kdyby ta možnost byla, neboj se, že by se na tom nesnažil někdo napakovat. NVidia použila účelově vybrané údaje, ale nic lživého. Takovéhle prezentace vypouští naprosto všichni výrobci.
Menethor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-28 15:56:13
avatar
Marketing je v podstate pouze rikani polopravd a prikraslovani faktu. Proto taky existuji petibrite holici strojky, ultra mega 20+ myci tablety, vlozky s "policejni" ochranou, jogurty s bifidus esencis, pak s bifidus actiregularis a ted je to s necim jeste dalsim nebo plenky, do kterych se muzes vysr*t a vubec ti to nevadi.

Pritom vzdy jde o porad a tentyz produkt, ktery dostal novy obal, trosku zmenil vzhled (v tom lepsi pripade) a pusti se medialni masaz.

Takze to, ze si vzala "chybnou" kartu konkurence a zmerila ji v par pro ni vyhodnych testech je podle meho nic nenormalniho. Zvlast kdyz tam byla i ta s 640SP.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - krize se nebojím 2008-10-27 11:16:46
avatar
Krize se nebojím....jelikož pujčeno mám tolik aby mi po všech splátkách a nájmu atd... zbylo ještě x 000,- na útratu...není nad to mít doma ekonomickou ředitelku .

Půjčky jsou bezva, ale člověk to musí mít pečlivě spočítáno a mít rezervu...

co se týče Nvidie co na to říct...furt musí ukazovat že jsou lepší, a to ikdyž se jedná o srovnatelné zboží jak cenou tak výkonem ...a PsychX je už fakt k smíchu...tu bych dával jaké výhodu od GTX 260 a ne u levných karet ...kéž by se Nvidia místo keců mlčky dala do práce a naservírovala nám NOVÉ grafiky...s brutálním výkonem jak bylo již tolikrát slibováno a posunula zase vývoj kupředu a nepřešlapovala jen na místě...
TomyBoy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 12:50:03

Vybrala si pečlivě z testů ty testy, které ukazují že 9800GT je rychlejší a ty použila.
To tě asi musí pěkně štvát, takhle se po tobě opičit.
Proč si neukázal grafy z foldinghome a nepověděl nám, kde je zakopaný pes v tom brutálním teoretickém výkonu u ATI?
Dále pak nevidím nikde zprávu o tom, jak se nové chipsety 9400M perfektně prodávají. Asus , Acer, Dell, HP atd je osazují ve velkém do nových NB nemluvě o APPLE. To je solidní úspěch když uvážím, že podle tohoto webu už měla být chipsetová divize NVIDIE tak 10x po smrti.
El Condor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 12:45:21
avatar
jojojo. Přesně tak. Všude čtu kecy o brutálním teoretickém výkonu ATI karet a jak dojde na počítání, jdou do sraček Mohl bych tady udělat přednášku o tom, že není Teraflop jako Teraflop a jak nám zejména v ATI pěkně vychcaně lžou (nVidia pokud vím nestaví marketing na výkonu v FLOPS), ale myslím že je to zbytečné.

A ta 9800GT tu HD4830 poráží tak i tak, takže nevím o co jde. Specielně vybrané testy pro vítězství určité strany nejsou jen doménou nVidie, viď honzo
ssnake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 14:51:33

jak dodje na pocitani GRAFIKY, tak jasne vedou GRAFICKE karty ati. nebo si kupujes highend grafiku jen abys podporil FH? tak enjoy s trisli gtx280, btw tim pekne podporis i CEZ :-)

nv nestavi marketing na TFLOPS, protoze by to projela. jedine na cem muze stavet marketing, jsou polopravdy, polovymysly a ucelove jednostranne veci ktere ukazi vyhody NV, protoze nestranny pohled ukaze, ze NV je v , 5x prejmenovane jadro je ostuda - berou lidi jako ovce na kterych vydelaji, a nekteri jim to porad zerou (zerete) :-D

btw 4830 neni porazena 9800GT, takovou tichou NV-postu posli nekde, kde jsou lidi dost blbi na to, aby si prosli par grafu a par ceniku :-D
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 16:04:33
avatar
Odkaz

nevidim ze by jasne vedli graficke karty ati..jasne vede akorat 4870X2.

kdyz si vyradis extremy kde ani radeon 4830 ani geforce 9800GT neni schopna poskytnout hratelnou gameplay (1600x1200 8xAA, 2560x1600 s veskerym AA) tak je geforce 9800GT rychlejsi nez radeon 4830, 9800GTX+ je rychlejsi nez 4850 a GTX260 je rychlejsi nez 4870. i kdyz to jsou minimalni rozdily tak ale rozhodne nevidim ze by jasne vedly graficke karty ati.

a jak to mas ve folding@home je videt zde Odkaz. tam v zadnym pripade nepotrebujes tri-sli aby si prekonal ati..naopak staci bohate i 9800GTX+.
ssnake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 20:23:39

pro nvidioti kteri byli smaznuti :
ukazu test kde NV vede o +-2%, a ukazu ti ceny (alfa, nejlevnejsi skladem) a je hned jasne KDO vede, protoze vy mi nezavisly test s nv na spici neukazete a lepsi ceny taky ne:

gtx260 : 6890
4870 : 5990
98gtx+ : 4760
4850 : 3990

podle CB.DE 1600*1200/4aa/16af (beru to jako objektivni web s kvalitnimi testy a 16*12/4/16 beru jako nastaveni proti kteremu nemuze nikdo nic mit) :
gtx260 : 100%
4870 : 100%
vykon 0%, cena 15%
98gtx+ : 103%
4850 : 100%
vykon 3%, cena 20%
4830 : 103%
98GT : 100%
vykon 3% (pro ati), zatim neni skladem, ceka se +- stejna cena

nv teda vede, hlavne v cene, napr. gainward 4850 GS (700/2200, SKLADEM) za cenu porad nizsi nez 98gtx+ si ji da k snidani a navic ma i lepsi chladic kdybys narazel na tohle :-) - ze NV se da taky taktovat to neberu, na tuhle kartu uz nemusis sahnout. kdo chce pocitat FH at si koupi NV, kdo chce hrat si asi vybere podle vykonu ve hrach

ano, rozdily vykonu jsou minimalni, cenove jsou rozdily VELKE dost na to, aby rohodovaly o koupi
Arg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 20:35:32

delete
Arg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 12:46:17

Už je to trapný, jako tvoje úrověň pomalu, ale jistě klesá někam k novinky.cz, tam si s nima budeš děsně rozumět, ono totiž nejde o to o čem diskutuješ, ale způsob jakým a ten jakoby jim z oka vypadl.
TomyBoy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 14:20:15

Co takhle kdyby sis místo řečí o mojí úrovni radči vylepšil svůj avatar. To AMD v něm není skoro vidět.
EDIT:
Mimochodem chtěl bych vidět jak by tvoje úroveň neklesala, kdyby ti DD smazal polovinu toho co napíšeš.
EDIT2: Jenom vy dva tady řešíte něco mimo téma a pak ještě píšete, že já píšu mimo téma. Reagujte na foldinghome nebo 9400M a svoje moudra a soudy si nechte pro někoho, kdo je na to zvědavej.
EDIT3:No jistě, nezaútočil, neurazil. Nevím, kdo se tady chová jako hulvát .. navíc tak 10letý.
Arg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 13:07:55

Až si zase budeš příště editovat příspěvek a ze dvouřádkového výkřiku budeš mít v úmyslu udělat něco smysluplnýho, používej prosímtě jednoduchou vsuvku "EDIT:"
Je to slušnost.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 13:54:06
avatar
Já bych mazal skoro všechny tvoje příspěvky a ne jen půlku, protože nejsi schopný napsat něco normálního, běžného, abys u toho neurazil někoho nebo neútočil na někoho. Více než polovina z textu tvých příspěvků je mimo téma...Tak čemu se divit
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - to holoway and DD 2008-10-27 14:11:48
avatar
Tak se nám to tady zasvinilo blbama a věcná diskuse je v "hajzlu"!! Přiznám se, že už toho mám tak akorát a už se mi sem nechce nic psát! A číst dnešní (27.10.) diskuze k článkům, to je na zvracení. Kdybych chtěl poslouchat č****ky, tak koukám na zprávy!! Beru to jako útok "duševních onanů" na tento web!! Jediná obrana je prostě tato individua ignorovat, ať si ho jdou honit někam jinam!! Fuj, to sem se ale nas*** . Takže končím a těm slušným přeji pevné nervy (však oni odtáhnou)!
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 17:15:22
avatar
Úžasný, jak tě to dokázalo rozpumpovat Aspoň si dneska můžeš odpustit tu telku ;)
Maissi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mazání.... 2008-10-28 20:50:51

A proč jsi nepromázl i příspěvek BoSpring-a?
Ať už píše pravdu či nikoli, ať už se drží tématu nebo ne, každopádně píše vulgárně (minimálně příspěvek s názvem "to holoway and DD")....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-28 21:20:12
avatar
no protože to řekl sice ne moc slušně, ale přesně a nikoho slušného tím neurazil ...

Samozřejmě nerad bych aby se to stalo pravidlem a tak k těmto vyjádřením se budu snažit nedávat příčiny ...
Maissi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tak to potom jo.... 2008-10-30 10:03:19

Aha, takže pokud někdo napíše vulgární příspěvek, který se slučuje s tvými názory, tak je to v pořádku....
Ale pokud někdo jiný napíše slušný příspěvek, který se ovšem s tvými názory neslučuje, bude smazán....

Tak teď mi to teprve došlo, proč některé mé komentáře byly smazány. Už v tom mám jasno, takže od nynějška se nemusím bát mazání - můžu svobodně a bez cenzury přispívat do diskuzí. Paráda. MYŠLENO IRONICKY
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - to Maissi 2008-10-29 11:35:00
avatar
Omlouvám se za použití vulgárních slov, ale věřte mi, že jsem se musel hodně krotit!! Souhlasím také s vymazáním svého příspěvku, který by obsahoval slova neslučitelná se slušným chováním.Proto se příště tohoto pokusím vyvarovat!!
Děkuji za pochopení. BoSpring
ssnake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 14:42:44

a kolikrat melo AMD krachovat? :-D navic chipsety nv jdou do haje, to musi priznat kazdy, jedna vlastovka (9400m) jaro nedela, a chysta se dlouha a tuha zima pro chipsety nv...

jasne ze NV vybira testy kde je lepsi, prece nevybere ty ktere jsou horsi? nevim proc se do toho navazis kdyz je to pravda, nebo chces snad rict ze si NV vybira mene vyhodne testy? hahahaha....

neni nahodou FH delane tak, ze ati karty pocitaji jine veci kvuli 5d jednotkam? navic nevim proc te zajima FH, to hrajes po vecerech nebo co? ja teda ne... ja hraju HRY
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ATi vs nVidia 2008-10-27 14:31:11
avatar
Když srovnam aktuální situaci pro hráče na trhu, vede ATi.
Když jí srovnam pro hi-end magory, vede ATi.
Když vezmu v potaz low-end, vede ATi.
Když vezmu kdo lže víc, vede nVidia.

Suma sumárum. ATi vítězí na všech frontách. Ale co je dnes nemusí být zítra, myslim, že nVidia nechce krachnout, takže na nějakým GPU snad pracujou (pevně v to doufám).

K otázce teoretických a praktických výkonů v Teraflopech u ATi. Výsledek je mi ukradenej. Prakticky je mi to totiž nanic, dokud se ten výkon nebude dát nějak pro mě smysluplně využít (počítání videa např.), tak je mi to úplně jedno. Aktuálně mě zajímá to co většinu lidí co si kupujou grafiku, tedy ten grafický výkon a v tom ATi vede. Howgh.
Martincz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 15:58:22

Nemyslím že by se Nvidie po jedné nepovedené sérii musela bát krachu obzvlášť po zkušenostech s AMD-ATI která měla ke krachu několikrát mnohem blíže takže ohánět se tady krachem Nvidie je blbost...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 17:59:20
avatar
Věř mi, nepřeju si nic víc, než aby nVidie vydržela pěkně konkurence-schopná. Ještě aby se AMD zvedlo a dělalo skutečnou konkurenci Intelu, ceny CPU by se pak dostaly na příjemnější hranice.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 18:02:32
avatar
Já bych ještě chtěl, aby všichni byli zdraví a šťastní
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 18:48:55
avatar
A zapomněl si na světovej mír..
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 19:06:27
avatar
Podle posledního sčítání (Q3) Intel drtí AMD v procesorech cca 82:17:1(VIA) - AMD ztratilo 2%, v GPU je to cca Intel 56: NV 22: AMD 21 a to včetně IGP a mobilních grafik. Takže katastrofa se prostě nekoná oproti Q2 akorát Intel mírně roste v CPU a AMD si polepšilo o procento v GPU velevážení, jedno jediné procentíčko na trhu rozdíl udělala momentálně slavná HD4xxx generace.

viz PCT.CZ a tconnect.com.
Arg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 19:16:24

Přesnější popis by byl nVidia -1.8%, Intel -0.9% ATI +3%, ve 4Q je velká pravděpodobnost(není z mé hlavy, tvrdí analytici), že AMD/ATI opravdu vystřídá nVidiu na její pozici světové dvojky.


EDIT: v těcho číslech, tedy 111mil GPU se jedná o nezanedbatelné čísla řekl bych
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 20:43:48
avatar
přesněji řečeno, i když třeba jinde to přesněji řečeno vidí o dost jinak

http://www.guru3d.com/news/gpu-market-is-growing/?TB_iframe=true&height=650&width=850

ale všichni se zcela jednomyslně shodují na tom, že ATI je prostě vítěz, ATI prodává sto ku jedné, kočky by kupovaly whiskas a ty zelený pomalý a drahý srágory z tchajvanu prostě nikdo nekupuje ani zadara.... Teda přesněji řečeno

P.S. s tím střídáním na pozici dvojky si to podle mne ATI zaslouží, o tom žádná.

EDIT 2: zajímavé je to i tady http://www.dailytech.com/GPU+Market+Shows+Impressive+Gains/article13294.htm?TB_iframe=true&height=650&width=850
Arg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 20:25:21

na co tolik emocí?
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 20:32:47
avatar
nemáš rád humor? nebo ti vadilo, že jsem si dovolil citovat někoho jiného?
Arg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 20:34:06

nn v poho
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 23:45:15
avatar
Jenže, ATi-AMD vyrábí procesory, chipsety a grafiky. Co vyrábí nVidia? Nic moc chipsety, kromě těch novejch IGP a šíleně nerentabilní grafiky. ATi-AMD má víc nožiček..
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 14:32:25
avatar
A přímo k článku. Nemyslim si, že to bude mít na HW nějakej vliv. Akcionáři sice nebudou mít dividendy a akcie se budou přelejvat od jednoho k druhému, ale finální tvorbu výrobců HW to neovlivní. Maximálně můžou být problémy díky extrémní proměnlivosti kurzů měn.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 15:56:50
avatar
Prečo by si človek nemal požičiavať na dovolenku. Pre kopec ludí je lepšia investícia dovolenka ako napríklad počítač. Zabudol si, že kúpna sila u nás je úbohá a ak si človek nepožičia tak kopec vecí bude u nás nepredajných. A ak sa nebude kupovať tak sa zníži výroba a aj chuť investovať do nových technológii. Stúpne nezamestnanosť a tým klesne aj kúpa schponosť ľudí a potom budeme v prdeli. Sú veci ktoré si človek nedokáže zaplatiť z vlastného vrecka tak mu neostáva nič iné ako si zobrať pôžičku. Samozrejme všetko má svoje medze.
kidd.hombre [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 17:54:11

Dovolena byla nazvana jako vec, ktera je rozhazovani, ikdyz to muze byt pro nekoho investice do zdravi, ktera se mu muze sakra vyplatit. Hodne lidi si to ale neuvedomuje a pak jim z prepracovanosti treba mrdne a uz neni pomoci
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 18:00:12
avatar
Dovolená je nevratná investice. Koupě PC je investice s mizernou návratností, ale nějaká tam je.
Neznámý  2008-10-27 19:32:09

Ani PC není investice,ale prachsprostá spotřeba.Chceš-li investovat jdi do nemovitostí,zlata nebo diamantů.
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 20:08:36

Já bych si koupil Bugatti Veyron, vyrobeno má být jenom 300kusů, a pokaždé když je jedno z nich zničeno, to vaše stoupne na ceně o 2%. To znamená že jeho cena se pořád zvyšuje
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 18:01:16
avatar
Sice nejsem příznivec půjček, ale občas lidi mají i bohatší život, než jen sedět u počítače, a jezdí s blízkými na dovolenou, což jim může přinést mnohem větší a silnější zážitky a vzpomínky, než nějakému zpařenci dvacet hodin u počítače... takže když už si půjčovat, tak na něco, co má hodnotu, i když beru, že to někdo, kdo je sám a jedinou společnost mu dělá počítač, asi nepochopí, tak to alespoň zkritizuje, aby se cítil lépe....
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 18:52:48
avatar
Chápu dovolenou, fajn věc. Ale nechápu půjčku. Existujou dvě věci, ty na který mam a ty na který si musim našetřit. A nemyslim si, že každej musí mít fungl nový auto a splácet jeho cenu + 50% za leasing. Stejně tak každej nemusí mít novej barák a splácet hypotéku.. tohle je způsobený krátkozrakostí a nenažraností lidí. Pokud to takhle chtěj, tak ať trpí.. já tohle dělat nebudu. Půjčka je extrémní, krajní a velice nevýhodná možnost (asi s vyjímkou podnikání, ale občas je lepší si ten první milion zkusit nějak vydělat, než půjčit.. ).
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 21:57:03
avatar
Bežne si ľudia zarobia milión.(myslené ironicky). Proste dnes je trend, že si ludia nešetria. V daný čas si požičiam peniaze a potom som nútený to platiť. Samozrejme idem do výhodnejších a časovo nenáročných pôžičiek. Dovolenka je pre mňa super vec a aj pre moju rodinu. Ale ako hovorím ja hrozne ťažko šetrím, proste ak som neni nútený odkladať tak neodložím. A mimochodom teraz mám v podnikaní trochu útlm a verím, že za to môže kríza. Alebo aspoň ten humbuk okolo toho. Ľudia dnes majú problém investovať svoje našetrené korunky a vyčkávajú čo bude. A banky začínajú byť opatrné v poskytovaní úverov. Proste neni to dobré, ale ja verím, že sa to utrasie, bo ak nie tak ma šlehne.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 21:25:57
avatar
hornich 10 tisic si ten milion opravdu bezne zarobi..lide co vydelavaj sotva prumernej plat a maji rodinu ho nenasetri za celej zivot. a tech je u nas i na slovensku vetsina...
Maissi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Průměrný plat.... 2008-10-28 21:05:22

No ona si většina lidí hlavně vydělá tak půlku průměrného platu (není můj případ). Nicméně nesouhlasím s Mescalambem, protože bez hypotéky si prostě normální člověk hezký byt či domeček nemůže dovolit. Kolikrát to není možné ani s hypotékou....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 21:24:36
avatar
pro bezny lidi s rodinou je hypoteka dnes jedina moznost pro jak si postavit barak..leasing jedina moznost jak si koupit auto..splacim hypoteku na maly rodinny dum 3+1 se zahradou..splacim leasing na a3 z bazaru..s pritelkyni planuji rodinu..vydelavam si 30k mesicne..sem nenazranej a kraktozrakej clovek kdyz chci jen normalni zit??? ne kazdej vydelava 500k mesicne nebo ma vsechno od rodicu (nebo u nich jeste bydli) jak ty ze si muze dovolit auto dum a rodinu bez pujcky.

a nez si ten milion nasetris trva panacku pekne dlouho. aji absolvent z vysoky bez praxe jako ja ma dost tezky najit slusnou a hlavne slusne placenou praci. a kdyz bych chtel zit bez pujcky tak by to vypadalo asi tak ze bych bydlel v garsonce 1+1 do prace dojizdel 20km na kole s propichlima pneumatikama(tm) a za pul roku bych mel na favko za 20k. jo krasny zivot ze?
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 22:09:21
avatar
Pre mnohých je úver jediná možnosť k dôstojnému životu. Je to smutné, ale je to tak. Ten rend sme nevymysleli my, ale núti nás k tomu systém. Pochybujem, že by sme si dokázali len tak našetriť 3-melóny na bejvák.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 23:42:48
avatar
Problém je v myšlení lidí ne v získávání peněz.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-28 11:51:08
avatar
zajimalo by me co ty ses za cloveka..dnes je u nas i pro vysokoskolaka obrovskym problemem sehnat si slusne placenou praci..sam sem se pekne nalital nez sem neco sehnal. nevim jestli ses nakej milionar..syn bohatych rodicu nebo co vubec si zac ale realita je u beznych lidi o dost jina nez ty si predstavujes.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 15:57:05
avatar
Dokud je tu konkurence, je to dobré a proto se budu vždy přiklánět na stranu toho slabšího
A k tomu zvládání marketingu... To, že nějaká NVidia UMÍ marketing a semtam si nějaký trotl díky tomu nechá oje*at a ještě si myslí že je king, mě až tak netrápí (sám jsem spokojený uživatel GF8800GT, předtím neméně spokojený ATI1950), stejně se ještě má co učit od mistrů oboru (Apple... aneb jak prodat starý notebook za dvojnásobnou cenu nového a ještě dělat drahoty).
Víc mě trápí, když pod vlivem "oranžového marketingu" se spousta zmasírovaných lidí nechá oblbnout nesmyslnými sliby a dá tím moc sebrance řídit věci věřejné a tedy i mé... Copak někdo normální může dát pref. hlas dr. Bonaparte Rathovi?
Vím že to je OT. Ale zas tak moc ne. Je to o tom, že lidé jako dav, jako příslušník větší skupiny se většinou chovají NEROZUMNĚ a ne naopak... No a dej jim zakusit pocit příslušnosti k něčemu (politická strana, společný odpor něčemu, značka elektroniky...) a budou ti zobat z ruky...
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 21:55:45
avatar
Ta tvoje první věta je trochu blbost ne ? Jinak, chápu tvou frustraci z (tvého pohledu) prohraných voleb, ale myslím, že na to jsou trochu jiné diskuze, doporučuji iDnes, tam je vás spousta....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 22:15:44
avatar
já na straně slabšího nebudu nikdy - tedy pokud jde o PC a moje prachy, vždy budu na straně toho pro mě lepšího a pro mě výhodnějšího
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 20:30:13
avatar
Být vždy na straně toho slabšího je pěkně slaboduchý nápad Protože to bychom všichni měli komputery s CPU od VIA a grafikou od S3 třeba To jsem na to teda zvědavý Eště bysme mohli zkusit Apple nebo Didaktik Gama
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 21:40:02
avatar
v čem je Apple slabší?
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 21:58:05
avatar
No minimálně v market share mezi hráči u nás moc nefrčí
A ty FPS v Crysis v DX10 taky nedává moc vysoký
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 22:14:47
avatar
jenže Apple přece není herní PC .... Apple je dosti specifický PC, který má své zákazníky vzhledem k ceně o ně nejspíše nemá nouzi tedy jako slabý mi nepřijde. Ovšem vůbec nechápu tu logiku být na straně slabšího, pokud jde o komponenty je nejvýhodnější být na straně nejvýhodnějšího ;)
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 23:07:25
avatar
Od té doby co jsou macy postaveny na x86 intelu to je obyčejné pcčko ne?

Třeba na tomhle by se docela pařit dalo

Apple Mac Pro
Dual Quad-Core 2 x Intel Xeon X5492 3,40Ghz (8-core) 32GB DDR-2 800MHz 4TB HD FX5600 Blu-Ray, NVIDIA Quadro FX 5600 1.5GB

Cena: $21.964 USD = 549.100,-Kč včetně DPH.
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 23:19:04
avatar
PC s takovimi parametry jde sehnat za zlomek tyhle silenosti.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-28 07:23:45
avatar
přesně možná proto nebudou Macy mezi pařmeny až tak oblíbené
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-28 01:11:47
avatar
ok dobře
Neznámý  - Mazani 2008-10-27 21:22:57

Tady se zase vesele mazalo. Uz jste s tim trapni. Jeste ze to vzdy obhajite tim, ze se smazalo cele vlakno. Nebo jak jinak si vysvetlit mazani prispevku, kde neni nic poruseno z pravidel, nikoho prispevek nenapada?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 21:39:43
avatar
mažu celé vlákno ... a začnu promazáavt více, už se tu zase rozmohlo flame, napadání se navzájem a napadání webu - tohle nebudu tolerovat, pokud vám to tolerují jinde prosím, tady chci diskuse konstruktivní, bez hádek, napadání atd.
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-27 23:20:08
avatar
Chtelo by to zavest Ban - stejne tu delaj bordel furt ty sami uzivatele....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-28 00:19:30
avatar
ja bych zavedl skryvani komentaru jak je na pct..jedno skryvani podle zaporneho hodnoceni a druhe adminem..myslim ze to je velmi dobry zpusob filtrace a lepsi nez rovnou to mazat.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1214x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1740x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2206x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1982x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2787x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2222x
Komentářů: 1