Firmy v celém odvětví IT hlásí vysoké ztráty, propouštění i existenční potíže Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 23 leden 2009
alt Mnozí si stále myslí, že současná situace je jen taková malá přeháňka, která se rychle přežene. Problémy jsou ale vážné a narůstají.

 

 

   Dnes jsem vás informoval o hospodářských výsledcích AMD, které nejsou dobré, i když je pravda, že konkrétně u AMD většina oznámené ztráty vlastně nejsou skutečné provozní ztráty, ale pouhé účetní odpisy, přesto je AMD daleko nějakým dobrým hospodářským výsledkům a zlepšujícímu se trendu, kterému zabránila současná globální situace. Do problémů se dostávají zkrátka velcí i malí, bez pohledu na to jak dobré nebo špatné jsou jejich produkty. Společností, které hlásí velké finanční ztráty je celá řada. Smutným rekordmanem se zdá být zatím SONY, která hlásí za poslední kvartál neuvěřitelnou ztrátu ve výši 2,9 miliardy dolarů, po 14 letech vysokých zisků.

  Ani další známé společnosti na tom nejsou nijak růžově. LG se stejně jako jeho konkurenti potýkají s obrovským propadem prodejů LCD a díky tomu vykázala navzdory očekávání vysokou ztrátu 671 milionů dolarů. Neušetřen nezůstal ani stále největší výrobce pevných disků na světě - Seagate. Ten vykázal ztrátu 496 milionů dolarů. Ztráty hlásí desítky společností a dohromady půjde o miliardy - desítky miliard dolarů mezi nimi i další velikán - Samsung. Očekávané? Ani náhodou. Analytici sice předpokládaly ztráty, ale ne tak obrovské, které většina společností vykazuje. A to zdaleka ještě není nejhorší období za námi, ale právě naopak.

  Už jsou zde i známé společnosti, které se dostávají do existenčních potíží. Nepřekvapivě přichází první velmi špatné zprávy od výrobců pamětí, kteří jsou dlouhodobě ve velmi špatné situaci a mnozí balancují na samé hranici toho, aby se výroba ještě vyplatila už dlouhý čas. První obětí se zdá být společnost Qimonda, která již není schopná dostát svým závazkům. Na tuto známou společnost jsou ale napojená a závislá řada dalších firem. Zde bude ještě krušno a rušno ...

  Abychom nemluvili jen negativně, jsou zde i společnosti, které na tom zatím špatně nejsou. Světlými výjimkami jsou například Microsoft, který si dokonce udržel růst příjmů, ale lehce ztratil na čistém zisku. Asi nejvíce se daří nepřekvapivě společnosti IBM. Ta hlásí nejen meziroční nárůst příjmů, ale i čistých zisků a očekává další zlepšování. Ačkoliv mnozí obdivují AMD, Intel, či NVIDIA z technologické pokočilosti, IBM je dalece strká všechny do kapsy, je to technologický a vývojový leader a vizionář, který má mnoho příjmů zejména z patentů, ale díky své zcela výjímečné pozici je krizí postižen zdaleka nejméně, zatím dokonce vůbec. Jak výjímečná je pozice IBM dokládá práve i současná situace. I přesto se i zatím úspěšné firmy pouští do úsporných opatření, které mají za úkol udržet firmy v růstu a v zisku. IBM i Microsoft propustí tisíce lidí. Další propouštění hlásí téměř všechny firmy. Dnes už reálně hovoříme o desítkách tisíc lidí, jejichž počet každý den narůstá. To samozřejmě prohloubí problémy celého světa, což samozřejmě nepomůže ani firmám samotným, ale ti na vyplácení stávajících počtů zaměstnanců zkrátka mít nebudou, takže nemají jinou možnost.

  Aniž bych chtěl neodůvodněně strašit, čeká nás velice krušný rok 2009 a obávám se, že nějaké zlepšení situace, které většina předpovídá na Q3 letošního roku, reálně nehrozí. Naopak, problémy stále narůstají, zdaleka ještě nejsme u dna, kam nevyhnutelně směřujeme a problémy na které jsme si zadělali v letech minulých a které prohlubujeme i dnes, nás doženou později a budou tady s námi dlouho, nejenom pár měsíců, ale roky. Obávám se, že stále mnozí nepochopili vážnost, natož příčiny současné situace a bez toho se dále nepohneme. Čeká nás složité období a pochybuji, že se jej dožijí všechny společnosti, které dnes na trhu dobře známe. Rozhodně ne v podobě, jakou mají dnes. Nějaké 25-50% snížení příjmů a pár desítek, či stovek milionů ztráty dnes, co hlásí až na světlé výjimky všechny společnosti, bude proti Q1 ještě sranda, tam budou padat všechny rekordy a kdo ví, zda bude Q1 tím dnem od kterého se budeme odrážet ...  

Zdroj: DDWorld a Vr-zone forum

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
B4rr4cud4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 17:44:51
avatar
Ako vlastne vznikla ta financna kriza???
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 17:58:36
avatar
Koukni se na wiki nebo pouzij google.....
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 19:22:32

Průlom krize začal v USA a to v úplně jiném oboru. Průlom byl neschopnosti obrovského množství lidí splácen šílené půjčky na vily, které si nabrali ve vidině svých neustále rostoucích platů, ale růst platů se jaksi nekonal.

Jinak se jedná o známý ekonomický cyklus růst-vrchol-úpadek-dno.
V růstu lidé utrácejí vše, co si vydělají, roste ekonomika, rostou platy, v důsledku rostoucích platů se extrémě zvýší potřeby lidí po zboží, začínají si brát půjčky s tím, že neustále rostou platy a je vysoká inflace, díky půjčkám převyšují útraty příjmy lidí a dochází v reakci na to k předražování zboží. Roztáčí se kolotoč půjček.
Pak přijde vrchol, kdy přestanou růst platy, a lidé zjistí, že to s těmi půjčkami přehnali. Mají problémy splácet své půčky, přicházení o své domy a byty na hypotéku, které si přetím koupily za extrémě přemrštěné ceny atd.
Lidé jsou nuceni šetřit a přichází úpadek.
V úpadku se snižuje poptávka, v důsledku toho propouštějí lidé, a zase klesá poptávka, jelikož lidé bez práce maximálně šetří. Dochází tak k začarovanému kruhu úpadku.
Dno znamená, že lidé si kupují jen nezbytné věci, a poptávka již dále nemůže klesat, takže se již nemůže prohlubovat krize. A zase se postupně začíná budovat ekonomika...

Cyklus trvá mnoho let, a pokaždé jinak dlouhý.
Nyní jsme na začátku úpadku, strmá stěna teprve přijde.
B4rr4cud4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 19:47:50
avatar
ale je to zajimave ked skrachuje firma na dalsi den tam je ina. Pochybujem ze tolko ludi nemohlo splacat nvm no mne sa to zda take umelo vyrobene
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 20:57:33

Nebyly to jenom domy, a hlavně jde o to jak se odráží jedna dominová kostka od druhé. V důsledku uvolnění velkého množství domů na trh poklesla jejich cena. Tzn. že lidé, kteří byli neschopni splácet v druhé vlně se dostali do dluhu, jelikož prodej jejich domu již neměl takovou hodnotu. Takže ti nemají ani dům ani zlikvidované dluhy. Takoví lidé si samozřejmě nebudou nic kupovat, klesá poptávka. A také lidé měli už mnoho jiných půjček, lidé s půjčkami na menší věci nemají takový problém, ale projevují se sníženou poptávkou. Další věc bylo nalití peněz do bank, které měli problémy, to byla velká chyba, a zase jsou to peníze které z trhu mizí. A když si lidé všimli, že ekonomika slábne, začali šetřit, a rozjel se kolotoč.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 21:06:14

tie pozicky na nemovitosti sa v usa nebrali kvoli vidine stale vyssich platov, tie uz tam davno tak nerastu , ale brali sa kvoli rastucej cene nemovitosti(zhruba 10% medzirocny narast) , s tym ze pri 3-5% uroceni v prvych rokoch sa majitelovi oplatilo kupit dom na uver a za 2-3 roky ho predat s 20% ziskom po splateni pozicky a zaplateni urokov.
Ked sa stalo ze ceny zacali klesat ludia zacali opustat domi pretoze zostatkova hodnota nemovitosti bola nizsia ako suma splatok + urokov . Banky sa tak ocitli v strate kedze hypoteky sa davali na celu hodnotu nemovitosti ktoru mala v case ked si ju majitel bral ( castokrat s rocnym odkladom).
Tym ze dopyt po tychto hypotekach bol znacne vysoky ziadna banka nemala dostatok penazi aby ich vyfinancovala z vlastneho kapitalu a tak tieto hypoteky predavali dalej ako bankove zabezpeky , investicnym bankam, ala AIG , ktore ich rozdelili do tried podla rizika ich navratnosti, poistili ich a predavali tzv balikoch dalej. Tieto hypotekarne balicky potom nakupovali rozne fondy ...trebarz aj niektore dochodkove(nevravim ze nase). Ked sa cela situacia obratila a ludia prestali platit , tak sa to zosipalo ako domcek z karat. Konecny vysledok je ten ze zbankrotovalo neuveritelne mnozstvo bank a financnych instuticii z dovodu nedostatocnej likvidity , doslo k sprisneniu poskytovania kreditu co uz malo dosah aj na firmi co ma zasa dosah na zamestnanost. Kazdopadne to este par mesiacov potrva
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 11:27:19

Máš pravdu, velkou roli hraje totiž psychologie člověka. Lidé, kteří tomu nerozumí, měli pocit že cena domů bude stoupat do nekonečna. Ale do nekonečna nestoupá nic, a v době ,kdy si je kupovali, byla již značně nafouknutá bublina...

U nás mají tento pocit někteří hloupější lidé dodnes, ale ono je to brzy přejde...
unaghy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-26 08:25:26

Je to trochu komplikovanejšie než to vyzerá.

Politika USA za Clintona presadzovala dotovanie úverov na bývanie, nech to stojí, čo to stojí, takže skoro každá príjmová skupina dostala úver.

Banky takýto úver predali "finančným žralokom", ktorý ho zaistili cez hedging a predali ďalej. Takéto dlhy ďalej kupovali aj dôverihodné banky a točili sa na trhu niekoľko rokov. Nakoniec ten dlh postupným odpredajom strácal časť svojej hodnoty, čo nevadilo, lebo cena nehnuteľností rástla. Akonáhle však praskla bublina na trhu s nehnuteľnosťami tieto dlhy neboli kryté 100%nou hodnotou nehnuteľnosti. Dlh už nikdo ďalej neodkúpi, takže jediná možnosť je uplatniť si ho priamo u prvotného dlžníka - banky. Preto začali banky padať, lebo priveľa veriteľov požadovalo okamžite splatiť dlh.

Nehovoriac o tom, že niektorí finančníci vytvorili pyramídovú hru na týchto dlhoch.

V podstate sa dá povedať, že malá skupinka ludí premrhala prachy polovice sveta a keď to prasklo....ďalej to už poznáte.
Oobist [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 21:05:50
avatar
blbost ako mraky si napisal ... zagoogluj a najdi si vyjadrenia nejakych financnych analitykov ... to co si napisal absolutne nesposobilo financnu krizu

staci si zistit ako amerika ktora nema dolar kryty zlatom tlaci dolare ako listie na stromoch a tym padom stracaju na hodnote voci ostatnym svetovym menam akurat ze americka ekonomika ho tlaci hore

viete ako banka dokaze spravit z 10 mld neexistujuce peniaze ?

je to fakt zaujimave ... kedze podla zakona musi mat rezervu iba 10% to znamena 1mld a zvysok poskytuje ako uver ... ale co sa stane ked uver poskytne .. clovek si neberie hotovost 9 mld ale ostavaju v banke sak su to len digitalne cisla banka si musi nechat 10% a zvisok dalej poskytuje ako uver dalsiemu zakaznikovy

cize takymto sposobom vzgeneruje cca 90 mld neexistujucich penazi a tie musi niekto vratit ... a kedze amerika spotrebuje viacej ako vyprodukuje tie peniaze nikdy neziska .. dakde som cital ze amerika ma dlh 90% HDP takze je na urovni rozvojovych krajin

dalsi vec je ich federalna banka ktora tlaci peniaze pre stat aj s urokom a ten urok sa da zaplatit len s dalsich penazi ktore vytlaci FED ... cital som studiu ked na splatenie 1$ bolo treba 20$ to bolo pred 30rokmi a v dnesnej dobe je to 70$ pretoze dolar straca hodnotu treba viacej dolarov na splatenie povodnej hodnoty

amerika je proste v srabe a taha so sebou cely svet kedze predavala na burze cennych papierov balicky v ktorych boli aj tie hypotek uvery a teraz nema kto zaplatit tie uvery a tak mame svetovu krizu

toto som napisal strasne narychlo je to moc velky zaber a neda sa to tak popisat ale priblizne cca takto to asi je
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 18:19:13

HDP ameriky je 14 000 mlrd. dol. Papírových dolarů je 1000 mlrd. Směšná částka. Vůbec, máš představy podle 17 staletí. Efektivní množství peněz není jenom v počtu, ale v tom, jak se rychle obráceji. A na cash záleží jen z 1%. FED netiskne peníze (to vůbec není důležité, kdo), ale vytváří peníze virtuální. Přesnějí řečeno, dává svolení na jejích vytváření bankám. A ten systém funguje právě velice dobře, podívej se na cenu dolaru. Problém je úplně jinde, v masové nepoctivosti a blbosti finančníků, ne FEDu, ale bank, a nikoliv jenom amerických. Krize je vytvářena všemi, i svini - zaměstnavatelem, co bere na pracovní místo holku se silnými rty místo pracanta a tak firma má problémy a nesplácí půjčky. I idiot, co půjčuje na dovolenou, i policajt, který nikdy nebude lovit zloděje, ale bude chýtat toho, kdo si dovolil zlodějovi jednu vrazit; a hlavně ta prasata, co sedí nahoře, a to všechno podporuji. A potom to, samozřejmě, jako vždy, budou muset vyřešit ti poctiví a pracoviti, a dostanou za to ve své absolutní většině absolutní hovno. Na druhou stránu, pokud mlčí, dobře jím tak.
KralKralu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 18:42:39

Finančních analytikov? Ti jsou tedy fakt chytří! Na rok 2008 předpovídali inflaci v ČR něco kolem 4% a nakonec byla asi 11%, a to když posilovala koruna, jaká by byla kdyby neposilovala.
Na rok 2009 předpovídali ČR 2% ekonomický růst, a nyní za leden 2009 máme propad asi 20%.
Co kec, to blábol!
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 19:46:32
avatar
A kdo ti napovidal ze na za leden spadlo HDP o 20% - krome toho ze je to nesmysl tak navic cisla za leden jeste nejsou k dispozici.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-26 08:56:08

Vlastně leden ještě ani neni pryč, takže data nejen že nejsou k dispozici, ale prostě nejsou :-)
A vůbec, spád kolem konce roku je vždy - lidi prostě méně pracují.
Ale základní myšlenka, hodnoticí finanční analytiky je naprosto správná. Hlavně, že to jsou ti lidí, co souhlásili s náprotsto nesmyslnými půjčkami, velice často za speciální odměnu do vlástní kapsy. (tzn. z nepoctivosti, zbabělostí nebo blbosti) Hlavně jejich předpovědi vycházejí ne z hodnocení trhu atp., ale odhadu toho, jak ta předpověď ovlivní kapsu analytika nebo jeho zaměstnavatele. To je jako když pracovníci nukleárního průmyslu hodnotí bezpečnost nukleárního průmyslu.
A co se univerzitních teoretiků týče, tak se ptá jen na názory p. prezidenta a jeho okolí - známé "odborníci".
KralKralu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-25 09:03:48

Nevím to, ale podle toho jak se lidé chovají se to dá předpokládat. I kdybych to přehnal, je jasné, že bude propad.
Oobist [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-25 11:45:34
avatar
lama financny analityk ktory promoval na 3 asi nebude to prave orechove ... skus nejakeho svetovo uznavaneho
KralKralu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-25 18:53:23

A také nestranného. Stavební firma asi těžko přizná, že budou klesat ceny nemovitostí atd.
KralKralu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-25 19:07:59

S těma bankovkama máš pravdu, nejsou kryté zlatem, a tudíž si jich může vláda vytisknout libovolné množství. Zároveň ale myslím, že prudký pokles doláčů je nen reakce na to, jak v minulosti stoupali a byli těžce přehodnocené.
V jedné zemi Afriky je roční inflace 10000%, a tak se tam nyní platí výměnný obchod, protože penězům už nikdo nevěří.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 22:15:44

O zadne vily se nejednalo. Slo o to, ze americke banky byly nabadany davat hypoteku i lidem s bonitou, ktera by normalne neobstala. Plus to, ze se hypoteky prodavaly dal, takze nebyl prakticky zadny duvod k tomu, aby byla bonita opravdu proverovana a vyzadovana. S tim se pak svezlo vse ostatni. Kolotoc pujcek je prave to co drzelo a znova bude drzet ekonomiku v rustu.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 06:53:48
avatar
Troufal bych si odhadnout, že na všem co říkáte je kousek pravdy. Celkově každá z těchle příčin trochu nástupu krize pomohla. V dnešní době spolu trhy tak úzce souvisí, že v USA krachne trh z hypotékami, a díky šílené provázanosti v Japonsku je proto nedostatkové sushi

Ty nadhodnocené hypotéky nebonitním klientům a jejich přelakování a přeprodávání jako kvalitní deriváty cizím bankám (v podstatě bych skoro řekl, že je to podvod prodávat něco špatného jako kvalitní), tu krizi hodně nakoply.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 23:00:38

Jedině že hypotéky nebyly přičinou, ale jen spouštěcí poslední slámkou na hrbu velblouda.
KralKralu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 18:54:26

Až na tu poslední větu souhlasím. Půjčky vytvářejí pouze virtuální růst, který dříve nebo později vždy praskne a propadne se. Skutečný růst ekonomiky vytváří jenom a pouze zvyšování efektivity práce.
Oobist [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-25 11:55:16
avatar
to mas teda pravdu v tomto suhlasim... ale preco v CR alebo SR nevieme spravit ekonomicku krizu ?? lebo peniaze v obehu su kryte zlatom narozdiel v amerike kde niesu kryte nicim

dlasia vec je preco sa kriza rozsirila do celeho sveta??
na financych burzach sa obchoduje s cennymi papiermi a ked si kupis balicek ktory obsahuje hypo uver z ameriky tak mas stratu ktora sa prave prejavila pocas nastupu krizi lebo tie peniaze neexistuju su len virtualne a niekto si to musi odrobit .. cize mi obicajni ludia budeme makat aby sme vyplnili tu dieru
KralKralu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-25 19:21:53

Krytí zlatem je pojištění pro lidi, kteří mají úspory, aby o ně nepřišli. Teda za předpokladu, že se stát nerozhodně vytisknout více peněz. Snad ne. Ale není to pojištění proti proti klesající poptávce. Jelikož se hodně věcí výváží, tak se musí projevit situace ve světě i u nás. Nicméně zatím ne v takovém rozsahu, jako je krize v USA.
Ovšem naše krize se ještě bude rozvíjet, jelikož u nás došlo k uplně stejné chybě jako v americe, tedy mnoho lidí má extrémě vysoké půjčky na byt/dům, které s poklesem ekonomiky nebudou schopni splácet. I malý pokles ekonomiky uvede tohle do chodu, a pak spadneme tak, jako USA.
Panzer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - well done 2009-01-23 18:03:34
avatar
diky za prehled, neco podobneho jsem potreboval videt. Pravda, mam rad i tabulky a mohlo to byt malinko sirsi, ale jinak bezva prace Jesteze u nas v praci se naopak nabira a o misto se zas tak bat nemusim
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 19:22:15

Krize bude drsná ...působím v právní branži a ta svým záběrem má kontakty na řadu jiných oborů. Prakticky všude se šetří, kde se dá. Řada i velice známých kanceláří nyní ve velkém propouští koncipienty i advokáty. Co se týče IT firem je to podobné a horší časy přijdou ...skutečně se zatím nemusí bát vysoce kvalifikovaní lidé ..ale být na místě např. v administrativě tak už mám docela staženo. Developeři si na pořádně hluboké dno teprve sáhnou. Bankovní sektor je také v pěkném průšvihu ...i když naštěstí né u nás ..ale pokud evropské státy budou lejt miliardy euro do tamních bank ..nebudou ani unijní dotace ..nato zase doplatí městské a obecní rozpočty, neboť nebudou moci realizovat investiční projekty ...a dalo by se pokračovat jak se tento kolotoč velmi nepěkně roztáčí.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 17:22:45
avatar
doktor2: působím ve stejném oboru a vidím to kolem sebe úplně stejně. A první, na co menší firmy rezignují, je duševní vlastnictví, bohužel.
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 19:49:59
avatar
Podle me by ty nejhorsi cerne diry (banky atp.) mely nechat zkrachovat. Politici se akorat snazej bublinu udrzet a tim to cele jednak prodluzujou a taky prodrazujou.

btw: Ve firme kde delam nedavno z 200 lidi cca 70 propustili
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 20:40:35

Moje slova, lití peněz do bank je ta největší blbost. Banky nemají pro trh vůbec žádný přínos, jenom vytvářejí prostřednictvím nabídnutých půjček bubliny a následně krize... A vždy platí, čím později bublina praskne, tím je to horší.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 22:19:16

Na jednu stranu souhlasim. Na druhou stranu, pokud nebudou banky poskytovat uvery, tak se nikam nedostanem. Protoze dneska uz penize ve sve podstate neexistuji. pokud chces zacit podnikat, musis si vzit uver. Banka musi na sebe vzit rizika, ze ti to nevyjde. Bez rizika by vznikalo mnohem mene firem, mene pracovnich prilezitosti, mene penez mezi lidmi, mensi spotreba, mensi vyroba, mensi potreba pracovnich mist a tak stale dokola. banky jsou potreba.
KralKralu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 18:58:54

Když budu chtít začít podnikat, žádná banka mě úvěr nedá, jelikož nemám majetek tzn. nemám čím ručit.
Takže bych stejně musel začínat bez peněz.
Půjčky mohou využít jenom firmy, které už nějaký majetek mají.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 23:03:02

Ty nové peníze proflaknou stejně, jako předchozí, pokud nezměnili systém
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 03:02:06

Vůbec termín "lití peněz" je dost vágní,o jakých penězích je zde řeč?O těch co "vyrábí" CB a pronajímá je US vládě?Banky úvěry poskytovat musí,peníze by jinak nemohly vznikat,jejich základem je dluh.Dáš barák-hodnotu-a dostaneš od banky peníze,které nejsou ničím kryty.Banka si připíše na HD sumu v ceně tvého domu.Následky?...
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 13:16:59
avatar
Nedavno sem videl vyborne prirovnani - banky jsou jak derava vana a politici se ji snazi spravit tim ze do ni nalejou vic vody....
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 17:23:51
avatar
Teoreticky máš pravdu.

Prakticky si to ale vlády zvažují, protože ti propuštění jsou voliči a příští volby by mohli volit někoho jiného a to ty vlády nechtějí a my jim to máme zaplatit.
Oobist [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-26 15:07:12
avatar
ide o to kolko bude nasratych prepustenych a kolko bude nasratych co si uvedomia ze to zase platia oni zo svojich

presne ako pises vlada dotuje ale to su nase peniaze takze vlastne dotujeme my len vlada rozhodla za nas
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 20:37:55
avatar
prostě je to jako v přírodě: v pralese taky musí jednou za čas dojít k požáru, aby se to všechno obnovilo. Tady jednou za čas musí zkrachovat pár velikánů a spolu s nima padne i pár přidruženejch firem. Díky tomu se dostanou dopředu progresivní jedinci, kteří v krizi prokážou schopnosti. No a ti se několik let hřejou na výsluní, lenivěj až přijde další krize a dojde řada na ně... prostě koloběh života funguje i tady.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 02:47:23

Idealisto
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-25 14:41:50
avatar
Takže krize je vlastně přínos pro naší společnost a měli bychom za ní být rádi
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-25 18:27:11
avatar
jo. v podstatě ano. je potřeba k tomu aby moh přijít růst
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 20:41:44

paci sa mi ako DD venoval samotny clanok otom ako mozno intel bude mat stratu v Q1 2009 , ked teraz mal len vyse 200milionovy zisk , ale ked AMD ohlasi stratu 9 kvartalov za sebou tak sa napise hodnotiaci clanok ze su na tom blbo vsetky firm.
Samozrejme ze odpisi u AMD robia 690milionov ale u intelu je to okolo 2miliard a stale su v zisku. Nvidia ma tiez nejake odpisi a sam som zvedavi co ohlasia toho 10.februara.
Mimochodom akcia AMD su 2.1 dolaru, nvidia na 7.8.... ako hlboko mozu este padnut?
Proste mam pocit ze tento clanok trosku bagatelizuje situaciu v ktorej sa AMD nachadza pod heslom "vsak vsetci su v prdeli" pravdou vsak je ze AMD uz bolo v krize vyse roka nez nastala ta globalna.
B4rr4cud4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-23 23:28:33
avatar
Tak len pre porovnanie
AMD: Market Cap - $1.26B
Nvidia: Market Cap - $4.14B
Intel: Market Cap - $72.97B
IBM: Market Cap - $119.92B
Microsoft: Market Cap - $152.92B

EDIT: zdroj www.marketwatch.com
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 17:24:26
avatar
To jen potvrzuje slova qmoxe že AMD je na tom fakt bídně. A to i přesto, že dostalo půldruhé miliardy od šejků za továrny, které rozpustilo do ztráty za minulé roky a stejně je v mínusu.
KralKralu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 19:05:07

A to jsou odpisy na hodnotě akcií?
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 02:44:51

Proč tolik skepse,výrobu AK47 zvládne kde kdo.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-25 14:43:46
avatar
To mi připomíná, že podobná krize pomohla před cca 80 lety Hitlerovi dostat se k moci...
radvot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 12:06:36

Par AK47 by se hodilo.Celou krizi spusobilo par tisic,mozna par desitek tisic nenazrancu.Pokud budou bankeri placeni z obratu bude to v p... porad.Vymysleji hovadiny jako financni derivaty,hedgetove fondy atd.V obrovskem meritku potom obchoduji s realne neexustujicimi penezmi jen aby dosahli vyssiho realne neexistujiciho zisku a tim dosahli vetsich odmen pro sebe. A kdyz se to sesype,banky sve chovani obrati o 180 stupnu a najednou chteji extremne setrit.Cimz samozrejme celou ekonomiku poslou do pr....Opravdu by to chtelo vic bank nechat padnout,manazery bank hnat k financni odpovednosti za ztraty.Priste by si to rozmysleli.Nebo pouzit ty AK47
KralKralu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-24 19:08:56

Souhlasím, u bank, spořitelen apod. je uplná blbost odměňovat za obrat.
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-27 14:19:45
avatar
neexistující peníze... myslíš dluhy ?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 766x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1446x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2238x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1987x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1319x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1