Co týden dal? Další bitva o lepší červené/zelené nic! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 06 duben 2009
Přejít na obsah
Co týden dal? Další bitva o lepší červené/zelené nic!
přehled aktualit
Apríl na DDWorld.cz
zbytek týdne v událostech
altTýden utekl jako voda a je na čase se opět podívat na to, co vzal a dal a také téma týdne. Tady to je …

 

 

 

Co týden dal? Nové bitevní pole. Co týden vzal? Zase trochu té chutě do práce.
Tak nějak stručně by se dal charakterizovat uplynulý týden na DDWorld.cz. Pokud někteří tápou, o co jde, tak jen krátce. Asi nikde nejsou bitvy jak magazínů, tak čtenářů tak urputné, jako na poli grafických karet.

Kdykoliv se objeví nějaké novinky, vyrojí se řada často velmi různorodých recenzí – výsledkově a zástupy čtenářů a fandů jedné, či druhé strany se do sebe pustí. Že většina těch fandů stojí i za těmi více-či méně zajímavými recenzemi je všeobecný fakt. Minulý týden to byla NVIDIA GTX 275 proti ATI HD 4890. Samozřejmě nejde o málo, protože grafický trh podobně jako další segmenty trhů skomírá, těžce stižen ekonomickou krizí a poklesem poptávky. Bojuje se tedy o každý prodaný kus, což samozřejmě nelze nechat jen tak a nelze ponechat volný průběh.

A tak se do sebe opět pustili zástupci červených se svými zaručenými výsledky a zástupci zelených zase s těmi svými zaručenými výsledky, samozřejmě vždy přesně vyhovující jedné, či druhé straně. Pravda bude tradičně někde uprostřed, kterou se samozřejmě snažíme zde nalézt. Jako člověku, který vyloženě pátrá po nejlepším poměru cena-výkon, mě samozřejmě ta skutečná pravda zajímá a tak jako obvykle jsme s kolegy vypracovali vlastní test. Opět jsme se ale dostali do kleští zfanatizovaných davů. Jedné straně se zdají výsledky nízké a divné a použité testy nedostatečně ukazující přednosti jednoho, druhé straně je to jedno, výsledky si vybere podle toho, co se jí hodí a remcat bude vždycky, třetí skupina čtenářů je ráda, že to nemusela měřit a bere cokoliv a čtvrtá skupina už je jen ze zvyku proti všemu. Na druhé straně tu jsou ale autoři-redaktoři-běžní uživatelé, kteří nad testem strávili řadu dní a ani se jim nedivím, že do diskusí nevstupují a nečtou je, protože někteří psychicky méně odolní by mohli myšlenky na vraždu přetavit ve skutečnost. S kůží na trh jdu tak za celou redakci já sám a upřímně řečeno se v poslední době děsím každého testu grafické karty. Otestovat to trvá dny, napsat článek a dostat grafy do vydatelné podoby trvá další den a tím práce zdaleka nekončí. Daleko více energie vezme několikadenní martyrium s odpovídáním na stejné dotazy stejným lidem, proč nevyhrál ten jejich favorit, když tady a tady vyhrál i když tady a tady sice ne, ale tomu testu se stejně nedá věřit a bla bla bla…

Argumentace testy na jiných stránkách je sice fajn, ale brát to jako důkaz, že někde jsou testy horší, lepší? To je kravina, všichni víme, že za každým magazínem stojí jen lidé, ale v drtivé většině firmy a ty mají samozřejmě své zájmy a tím je vydělávat peníze stůj co stůj. Hlavně v současné situaci vyrovnanosti a ekonomické krize jsou skutečně někteří schopní udělat za korunu cokoliv včetně panáčkování s grafikou na čumáku. Takže tomu testy a občas i výsledky lze přizpůsobit. Problém s grafickými kartami je, že vlastně neexistuje jednotný způsob testování a každý trochu slušný tester dokáže ovlivnit test tak, že nastaví podmínky tak, aby vyhrálo to, co by vyhrát „mělo“. Proto co si dělají jinde, mě osobně vůbec nezajímá, zvlášť když člověk trochu vidí do pozadí vzniku recenzí a zájmů kolem toho. DDWorld si dělá vlastní testy, aby se toho nemusel účastnit – no evidentně mají někteří jiný názor, že se toho businessu jménem testování grafických karet účastnit musí. Dělá je tak, jak jsou jeho neplacení redaktoři-nadšenci časově schopní a tak, jak je to zajímá, aby podle toho mohli sami vybírat. Více nás nezajímá, ani vroucí přání fandů jedné, či druhé značky, ani vroucí přání výrobců jak by to mělo dopadnout, zajímá nás jen to, jak to je.

S každým novým testem si říkám, že tentokrát to nechám plavat a diskuse si nebudu všímat, jenže můj ochranářský komplex vždycky zapracuje. Má to několik důsledků – v první řadě strašnou ztrátu času, protože už dlouho nikdo z tradičních oponentů skutečný argument, nad kterým by se stálo za to zamyslet, nepodal. Jen papouškování 100x řečených věcí, či vykřikování do tmy. Jen s hrstkou z nich se dá diskutovat normálně, ačkoliv shoda nepanuje. Bohužel ztráta času není jediným negativem diskusí pod grafickými kartami. Tím druhým je, že pak ztrácím další čas přesvědčováním kolegů z redakce, aby udělali další test a diskusí si nevšímali. Třetím a nejzávažnějším důsledkem je totiž ztráta chuti do práce, která obecně přichází po strávení několika dnů nad testy, který pak za pár vteřin z principu, či spíše záměrně někdo v diskusi odsoudí. Kromě myšlenek na vraždu se dostavuje i pocit totálního znechucení a myšlenek ala „mám já tohle zapotřebí, za to nic co z toho mám?“. Naštěstí to za pár dní přejde a člověk se nadšeně z další novinky pustí zase do práce, aby to celé začalo nanovo.
Tak to bylo a je i v současnosti s HD 4890 vs GTX 275. Prozatím mě ani kolegům nikdo tu chuť do práce nevzal zcela, ačkoliv přírůstek šedivých vlasů mohu za minulý týden vcelku přesně vyjádřit, osobně jsem jako běžný uživatel rád, protože skvělé produkty zase stojí o něco méně, což dokáži ocenit. Je na čase ale tvrdě zakročit proti fanATIkům a nVIDIOtům, kteří mě připravují časově o hodiny a dny, psychicky možná o roky života. Budeme to od této doby dělat s testy grafik jednodušeji, bez stresu okolo. Téma grafické karty je zajímavé, ale odmítám být nadále vděčným terčem, protože jako jeden z mála poctivě a s trpělivostí za celý autorský team reaguji v diskusích. Už nebudu pan hodný, budeme to dělat jako všude jinde ve světě – „tady jsou naše výsledky, a co mají jinde, nás absolutně nezajímá, a jdeme dál“. Jinak to asi zkrátka opravdu nejde. Jen masochista by se nechal dál takhle dobrovolně mučit každou recenzi ….
Ale dost už probírání mých šedivých vlasů z některých, a podívejme se na přehled aktualit za uplynulý týden.


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 848x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2144x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1946x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2722x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2198x
Komentářů: 1