Bordel jménem 3D Stereoscopic technologie obrazu bude standardizován? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 30 duben 2009
alt 3D brýle a 3D obraz je poměrně stará technologie ve které je ale pořádný bordel

 

Consumer Electronics Asociace (CEA) výrobců chce 12.5. projednat a pokusit se určit základní normy pro 3D stereo technologii. Snahou je pro aktivní i pasivní brýle zavést jednotné parametry tak, aby to ujednotilo vývoj a hlavně technologie na trhu. Dnes existuje řada 3D brýlí, obrazovek a 3D technologií obecně, které jsou vzájemně nekompatibilní. Jak dobře víme, 3D se rozšiřuje stále více. Mezi mnoha 3D technologiemi je například i nám poměrně známé 3D Stereoscopic od společnosti NVIDIA, což je dobrý příklad této technologie, které není kompatibilní s ničím jiným, než grafikami NVIDIA a určitou technologií brýlí. Kromě této technologie je na trhu ale množství jí pdoboných, všechny přitom řeší víceméně to samé. CEA se tak pokusí najít nějakou shodu a zejména udělat skutečně dobré 3D, ze kterého nebude bolet hlava. Jak říká jeden z členů asociace, není problém udělat 3D, ale udělat dobré 3D.

Chce se říci KONEČNĚ! 3D technologie má jistě budoucnost, ale mít vedle sebe 20 navzájem nekompatibilních technologií, řešící víceméně to samé, je prostě nesmysl a neúnosné. Je fajn, že si konečně někdo uvědomil, že zákazník nestojí například o 3D NVIDIA kompatibilní jen s NVIDIA grafikami a 3 značkami LCD. A nebo zase 3D s jiným speciálním monitorem, který má zase jiný druh brýlí, ale je kompatibilní s ATI i NVIDIA. A nebo 3D speciální televizí od jednoho výrobce, ke které jsou za draho dodávány speciální brýle, které ale nemůžete použít na jiné televizi. Prostě současný stav na poli 3D je doslova a do písmene bordel maximální, každý si myslí, že má to nejlepší, přitom všechno má spousta much a dokonalé není ani jedno. Například NVIDIA 3D je koncepčně kravina – je nesmysl la téměř nemožné odladit ovladače pro 3D pro každou hru – co má co ladit 3D ovladače idividuálně v různých aplikacích výrobce HW? Nemá to být záležitost jednotného SW standardu a výrobce hry? Takže tak jak to je postavené, to nikdy nemůže dobře fungovat všude. NVIDIA 3D má zase ale poměrně dotaženu technologii samotných aktivních brýlí, ale funguje to jen s NVIDIA grafikami a nemá to oficiální a standardizovanou podporu ve hrách všude dnes ani do budoucna. Pak jsou tu technologie iz3D, kde to zase funguje bez speciálních brýlí a na ATI i NVIDIA grafikách, ale zase potřebujete speciální druh 3D monitoru a takhle můžeme pokračovat dalšími 20ceti 3D produkty různých firem … bordel, bordel a bordel ….

Už je na čase, aby si pár hlav sedlo a vymyslelo standardy pro aktivní i neaktivní brýle tak, aby to mohli vyrábět a používat všichni na všem bez starostí o to, jestli tohle půjde na tomhle nebo jen na tomhle. Prostě jako zákazník si chci koupit pěkné pohodlné 3D brýle jedno od koho, chci si to připojit ke své ATI/NVIDIA grafice v herním PC a na cestách ke svému notebooku s Intel grafikou a užívat si 3D u her, filmů a třeba i při prohlížení internetu. S napětím tak očekávám standardizované 3D. Mělo by to také přispět k rozmachu této zajímavé technologie a ke snížení cen …

Zdroj: Xbitlabs.com

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Golo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-30 18:39:14
avatar
nj najlepsie by bolo to ze ty vyrobcovia ktori maju najvydarenejsie 3d technologie by sa spojili a spravili jednotnu vymakanu tachnologiu
Neznámý  2009-05-01 04:06:40

Zdar HURBANe, asi tak, asi tak, ten a to ten, úvod, k tomu 3D, tak, a to tak, jak to napsal, náš Digital DOOM, se mi, tedy, moc, nezdá, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-30 18:43:00
avatar
Toto nechápem ako chcú eliminovať bolesť hlavy ak v 3D kine sa pozeráte s 3D okuliarmi pol hodinu, vidíte rozmazane a bolí vás hlava. Tak keď prídu na nejaký nebolestný 3D systém, nech dajú vedieť, pretože mne sa to zdá na moment. technológii nemožné. Ale dúfam, že sa mýlim...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-30 18:45:22
avatar
tak me treba 3D kino vubec nevadilo...videl sem normalne a ani hlava me nebolela..ale ze by to bylo neco tak extra uchvatnyho bych taky nerekl.
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-01 08:54:30
avatar
toje právě to, zatím to dodává jenom možnost odhadnou vzdálenost předmětů,ale pokud by se nějak snímal směr a vzdálenost na kterou se dívá uživatel, tak by se očima dala ovládat třeba telekineze.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-30 21:26:30
avatar
No me z toho hlava nebolela, ale pekne to dalo zabrat mym ocim. Byla to totiz celkem velka zatez na oci.
Neznámý  2009-05-01 04:16:30

Hey Miki JosoFán, JosoFANy JosoFán, hej Miky, Hej Miky, a to no, tak, více viz. tady: http://www.youtube.com/watch?v=xibe50LWzYc&feature=PlayList&p=06EAF16990367955&playnext=1&playnext_from=PL&index=47 ,tak, a to tak, si to, třeba, užijte, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
NeXuS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-30 18:49:07
avatar
Řiká se 3x a dost. Bordel to je, ale netřeba to tolikrát opakovat (ikdyž opakování je matka moudrosti )
FudgS.R.O. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-30 18:55:58
avatar
Standardem snad masové prosazení jen začíná, pak už jen dostupná cena a větší využití ve hrách (hlavně, běžné programy se tak moc nehrají ) a taky aby v tom byl rozdíl oproti normálu, jinak taky co s tim když rozdíl oproti normálu jen minimální.

Jinak do budoucna rozhodně nezní špatně.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-30 19:57:59
avatar
No. Já bych spíše přivítal návrat virtuálních přileb nebo brýlí, jak to už existovalo v roce 1996. Prostě v některých hrách, hlavně simulátorech automobilů, by se mi hodilo abych se mohl rozhlížet po okolí, aniž bych sundal ruce z volantu. Dnes musím šmátrat po klávesnici.
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-30 23:34:10
avatar
Osobně jsem silně proti nějaké standardizaci ze strany samozvané asociace. Řekl bych, že trh postupně sám ukáže, co je a co není konkurenceschopné a tudíž i dobré. Špatné výrobky zapadnou a dobré se udrží a rozšíří. Tím se dospěje i k určitému standardu. Bůh ví, co se do té doby může urodit za novinky, které by jinak kvůli standardizaci mohly zapadnout.

Navíc bude za standardizací stát silná lobby velkých výrobců. Chtěl bych být v kůži standardizátorů a vybírat si, od koho si nechám do kapsy nasypat pár koláčů
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-30 23:39:56

No konecne nejaky rozumny nazor. Zadny jednotny standard neprinasi v zasade nic moc dobreho - jedno prostredi omezuje konkurenci a tudiz i snahu o nejaky posun. Ono ani s OpenCl to jako se standardem nevypada nijak ruzove, Intel pojede CT, Nvidia si podrzi CUDU, Apple zatim tise preslapuje.....nevim, myslim, ze IT uz svoji podstatou nejaky standard nepotrebuje, to dobre pretrva, to spatne zanikne.
Neznámý  2009-05-01 04:22:56

Zdar ZeroGROUNDe, co k tomu, dodat, a to co k tomu, dodat, máš, pravdu, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-01 08:51:26
avatar
nezapomeň že intel taky bude dělat grafiku tím jejich larrabee, takže budou 3 firmy které s tím musí být kompatibilní.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 370x
Komentářů: 2
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 537x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1195x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1053x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1829x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1938x
Komentářů: 3