Panasonic prodělal 4,68 miliardy, Hitachi 8 miliard – z nadvýroby do normálu je pro mnohé problém Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 18 May 2009
altFirmy se jen obtížně vyrovnávají s poklesem poptávky a orientací zákazníků na levné produkty.

 

 

Poté, co SONY ohlásila 1 miliardu dolarů ztrátu, sice menší než se čekalo, ale pořád ztrátu a to poprvé za mnoho let, čekalo se na konkurenci. A ta SONY dalece překonává. Velmi špatně je na tom PANASONIC, který šokoval roční ztrátou ve výši 4,68 miliard dolarů. To je více než 4x tolik, co ohlásila právě přímá konkurence v podobě společnosti SONY. To je ale pořád nic ve srovnání s HITACHI. To se potopilo až do těžko představitelné ztráty 8 miliard dolarů.

Příčina je stále stejná. Celosvětový pokles poptávky, snížení příjmů, ještě větší snížení zisků (jsou-li vůbec nějaké) a výhled mizerný. Firmy se jen těžko vyrovnávají se skutečností, že zlaté časy nadvýroby a bezmezné spotřeby jsou definitivně za námi a jen špatně se přizpůsobují novým potřebám trhu vyrábět efektivně cenově přístupné věci. Těžce a hlavně draho, často na dluh, vybudované provozy, struktury a zvyky jsou tak nevyužity, či spíše firmu stojí nemalé peníze a přitom je nelze dnes využít. Výsledkem jsou tak neuvěřitelně vysoké ztráty, a výhledy nejsou růžové.

Problémy firem jako PANASONIC a HITACHI se přímo dotýká i nás v ČR. Obě firmy mají, nebo spíše měli, rozsáhlé výrobní provozy u nás, které byly samozřejmě omezeny, nebo v případě HITACHI dokonce zavřeny. Vyspělé výrobní provozy jsou tak zavírány, což je sice špatné, ale bohužel nevyhnutelné. Firmy navíc musí často vracet státní příspěvky, protože nedodrželi stanovené podmínky, což jejich ztráty dále prohlubuje. Je tak otázkou, zda je vůbec reálné, že všechny firmy přežijí. Podle mého názoru uvidíme brzy nějaké to slučování, možná i nějaký ten úpadek a rozprodeje. Časy nadvýroby minuly a pochybuji o tom, že pro všechny je na trhu dost místa. Nějaké ty známky oživení trhu mnozí berou hodně nezdravě optimisticky. Vůbec si myslím, že trh jako takový je v pořádku, problém byl v nadvýrobě a zbytečném zadlužování na úkor budoucnosti, nadvýroba pominula a tak se vracíme k normálu. Bohužel dluhy z minulosti zůstaly a budou mnohé pronásledovat pěkně dlouho …

Zdroj: Betanews.com, DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-18 20:18:09
avatar
to sa dalo aj cakat, co ja viem tak hitachi je high endovy vyrobca(v mojom cf-w5 je od neho dvdpalicka co ma 110gramov), takze sa niet ani comu cudovat, a je tazko predstavitelne ze by sa vedel preorientovat na low-end
Araya [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-18 20:40:39
avatar
JJ svet se zadluzoval a zadluzoval az nekam kam nebudu psat, jinak to dopadnout nemohlo.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-19 17:53:22

Ale nepůjčovali mimozemšťaně, že? Někdo se zadlužoval, někdo naopak, půjčoval. A pokud krize OPRAVDU už není, tak ty svoje peníze dostanou a pustí je do obratu a všechno bude ihned skvělé a báječné. Věřite na to?
Sakra, pokud celý svět je zadlužený tak, že nemůže zplácet, je to pořád krize, protože volné peníze nikde a banky nepůjčují.
tretipokus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-18 22:16:47
avatar
Citace:
Je tak otázkou, zda je vůbec reálné, že všechny firmy přežijí. Podle mého názoru uvidíme brzy nějaké to slučování, možná i nějaký ten úpadek a rozprodeje.

To se ještě uvidí. Ekonomové mě sice roznesou, ale selský rozum mi říká, že právě to věčné slučování za účelem snižování nákladů atp., má za následek i neschopnost těhle ohromných firem reagovat pružně na měnící se okolnosti a je to přinejmenším pochybný postup, neboť na konci tohoto řetězce nemůže být nic jiného než monopol a k čemu je ten dobrý, se asi shodneme.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-19 06:53:03
avatar
jenže v reálném světě nedochází jen ke slučování, ale i rozdělování, dokonce, pokud je na trhu místo, dochází i k zrodu nových konkurentů. Monopol většinou vznikne až tehdy, kdy si jedna firma vybuduje takové překážky na vstup na její trh, že se nikomu nevyplatí na něj vstupovat, nebo na něj dokonce ani vstoupit nemůže. Viz třeba Microsoft.

Jinak velká vs. malá firma funguje jako organismy v přírodě - velká je sice silná a má velký synergický potenciál, ale je pomalá a relativně nákladná (např. silný a relativně inteligentní slon). Oproti tomu můžou malé společnosti nabídnout velmi dobrou tržní flexibilitu, přidanou hodnotu a nízkou nákladovou cenu ("hloupá", ale rychlá a rychle se množící myš).
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-19 08:31:27
avatar
A kolik meli zisky rocne za poslednich 10 let? Tipoval bych desitky miliard rocne a ty rozdali top managerum na odmenach a proto ted nemaji na horsi casy kdyz je vsechny zbytecne rozfrckali. Managerum urcite lezi minimalne par melounku na ucte a problemy v krizi nemaji
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-19 09:32:12
avatar
Miliardy ze zisku sli z vetsiny akcionarum - management pochopitelne taky dostal hezke penize ale zdaleka ne miliardy.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-19 15:44:33
avatar
Tak miliardy tedy ne, ale milionky to urcite byly
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNFriday, 10 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 381x
Komentářů: 0
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineWednesday, 08 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 786x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1742x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1892x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2304x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2056x
Komentářů: 0