Podplacené recenze na internetu začínají být problém! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 23 červen 2009
altVládě USA a dalším úřadům se nelíbí matení zákazníků a chce postihovat Blogery stejně jako společnosti které je platí.

 

 

 

Hodně vážné téma, které na stránkách DDWorld.cz nakusujeme se železnou pravidelností. Nyní to tady máte opět a tentokrát už se tím zabývají i úřady. V roce 2007 známý web Dailytech vydal studii, podle které většina internetových stránek s technologiemi píše pozitivní recenze produktů výměnou za ty produkty zdarma, nebo dokonce jsou za to přímo placeni. Co se od té doby změnilo? Nejen, že stránek s podplacenými recenzemi a článků všeho druhu přibylo, ale Blogy a podobné stránky jsou přímo součástí PR strategií jednotlivých společností. Celý problém se ale netýká jen blogů, ale i velkých magazínů.

DDWorld se tomuto tématu věnuje od počátku, protože vznikl právě proto, že na internetu je velké množství stránek s vyloženě podplacenými informacemi, píšící pravdu tak, jak se to někomu hodí a mnozí z toho mají regulérní business. Velké množství PR blogů , vydávajících se za uživatelské recenze je problém, za ještě větší problém ale považuji to, že tak fungují některé velké magazíny.

Problém je o to větší, že celá věc se špatně dokazuje a prostě i když víte, že někdo píše ve prospěch někoho a má z toho výhody. Mnoho lidí si na tom založilo výnosný business, kromě toho musí živit velké redakce, napsání i zaujaté recenze je pořád práce, i když k tomu využíváte PR materiály od firmy, která vám nadiktuje, co má v článku být. DDWorld vznikl proto, že pár uživatelů a čtenářů bylo vyloženě znechuceno situací na některých magazínech a protichůdných recenzí bylo na internetu na stejné produkty celá řada. Nezbylo nám tedy nic jiného, než si dělat recenze sami.

Po třech letech, kdy jsme postupně pronikali hluboko do zákulisí celého tohoto businessu, ačkoliv pro nás osobně byl business vždy až na posledních místech (podle toho hospodaření DDWorldu také vypadá – prostě bereme to ne jako business ale spíše jako službu veřejnosti), mohu s jistotou prohlásit, že skutečně nezávislé recenze nezaujaté sledující jen prospěch uživatele a čtenáře jsou ve výrazné menšině. Nemluvím teď o tom, že někteří recenzenti mají na některé produkty jiný názor, to je normální a svým způsobem žádoucí, mluvím narovinu o tom, že někteří recenzenti píšou ze zištných nebo i osobních důvodů (ale spíše ze zištných) ve prospěch někoho a recenze jsou uzpůsobeny tak aby případné testy dopadly tak jak je potřeba. Magazín a sám sebe je zkrátka potřeba živit zvlášť když majitelé tlačí na zisky atd. To je možná odpovědí na můj problém, že DDWorld se i po třech letech zkrátka neuživí – protože Business pro mě osobně není na prvním místě a neřeším, zda tomu musím to a to pochválit a tomu dávat více prostoru. Prostě dáváme prostor pokud možno každému stejně, či spíše tak jak je potřeba že má něco nového zajímavého pro nás uživatele, i když přístup k nám není ode všech stejný.

DDWorld je čistě uživatelský magazín, jeho autoři nejsou placeni – děláme to z čistého zájmu o věc a proto, že chceme vědět, jak se věci mají ve skutečnosti a ne číst PR recenze a pečlivě připravené názory a informace! Naši recenzenti nedostávají ani žádné komponenty, které orecenzují, většinu komponent, které náhodou dostaneme, dáváme zpět do testovacích sestav (podobně to ale funguje na všech webech po celém světě – ať už se ke komponentám dostanou jakkoliv). Podporuje nás také vícero firem a to i vůči sobě konkurenční společnosti, tak aby nás nikdo nemohl podezírat ze zaujatosti :). Co považuji za sporné i v onom plánovaném postihování Bloggerů za podplacené recenze, je podpora magazínu ať už formou produktů nebo penězi za reklamu – žádný magazín na světě nemůže bez obou věcí fungovat. Je ale rozdíl, když magazín dělá recenze s vědomím, že za to ty konkrétní produkty nebo konkrétní peníze má a ví o tom, nebo neví, že mu ten partner ten konkrétní produkt nechá a navrch přihodí inzerci až potom. Je také nutné rozlišovat to, zda je ta inzerce a produktová podpora za to, že o jeho značce magazín často píše pochvalně, nebo prostě se mu často věnuje, protože je pro jeho čtenáře zajímavý a recenze jsou kladné i zápornější a podpora je pak proto, že sám partner chce být viděn. Celá věc s podporou je skutečně složitá a jsem vážně zvědav, jak chce Americká federální komise (FTC) postihovat a kontrolovat recenze a bloggery. Kde je ta hranice, když nevidí do pozadí webu?

Ale to není jediná věc, ze které mám obavu, jak to vlastně v praxi řešit. Souvisí to i s plánovaným postihem blogem, stejně jako společností za nepravdivá tvrzení. Zajímalo by mě, zda se to týká i spekulací před vydáním produktů apod. Na jednu stranu by se tím dalo odstranit často cílené rozšiřování polopravd, jako že AMD topí a je nestabilní, Windows je nestabilní, Vista je špatná, CUDA je skvělá, herní konzole jsou super, a další a další. Na druhou stranu kdo bude kontrolovat co, je pravda a jak a podle čeho. Podle stránek společnosti, o které se píše? No nazdar. Ne vážně, problém placených recenzí a tedy uvádění zákazníků v plánovaný omyl, problém je ale podle mě jej nevyřeší to, že se tím Americká Federální obchodní komise bude zabývat. Není to totiž reálné kontrolovat a postihovat všechny Blogy a internetové stránky. Nicméně souhlasím s tím, že je potřeba to řešit. Navrhoval bych nějakou mezinárodní agenturu, která by udílela licence a speciální atestace při splnění náročných podmínek, kdy by jednotlivé magazíny musely prokázat, jak testují, proč testují jak testují, proč píší, jak píší a z čeho a jak jsou financovány atd. Licenci by přitom platila třeba na 2 roky a při obnovení by agentura zkoumala počínání v minulosti. Takto licencované magazíny by pak byly zdrojem objektivních informací a uživatelé by se v tom mohli snadno vyznat.

Každopádně zaplacené zaujaté recenze jsou běžné, mnoho lidí na tom má založené své živobytí (velmi výnosné), mnoho firem zakamuflované PR blogy podporuje. Taktéž to, že se v diskusích objevují placení uživatelé, kteří na stránkách některých magazínů pokazují na jeho údajnou zaujatost nebo na to, že jeho autor má údajně nějaký obrat ve výši milionů apodobně, je prostě konkurenční business boj, protože zkrátka ne každému se hodí do krámu, že je tu někdo, kdo píše jak to je a ne jak někdo chce, aby se psalo, jak to chce, aby bylo, a vynakládá na to značné prostředky a úsilí. Skromným odhadem vám řeknu, že z 10 recenzí a pohledů na jeden produkt bude 5 zaplacených, aby dopadly, jak je žádoucí, 2 zaplacené aby dopadly, jak dopadnout neměly, a jen 3 nezaujaté. A teď milý čtenáři a zákazníku, vyber si ;). Sorry, ale vážně si někteří naivky myslíte, že některé firmy zaplatí za vývoj a propagaci produktů miliardy dolarů a pak to nechají na nezaujatých recenzentech? Vzbuďte se! Nebo jak si vysvětlujete, že se horšího produktu za horší cenu často prodá více než toho ve skutečnosti lepšího? Někdo nějak zákazníkům musí říci, že ten ve skutečnosti horší produkt je lepší než ten skutečně lepší. Blogy jsou skvělá věc, ale je to oboustranný meč. Na jednu stranu nám běžným uživatelům umožňují recenzovat produkty nezávisle, na druhou stranu je to skvělý nástroj, jak se za uživatele vydávat a zaplacené PR vydávat za nezávislou recenzi. Jsem rád, že se o tom mluví, ale záměr kontrolovat postihovat Bloggy a podobné stránky ze strany FTC, považuji nejen za neproveditelné, ale také za možné ohrožení svobody slova - kdo a jak bude rozhodovat co je pravda a co ne?

Zdroj: DDWorld.cz, DailyTech.com

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jj 2009-06-23 23:43:45
avatar
Pravdu díš. Minimálně dva velké a "renomované" IT časopisy vycházející v ČR mají, mírně řečeno, velmi "zajímavé" recenze, které se naprosto neshodují s mými v reálu nabytými zkušenostmi. Nebudu jmenovat, nemá to smysl a cenu. O tom, že existují "jako odborné, ale v praxi hlavně marketingové" časopisy, do kterých přispívají téměř výhradně zástupci výrobců a distributorů IT technologií, se ani zmiňovat nebudu. Je ale paradoxní, že právě tyto časopisy mají daleko vyšší úroveň informací a subjektivně se mi jeví, že se tam píše "víc pravda". Člověk, když vidí, že to píše zástupce distributora, tak má tendeci vidět vše střízlivěji a počítá s tím, že jsou sděleny jen ty informace, které pisateli vyhovují. V konečném důsledku to pak znamená daleko korektnější přístup k informacím.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 00:06:49
avatar
Pravdu díš..
panther7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 00:28:12
avatar
Mohl bys mi/nám prozradit ty časopisy? Myslím, že vím o jednom co myslíš ty. Pokud to nechceš/nemůžeš naspat sem, tak mi napiš soukromou zprávu. Díky
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 00:57:30
avatar
osobně klidně svůj názor řeknu - Computer - v době kdy sem neměl net (už je tomu nějakých let) můj nejoblíbenější IT magazín
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 12:33:56
avatar
jj, a pak ještě např. Chip. Ten jednak protlačuje německé výrobce (typicky firmu AVM, která vyrábí Fritz boxy, které ale nejsou zase až tak úplně špatné) a pak má velmi, ale velmi diskutabilní srovnávací testy a hlavně stránky s "doporučeními" co koupit se mi zdají vždy jednat hodně zastaralé a pak trochu nadržující některým výrobcům. Na druhou stranu, některé odborné články (není jich mnoho) jsou v Chipu prvotřídní.
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 09:11:06
avatar
Myslím, že komunismus už je za námi a můžeš říct klidně svůj názor. Že jeden z nich je Computer to je myslím naprosto jasné, tipnul bych si ještě ExtraPC i když tam se (narozdíl od redaktorů Computeru) snoubí i jisté diletantství ze strany redaktorů...
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 01:09:06
avatar
"Herní konzole jsou super" ano to sem jistě patří, zřejmě je nějaká firma pod kterou všechny konzole zapadají. Chápu, že je nemáte rád, ale sem to absolutně nezapadá. Jak můžete srovnávat konkretní produkty s oblastí domácí zábavy? Jinak s ostatním zmíněním souhlasím a je to pro mě osobně velice zajimavé téma, doufám, že někdy dojde ke zveřejnění těch podplacených webů ; )
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 01:23:44
avatar
Nedojde, protože jim je to těžké dokázat a kdyby to někdo udělal hned se na tebe sesypou (protože jim ohrožuješ Business) a umlátí tě (za pomocí právníků) ... proto si myslím, že snaha to nějak kontrolovat a postihovat je neuskutečnitelná ...
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 09:13:23
avatar
Přesně tak, ta věc s ovlivňováním ze strany výrobců je prostě skoro neprokazatelná. To je to samé jako braní úplatků - taky se dá těžko dokázat, protože ani jedna ze stran si to nepřeje...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 14:11:45
avatar
Nemůžu se ubránit dojmu, že právě tahle stránka je jedním z takových blogů některých výrobců Žeby DD mazaně mířil do vlastních řad? )
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 14:48:24
avatar
Nemůžu se ubránit dojmu, že Bennie pro někoho dělá, komu nezaujatost DDWorld.cz nejde pod vousy a nehodí se do Businessu ....

Ani já, ani nikdo z mých redaktorů nemáme žádné vazby na žádné výrobce, spolupracujeme s mnoha sobě konkurujících firem se všemy stejně standardním způsobem, do recenzí a toho co o čem píšeme nám nikdo z nich nekecá a nikdo nám neklade žádné překážky i když se o jeho produktu zrovna nevyjádříme pochvalně, když si to prostě ten produkt nezaslouží, i když tu snahy byly a z toho důvodu s jednou firmou nespolupracujeme.

Takže právě DDWorld je skutečný uživatelský magazín u kterého není business na prvním místě ... pokud bych to měl brát jako Business, tak spousta věcí dělám jinak včetně vyjadřování o jedné společnosti, protože by se mi to velmi vyplatilo ;)
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 15:19:43

Velke B znamena ze si onen bussines personifikujes... To uz zavani chlape, vazne...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 15:31:20
avatar
Musím tě zklamat DD, ale já s IT businessem nemám vůbec nic společného a pro nikoho z IT nedělám ani přímo ani nepřímo.

Ale na rovinu ti přátelsky musím říct, že "nezaujatost DDWorldu" je tvoje fixní představa, kterou většina okolního světa bohužel nesdílí.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 19:51:47

nazdar Bennie
povodne som som nechcel napisat nic, pretoze si myslim, ze to nema zmysel. vzdy sa totiz najde niekto, ako obc, bennie, elCondor, zeroground, Raigor a pod. u ktorych obdivujem tu vytrvalost.. takze - klubuk dole, páni..

samozrejme suhlasim s tym co si povedal a aj ked mam mozno blizsie k opacnej strane, ktorej pesnicku na tomto webe nespievaju, tak ma dost zaraza tento clanok. ako som uz povedal, precital som na tomto webe dost, aby som si vytvoril svoj nazor, ktory mi potvrdzuju aj zaujatí fanATIci.. ale to nie je dolezite..

ide o to, ze aj prilis velka a horliva reklama moze uskodit.. aspon na mna posobia vsetky clanky (samozrejme, cest vynimkam a obcas sa podari mi precitat aj slusne napisany clanok), ktore ospevuju AMD a ich technologie doslova odpudivo a cim viac o tom tu na tomto webe citam, tak tym ziskavam vacsi odpor voci vsetkym produktom AMD..

samozrejme viem, ze to nie je az tak pravda a nie vsetko od AMD je az take zle, aky odpor vo mne vzbudzuju niektore clanky na tomto webe.. AMD sa snazi a jeho snahu nepopieram.. nepopieram ani podarenu seriu HD 4000 u grafickych kariet (ktora dorovnala konkurenciu) a nepopieram ani podarene phenom II procesory, ktore konecne (!!) ako tak dorovnali C2D/C2Q..

no a tento clanok len potvrdzuje moje slova, ze si musi niekto dokazovat, aky je nezaujaty a objektivny a ako sa tazko dokazuje to, ze ostatnym magazinom ide len o peniaze..

nuz, este stastie, ze existuje DDworld, kde si mozeme precitat zarucene objektivne informacie a dozvediet sa z transparentnych recentii HW, ako sa veci v skutocnosti maju a ako je to naozaj s vykonom jednotlivych komponentov.. som velmi povdacny za uverejnenie vysledkov z fraps, ktore si mozem doma overit.. som strasne rad, ze nieco take ako je DDworld existuje, pretoze inak by som naozaj nevedel, kde hladat pravdu..
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 20:32:24
avatar
Ahoj Halfe Hezký příspěvek. Kdyby se mi DDworld nelíbil, tak sem dávno dávno nelezu.

Mně vůbec nevadí, že má DD a spousta lidí tady raději AMD. A jeho články čtu rád, jinak bych se přece nelezl. Mně vadí, když se někdo pokrytecky snaží ostatní přesvědčit, že je nadevší subjektivitou jediný objektivní a přitom každým článkem dští síru na jednu stranu a do nebes vychvaluje druhou stranu za každou cenu. Přiznat to, že mám rád jednu značku víc než druhou není přece nic špatného. Stále dokola omýlat jak jsem objektivní a přitom každou větou dokazovat opak mi přijde prostě směšné.

A když vidím nějakou absolutní ptákovinu, tak mi to prostě díky deformaci mého povolání nedá, abych se k tomu neozval

Nejsem ani fanatik, ani nvidiot... předtím jsem měl amd a ati, teď intel a nv, příští grafika bude nejspíš zase ati, pokud nv skutečně zachrápe a nebo možná larrabee, kdoví.
ThomasBlue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 21:19:42

Krásně napsáno. Podepisuju a tleskám. Tento web není v důsledku, když se člověk odprostí od všeho toho vychvalovaní ATI za každou cenu a technických a gramatických chyb, až tak špatný. Je tu pěkný výběr zajímavých novinek z oblasti grafik, procesorů a některých dalších, to rozhodně oceňuji. Ale tohle neustálé omílání toho jak já jsem jediný objektivní, když každý kdo si přečetl víc než jeden článek na DDworldu musí vidět opak, je opravdu trapné.
yesi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 16:10:57
avatar
Nemožem sa ubranit dojmu, ze Bennie je trochu mimo.
Je proti DD a stale sem chodi..

Netvrdim ze DD je alebo neni zaujaty ale dovolim si tvrdit ze ma Bennieho sposob vyjadrovania sa uz dlhsie serie.
Raven [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 19:15:23
avatar
Bennie není mimo. On má jenom takovou povahu. Na všechno co se mu nelíbí jenom nadávat, ale žádné konstruktivní řešení nenavrhne.
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 19:55:41
avatar
Nevím jak tu dlouho chodíš, ale myslím že Bennie je schopen rozumně argumentovat, spoustu věcí není líný dohledat na webu a i když je někdy ostrý jako břitva nepamatuju, že by sklouzával k takovému vyjadřování jako yesi výše (i když mi trvalo asi půl minuty než jsem jeho podivně šroubovanou poslední větu pochopil ) ...
Jo a odhaduji, že takových lidí jako Bennie je tady tak 15-20 včetně DDho (ten je v pohodě, samozřejmě dokud se nedostane do ráže a pak to lítá )
Raven [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 21:57:35
avatar
Co jsem si zatím všiml, tak Bennie přidává komentáře k článkům , kde jsou popisovány problémy Nvidie, a z jeho pohledu zcela neoprávněně. Při té příležitosti neopomene uvést nějakou poznámku na autora tohoto webu, o tom jak je proti Nvidii zaujatý.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 19:58:14
avatar
DD, trosku slohove kritiky (dnes uz ve druhem clanku - sorry, ale musim...) - zapomen prosim na slovo Business a pouzij cesky "kseft", v clanku to mas 7x a v komentarich jeste 4x . Nepusobi to pekne...
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 01:30:49

Prostě nV je best protože má Cuda,no nekupte to!
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 02:37:35
avatar
Nj, nestačím krútiť hlavou keď v konečnom hodnotení kariet od ATi na istom "profi IT webe" vidím ako mínus absenciu physx ... to je choré.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 08:17:41
avatar
DX 10.1 jedině.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 09:54:53
avatar
problém je, že jsou to nesrovnatelné věci, zatímco dostat PhysX zpětně i na současnou generaci ATI Grafik v podstatě nepředstavuje technický problém, dostat DX10.1 na současnou generaci grafik NV jaksi nejde ani zpětně, tudíž nepodpora nepříliš rozšířeného PhysX není nevýhodou o stejné váze jako nepodpora DX10.1 a každý, kdo jen trochu přemýšlí, to ví ...
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 10:31:34
avatar
Každej kdo přemýšlí si spočítá počet her, které tu kterou technologii podporují a uvědomí si, že zdůrazňování jakékoliv jedné směšně rozšířené výhody na úkor druhé směšně rozšířené výhody, je jen demagogie. Dokud budou obě technologie dostupné silně minoritní části zákazníků, a tím pádem mají ještě silněji minoritní zastoupení u výrobců her, mají pro nezaujatého zákazníka stejnou váhu a záleží na něm, jestli bude chtít hrát zrovna ty dvě hry s PhysX nebo ty dvě s DX 10.1. Recenzent, který horuje jen pro jednu technologii, není nezaujatý, ať si o sobě prohlašuje co chce... Jestli je to aplikovatelné zpětně, což je věc diskuze a názoru, nebo jestli je jádro dělané o 10nm menší technologií, je samo o sobě prázdný a zbytečný argument. A jestli je zdůrazňování této nafouknuté bubliny vedeno osobními sympatiemi, nebo finanční zainteresovaností, je ve výsledku úplně jedno.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 13:35:27
avatar
podle mě 100% nezaujatý člověk neexistuje, každý má k něčemu svoje sympatie. Člověk prostě není stroj. Fanda IT je jako fanda sportu, fandí svému oblíbenému týmu...
Redaktoři který si říkají profesionálové by tyto sympatie ale měli co nejvíce potlačit, jinak žádní profesionálové nejsou.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 14:50:34
avatar
Bohužel skutečných profesionálů přistupujících objektivně k tématu mezi IT redaktory je jako šafránu .... navíc co je přesně ten profesionál, ten který to dělá za peníze a napíše za to cokoliv? Nebo ten kdo se snaží prostě jen informovat ze svého pohledu dívající se na věci s nadhledem a odstupem?
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 15:18:23

Informovani z tveho pohledu, byt s nadhledem a odstupem nema s recenzi co delat, maximalne v zaverecnem hodnoceni, kde muzes ctenarum sdelit svuj dojem z produktu. Mozna jeste napriklad u subjektivnich pojmu jako je hlucnost bez exaktniho meraku. Jinak hlavni roli hraji fakta, parametry, atd. - suche udaje. Rozhodne neni profesional ten, kdo necha svuj pohled promlouvat do vseho co napise, pokud se nejedna o slohovy utvar typu - glosa, fejeton, uvaha, kritika atd kde osobni pohledy na vec maji svoji nezastupitelnou roli. Chces nam tim rict, ze zde je to nikoliv technicky magazin, ale komentatorsky web?
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 15:36:07
avatar
Nechce, ale je to tak říká se tomu obvykle blog RH by mohl vyprávět
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 21:59:11
avatar
Jo tak tam je to mazec, hlavně ty diskuze - uhrovití hošani píší adorační výlevy typu "Radku chtěl bych být jako ty, AMD/ATI jsou komouši apod"
Teď si uvědomuji, pojem diskuze na RH stránkách je vlastně nonsens...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 20:05:15

No je fakt, ze k tomu ma DD daleko, je k nesouhlasnym nazorum vcelku tolerantni... A ono to Radkovi jeste funguje, ja tam nebyl snad rok...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 20:35:09
avatar
to naprosto souhlasím... RH a jeho diskuze, to je opravdu zoo
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 02:06:39
avatar
Dobry clanok. Suhlasim. Skoda len, ze sa to tazko dokazuje
Patrik2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 08:02:14
avatar
S tím dokazováním jenom dodám,že na věcech které se špatně dokazují je největší business.
Waffen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ? 2009-06-24 07:38:40
avatar
Co takovy pctuning nebo extrahardware? Jak s temi to je? Rekl bych ze trochu prihravaji NVIDII ale to je vec nazoru no. Muzete se k tomu vyjadrit?
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 08:15:38
avatar
Ano, můžeme, je to naprosto pitomá otázka. Někdo si myslí tohle, někdo tamto. Co to dokazuje? Nic. Z tvých příspěvků je naprosto jasné, co se ti bude zdát přilepšené, protože jsi zaujatý, neřeš to.

Já bych se spíš zeptal, co se bude dělat s recenzemi, které jsou taky "vylepšené", ale není to tím, že je autor finančně zainteresován, ale například se jedná o osobní sympatie nebo o možnost získávat exkluzivně karty /procesory jedné značky? To je v pořádku?
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 17:57:26

Podle někoho pitomá otázka, podle někoho zase ještě pitomější odpověd.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 15:50:28
avatar
Extrahardware jsou podle mě zeleno/modří a u PCT je zeleno/modrý Obr.
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 20:01:11
avatar
Zdá se mi, že Obr se už hoooodně uklidnil...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 20:05:38

Na foru stale exceluje...
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 20:25:12
avatar
Tak to jo, i když i tam se mi zdá už trochu zatroubil k ústupu vzpomeň na Obra tak 1-2 roky zpět, myslím že i DD rád zavzpomíná
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 20:55:35

Vsichni starneme a radikalismus ustupuje moudrejsimu a klidnejsimu pohledu na svet...
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 22:00:51
avatar
amen bratře...
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 20:14:48
avatar
EHW mi neprijdou nijak zelenomodri, zda se mi, ze z ceskych IT webu maji rozhodne nejvyssi stabni kulturu. Maji "cervenozelenoho" LukFiho, coz je stary harcovnik a jeho putky s RH byly casto velmi zabavne. Osobne mi prijde potom, co zmizel RH ze sceny, nejzelenejsi duo Obr+TSulc, ale jejich recenze dokazuji, ze svemu oboru rozumeji. Kdo tyto veci sleduje, dokaze si "osobni zabarveni" z recenzi odfiltrovat. Koneckoncu my, konzumenti techto informaci, nechceme cist suche technicke info, my se prece chceme hadat a prit o svou pravdu
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 20:54:32

Souhlas, OBR je schopen odvest neskutecne kvantum prace, takze mu klidne nejake ty ulety odpoustim. Ma bohuzel trochu problemy v diskuzich pod clanky, ale nutno rici ze posledniho pul roku je to hodne jine. M. Jahoda je az neskutecnej co vsechno je ochoten udelat pro to, aby jeho testy vyhovely z hlediska objektivity a jeho metodiku osobne povazuji za priklad pro vsechny a to si troufam tvrdit i pro zahranicni weby. Lukfi je sice do cervena, ale diskuze s nim patri po strance fundovanosti k vynikajicim a to i kdyz se vrhneme na uroven spekulaci. Ale tezko to nekomu vysvetlovat, myslim, ze ten kdo se zajima a ma prehled tak vi, kde si najit hodnoverne informace bez ohledu na barvu.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 21:00:43
avatar
velmi přiléhavě popsáno...
Superdrooper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 08:33:01
avatar
Všichni jsou nestranní, nepodplatitelný, neovlivnitelní a čestní a všichni vytvářejí poctivé a zcela transparentní recenze. Pokud se budete řídit tímto pravidlem, tak si můžete s chutí přečíst jakkouliv recenzi či test a nikdy nebudete zklamáni (ovšem občas se budete podivovat nad jejich zcela rozdílnými závěry).
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 09:04:13
avatar
Postihovat bloggery je imho blbost a navíc technicky neproveditelná. Postihovat časopisy je taky blbost, všichni tady (včetně DDho) víme, že zfixlovat se dá vše. Testování fps na hrách, možnosti přetaktování, teploty - vše se dá "uzpůsobit" ke spokojenosti autorově. To není nic proti DDmu, to je prostě obecná pravda. Nestranní recenzenti neexistují - stejně jako neexistují nestranní novináři - vždy má člověk na nějakou věc svůj názor a svůj pohled a vždy se to v článku/recenzi projeví. A nemusí to být ani tak jak píše DD (výhody nebo i peníze ze strany výrobců) i když věřím, že se tak často dějě...
Jinak, s tím Computerem, jak píše Siddhi - naprostý souhlas, našel jsem dokonce dvě recenze NV/ATI kde vše hovořilo pro ATI a nakonec si ATI odneslo nižší hodnocení. I když jsem spíše dozelena, tak to mě dožralo... a takových příkladů tam lze najít spoustu, nejen u NV/ATI, ale i propagování některých výrobků, značek atd... Chápu, že finančně na tom není CPRESS dobře, ale co je moc...
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 09:31:53

kazda recenzia je prisposobitelna vyberom hier, rozliseni, nastaveni, ... a akosi nevidim cestu von.. cestu ako to nejako ztransparentnit..
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 09:43:12

Ale cesta ven je uplne jednoducha. Premyslet, pri vyberu si projit vicero testu, idealne servery s nejakym renome, kvalitni metodikou u nas trebna jednoznacne EHW a PCT. Pozor, nebrat do uvahy celkove zavery, proslovy autora atd., vyber si jenom to nastaveni, ktere te zajima, vysledky maji objektivni a metodika je opakovatelna. A nasledne si vybrat co je pro tebe podstatne - rozliseni, zda 4xAA ci 8xAA atd. Treba OBR chtel vydat excelovskou tabulku s jednotlivymi parametry s tim, ze si schovas to co je pro tebe nepodstatny a urcujes pouze podle pro tebe dulezitych parametru. A fake testy se hrozne snadno odhaluji. Metodika chybi, velke rozdily v porovnani s dalsimi vysledky, atd. Dal, pokud mas prehled, tak mas nejaky cit a poznas, kdo fixluje a kdo ne. A jako hlavni pravidlo, uvedomit si predem co chces, co od vyrobku potrebujes a co chces. Neni v tom nic tezkeho. Koneckoncu jsou to tovje penize a celej svet uz veky vekuv te chce obrat... To neni nic novyho, bud si je pohlidej nebo o ne prijdes...
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 10:24:32

U nas je jeden z mala obektivnich shw.cz, nevim jak moc se oproti minulym letum PCT a EHW zlepsili a preji jim to, ale drive to rozhodne nezaujate weby nebyli takze radeji volim zahranicni weby nez tyto dva servery...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 10:38:23

Ja hodnotim pouze testy. A v tech treba M. Jahoda v Cechach dle meho moc konurence nema. Metodika pruhledna, snadno opakovatelna, dokladany logy z FRAPSu, atd. Pro me jeden z hlavnich pomocniku pri vyberu. SHW jsem chodil driv, posledni rok navstevuji sporadicky, prijde mi ze trochu opadla celkova urovne, testy vsak stale na dobre urovni. OBR na PCT sice ma problemy co se chovani tyce, ale co se tyce odvedene prace, tak tam bych mel vytek pomalu i kdyz by se take nasli, ale vysledky jsou objektivni. A znovu rikam, nehodnotim zavery, okecavacky okolo a nazory autoru na to ci ono. Beru si pouze podstatne veci z grafu.
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 16:37:19
avatar
No mozno je to uhladne ale ak su tie testy prave tak potom ma logo nVidie cervenu farbu a ATI (lepsie povedane teraz uz AMD) zelene (myslen logo ATI)! A najviac ma nasralo a to fakt brutalne na PC_SPACE ze tam doslova drbnu test medzi HD4890 a GTX 275 a pritom GTX 260 poraza HD4890 vo vsetkych hrach okrem HAWX ! Fakticky keby som videl toho co robil ten test tak sa mu vysmejem do oci ci si mysli ze ludia si nevedia dat 2+2 dokopy! Na guru3d som pozeral testy s podobnou konfiguraciou a GTX260 bola vacsinou za HD4890 a GTX275 bola nad HD4890 alebo rovnako. Ale to je uz drzost predavat casopis s neobjektivnymi testami ! Clovek si kupi casak aby dostal kvalitneho testu ale este tam je vacsia picovina ako na niektorych weboch.
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 16:52:28

hehe no to si asi mal nejake specialne vydanie V danom teste vychadza HD 4890 v rozliseni 1920x1200 4xAA viditelne vykonnejsia ako GTX 260.
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 19:13:00
avatar
A v rozliseni 2560X1600 4xAA 8xAF bola GTX 260 4 grafoch vykonnejsia a HD4890 len v 3. Pokial viem tak vykon grafiky sa udava v co najvyssom rozliseni t.j. podla nich je GTX260 vykonnejsia vo vyssom rozliseni ako HD4890. Zaujimave :-)

EDIT: cky vyhram neco z guru3d a porovname objektivnost ;-)

EDIT 2: asi mali iny Far Cry 2 : Odkaz
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 19:32:28

Nezlob se, ale vytrhavas to z kontextu. Netvrdim, ze tam nekdo neni pro tu ci onu barvu zapaleny, ale co se tyce metodiky a provedeni testu, tak nemaji v Cechach a troufam si tvrdit ani v Evrope jen tak nejakou konkurenci. Porovnej komplexni nastaveni hry, danou sekvenci, atd. takhle jako ty to podava kazdy druhy a diky tomu vznikaji nejvetsi problemy. Testy se mezi sebou v zasade porovnavat nedaji, jde o to, ze mas x lokaci, ktere jsou ruzne narocne, nekdo meri trikrat minutu, pak udela prumer atd. Pokud ti ovsem pro obrazek metodika na uvedench webech nestaci k tomu, aby jsi si dokazal udelat predstavu a potrebujes, aby neco vyhravalo, pak to asi pro tebe nebude.
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 19:42:08

Presne tak, Stalker - niekto meria priamo v hre, niekto pouziva vydany benchmark, v ktorom su az 4 rozdielne priechody. Devil May Cry 4 - znova su tu 4 testy, Call of Duty 5 - meria sa priamo v hre a ziadny redaktor nepouziva jednu a tu istu lokaciu, Crysis Warhead - znova sa pouzivaju rozne mapy ...... nejde o to zeby niekto vedome nadrziaval jednej znacke, ale o to, ze sa pouziva rozdielna metodika testovania. Porovnavat tak priamo jednu recenziu s druhou treba s potrebnym nadhladom.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 19:48:42

Presne tak, proto si cenim toho, kdyz nekdo uvolni transparentni metodiku se savy, logy atd. Neni nic jednodusiho nez si to pak doma vyzkouset. Takhle pracuji profesionalove. Test u ktereho je uvedeno nic nerikajici, hrajeme minutu a pul a to trikrat opakujeme ma pro me vypovedni hodnotu nula. Co je treba zarazejici ze metodiku i na nekterych zahranicnich serverech stale povazuji za svoje soukrome patentove vlastnictvi, tajnou formuli. Lidem, kterym nejde o vitezstvi te ci one znacky ale o skutecne porovnani pak tyto testy nemaji co rici. A to se tyka i nekterych vseobecne uznavanych serveru.
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 19:34:22

no jo, iny operacny system, ina frekvencia CPU, pamati a hlavne ina verzia ovladacov, co moze poradim skutocne zamiesat ... Hlavne v hre Far Cry 2 si s novsimi ovladacmi vedia vyrazne polepsit karty ATI.
Pravda vsak je, ze v 2560x1600 podal Radeon pomerne divne vysledky.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 10:19:51
avatar
Ja už sa dlhodobo spolieham len nato čo si dokážem sám namerať. A možno sa zdá, že som AMD fanatik, ale musím Vás ubezpečiť páni, že tomu tak nie je. Ja som fanúšik IT a v podstate si kúpim hoc akú hlúpostičku. Preto mám doma corei7, core2quad, phenom II, AMD 4870X2, nvidia gtx 260(216), AMD 4670,. Proste viem ako sú dané platformy výkonné a preto tak bránim AMD. Ja viem, že AMD je dobré lebo to mám odskúšané a neberiem rozumy od tzv. renomovaných magazínov.
jmmazuch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Funkcne produkty na trhu 2009-06-24 10:59:29
avatar
Sice sa vedie diskusia ake GPU...., co staci....
Myslim vsak ze dnes nie je mozne kupit produkt v strednej cenovej kategorii ktory by bol zly, vsetky su prakticky funkcne a dobre preto pouzivatel nech si kupi cokolvek je nasledne spokojny a kedze fyzikalne veliciny ako prud, watt, joule, db mu nic nehovoria vyrobca potrebuje docielit iba pocit dovery a exkluzivity a tak ako sa stali spotrebnym tovarom auta a hodnotia ich v testoch viacero casopisov naraz -
vysledok je poradie automobilov pre dany rok v danej triede, tabulky zrychlenia, spotreby podla noriem EHK.......

to iste je rozumne aj pre PC suciastky ked vyjde nova 5870
Nech sa trochu PC casopisy pohadaju a vytvoria spolocnu metodiku a zverejnia vysledok

ked po case vyndu dalsie nereferencne karty na tie nech si kazdy pise recenzie po svojom
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 13:08:30
avatar
Jinak si myslim, ze vychvalovat svoje vyrobky hranici s klamavou reklamou je nejen dnes docela normalni - jako kazda druha reklama v TV. A stejne s tim nikdo nic nedela a mozna ani neudela, protoze to maji tak pravnicky osetreno, ze to nema smysl resit. Spis mi vadi, ze nekdo umyslne pozkozuje vyrobky cizich produktu nepravdou a to si nikdo ani v reklame v TV nedovoli
ThomasBlue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Lol 2009-06-24 18:18:29

A nejhorší jsou ti, co jsou zaujatí a ani za to nemusí nic dostávat. Že pane šéfredaktore?

Btw. když tuhle pohádku o své dokonalosti hvězd se dotýkající a podplacenosti všech ostatních tady ještě párkrát uveřejníte (už je tu minimálně po třetí), tak vám to možná někdo uvěří. Aneb stokrát opakovaná lež se stává pravdou.
Saki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Lol na druhou. 2009-06-24 18:58:26

Od toho tu mame prece par znamych xichtu,kteri to vzdy uvedou na pravou miru,abychom my hloupi vedeli,jak to opravdu je.
prutik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-25 18:10:48

Napr. mňa ... Dnes je piatok a už o tom nediskutujme a basta!!!
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 602x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1569x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1859x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2375x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2117x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1396x
Komentářů: 0