IT DDNews – novinky a aktuality ze světa IT stručně a přehledně Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 12 říjen 2009
altDalší týden je pryč a další před námi. Je tu rekapitulace událostí v kostce …

 

 

Jako obvykle je tu stručná a přehledná bilance uplynulého týdne, pokud jde o novinky a události. To pro ty z vás, kteří nestíhají dění sledovat a chtějí všechno najednou. Takže jaký byl ten uplynulý týden?

  • Téma týdne

Tématem týdne jsou určitě technologie budoucnosti a novinky. Během téměř uplynulého roku bylo skutečných novinek poskrovnu. Konec roku nám dělá větší radost a zatím hlavně na poli grafik o nové technologie není nouze a to zdaleka nepřijdou letos všechny. Každopádně je zřejmé a platforma jako celek, tedy GPU+CPU nabere na daleko větší důležitosti. V tomto ohledu má v současnosti zjevný náskok společnost AMD-ATI, která má jako jediná z trojice Intel, NVIDIA, AMD, k dispozici jak novou generaci silných grafických karet pro GPGPU, tak výkonné multijádrové procesory a vlastní čipsety. Konkurenční společnost Intel má „jen“ ty procesory a čipsety, ale výkonné grafiky jí citelně chybějí. Chystané Intel Larrabee není ani tak grafikou, jako spíše multiprocesorem a jako takové má evidentně do uvedení na trh stále hodně daleko. A společnost NVIDIA? Ta v tuto chvíli nemá nic jen hromadu nadějí a slibů a to doslova a do písmene, ačkoliv to zejména v tuto roční dobu a nejsilnějším období roce není zvykem. Grafické karty GF8/9/GT200 jsou beznadějně zastaralé a co měly na trhu dokázat, to ukázaly a dál jsou to jen výběhové modely. Bohužel nová generace zůstává zatím jen u slibů a ani sama NVIDIA pořádně netuší, jak a zda to vlastně bude celé fungovat. Hodnotit FERMI je stejně jako jeho oficiální představení, velmi předčasné. NVIDIA nicméně nedisponuje vlastní platformou a nemá ani procesory. Z trhu čipových sad pro Intel a AMD jí vyhnal pokrok a logické uzavírání platforem. Už z tohoto vývoje lze předpokládat, že se mnoho věcí mění, zda k lepšímu nebo horšímu ukáže až budoucnost, kterou ale nadšeně vyhlížíme … Osobně si myslím, že ačkoliv to tak nemusí na první pohled vypadat, možná jsme právě vstoupili do nové etapy a epochy vývoje počítačů a právě se začíná vytvářet nové uspořádání a směřování na několik let dopředu.

Přejděme ale k samotným novinkám …

  • Grafické karty a technologie

Že jsou to právě grafické karty ATI Radeon, které jsou to nezajímavější, co právě je na PC trhu, je jasné. Mnoho novinek podobného formátu opravdu nemáme. Zatímco NVIDIA o své nové grafické generaci může zatím jen vyprávět pohádky, jak doufá, že bude úžasná, TI už má novou generaci grafik na trhu. A to tak úspěšně, že HD 5870 grafik už prodala na 100 000 kusů! A zdaleka to nestačí na uspokojení celé poptávky, navíc když HD 5870 není zrovna grafika z nejlevnějších. Daleko větší potencionální trh čeká na HD 5850 a ještě několikanásobně větší na HD 5700 grafiky, které budou tématem nového týdne.

Výrobci grafik prý ale aktuálně trápí problém s tím, že kromě nových modelů už nemají co vyrábět a tak je prý docela možné, že zkrátka na vánočním trhu bude grafik nedostatek. Že ATI nemá důvod vyrábět RV770/740 jádra je celkem jasné, NVIDIA se snaží popírat konec GT200 grafik, ale všechny ostatní informace naznačují, že GT200 prostě ve stávající podobě končí, jelikož nemohou konkurovat novým grafikám ATI a pokud by měly, NVIDIA by je výrazně dotovala a i tak není úspěch a prodeje zaručeny, takže proč je vyrábět. Více a podrobnější infromace najdete v našich článcích:

 

 

 

Procesory

Zde jsou asi dvě významné události. V první řadě je to kompletní seznam nových procesorů Intel, které nás poctí svou přítomností od ledna. Za kolik a které modely se můžete dočíst v našem článku. Za zajímavé lze považovat i plány AMD, které má před sebou pro rok 2010 plán jediný, přežít jej, z čehož pro nás koukají nízké ceny procesorů AMD, protože nic jiného AMD v roce 2010, s výjimkou X6 procesoru, nepředstaví. Skutečné novinky a to novinky s velkým N dorazí až v roce 2011 a kromě názvu Bulldozer a prvních názvů procesorů a toho, že to bude konečně po mnoha letech s Athlon procesory K8/K10 nová architektura, toho moc nevíme. Snad jen, že start je naplánován na ½ 2011.

Za zajímavou můžeme označit i informaci, že procesory ARM bude vyrábět AMD, tedy jeho výrobní kapacity dnes pod společností GlobalFoundries. Kdo by to byl po událostech minulých let řekl. Jistě za nezajímavou spekulaci lze označit to, že Microsoft prý pracuje na 128bit Windows 8. Dočkáme se tedy skutečných 128bit procesorů už ve spojitosti se Sandy Bridg Intel a AMD Bulldozer? Více infromací v našich článcích:

 

 

 

Ostatní

Za neméně zajímavou považujeme konečně přiznání, že NVIDIA neplánuje uvedení nových čipových sad pro Intel ani pro AMD. NVIDIA to sice ústy svého PR posléze kamuflovala, ale realitou je jen přiznání toho, co už všichni stejně dávno víme. NVIDIA, co by výrobce klasických čipových sad, pro tuto chvíli končí. Pokud soud s Intelem nedopadne pro NV dobře, pak je konec. NVIDIA zůstane jen ještě chvíli producentem čipsetů pro ATOM, pak ale bude nucena opustit i toto pole, nedostane-li licenci. Konec je naopak potvrzen na nové AMD serverové platformě AMD už příští rok, a se vší pravděpodobnostní i pro novou desktopovou generaci v 2011.

 

 

Souboj o fyziku ve hrách pokračuje. Jedním z nejsilnějších hráčů jsou samozřejmě herní studia. Který engine budou využívat, ten se prosadí. Vydavatelský dům Ubisoft nepotěšil NVIDIA a její snahy s PhysX a spolu s Microsoft a Capcom se připojuje na stranu HAVOKu. HAVOK a PhysX spolu soupeří, pokud jde o klasické licenční formáty. Už minulý týden ale dostal významnou technologickou posilu Bullet, který je v současnosti třetím nejrozšířenějším fyzikálním engine a v současnosti nejen, že je funkční i pod OpenCL, ale jako takový je to OpenSource. Bullet získal unikátní destrukční technologii Pixelux zásluhou společnosti AMD-ATI.

 

 

Podívejme se i do novinek do naší sekce Blogy, kam můžete přispívat sami svými výtvory. Upozorňujeme některé, že BLOGY a články v nich sice zpravujeme a schvalujeme, ale obsah forma nakonec zůstává na vás. Je ale pravdou, že některé články rozhodně balancují trochu na hraně úrovně a bylo by dobré, kdybyste si na nich dávali více záležet, je to koneckonců i vaše vizitka. Pokud jde o články sledujte sekci Blogy, nebo do ní přispějte …

Za pozornost tam stojí i sekce video, která obsahuje také aktuality:

 

 

A to by bylo pro skončený týden vše. Samozřejmě nezapomeňte nás a náš uživatelský magazín podpořit v anketě Lupa.cz v kategorii uživatelských webů. Hlasujte všichni a řekněte to všem. Hlasováním můžete také získat nějakou tu pěknou cenu. Hlasovat můžete zde. Děkujeme.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 07:13:22
avatar
Já přes všechno, že i koupim grafiku od ATi (HD 5750), tak budu věřit NVIDII .
TheWitcher [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 07:22:22
avatar
NVIDII se přece nedá věřit ani nos mezi očima! To Tě DD ještě nenaučil?
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 09:01:22
avatar
já věřím jen své šrajtofli a bohu. Oficiální cena Asus HD 5770 ( ASUS EAH5770/2DIS/1GB DDR5 ) u IT Distributora roku 2008, 2007 ... je - 3 650 Kč s DPH ( nějakým nedopatřením už ji mají v ceníku v reálu je ještě menší, ale schválně jsem trochu nadsadil, ať máme nějakou nejlevnější možnou cenu mimo velkoobchod ). Takže jistě budou kousky od levnějších výrobců, co půjdou pod 3 500 Kč s DPH. Co dodat.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 09:04:38
avatar
a zaváděcí cena IMHO do měsíce o pár stovek padne - aspoň doufám (to záleží na tom, jak se zachová nvidia a na tom jak budou RV840 dostupné pro výrobce karet).
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 20:55:09
avatar
tak nvidia se vyjádřila již dříve tak že nehodlá své současné karty prodávat pod cenou, takže myslím že již moc velký prostor pro slevy hlavně u GTX260/275/285 nemá
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 22:17:52
avatar
Proč by mě DD měl něco učit ? DD podle mě není antinvidia člověk, ale spíš člověk, kterýho štve, když někdo nepodporuje nejnovější vymoženosti
tempoleader [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 10:46:30
avatar
M4S4CR : A hlavne budes verit vtedy, ked neco premenuju alebo preznacia ,,ze ano ?
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 22:18:41
avatar
Jak se říká, nic se nezapomíná, vzpomeň si o pár let později na ATi a pak něco říkej na NVIDII.
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 10:53:02
avatar
Citace:
Za zajímavé lze považovat i plány AMD, které má před sebou pro rok 2010 plán jediný, přežít jej, z čehož pro nás koukají nízké ceny procesorů AMD, protože nic jiného AMD v roce 2010, s výjimkou X6 procesoru, nepředstaví.

Tak to je přímo MasterPlan
mira89 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-12 15:36:43
avatar
"V tomto ohledu má v současnosti zjevný náskok společnost AMD-ATI, která má jako jediná z trojice Intel, NVIDIA, AMD, k dispozici jak novou generaci silných grafických karet pro GPGPU, tak výkonné multijádrové procesory a vlastní čipsety. Konkurenční společnost Intel má „jen“ ty procesory a čipsety, ale výkonné grafiky jí citelně chybějí."

aneb jak vidět sklenici poloplnou a né poloprázdnou.
AMD sice má výkoné grafiky a dobrý čipsety ,ale s CPU proti Intelu to má na mašli a bude mít co dělat aby vůbec drželo krok - a dost nechápu jak může být někdo ted nadšenej budoucí generací CPU když AMD bude rádo že přežije ten rok.Nebudte naivní
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 958x
Komentářů: 9
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 950x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1398x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1092x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1855x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1955x
Komentářů: 3