20 let svobody nejen pro ČR vez znamení Internetu a počítačů ale i tupých ovcí a průměrnosti Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 17 listopad 2009
altOd roku 1989 se hodně změnilo a technologie hrály ve změnách důležitou roli. Lepších 20 let svět nezažil.

 

 

Dnes si připomínáme důležité výročí. 20 let svobody. 20 úžasných let. Nechci se moc podrobně zabývat stavem společnosti, který je strašný a to nejen u nás, ale i ve světě, avšak je proto vůbec lepší příležitost než dnešní den?

Tržní hospodářství, co by viditelný hybatel situace posledních 20 let, se dá dělat slušně, bohužel stále je tu řada těch, kteří staví peníze až na první místo, což je ten kapitalismus „bez lidské tváře“, který nemá se svobodou jako takovou nic moc společného a do které bohužel řada padá, protože těžko lze bez zkušeností naskočit ze socialismu a okrádání do kapitalismu. Bohužel peníze na první místo řadí i řada těch, kteří je nemají, jak tomu koneckonců bylo vždy. V roce 1989 jsme ale konkrétně v ČR neměli nikdo nic s výjimkou komunistických funkcionářů a šmelinářů, ale i ty holé zadky si většina dokázala závidět. Kdo nekrade, okrádá rodinu a toto heslo je bohužel trvale zakořeněno a ani po 20 letech se jej nepovedlo ze života vymazat. Mnoho lidí si stěžuje na poměry v současné době, ale ono je to těžké, když ti samí lidé většinou koukají do talíře sousedovi a bledí závistí závidí kde co včetně větší kůrky chleba. Samozřejmě v rámci toho si stěžují, že ten a ten krade a kdesi cosi, protože práci jako takovou neznají – chodit do práce a pracovat jsou dvě různé věci stejně jako nereálně očekávat, že coby zaměstnanec se dá zbohatnout. Rozdíl mezi dobou před 20 lety a dobou dnešní je, že se krade pořád stejně, před 20ti lety se ale o tom jen nesmělo mluvit, takže se to tolik nerozbíralo. Díky bohu se svobodou přišel i svobodný tisk a o problémech se začalo mluvit. Během 20 let jsme se ale nebyli schopní se 40 letým przněním myšlení národa a lidí v této zemi vyrovnat. 40 let lhaní, kradení, vraždění nedokáže zvrátit jen 20 let svobody a demokracie, zvlášť když si hloupý národ volí do čela vůdce, kteří nápadně připomínají pupkaté, bradavičnaté, ulhané, papaláše z dob tvrdého komunismu. Vždyť jsme ani nebyli schopni vytěsnit komunisty, ačkoliv jejich strana dnes a denně porušuje zákon už jen svou existencí a to konkrétně zákon o zákazu hnutí směřujících k potlačení svobod a práv občanu. Je zajímavé, že nacistickou a fašistickou stranu nemá, ale to samé z druhé strany politického spektra, co přežilo nacismus, a je snad ještě horší, tu stále existuje a dokonce se to vydává za demokratickou stranu a hlásí se k tomu 14% voličů.

Přesto si myslím, že posledních 20 let je těch nejlepších v naší historii a jsem rád, že jsem je mohl zažít. Vzdělaný a pracovitý člověk navzdory nevzdělancům, nepřejícíkům a závistivcům má dnes možnost vystoupit z davu a ukázat co je v něm. A to bez toho, aby byl nucen zdegenerovat v tupý průměr (ve skutečnosti podprůměr), který se přežírá při večerním vysedávání u přiblblých televizních estrád nebo vysedává po hospodách nadávajíc na to, jak se věci mají, aniž by udělal cokoliv pro vlastní zdokonalení znalostí, či dovedností a vylepšení stavu společnosti. Není divu, že nejméně si stěžují ti, kteří mají co dělat jak sami se sebou, tak s ostatními a není náhodou, že jsou to většinou lidé, kteří těží a využívají neuvěřitelných technologický pokrok posledních 20 let. Ten technologický pokrok, který umožnil před 20 lety neuvěřitelné věci, jako Internet i samotnou svobodu. Svobodu a možnost se vzdělávat, komunikovat, a přinášet nové myšlenky bez diktátů průměru (ve skutečnosti podprůměru). O tom, co se stalo před 20 lety u nás, dobře víme, co se ale stalo před 20 lety v oblasti počítačů?

  • Rok 1989/1990 v IT

Tehdy se zdaleka na veřejnosti nemluvilo o IT tak jako dnes. Počítače byly drahou, extrémně drahou hračkou a záležitostí výzkumných center a málokterá firma PC měla. Přesto lze považovat rok 1989 za důležitý revoluční krok i v oblasti IT. Rok 1989 je právě tím rokem, kdy se objevil WWW. CERN se začal tento protokol používat, což byl vlastní začátek sítě, jak ji známe dnes. K Internetu, který už tehdy fungoval, se připojilo několik vyspělých zemí světa. V roce 1990 se pak objevil zárodek internetového prohlížeče a WWW bylo na světě.

Za pozornost určitě stálo i představení slavného procesoru Intel 80486DX s frekvencí v té době závratných 25MHz později 33 a více. Měl 1,2 milionu tranzistorů. Dnes už mají Core i7/Phenom II necelých 800 milionů. V době první „486“ ještě neexistovali konkurenční procesory AMD, AMD jako firma ano, ale procesory AM386 se objevily až v roce 1991.

V oblasti počítačových sestav bychom toho v roce 1989 mnoho nevymysleli. Coommodore přichází s novinkou AMIGA 2500 v roce 1990 pak s AMIGA 3000. Pokud jste ale měly nějaký počítač, mohli jste před vánoci zauvažovat o nové zvukové kartě se standardem SoundBlaster od společnosti CREATIVE.

Na poli grafik se objevil standard VESA, v této době existovala například firma ATI a utvářela grafické standardy používané dodnes. Společnost NVIDIA vznikla až v roce 1993. 3D grafiky byly v roce 1989 ještě v plenkách, ale to nevadilo, hry už existovaly a smažilo se o 106 :). IBM zavedlo rozlišení xGA s neuvěřitelnými 1024x768 body.

V roce 1990 jsme si také mohli užívat s operačním systémem Windows 3.0 a v roce 1989 se objevila i první verze kancelářského programu Word pro Windows. V té době ale ještě bylo v kurzu stále i IBM se svými počítači řady PS/2 a systémy OS/2 1.2 a aplikacemi Lotus.

 

  • Svoboda dnes ...

 

Události let 1989/1990 byly první z řady dalších v posledních 20 letech, které významnou měrou přispěly k budování svobody a demokracie, ale také k vytváření prostředků proti nim. Globální propojení světa už dnes nikoho nepřekvapí a posledních 20 let určitě přispělo k tomu, že lidé se stejnými hodnotami jsou díky technologiím jednotnější než kdy dříve. Na druhou stranu jsou také jasně patrné rozdíly mezi různými myšleními, a ačkoliv Internet zboural v mnoha případech hranice, lidé hranice a omezení milují a vytvářejí si stále nové.

Svoboda je dvousečná zbraň, se kterou si mnoho lidí neví rady a tak hledají někoho, kdo je povede. Pro někoho je svoboda až příliš dobrá. Ty, které najdou, co by vůdce a diktátory si cení své svobody a svobody samotné, ale zároveň záměrně porušují svobody druhých. Stát se tupou ovcí je dnes snadnější, než před 20ti lety. Být bezejmennou součástí masové průměrnosti (podprůměru) je dnes opravdu jednoduché a diktát jedné strany mnozí vyměnili za dobrovolný diktát více stran (nemyslím politických) a co hůře, vyhovuje jim to a dokonce si jsou na svobodu schopni i stěžovat opět v duchu toho, když nemám (neumím) já, tak ty taky nebudeš mít. Hlavně když nemusí přemýšlet a o něčem se rozhodovat.

Pro mě osobně je posledních 20 let těmi nejlepšími v celé lidské historii. Na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, že nic netrvá věčně a jsem si jist, že příštích ne 20, ale třeba jen 5 let bude velmi důležitých, kam se budeme ubírat (nejen ČR). Naučili jsme mnoha zlozvykům, jako že o tom, cos e povede a co se daří, se moc nemluví, ale to, co se nedaří a špatné věci se v honbě za senzacemi rozmazává do megalomanských rozměrů, nebo naopak nepatřičně banalizovány, když se to někomu nehodí do krámu. Skutečné problémy k řešení jsou pak zakrývány banalitami. Každopádně už jen za to, že máme možnost pozorovat a do značné míry i ovlivňovat dění kolem sebe z pozice jiné, než tupé ovce, bylo těch 20 let opravdu přínosných. Samozřejmě vaše vidění světa záleží hlavně na tom, zda jste se dokázali vymanit z šedivé, remcající, stěžující si a závistivé masy průměru (podprůměru) a připojit se k menšině, která skutečně ovlivňuje dění, myšlení a vytváří prostor pro diskuse, řešení a možnosti pro ty, kteří mají zájem nebýt jen tupá ovce, pro které je svoboda jen prázdným pojmem a to možná proto, že obyvatelé ČR v roce 1989 (bohužel až v roce 1989:/ ) tu svobodu nevybojovali. Svobodu jsme v podstatě dostali, a mnozí dodnes vnímají, že svobodu spíše utrpěli než získali a prostě nevědí, co s ní ... Své bojovníky za svobodu a demokracii češi vždycky zavírali nebo popravovali (po roce 1948) a když už po roce 1989 nemůžou, tak je alespoň uráží ...


Svobody si většina neváží, protože za ni nebojovala a nic neriskovala, jen držela hubu a krok, jako obvykle. Snad se to v dalších 20 letech zlepší a věřím, že zejména u aktivních mladých lidí, kteří se zajímají o politiku a dění kolem sebe, kterých je ale také spíše menšina, se přeci jen dají věci dohromady, nemůžete totiž očekávat vytváření nových věcí se starými lidmi, co mnozí v uplynulých 20 letech bláhově očekávali ... snad těch dalších 20 let bude minimálně stejně dobrých ale spíše lepších. Svoboda nade vše, nevytírejme s ní ...


 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Som rad DD 2009-11-17 17:41:08
avatar
ze si si spomenul. Pad bolsevika si treba pripominat. Aj ked je to skor len symbolika, lebo napriklad u nas v Idiotove vladne bolsevik dalej (Fico, Meciar a mnoho inych sudruhov).
Rudo_r [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 19:00:11

Veľký súhlas !!!
Myslím, že to čo sa deje u nás perfektne vystihol SHOOTY (nechcem robiť reklamu, ale pozrite si jeho kresbu na www.sme.sk)
(doplnok - krásne vystihol aj našich "najsamväčších" na predchádzajúcej kresbe. http://komentare.sme.sk/c/5111701/shooty.html)
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 10:33:00

Dorbý. Škoda, že nemaluje i pro čechy - také bzchom potřebovyli. Ale většina věci platí na obě strany hranice.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 16:34:29

Nemaluj si vzdusne zamky o Cechach, ono nasi postbolsevici(ODS) a postkomousi(CSSD a ostatni parlamentni strany) jsou vlastne odrustajici bolsevicka generace takze se s privrenyma ocima da rici ze tu mame rannou(postbolsevickou) demokracii s mraky totalitnich prvku....

Ale je fajn ze cas meri vsem stejne takze jedine cim se utesuji ze tu nebudou vecne a jakmile to nase stredni a mlada generace pochopi a zalozi nove mlade strany tak te ujistuji ze mam koho volit, a u Vas to bude mit podobny vyvoj si myslim...
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 08:04:22

JJ snad až budem všichni v důchodu. Bohužel jsou i mladí komunisté, což nepochopim.
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 17:48:58
avatar
Jaký trosky 3DFx v roce 1993...? Když byla 3DFx založena až v roce 1994 a NV ji převzala až někdy v roce 2000 Oprav si to

A s tou svobodou... Tady bych nadhodil jen jednu obecně známou otázku: "Co se stane, až bude Google vědět všechno... opravdu všechno!?!"
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 18:03:46
avatar
Jestli mu odolají lidi jako jsem já, tak všecko vědět nebude. Já totiž kvůli tomuhle nemam Google moc v lásce.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 18:19:18
avatar
1)paranoia
2)google má problémy v zemích kde není latinka, takže je málo pravděpdobné, že získá postavení jako má MS v OS na osobních PC. Navíc tu máme antimonopolní úřady, EK atd. takže nekonečné omýlání nebezpečnosti googlu Vám může žrát jen debil
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 18:35:19
avatar
Paranoia? Myslíš? Mám kamaráda, co před cca 4-5 lety programoval pro google našeptávání hesel do vyhledávače a lidem to přišlo taky absurdní. Nechtěj vědět, co příjde za pár let...

Jo a ty seš jeden z těch, kteří si to zas neuvědomujou. Síla je v informacích a co se týče zemí s latinkou... i na ty dojde.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 18:49:31
avatar
Jen některé informace jsou cenné a jen pro některé subjekty. Pokud se koukneš na "růst" googlu za x posledních let tak zjistíš, že google roste málo nebo dokonce stagnuje/mírně ztrácí. O googlu se diskutovalo už před 5 leti jak do 5 let zničí konkurenci. Nějak nic nepozoruju. Microsoft, Baidu + další lokální vyhledávače jsou dostatečnou protiváhou a když ani to nepomůže tak přijdou úřady. Google nikomu přes hlavu nepřeroste, protože by to bylo "protizákonné". Koukni se na žebříček nejziskovějších společností světa - pokud teda potřebuješ někoho se bát.
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 20:32:43
avatar
Chceš říci, že zisk = riziko? Já se nepotřebuju někoho bát.
Ani jsem původně neměl na mysli Google jako takovej, jen se mi libí ta otázka. Prostě mě děsí kontrola všech a všeho! Člověk pak narazí na otázku - je to kontrola kvůli mýmu bezpečí nebo proto, aby nás měl někdo pod kontrolou. Mě tohle trošku hrůzu nahání.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 20:55:59
avatar
OK.
Těmi nejziskovějšími společnostmi jsem chtěl naznačit, že společnosti co mají něco společného s ropou,zemním plynem, uhlím,uranem by si už mohli koupit svět a tudíž opravdu věřím v aktivní potlačování nových technologií. A vůbec x dalších problémů mě přijde závažnější. Google získá monopol a někdo ho prostě rozdělí na 2 společnosti - hypotéza- v minulosti se to pár společnostem stalo.
"Prostě mě děsí kontrola všech a všeho!"
Tohle je hrozně složitá otázka. Platba kreditkami, cenzura a sledování internetu, chipy v těle s GPS atd. Svět tam směřuje a já nedokážu posoudit jestli je to dobré. Může to pomoci proti zločinům (praní peněz, pedofilie na netu a spousta dalšího), ale zase když to do ruky veme "zlý člověk" tak se vrátí doba temna.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 21:23:00
avatar
za svobodu si platíme osobními omezeními, ale v dnešní době zná někdo lepší režim se všemi negativy a pozitivy?
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 10:38:48

Zaprve, lepší řežím, než tady v Čechách, známe, a to na konkrétním příkladě. Je to Švýcarsko. Ale naše smetanka bojuje proti přímé demokracie a za stranické řízení jako o život.
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 21:28:15
avatar
No když to bereš takhle, tak to máš pravdu. Rusko zavře kohoutek jako naposled a domácnosti s plynem budou mít peška a teď nemyslim Hrušínskýho ze seriálu Ulice
Osobně bych si raději udržel svobodu bez nějakého čipu, protože kdo bude chtít, tak to stejně ochčije a normální člověk bude snadnej cíl.
jj - svoboda člověka končí tam, kde začíná svoboda někoho dalšího
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 13:16:49

Kdežto svoboda lidí končí v ten okamžík, jak za ní přestanou bojovat...
A také si myslím, že google a další internetové firmy jsou jen MOŽNÝM nebezpečím, a rozhodně máme tady neporovnatelně větší nebezpečí pro naši svobodu.
Justiční mafie, tajemné zmízení 2/3 ruského dluhu za tichého souhlasu (nebo účasti?) všech tehdejších parlamentských stran, od komunistů do ODS, absolutně nefukční policie, která umí jen mlátit demonstranty, beztrestnost majetkových deliktů po pomlčecí době nebo pod hranici 5tis(kraď, ale mazaně, nebo po kouscích, a je to OK)... Je toho opravdu dost, o co bychom se měli stárat MIMO google.
weir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 18:10:22
avatar
Koukni se na terminátora a představuj si že místo slova skynet říkájí google, přesně to se stane.
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 18:26:04
avatar
Bohužel obávám se, že se nic nezmění, stačí se zeptat pár mladejch lidí a veřte mi, že tak 80% vám odpoví, že Proubek je velkej frajer a a že ČSSD je jediná postivá strana. Do budoucna to vidim spíš černě a prostě "líp už bylo"...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 18:29:56
avatar
Já mám spíš pocit, že mladý lidi Paroubka nesnášej. No průzkum jsem nedělal tak nevím. Jinak další téma na dlouhou diskuzi, ale já se radši zdržím. Politika se musí dělat činy a ne kecama
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 19:04:19
avatar
Já bohužel mám zkušenost uplně opačnou, rád bych aby to tvoje platilo : )
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 20:31:50
avatar
tak moji znamy si delaj z paroubka akorat srandu ale topolanek je to stejne v bledemodrym...
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 11:50:26

No řekl bych že je v nich velký rozdíl, je to úplně jiný typ, ale řešení je jasné nevolit ani jednoho Je pravda že Paroubek mi vadí víc, když jsem slyšel poprvé jeho projev na Andělu, lezl mi mráz po zádech, že tu je zase nějaký diktátor, myslel jsem že je tam nějaká extremistická strana, nikdy jsem ČSSD nevolil, ale bral jsem ji jako levicovou stranu (odlišnou od komunistů).
Klamath [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 18:28:15
avatar
A mas tam dalsi chybu. Ja sem mel doma 486 a behala mi na 80MHz a kamos co mel 386 tak mu behala na nejakejch 33. to by sis mel taky opravit.
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 18:59:07
avatar
Ale tos měl už 486DX2!
wireless [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 19:41:00
avatar
rád bych přidal nějakej komentář, ale jaksi sem tuhle dobu nezažil
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 19:48:01
avatar
Nemusíš komentovat úplně všechno... Někdy lepší mlčet
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 14:59:37

Ano, ty DX2 80Mhz byly takovou skvělou českou speciálitkou. Potkal jsem je jen tady, a to jsem v Business World v Rusku před 96. védl IT rubriku a něco viděl...
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 21:17:35
avatar
první 486DX byli na 25/50/66 MHz potom byli 486DX2, které byli až do 100MHz. Osobně sem mněl 486SX, které měli uříznutou FPU jednotku - mnu hlavně že to zvládalo Wolfensteina
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 08:08:43
avatar
První 486DX byly na 33MHz. Na 25MHz běhaly 486SX, tedy 486 bez matem. koprocesoru. 66MHz verze už byla DX2. 80, 100 a 120MHz verze se označovaly už DX4

Jinak nic proti, ale poctivé XTčko na 4,77MHz (ideálně z povážských strojíren se superkvalitním Herculesem nebo dokonce CGA), to byla mašína vrémeni..

Těsně po revoluci se k nám dovážely i286 a i386(SX) stroje, ceny byly jak za nového Favorita (až dva Favority, tedy cca 160000Kčs stála "plná" i386 na 33MHz)
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 08:49:44

Moje prvni 386DX 40MHz s Turbem..., 120MB HDD a cely 4MB RAM, GPU TsengLabs Trident 512Kb a monitor AOC 14" non interlaced - 140k Kc v roce 1992.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 11:15:08

Ja nikdy nepochopil proc se tomu rikalo Turbo, kdyz to vlastne bylo podtaktovani na nizsi frekvenci. Protoze se zapnutym Turbem to bezelo na frekvenci jakou si clovek koupil.

Sam sem dostal 486DX2 s Turbem nekde kolem 97 roku nejsem si uz uplne jistej
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 11:40:16
avatar
protože "turbo" to opravdu bylo. Jak XT, tak AT měly jasně definované frekvence (4,77 a 8MHz, pokud se nepletu), takže XTčko na 10MHz a ATčko až na 16MHz byly opravdu "nestandardní turba" - druhá věc je, že se tak prodávaly oficiálně :-)

U 386 se to pak už obrátilo (hlavně kvůli kompatibilitě se starými aplikacemi)
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 15:03:39

DX2 80 také bývaly. Ale byl to vzacný stroj - viděl jsem jen jeden.
V ostatním jsi naprosto přesný.
Tehdy ještě v PC se psáli články, že HD nad 100 MB jsou naprostou a nepohodlnou zbytečnosti...
Panoramix0903 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DX2-80 2009-11-18 19:48:35

Tento procesor vyrábalo AMD, Intel nikdy nevydal procesor s frekvenciou 80 MHz, resp. 40MHz x 2
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 10:37:52

Děkuji, to jsem nevěděl. Ještě jeden plus pro AMD :-)
Klamath [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 19:47:56
avatar
to F3rda to uz si nepamatuju ale sem si jistej ze to bylo 486
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 19:57:08
avatar
Krásne spomienky, síce som PC mal až po roku 1989 ale atmosféra tej doby ho poznačila. Komplet pasívne chladená zostava (aj zdroj - pochádzal z PP-06) 8 bitová zvuková karta nonCreative s vlastným zosiľovačom a "analógovým" regulátorom hlasitosti ktorý bol neštastne umiestnený tak som ho prepájkoval a pomocou káblikov mal "diaľkové"
286 - 8 Mhz, 1 Mb Ram, Western Digital 256 kb 16 bit ISA EGA/VGA ale najlepší bol Hdd Nec 20 Mb 5,1/4" MFM Ten keď sa rozbiehal tak nezasvätení mali pocit že štartuje hvězdolet.
Lukyn1811 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 21:26:29
avatar
Jenom 8MHz? Tak tos měl pěknou s*ačku - já měl 12MHz :-). I když zase jsem neměl zvukovku, ale na těch pět zvuků v Prince stačil beeper bohatě... No a disky byly opravdu trochu hlučnější, když jsem si časem pořídil tichý disk, tak jsem se každou chvíli musel dívat na kontrolky na bedně, jestli pracuje :-). Když si dneska někdo stěžuje, jak je jeho 4GHz čtyřjádro strašně pomalý, tak se musím smát...
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 20:05:00
avatar
Myslím si, že největší síla národa byla před II.sv. válkou, to nás zradili spojenci a My jen poslouchali. Po druhé světové to vzali do rukou komouši a 40let "drž hubu a krok" a rok 1989 byl určitě důležitý a zaplat panbůh za něj !!!, ale jak to u Nás čecháčků chodí, k menšině se člověk přidá až z ní začíná být většina. A kdyby to v listopadu potlačily, tak plno lidí dá zpátečku a od.erou to Ti studentíci v průvodu. Ty dnešní záběry se mi fakt líbily, 50letej dědek (1989) a prý vláda zakročila "moc málo" Takže ještě tak 10let a snad se do politiky dostanou ti nezkažení totalitou a konečně to bude trochu vypadat
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 20:22:39
avatar
nejhori na kapitalismu je to zamereni prumyslu na masy, si vemte hry, politicke strany, reklamy(a vubec cele televize), filmy, hudbu a taky obleceni.
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 21:48:01

Krátce a jasně: komunismus měl mnoho šancí, jak dokázat svou životaschopnost, ale nikdy se to nepodařilo. Myšlenka socialismu/komunismu nefunguje nikde na světě.
Kuba - ostrov svobody, přesto lidé riskují život a plaví se stovky kilometrů na voru z barelů, proč?
KLDR - země s největší armádou na světě a s největším podílem vojáků na tisíc obyvatel. Učiněný ráj na zemi, kde každoročně umírají tisíce lidí hladem. Její jedinou nadějí je jaderný výzkum, pomocí něhož tlačí na západ. Důvod - humanitární pomoc.
Čína - to je kapitola sama pro sebe, protože je to takový podivný kříženec mezi kapitalizmem a socializmem. Opravdoví komunisté by nikdy nedopustili, aby nějaká kapitalistická zápaďácka firma vykořisťovala jejich dělníky. Opravdoví komunisté by nikdy nedopustili takový objem soukromého podnikání a vlastnictví, jako se to děje v dnešní Číně... Čína je zjednodušeně řečeno kapitalizmus s pevnou vládou jedné strany. Vládnoucí čínská garnitura je ve svízelné situaci - musí uživit miliardu. Takovou masu lidí plánované hospodářství nezvládne. Nebo snad véte, kolik sníte rohlíků/vypijete mléka za 5 let? Nevíte, dejme tomu 0,5 litru plus mínus 0,1 litru krát 1 miliarda a je to tu - máme nedostatek mléka, ale na druhou stranu třeba přebytek brambor, protože soudruzi ze státního plánovacího úřadu se netrefili s odhadem na pět let dopředu. Čínští politici sedí na sudu se střelným prachem, představte si, že by začalo demonstrovat třeba jenom promile Číňanů - to máme milion. Proto režim polevuje a povoluje lidem čím dál tím více.
Vývoj společnosti/technologií obecně nesvědčí autoritativním režimům, jakým je komunismus nebo socialismus, protože tyto státní zřízení automaticky znamenají zaostávání. Krásně to jde vidět na příkladu Západní Německo vs. Východní Německo, nebo my a Rakousko. Po válce jsme na tom v oblasti zemědělství, průmyslu, obchodu, technologií, finančnictví byli dá se říci podobně a po čtyřiceti letech "vlády lidu" jsme v ... No, každý, kdo jel přes hranice, viděl ten rozdíl. Ne nadarmo komunisti zadrátovali hranice a do zahraničí posílali minimum lidí. Lidi by totiž mohli srovnávat "blahobyt" reálného socialismu s realitou "prohnilého reakčného kapitalisticky-buržoazního" Západu
A malá perlička na závěr pro ty, co se prokousali tou odpudivou masou textu až sem: víte, co prohlašovali komunisté o počítačích a informačních technologiích? Podle nich se jednalo o "buržoazní pavědu" a investice do této oblasti byly schvalovány až těsně před revolucí...
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 11:23:23

Ciste teoreticky muze mit cina genialni plan na zniceni zapadu :
Predstav si cinu jako stroj na ziskani zapadniho kapitalu. A az ho budou mit dost tak proste budou chtit penize naspatek. (aneb kdyz vetsina zapadnich zemi hospodari se schodkem rozpoctu nekomu se to dluzit musi.. zbejvaj arabove a cina). Popripade jenom proste nahodej vetsi cla a celej zapadni svet se zhrouti z nedostatku uplne vseho. To uz ti do komunistickoho modelu zapada?


Burzoazni paveda.... treba ten legendarni projev, ze polovodice nebudem vyrabet a pockame si na celovodice? (by me zajimalo jestli se to fakt stalo)
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 13:52:37

Čína v první řadě touží po dolarech v hotovosti a technologiích a dnešní ekonomická situace jim prospívá, bohužel.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 15:05:09

Prosím ,to to bylo s těmi celovodičema?
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 09:12:42

Tema celovodicema zrejme mysleli hlinikove rozvody 220V v panelakach, vetsi(nutno ale dodat ze ze zacatku funkcni) hruzu jsem v silove elektrice nevidel(Trocha cerneho humoru nezaskodi ne? Ohledne celovodicu jsem nic neslysel tipnul bych to na blabol nejakeho papalase)...
Kacab10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 11:54:58
avatar
Nemáš tak úplně pravdu. Systém jako komunismus funguje například v klášterech a podobně. Jenže ne jako státní zřízení...
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 13:59:11

Klášter (i církev) se sám neuživí a to i kdyby mniši žili na úrovni středověku, tzn. neplatili pojištění, energie...
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 08:05:41

JJ asi tak, a hlavně kolik znás by chtělo žít v klášteře
Bumerang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - svoboda? 2009-11-17 22:12:50
avatar
Jen pro začátek, všichni lidé co kdy žili, si mysleli, že ta jejich doba je nejlepší. Je to proto, že byli "nejmodernější" a v retrospektivě nevypadá vše růžově.
Bojíte se přehnaného sledování? Myslíte, že je to všechno jenom paranoia, že si nikdo dobrovolně nenechá implantovat RFID čip s GPS lokátorem? Bohužel, skutečnost je zcela jiná. Strana (terminologií George Orwella)neudělá žádný náhlý převrat, ale bude potichu a skrze generace nutit "svoje technologie" (viz. RFID čipy výše) a bude to dělat "pro naše dobro". Nikdo přece nechce teroristy na svém dvorku, že ano? Že je to všechno jenom vzdálená budoucnost? Stačí si vyhledat, co za "opatření" byly přijaty po 9/11, například v rámci "boje proti terorismu". Stačí se zamyslet a musí vám být jasné, že George Orwell se v názvu knihy (1984) spletl pouze o 50 let.

Demokracie není nejlepší systém na světě, ale je to ten nejlepší co dosud máme

Nezbývá nám nic jiného, jak říkal pan Stach, vystoupit z řady a nenechat se vláčet událostmi
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 12:47:32

No já nevím když lepší neznáme tak je nejlepší na světě Protože když je někdo v něčem nejlepší na světě (vyhraje nějakou cenu, mistrovství světa, olympiadu, světový rekord) tak je taky nejlepší na světě proto že lepšího dosud neznáme. Cokoliv a kdokoliv může být na světě nejlepší jenom proto že dosud lepšího neznáme. Kromě boha, pokud jste věříci.

EDIT: To neznamená že když je něco nejlepší na světě, že to lepší už být nemůže a že je to dokonalé, nebo že to je jediná možnost.
maugggly [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 23:13:36
avatar
ja si spominam z tej doby len na prvomajove sprievody a detske tabory a to som mal celkom rad..pod postelou jeden anglicak (nejake americke superzihadlo, uz nepamatm rpesne znacku) ale zabavit som sa s nim vedel aj vo vani :-) treba si spomenut aj na pozitiva nie vo vsetkom hladat negativa (nie ze by som to obhajoval)...a este jedna pozitivna spomienka: bol som na vojenskej prehliadke na cervenom namesti a nieco take velkolepe som nezazil nikdy v zivote-spomienka na cely zivot...
Rudo_r [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 07:31:18

Nebola asi iná možnosť. Neviem akú vojenskú techniku preferuješ, ale bol si pozrieť letecké výstavy v Paríži alebo Farnborough?
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-17 23:47:20
avatar
Diktatura se změnila opět na diktaturu ale peněz. Komunisti si po revoluci zajistili vysoká postavení v ekonomice. V tomto ohledu se nic nezměnilo. Co se změnilo, že po roce 1989 nastal nebývalý rozprodej národního majetku, řekl bych až, že byl rozkraden. Co bylo dřív nás všech je nyní pár jedinců. Co vidím jako pozitivum je ta svoboda slova, ale už i tady začíná přituhovat. Obecně svoboda začíná vládnoucím skupinám lidí vadit a začíná se utahovat. Je to pro dobro všech, přeci kdo by chtěl na vlastním dvorku teroristy? Já ještě žádného neviděl a dokud neuvidím, neuvěřím ;)
Luizzz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 00:10:23

Čistý komunismus i kapitalismus je z dlouhodobého hlediska společností neudržitelný. Nejlepší pro soudržnost společnosti je něco mezi. V komunismu se bouří a demostrují ti, kterým stát bere a rozdává jiným, v kapitalismu zase ti, kterým zaměstnavatel bere za svou práci příliš (má nízký plat)a nechá ho žít na hranici chudoby.
MIZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Není třetí cesty 2009-11-18 12:03:38
avatar
Kapitalismus ale funguje ve velké části světa a funguje tam dlouho. Kdyby existovala třetí cesta, jistě by na to přišel někdo před námi. Času, kdy my jsme tady museli jen držet hubu a krok, na to měl dost. Třetí cesta je jen fikce, u nás hojně nazývaná "socialismus s lidskou tváří". Ve skutečnosti socialismus přežívá jen v diktatuře, příslušné státy tu už kdosi uvedl výše.
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 13:04:37

No nevím jestli je někde "čistý" kapitalismus bez nějakých sociálních jistot (tím nemyslím ty o kterých mluvý ČSSD)
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 00:58:25

Proč si autor myslí, že ovce je tupá?Považuje se diky tomu že je člověk za něco víc, co má větší právo na život?
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 11:26:42

Treba protoze je to ustaleny, obecne znamy a pochopeny vyraz pouzivany ve spojitosti chovanim skupiny lidi?
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 13:01:38

Nejde tu o právo na život, řekněte tygrovy že máme stejné právo na život jako on ale, jde o to že se chováme jako stádo Otázka je jakou má inteligenci zrovna ovce...
Ragnar84 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 01:46:08
avatar
Ja sa povazujem za viac ako ovca a ovca sa urcite povazuju za viac ako clovek
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 12:59:02

Ale neblbni
Rudo_r [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 07:37:32

20 rokov je dlhá ale i krátka doba. Angličani majú jedno príslovie:" Smoking padne až tretej generácii."
No mnohých vystihol dnešný obr. zo "sme":
"Už dvadsať rokov sa môžeme slobodne rozhodovať o svojich životoch. Bože, ako to len nenávidím!"
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 10:21:59

Na obměnu lidí je 20 roků strašlivě málo. Když si uvědomíš, že kovaní soudruzi, kterým bylo před převratem od 20 do 40 let, jsou stále politicky/ekonomicky činní. Ve vládě, na úrovni krajů i v obecních zastupitelstev je spousta komunistů, ať už aktuálních nebo bývalých. Proto ta nechuť zakázat komunistickou ideologii, protože by o tom rozhodovali právě ti bývalí komunisti. To je ta ironie doby -
fašismus rozpoutal válku, má na svědomí miliony mrtvých, válku prohrál a proto je špatný.
komunismus s fašismem před válkou čile spolupracoval, na začátku války byli spojenci, obsadili Polsko atd., válku vyhráli a proto jsou to ti dobří. Že ale způsobili mnohem více mrtvých, to už se neříká.
Ale abych nebyl tak negativistický - situace se zlepšuje. Každým dnem umírá 16 členů KSČM a noví přibývají spíše vyjímečně.
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 12:08:42

Nj kdo chce vědět kolk mrtvých lidí, zničených životů a podobně mají komunisté na svědomí ten ví. Naštěstí, ať je tu dnes komunistů kolik chce, máme přístup na internet na rozdíl od číny můžeme číst zahraniční média, za to revoluci děkuji (tím chci říct všem co se za převrat zasadily) Snad se komunismu zbavíme, snad se děti mých dětí těchto ideologii zbaví, protože já to dřív nevidím. Bohužel i můj mladý kolega (27) z práce (já 22) uvažuje o volení KSČM, člověk neví jestli má brečet nebo zuřit, přitom si západního způsobu života užívá více a častěji než já
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 09:56:24
avatar
Tiež som rád že "Komunizmus" socializmus skončil. Taký odporný režim sa len tak nevidí.
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 12:01:32

No komunismus skončil, ale mohla by už taky začít skutečná demokracie "na úrovni" ne ten populismus co tu máme

EDIT: Proto se tak trochu bojím přímé volby čehokoliv, což se sice jeví jako demokratické řešení, ale když vidím jak se masy lidí dají manipulovat... v demokracii to chce svobodného ducha a vlastní rozum, jinak je to o ničem.
MIZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 20 let je málo. 2009-11-18 11:46:26
avatar
Svoboda První republiky ( 1918-1938 ) skončila po 20 letech podpisem Mnichovské dohody a postoupením našeho státu diktátu Třetí říše. Nyní po 20 letech svobody ( 1989 - 2009 ) podepisujeme federativní Euroústavu a stáváme se tak součástí Čtvrté říše. Ty nejlepší roky právě skončily. Dav tupých ovcí tleská, teď už nebude muset [moci] rozhodovat vůbec nic.
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 12:57:42

Zajímavé srovnání Já byl proti vstupu do EU a proti LS ale když už jsme tam... EU asi těžo bude dělat taková zvěrstva a dost těžko nás bude tak přímo ovlivňovat jako německo za protektorátu, naopak pokud bychom měly schopné politiky, mohly bychom přímo ovlivnit EU. Pokud chceme být plnohodnotným členem EU, a ne jenom poslouchat diktát, musíme sami jednat a ovlivnovat EU ne jenom tupě poslouchat. Jako současný prezident, ač s ním většinou nesouhlasím, dokázal se za českou suverenitu postavit. My musíme mít vlastní názor, nejsme deti EU, nejsme podřízený stát, jsme členem a musíme EU ovlivnovat, diskutovat, ne jenom tupě poslouchat.
MIZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - počty 2009-11-18 13:33:16
avatar
Vstupem LS v platnost klesá naše zastoupení v Evropském parlamentu ze 4% na pouhá 2% [zaokrouhleno], navíc z naší dost antagonistické reprezentace. S tím toho mnoho neovlivníme. Dohoda 3 ze 4 největších států stačí k přehlasování všech ostatních. Právo veta malých států pro asi 60 nebo 70 oblastí otázek bylo zrušeno. Ale platit 100 mil. [zaokrouhleno] Kč denně musíme i nadále.
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 14:02:11
avatar
Ano europtimisti očakávajú asimiláciu ostatných národov do konca storočia. Snáď to nebude až také zlé a v roku 2100 bude ešte niekto hovoriť česky alebo slovensky. Neviem prečo sa multikultúrna európa národov musí zmeniť na anglosaskú monokulturu. Do kelu aj s globalizáciou! Nechapem tu integraciu...EU má byť zóna voľného obchodu a pohybu osôb. Kde sa dá ľahko obchodovať atp. Superštát je hnus. Nie žeby som bol burič ale revolucia podpisanim lisabonu začala! Slovensko si nasralo pred prah jej podpísaním. A to sme nemali ani referendum. Jasne slovenské ovečky su spokojné takmer vždy. A ja s nimi na čele pretože proti ratifikovaniu LS som ani prstom nepohol.
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 14:51:46

Nás se taky nikdo neptal...
Třeba je sjednocení důležité pro obchod s jinými světy co já vim Ale bohužel, nechtěl jsem do EU, byl jsem přehlasován, nechtěl jsem LS, ale no, kdo se nás ptal... Začíná mi to být pomalu jedno, jestli za nás budou rozhodovat ti naši ,,sem si dosadte sprosté slovo dle libosti a vkusu "(ODS, KSČSSD...) nebo někdo v bruselu nevim co je horší, už mě to nebaví.
Panoramix0903 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD 8086 - 80186 - 80286 2009-11-18 19:53:58

"V době první „486“ ještě neexistovali konkurenční procesory AMD, AMD jako firma ano, ale procesory AM386 se objevily až v roce 1991. "

Mrzí ma to, ale nemáš celkom pravdu. Osobne som mal pár 286-tiek od AMD, takže AMD nezačalo s výrobou procesorov až modelom 386. Mal som v rukách aj 8086 aj 80186 od AMD, keď som likvidoval staré počítače u nás vo firme :-)

mrkni sem pre info

http://www.cpupages.com/store/index.php?category=124&ctg_name=286

http://www.cpupages.com/store/index.php?category=126&ctg_name=186
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 468x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1532x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1850x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2365x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2099x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1388x
Komentářů: 0