Prodeje PC neplní očekávání – Intel a AMD snižují očekávání, zákazníci vyhlížejí novinky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 27 září 2010
altPlány výrobců se zase trochu nevyplnily. Poptávka ve všech segmentech neroste. Zákazníci čekají.

 

 

 

Společnosti AMD a Intel snížili svá očekávání pro právě končící 3Q letošního roku. Ukazuje se, že poptávka ve všech segmentech není zdaleka taková, jak se očekávalo. Zákazníci si zkrátka mnohem více vybírají a nákupy rozmýšlejí. Navíc zákazníci jsou stále lépe informovaní a vědí o tom, že se blíží novinky a nástupci současných produktů a tak s nákupy čekají právě na novinky.

To samé platí i o výrobcích notebooků a dalšího HW, kteří se přizpůsobují požadavkům zákazníků a kromě toho vědí o novinkách ještě dříve a dobře vědí, že mnohé z nich jsou mnohem lepší a výhodnější než stávající produkty a tak své objednávky směřují právě na ně, čímž oslabují poptávku po současných produktech.

Pokles zájmu je ale vidět ve všech segmentech. AMD a Intel shodně označili na spotřebitelském trhu za viníka nižší zájem o mobilní počítače na vyspělých trzích v USA i Evropě. Desktopový segment situaci nezhrání, a ačkoliv neklesá, je už dnes menší než mobilní segment a hlavně už delší dobu spíše stagnuje. Navíc i zde mnozí otálejí s nákupy, protože pokud občas nahlédnete na internet, a o PC se alespoň trochu zajímáte, tak víte, co se stane už v lednu příštího roku a pak v polovině roku 2011. A aby toho nebylo málo, čerstvě se objevila zpráva, že AMD a Intel nepotěšily ani čísla ze serverového segmentu, kde se točí opravdu velké peníze. I zde poptávka nedosahuje očekávání. I zde stále promlouvá hospodářská situace, a i když někteří tvrdí, že hospodářská krize skončila, firmy a běžní zákazníci stejný názor zdaleka nesdílí. Firmy tak odkládají velké investice a i ony vědí, že na příští rok se chystají zajímavé novinky, na které se i s upgradem vyplatí počkat.

Naštěstí to nevypadá na nějaký markantní problém a příjmy AMD a Intel poklesnou zhruba o necelých 5%, kdy tedy nesplní očekávání. Na druhou stranu, žádná ztráta nehrozí a jsem toho názoru, že posedlost a kult stálého růstu, v podstatě škodí všem. Myslím si tedy, že nějaké nesplněná očekávání ohledně prodejů PC ve skutečnosti nejsou problém. Problém jsou nereálná očekávání některých analytiků. No každopádně na celé situaci bychom jako zákazníci mohli i vydělat, protože by možná mohlo dojít k nějakým slevám, kdy se výrobci pokusí ty prodeje trochu pošťouchnout a hlavně doprodat staré zboží před tím, než přijde nové. Situaci sledujeme a v případě zajímavých slev určitě budeme včas informovat …

Zdroj: AMD, Intel, DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
kidd.hombre [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-27 23:11:43

taky se moc lidem nechce utracet za neco, co si mohli za stejny prachy koupit uz pred rokem. Byl sem zvyklej kupovat novej hw nekolik mesicu po vydani o 1/3 levneji. Takze ted se mi proste prici davat za to prachy.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-27 23:12:29
avatar
Ze by byla osveta hardware k necemu? Vypada to, ze ano Jen tak dal.
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - .. 2010-09-28 08:58:30
avatar
Necudujem sa, pracujem na 3 rocnom "staruckom" q6600 nataktovaneho na 3GHz s 4gb ramky a vobec nemam potrebu to menit. Narocnost aplikacii sa nejako extremne nezvysuje, da sa povedat ze stagnuje, dokonca win7 ma mensie naroky ako vista. O hrach pomlcim, vsetko co vyjde je len konverzia z konzoli, kde vieme aky je hardware. Jedine co som za tie roky zmenil je prechod z radeon 3870 na 5750, co bola investicia fakt strasne mala a pritom vykon bol badatelny (a tichsi) a kupa systemoveho ssd (co bol najvacsi badatelny narast "vykonu" - odporucam). Ano pozeram po obchodoch a taky 6 jadrovy amd alebo core i7 je lakavy, ale fakt nemam potrebu, kedze vsetky aj dnes "najnarocnejsie" aplikacie zvlada lavou zadnou moj stary q6600.
NRX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-28 11:47:37

Ja som frčal ešte na P4 a 2GB RAM, takže ten upgrade bol na "zváženie".
Čo ma ale definitívne presvedčilo bol chybný CMOS šváb, ktorý resetoval BIOS po vypnutí PC. Výmena batérie nepomohla a tak som musel každý deň nastavovať BIOS. Zvažoval som úpravu BIOSu tak aby default nastavenie bolo už tým čo používam a jeho flešnutie. No nenašiel som na webe nejaký návod ako ho upraviť.
Po mesiaci denodenného nastavovania som s tým sekol a poskladal nový PC. Čakať pol roka som nemal chuť a tak taraz má výkonu aj tak ako prasa
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-29 07:44:46
avatar
Zeby gramotnost zakazniku mela v zestupnou tendenci.Jiz je nacase.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 841x
Komentářů: 7
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 851x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1357x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1084x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1850x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1953x
Komentářů: 3