Nákupy PC se prodražují – nevýhodný kurz koruny a špatná situace s HDD. Co s tím? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 25 listopad 2011
Přejít na obsah
Nákupy PC se prodražují – nevýhodný kurz koruny a špatná situace s HDD. Co s tím?
Co s tím?
alt

 

 

 

 

 

 

  • Nákupy PC se prodražují

                  – nevýhodný kurz koruny a špatná situace s HDD. Co s tím?

Vím, že čekáte na nové doporučené sestavy, takže pár informací k současnému stavu nákupů PC.

Jistě víte, že u nás vychází, vždy když je třeba aktuální průvodce výběrem počítačových sestav. Všiml jsem si, že se tyto věci začínají objevovat na více serverech, ale většinou se jedná jen o pár řádků sestav vybíraných narychlo s prstem v ceníku. Nic proti jejich autorům, ale někteří z nich už tuší, co dá práce udělat skutečně pořádný přehled a sehnání k tomu potřebných informací a zkušeností, jako vychází na našich stránkách už několik let.

V našem případě totiž zdaleka nevybíráme jen podle ceníku. Většinu komponent, které osazujeme, osobně známe, dokonce 90% těch sestav jak je doporučujeme, byly sestaveny a staví se tak normálně. Přehled je teamová práce několika lidí, přičemž se snažíme vždy zohlednit nejen cenovou výhodnost dané komponenty, ale protože ji známe z testování apod., víme, co umí, takže zohledňujeme i její kvalitu a vlastnosti. Někteří naši kolegové pracují i pro některé z větších distributorů a obchodů, takže máme údaje i o reklamovanosti, dostupnosti apod. Zkrátka doporučené sestavy, tak jak je děláme, není zdaleka jen práce jednoho člověka, co udělá doporučení podle ceníku a tím to hasne. Proto nám občas trvá delší dobu dát zase aktuální přehled dohromady. V současnosti už doděláváme ten předvánoční, kde již bude zahrnuto kompletně všechno nové, co se objevilo v posledních 2 měsících od vydání toho posledního.

Aktuálně nám jen dělají starosti některé věci, které bohužel neovlivníme …

  • Ceny HDD výrazně prodražují sestavy, mnohé PC ani nebudou …

Jak už jsme vás informovali několikrát, kvůli velkým záplavám v Thajsku, které si bohužel člověk způsobil sám díky nevhodným zásahům do přírody a výstavbou měst a výrobních závodů, kde neměl, byla postižena značná část produkce pevných disků. Špatně je na tom hlavně WD, které přišlo téměř o polovinu výroby, ale ovlivňuje to i další výrobce, protože zaplaveny byly i výrobny komponent pro HDD. Odhaduje se, že náprava škod bude velmi pomalá a bude trvat rok, než se věci dají zcela do pořádku a výroba se v plné síle obnoví. Co to znamená pro nás?

Zatím většina nejpoužívanějších modelů k dispozici je a byla vyrobena dříve. Bohužel se šance samozřejmě chopili distributoři a prodejci a vyšponovaly ceny o dvojnásobek i trojnásobek! Mnoho modelů ale také nebude. Přednost mají hlavně výrobci mobilních PC a hotových sestav a dopady omezené produkce z tohoto čtvrtletí naplno pocítíme až za pár týdnů, kdy se současné zásoby doprodají. Mnoho mobilních PC vůbec nebude uvedeno na trh, šanci tak dostanou hlavně Ultrabooky s SSD. Aktuálně se však snažíme nějak vyrovnat se současnými cenami 3,5“ HDD, které jsou prostě strašné. Platit za 2,5TB disk, to co za výkonnou grafickou kartu … no nějak to dáváme dohromady.

  • Koruna se prudce propadá – velké zdražení na sebe nenechá čekat

Aby těch blbých zpráv nebylo málo, oslabuje koruna, která se propadá už k 19,50 za dolar! Což už dlouho nepamatujeme. Mnozí tak se slzou v oku vzpomínáme na roky 2007-2008, kdy kurz byl kolem 15 korun! Pro vaši konkrétní představu, co pohyb kurzu udělá s cenou komponent a celé sestavy, když byl dolar za 15 korun, když byl ještě před pár týdny za 17,50 a když je teď 19,50:

Začněme u celých PC sestav, kdy uvidíte, proč s láskou vzpomínáme na staré dobré časy 15 korun za dolar. Současný pohyb kurzu z 17,5 na 19,5 během posledních týdnů a měsíců pak dělá rozdíl ceny od 1200 pro 6000 korun jen na vrub tohoto pohybu!

A jednotlivé komponenty na tom samozřejmě nejsou lépe. U procesorů je to například u nejzajímavějších výkonných modelů za poslední měsíce a týdny pohyb o 500 – 800 korun.

U grafických karet je to samozřejmě to samé. Zkrátka pokud nějaký výrobce nyní něco zlevní, tak u nás se to stejně neprojeví, naopak se u nás bude dál zdražovat. Proč?

Spousta komponent, které teď jsou skladem, bylo totiž objednáno a zaplaceno s dřívějším nižším kurzem, současné objednávky už ale samozřejmě počítají se současným kurzem, takže zlevnění v dohledné době, obávám se nehrozí. Pokud jste otáleli s nákupem počítače a čekali třeba na výhodnější ceny, tak jste to propásli. Pokud jste otáleli kvůli novým komponentám, tak prostě máte jen smůlu. Takže čekat-nečekat? Obávám se, že není na co čekat. Procesory po příchodu FX od AMD a Core i7-3900 od Intelu teď několik měsíců budou stagnovat a držet pozice. Grafické karty, tam by být pohyby mohly, ale obávám se, že s novými modely to s jejich dostupností nebude hitparáda, navíc ty skutečně výkonné dorazí možná na konci ledna, spíše ale v březnu a ty nejvýkonnější až někdy k létu. Jejich ceny kvůli drahé 28nm výrobě bych také neviděl nijak nízko. Díky cenám HDD ty celkové ceny PC ještě více vzrostou, ale zase by se to mohlo projevit u SSD, které by možná mohly zlevnit, aby podpořili zájem zákazníků.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 156x
Komentářů: 0
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1043x
Komentářů: 0
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1020x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1803x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1919x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2344x
Komentářů: 6