Prodeje výkonného HW rostou - drahé grafiky, desky i CPU jdou na dračku - uživatelé se poučili? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 12 srpen 2013
altŽe by někteří uživatelé pochopili, že nejsou tak bohatí, aby si mohli dovolit levné věci?

 

 

 

 

Poslední měsíce nejsou k výrobcům počítačů a dalších zařízení zrovna vlídné. Zpráva za zprávou přicházejí s poklesem prodejů, zisků i příjmů. Tradiční počítače se potýkají s problémem propadu zájmu už dlouho. Všichni se tedy vrhli na tablety, které ovšem místo růstu také mezikvartálně snížily prodeje a navrch ještě klesají marže a zisky. Je tu však jedna oblast PC (vlastně dvě), která naopak hlásí růst prodejů, růst příjmů i růst zisků!

  • Výkonný herní Hi-end segment směřuje k dalšímu rekordu!

Zatímco celkový trh s PC klesá, kdy desktopové PC spadly o 7,4% a mobilní dokonce o 13,9%, segment výkonných PC komponent roste. Prodává se jak více drahých procesorů Intel i AMD, tak více drahých grafik s čipy AMD a NV. Tento výkonný herní (i výpočetní) segment loni narostl na další rekord a letos, zatímco vše kolem něj se propadá, naroste znovu! Krize a pokles prodejů PC se jej vůbec netýká.

Vypadá to, že mnozí uživatelé pochopili, že nemá smysl kupovat si slabý PC, který sice zvládne, co je třeba, ale ne ve špičkové kvalitě a zůstane tak dlouhou dobu. Stále více uživatelů tak přichází na fakt, že je lepší koupit si výkonnější PC, protože tak zůstane delší čas a může si užívat výkonu a všeho bez zbytečného omezování. Jediné, co se výrazně častěji upgraduje než zbytek PC, je grafická karta. Výrobci grafik hlásí rekordní prodeje a zájem po skutečně drahých a výkonných grafických kartách stále roste. Uživatelé dokonce výrazně více nakupují i více grafik do jednoho systému.  A mnozí kupují novou grafiku s každou novou generací, která na trh dorazí. Není divu, že si výrobci grafik začali tohoto trendu všímat. Proto byla letos uvedena řada GTX 700 grafik jen předně v nejvyšším segmentu a proto prvními novými Radeon grafikami s novou architekturou budou nástupci HD 7900 modelů (uvedení s koncem září a na trhu fyzicky v říjnu v cenové relaci 399 dolarů +).

I prodeje výkonného desktopu jsou velmi dobré. Jak dražší procesory AMD, tak hlavně dražší procesory Intelu jdou na odbyt, přestože by to mohlo být i lepší. Bohužel AMD ani Intel už dlouho ve vyšším segmentu nepřinesli žádné skutečně významné novinky. AMD AM3+ platformy s FX-8000 je tu už rok, Intel X79 platforma už dokonce 2 roky. Letos jsme se dočkaly jen drobného zlepšení v případě 5GHz AMD FX-9000 a Ivy Bridge-E modelů, ale nic až tak významného. Pro příští rok se ale máme na co těšit. AMD vydá zbrusu nové 28nm výkonné procesory do nové patice a s architekturou SteamRoller a Intel dorazí s novými 22nm Haswell-E se 6-8 jádry v základu a s DDR4 řadičem. Stejně tak se můžeme těšit na hromady nových super kvalitních a luxusních základních desek a vše, co k tomu patří. Už aby to bylo ...  

Radost z tohoto trendu mají i vývojáři a vydavatelé her, protože téměř všichni hlásí bezprecendentní a výrazný nárůst příjmů a prodejů na PC platformě. Stále více uživatelů zdá se upřednostňuje opravdu výkonný domácí desktopový herní PC, přičemž už si nemusí kupovat předražený slabý mobilní PC nebo slabou herní konzoli a k tomu výkonnému PC jim stačí už třeba jen tablet nebo i SmartPhone. O vše ostatní v domácnosti se přeci postará výkonný PC, který může přijímat i vysílat WiFi, může vysílat signál na více obrazovek včetně bezdrátového přenosu obrazu a tak dále. Že by skutečně někteří uživatelé začali dostávat rozum? Bylo by to krásné, protože konečně se začínají hýbat věci správným směrem. Prodeje výkonného HW rostou, což znamená, že roste chuť firem jej vyvíjet a vydávat, a roste chuť vývojářů her jej využívat = konečně se opět dal do pohybu vpřed vývoj jak herních technologií, tak samotného HW a když budeme mít štěstí, bude to pokračovat.

Asi nikdy už se nevrátíme do starých zlatých časů, kdy hry udělané partou nadšenců v garáži předbíhaly možnosti běžného HW a posouvaly hranice každý měsíc. Časy, kdy jsme s nadšením utrácely částky, které s porovnáním s tím, jaký výkon za to máme nyní, byly astronomické, za upgrade jednotlivých komponent, jen abychom si tu hru zahráli alespoň ve středních detailech. Nyní jen posloucháme výmluvy, že s rozpočty i možnostmi 1000x většími najednou posouvat vývoj v žádné oblasti nejde. Uvidíme, zda se neobjeví pár "asskick" titulů, které opět nastartují proces vývoje na všech frontách, zvlášť když je tu velmi slušná základna uživatelů s opravdu silnými herními PC, jejichž počet stále narůstá a na rozdíl od jiných segmentů PC trhu, bude dále narůstat. Chtělo by to nějaký opravdu extrémně dobrý herní titul, který by chtěl hrát každý, ale šel by hrát jen na velmi dobrých PC. Prostě titul, který by nedělal kompromisy v technologickém zpracování. Kdysi takovou odvahu pár herních vývojářů mělo. Kdysi takových her vycházelo několik ročně. Bohužel poslední hrou, kvůli které hráči hromadně nabíhali do obchodů pro nový HW, byl Crysis z konce roku 2007 a bylo to na ní také patřičně vidět.

Od té doby se náš hi-end HW poflakuje. Snad se opět blíží lepší časy ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 00:11:56
avatar
Dobré zprávy pro PC.

Ani nevim kdy můj PC byl high-end, ale jediné co potřebuje z dnešního hlediska upgrade je grafika. Což je herně.. no trošku smutné.
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hm 2013-08-13 10:53:19

Před skoro třema rokama jsem si postavil PC :

Intel Core i5 2500k dal na nej DH14 a přetaktil na 4,9 GHZ
K tomu 16 GB RAM 120GB SSD 3K od kingstonu a 2X TB green a black disk. Před dvěma rokama jsem tam osadil HD7970 (Původně jsem tam měl HD5850 čekal jsem na novou gen do 6 řady se mi nechtělo) No a můžu suverénně říct že skoro po dvou letech trh nenabízí nic výrazně lepšího a už vůbec ne za lepší cenu, protože první část upgrade bez GK mě vyšlo tehdy na 14 tisíc a grafika pak 8700 kč, to se nedá ani dnes postavit, takže za mě určitě ano prostě vyplatí se investovat, nejsem tak bohatý abych si mohl dovolit levné věci :-)
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 03:21:25
avatar
No kupovat si hiend není příliš inteligentní, všichni víme, že nejlepší poměr cena-výkon není v hiendu, ale trochu níž
Anonymní  2013-08-13 04:46:25

Ja si myslím ze je ten pes zakopaný aj niekde inde síce je kríza banky tlačia ostošesť a skupina ludi si môže dovoliť ešte viac drahšieho hardware .Napríklad na slovensku je HDP vysie ako bolo pred krízou vtedy bola nezamestnanosť 8% teraz je 14%!! Takže firmy na slovensku musia ryžovať viac ako pred krízou
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 12:18:22

Samozřejmě všichní řížujou víc. Krize nastává v moment, kdy růst není větší než předchozí sezonu, aby jsme si rozuměli, tak v zásadě naše společnost, pokládá situaci, kdy firma sice reálně vydělá víc než utratí, ale její zisky nejsou větší než předchozí sezonu a pro spotřební společnost, která roste na "dluh" je to problém, protože přepokládali že jsi pujčí tolik a tolik peněz a úměrně tomu naroste zisk společnosti, který se ale v roce 2009 často nedostovil, takže nastávalo to že pracháčí přicházeli o peníze, to je krize a co udělá pracháš aby o své peníze nepřišel ? Začne šlapat po normálních lidech :-)
Anonymní  2013-08-13 16:41:55

aby mal ešte viac preto v kríze rastie predaj luxusných tovarov
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 13:22:03
avatar
o higheng grafikách třeba nemá smysl vůbec uvažovat, pokud nemáš 3 monitory, nebo alespon 27tku s 2500*1400... na fHD dneska stačí mainstream GK (7870, 660) s naprostým přehledem... Stejnej případ i procesory... Na hraní bohatě stačí i5, i7 nebo dokonce SB-E jsou do domácího počítače vyhozený prachy... kdyby si radši za ty prachy, který chtěj za i7, koupili i5 a k tomu SSD, tak pro rychlost počítače udělaj mnohem líp...

Ale nemá smysl si cokoli nalhávat, sousta lidí si HighEnd kupuje jen proto, že na to má, ne proto že ho potřebujou...
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 04:45:50
avatar
Na jednu stranu rozumím lidem co si chtějí pořídít herní pc s co nejvyšším výkonem, který pak třebas využijí ve hrách a nejen tam.
Ovšem neřadím se k nim.
Možná je to jen můj pocit, ale dnešní hry ,když se chce už vypadají opravdu dobře a jejich technická stránka mě postačí. Nepotřebuju mít doma elektrárnu, abych si pořádně zahrál. Stačí slušný HW za dobrou cenu a tím to hasne.

Osobně bych byl pro kompromis. Několik titulů určených k vyždímání herních pc, ale i takový, který si zahraje kdokoliv a i přesto vypadají skvěle.Těch je dnes dost. Avšak jejich kvalita je zase jiné téma .
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 13:23:06
avatar
klidně ať to vypadá jako před 3-4 rokama, když to bude mít chytlavou hratelnost...
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 06:00:48
avatar
Ty... to je normalni ne? Bezny uzivatel sel po jinem HW a zariti fandove zustaly u PC. Tim, ze poklesl prodej PC a vzrostl prodej vykonneho HW se to potvrzuje.

Je to jak s hrama a jejich Multiplayer... kazdy se hrne za novinkama a ti verni a dobri hraci zustavaji.

Se to dalo proste cekat. Ted by me jen zajimalo procento aktivnich hracu PC vs Konzole vs Tablet/Android.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jedna vlaštovka jaro nedělá 2013-08-13 07:03:36

jedna vlaštovka jaro nedělá

PC jsou odsouzeny pouze do práce......dřív nebo později, smiřte se s tím
EuMatBa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 13:24:01

Však já ho taky mimo práci vidět nemusím. Vážím si každé chvíle, kterou nemusím trávit u počítače.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hi end 2013-08-13 07:49:32

No nevim zda je potreba jasat.Az si to bohatsi nakoupi drahe zelezo a nebudou par let do pc vrazet ani kacku tak dalsi rok tu mame clanek propad hi endu o 20% a prodej pc o 10%.Proste jednoduse lidi penize uz nemaji.Spis je smeruji na udrzeni zakladnich potreb
libuse.oracova [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 11:28:50
avatar
možná v Evropě....
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - periodický cyklus? 2013-08-13 08:02:41
avatar
A nejsme takhle náhodou jen v maximu periodického cyklu HW? Prostě teď lidí co mají nutnost provést upgrade HW je prostě víc.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 08:24:49

Vyvoj nech sa posuva ,to treba. Ohladne "kdy hry udělané partou nadšenců v garáži předbíhaly možnosti běžného HW"
To je trosku mimo. Lebo nieje problem spravit software/hru ktory pojde v max. graf kvalite totalne vytazi HW.Napr staci pridat balik HD balik textur do starej hry a hned je z toho slideshow aj na QFire.Alebo staci pouzit namiesto DX/OGL "kvalitnejsiu" raytraing metodu.
Problem je prave optimalizacia aby to chodilo rozumne na slabom aj na rychlom zeleze ....
andy64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 12:35:47
avatar
AndyF1:
co je trosku mimo?, je videt ze si tie casy nezazil, ako vacsina novodobych hracov.

Citace:
Napr staci pridat balik HD balik textur do starej hry a hned je z toho slideshow aj na QFire.Alebo staci pouzit namiesto DX/OGL "kvalitnejsiu" raytraing metodu.

tu si mimo ty, to je problem poslednej doby, nie tych starych dobrych casov. Vykon HW bol vtedy uplne inde a co dokazali vtedy programatori je chvalihodne, aj po grafickej stranke.
A ak by si chcel porovnat hratelnost, tak tam je ten rozdiel este vacsi, vtedy bolo treba potrapit mozog daleko viac ako dneska

A este ak by si chcel porovnat rozpocet hier vtedy a teraz tak je to od seba na mile daleko
hanbanaroda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 08:34:26

Spíš bych řekl, že za tím stojí nutnost upgradovat. Dokud šel vývoj rychle dopředu, stačilo vám kupovat nějakýt ten vyšší mainstream nebo nižší highend, ale teď, když už sa dva roky nic neděje, vám nic jiného nezbývá. Abyste aspoň trochu zvýšili výkon počítače, potřebujete to nejlepší, co na trhu je...
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 08:54:02
avatar
Dle mého názoru je tohle jenom chvilková situace. Pc platforma spěje k All-in-one řešení. Většina lidí si stejně koupí Pc které už je poskládané a néže ho kupuje po částech. Sám uvažuji už delší dobu jestli koupím allinone pc (iMac) nebo si ještě jednou sestavím vlastní pc. Tipuji že zhruba do 10 let budou převládat v domácnostech a kancelářích allinone pc a takových jako většina z nás na tomhle webu. kteří si stavějí svůj PC bude velmi malé %.
andrejcallo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 09:47:01

Ja som tiež prešiel na all in one PC,mam vykonne pc na hranie a AIO na pracu,net a menej naročne hry.na AIO mam iba jedno minus a to že sa nedostanem ku hardwaru.chcel som si vymeniť hdd za ssd a musel som isť do servisu.
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 09:43:41
avatar
až na tu výměnu toho pevného disku a pamětí je allinone jediné řešení. Naštěstí u iMac je vyměnění pamětí hračka ale na disk už je třeba servis.
andrejcallo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 09:19:27

POtešujuca správa že sa predava viac vykonneho hardwaru,potom hlaška EA o novej Fife 2014 že nebude mať rovnaky engine ako fifa na nove konzoly ,lebo by to počitače nezvladli je až do smiechu
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 13:29:33
avatar
no jasně.. a víš proč? Protože je jednoduší odladit novej engine na unifikovanej HW než na PC...

a navíc 8jádrovej procesor, 8GB GDDR5 paměti a CGN grafika není zdaleka takovej šunt, jak by si někteří přáli...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 13:38:39
avatar
Pokud se nějak výrazně neposouvá náročnost her a vydrží jedna grafika několik let pak se opravdu vyplatí highend s hraním her na max detaily. Ale pokud by to bylo jak v minulosti kdy se kvůli náročnosti her musela téměř každý rok kupovat nová grafárna ne-li celý komp, tak by to nešlo pokud jste nebyli připenězích. Ale jednou za čtyří roky se to to dá utáhnout
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-13 22:13:28

Ceny sú na mňa stále vysoké. Našťastie som takmer novú Gigabyte HD7970 vykšeftoval v bazári za 250eur. Keď idú dole ceny nový kariet, tak tým pádom aj bazárových.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1283x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1666x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1161x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1217x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3802x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1478x
Komentářů: 0