NINTENDO představilo novou OLED verzi SWITCH konzole – Slabý procesor a grafika zůstaly. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 07 červenec 2021
altZklamáním je pro mnohé nová verze jinak celkem populární „kapesní“ konzole SWITCH.

 

 

 

 

Na letošní rok se už dlouho připravovala nová verze NINTENDO SWITCH, Jedna z posledních klasických kapesních konzolí (i když vzhledem k velikosti je to jen pro hoooodně velké kapsy). Ve stejném formátu se dnes ale nabízí i řada podstatně výkonnějších Windows „kapesních konzolí“. NINTENDO si nicméně jede svou, a hlavně udržuje uzavřenou platformu pro své hry, které si prostě jinde nezahrajete.

Aktuálně byla oznámena nová verze, která ale hodně lidí zklamala. Potěšila sice v jedné oblasti, a to je lepší display. Tady i NINTENDO musí jít s dobou, a tak místo původního malého 6,2“ IPS je zde nové 7“ OLED. Rozlišení ovšem zůstalo stejné, tedy jen 1280x720, což je docela málo i na podobně velký levný telefon. A tady novinka hodně lidí zklamala.

Očekávalo se, že NINTENDO přijde s verzí využívající nějaký nový procesorový a grafický SoC čip, který by šel s dobou a reflektoval posun u mobilních ARM SoC apod. Jenže to se nestalo. Hlavním důvodem, proč konzole zůstala u jen nízkého rozlišení 1280x720, je výkon starého NVIDIA TEGRA čipu, na kterém staví. Ten totiž zůstal stejný. Z dnešního pohledu je už ale hodně zastaralý po všech stránkách. Nepotvrdily se tak „zaručené spekulace“ že novinka bude umět DLSS či 4K apod. Bohužel Nintendo nesáhlo po žádném novém řešení. Jedinou významnější HW změnou je tak navýšení velikosti integrované úložiště z 32GB na 64GB.

Pak je tu několik vedlejších vylepšení. Údajně je tu o trochu lepší zvuk, dokovací stanice pak dostala konečně klasický internetový port, a to je vlastně vše přátelé. Výdrž na baterie bude nadále cca 4,5 – 9 hodin v závislosti na hře, realisticky vydrží běžně kolem 5 hodin. Co trochu nechápu je, proč NINTENDO ohlašuje OLED SWITCH teď, když do prodeje má jít až 8.října. Ne, není to překlep. Oznámit novou verzi (edici) jen lehce vylepšeného jinak ale stejného produktu, který je dávno na trhu celé 4 měsíce před uvedením, mě přijde trochu hloupé. Ale bohužel nijak výjimečné dnes. Cena má být 350 dolarů, tedy cca 9500 korun vč. DPH. Ano, za to máte skoro novou SONY PlayStation 5 (pokud ji seženete), která je ovšem násobně výkonnější. Ale Nintendo ví, že SWITCH nemá v oblasti „kapesních konzolí“ moc konkurence a je uzavřenou platformou her, takže si za svůj stařičký HW a nízký výkon může naúčtovat co chce … prodává se stále více než slušně s jistě velmi slušnou marží, zatímco SONY a MS prodávají konzole přinejlepším za výrobní náklady (realisticky dnes se ztrátou).

Přesto by potěšilo, kdyby to technologické vylepšení adresovalo i tu zastaralou NVIDIA platformu. To sama NVIDIA nemá na poli TEGRA SoC po těch letech nic lepšího? Nebo třeba se mohlo použít SAMSUNG a jeho nové SoC s moderní AMD Radeon RDNA 2 apod., která umí FSR či FreeSync a zvládalo by to hraní o mnoho lépe. Prostě nějaký důstojnější upgrade. SWITCH a jeho fandové by si ho jistě zasloužily …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-07 14:01:18

Hele na toto Mária a Pokemony je ta grafika a procesor naprosto v pohodě ... syn si teda nijak nestěžuje
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-08 08:28:27

Kdysi jsem měl nV shield tablet s tegrou a taky jsem nedostatkem výkonu nijak netrpěl, a to to bylo fullHD zařízení.

Ale třeba když jsme se díval, jak na Switchi vypadá Hades, tak teda jako nic moc, když to srovnám s PC verzí. Spíš teda to nic než moc. Nízké rozlišení tomu hodně ubírá a přitom výkonu to na něj musí mít dost.
Pix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-08 09:07:05

Zajímalo by mě kolik toho prodají. Děti v okolí co by podle mě mohly mít zájem o nintendo mají libovolně starý telefon po rodičích, na tom brawl stars a to jim evidentně stačí. Navíc je ten telefon česky.
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Prečo to oznámili? 2021-07-08 09:51:26

Mne výkon Switchu už prekáža a to ho mám takmer 3 roky. Xenoblade Chronicles 2 nedokážem kvôli nedostatočnému výkonu dohrať, lebo v niektorých prípadoch sa pozerám na mazanicu a po asi pol hodine ma začne hrozne z toho bolieť hlava.

Keby mal tento switch napr. aspoň Tegra X1+, tak by som možno o ňom uvažoval. Aj napriek situácií vo výrobe a doprave, nevidím zmysel prečo vôbec uvádzali tento model na trh. Ja som čakal, že vylepšia čip/ nahradia novým, aby tých 720p držalo v handhelde pri 60 fps a 1080p 60fps v doku a mohli by propagovať fidelity update. Hneď by tento nový model spravili podstatne zaujímavejší.
Ganimoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-08 11:29:43
avatar
Pravdepodobne se nechteli znovu dostat do situace ala "New Nintendo 3DS", takze je chapu, ale stejne je to skoda
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-09 20:59:56
avatar
Tak nintendo nikdy nebylo o extra grafice, ale je pravda, že tolik peněz za tak odpadní HW, by nikdo při smyslech nedal nebýt to nintendo. No a když zachovají čipset i rozlišení nepotřebují na SW a hrách měnit vůbec nic. Můj Mate 20X z roku 2018 má větší uhlopříčku (7,2"), lepší rozlišení i výkon než tohle a OLED též. Já bych si o to neopřel ani kolo, ale pro někoho má ten jejich ekosystém tu cenu. Pro mě by byla cena tak do 4 tisíc
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-10 19:57:47

Nintendo pro mě znamená trendy hraní pro určitou mladou herní generaci. Možná je to naivní, ale aspoň je vidět kam herní průmysl resp odvětví dokáže zaujmout cílovou skupinu kde hw není stěžejní.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-10 21:35:43
avatar
ehm, podle statistik je jen 14% uživatelů SWITCH mladších 18ti let, kolem 30% je těch kolem 25 let a největší část tvoří hráči mezi 30 až 45 lety .... ;)

SWITCH je ostatně vzhledem k podobě a nabídce her vyloženě nostalgická záležitost ...
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-10 21:49:14

Přirovnal bych to k vlkovi co sbírá vajíčka na ruské elektronice. Jedině tak bych dokázal pochopit onu nostalgii.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 869x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 873x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1039x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3616x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1416x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1252x
Komentářů: 5