Chuwi Hi13 (2v1) Tablet PC – TEST a RECENZE čínského počítače aneb nakupujeme v Číně. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 21 listopad 2017
Přejít na obsah
Chuwi Hi13 (2v1) Tablet PC – TEST a RECENZE čínského počítače aneb nakupujeme v Číně.
PC Tablet CHUWI Hi13
PC tablet v praxi, výkon a výbava
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Chuwi Hi13 samotný tablet stojí aktuálně tedy 337 dolarů (za kus již v českém skladu), což je konečná cena a současným kurzem tedy zhruba 7300 korun přesně. Dokovací klávesnice k tomu (s druhou baterií a dvojicí USB), kterou bych docela doporučoval, přijde na 61 dolarů (tedy zhruba 1350 korun), dohromady tedy 8650 korun se standardní roční zárukou.

Přeji hodně štěstí najít za tuhle cenu vč. DPH v českých obchodech něco alespoň trochu podobného. Pravda, jsou to neférové podmínky, protože 2 roky záruky u nás něco stojí, české lokalizace SW i klávesnic a další věci něco stojí a u nás by se na to nabalila i nějaká další daň, vysokohorská přirážka a  něco dalšího. Ve finále by tak stál nejspíše odhadem minimálně 11-12 tisíc korun, pokud se oficiálně se všemi náležitosmi CHUWI Hi13 prodával u nás. Nicméně 7 tisíce za tablet a 8650 korun za komplet s klávesnicí je současná konečná cena na GearBest. Jsou podobná řešení i u nás, ale s menším displayem, s výrazně nižším rozlišením a s výkonově srovnatelným Pentium N4200 vychází na minimálně 12-13tisíc korun, v jinak vlastně stejné výbavě a podobném provedení (nebo jen přetáčecí). Jinými slovy, hlavní argument pro nakupování v Číně stále trvá. Poměr cena-výkon je nedostižný.

Otázkou je, jak by to bylo reálně s případnou reklamací apod. Mám zkušenost jen s GearBest.com, z kterého tento Chuwi Hi13 mám, a co jsem zaregistroval, tento obchodník se snaží nově nabízet své zboží i skrze některé partnery v ČR a má u nás tedy i sklad, takže by to nemusel být takový problém. Díky tomu, že některé produkty jsou tedy už dovezené, odpadá jakákoliv starost o DPH či CLA a bude u vás také podstatně dříve, než 10 dní, jak to normálně trvá z Číny. Je pravda, že tohle je tedy takový lepší nakupování z Číny, než je obvyklé.

Pokud jde o samotný Chuwi Hi13, myslím že by se klidně na trhu dobře běžně prodával i u nás (ale to by stál určitě o něco víc). Doporučoval bych ho s tou klávesnicí rovnou (pokud je anglická), protože bez ní vám bude v některých situacích její funkčnost chybět. S ní má také dvojnásobnou výdrž baterie, což je hodně podstatné a v kompletu je to pak takový dotykový konvertibilní „NetBook“ s nejhezčím displayem, jaký jsem kdy u Netbooku viděl :). Osobně nekritizuji tu výdrž tabletu (proti jiným), protože prostě 13,5“ display musí být ve spotřebě znát a pro mě osobně je ten display zajímavější než výdrž. V praxi mám vlastně jedinou výtku, k tomu zvuku, který je opravdu špatný a nedostatečný a poněkud podkopává jinak dobrou funkčnost celku. Příjemně mě překvapilo zpracování a konstrukce, tedy až na tu drobnost s tou ne úplně dokonale nalepenou vrstvou nad sklem, ale v praxi to nevadí a nejspíše se dá i opravit. Praktickou připomínkou je, že nezapomeňte si přikoupit redukce na obě USB (Type-C a microUSB) a microHDMI, pokud si nepořídíte tu připojitelnou klávesnici (která dvě klasické USB má).

 

  • Závěr a hodnocení

Celkově jsem příjemně překvapen, za 7300 korun má úžasný display a pevné kovové zpracování, žádný laciný plasťáček jak by někdo mohl čekat. Výkon je nejlepší možný, jaký v této třídě a této konstrukci za tyhle peníze lze dnes asi mít. Na běžné věci, na které je toto zařízení určeno, stačí s přehledem.

Pokud by CHUWI vychytal několik věcí, byl by to dost možná nejlepší produkt ve své cenové třídě a kategorii, i když by stál o něco víc. Nakupování v Číně sice není pro každého, ale pokud vám některé drobnosti (hlavně anglický Windows a jen roční záruka) nevadí, tak se dá nakoupit velmi zajímavě. Nejspíše zkusím v budoucnu ještě něco, jestli tohle nebyla nějaká náhoda a štěstí na slušný produkt :). Pro mé účely „interaktivního poznámkového bloku s Windows 10“, na který jej každý den používám, jsem s CHUWI Hi13 více než spokojen a ten display je velká přednost, kdy nějaký podobný PC tablet s W10 by u nás stál o mnoho více. Uvidíme, zda vydrží i nadále.

Pozn.: Protože tablet používám v současnosti už více než měsíc a půl a v minulých dnech i na něj MS automaticky nainstaloval poslední velkou aktualizaci, mohu jen doporučit asi nejen tento tablet aktualizovat na poslední verze W10, protože se znatelně zlepšila i výdrž na baterii, i některé aspekty ovládání (na což se MS u posledních updatů W10 zaměřuje). Rozhodně tedy nepodceňujte aktualizace nejen OS? ale i dalších aplikací. Jinak je možné že někteří mohou dostat tento tablet kromě W10 i s předinstalovaným McAffee, jak někteří hlásí, což doporučuji ihned odinstalovat, tento "bezpečnostní SW", totiž velmi zpomaluje systém, což v případě tohoto už tak výkonově omezeného řešení, není pochopitelně dobré.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 16
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
tryas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-22 08:23:13
avatar
Zaujímavý stroj. Keby to malo len FullHD display možno by tá výdrž na baterku bola o niečo lepšia... V súčasnosti používam už dosť starý Asus Transformer T100TA 10" a ak by som mal ísť znova do 2v1 zariadenia tak minimálne 12", inak sú tieto zariadenia celkom šikovné, nemám vôbec potrebu siahnuť po klasickom notebooku.
pito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nabijanie 2017-11-22 08:34:25

Pekna masinka, len co ma u vsetkych tychto 2v1 vytaca a odradza od nakupu je, ze nemaju v dokovacej klavesnici port na nabijanie, ale trci to neprakticky z boku - tabletovej casti, HDMI detto.
Dalsia vec, keby nejaky vyrobca spravil aspon moznost do dokovacej klavesnice pridat 2.5" HDD, alebo aspon M.2 slot pre SSD na rozsirenie pre datam, ktore by sice boli pristupne iba v mode laptop, bola by to uplna bomba. Ano viem, mam tam moznost strcit micro SD kartu, ale cena/GB a to mnozstvo priestoru ci v pripade SSD ta rychlost.
Payne003 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-22 09:18:32

Zaujímalo by ma, ako je na tom 10" verzia, keďže môj miix2 už pomaly dosluhuje...
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Koupil jsem u nás Tekstora 2017-11-22 10:32:13

za necelých 7K inflačních peněz - 4 GB RAM, 64 GB "disk" 64 bit W10 home v komplet české lokalizaci a jsem s tím nadmíru spokojen - má plnohodnotné USB porty... Bohužel se už neprodává - k nahlédnutí zde https://www.czc.cz/trekstor-hvezdny-tablet-surftab-twin-11-6-cerna/202509/produkt
Jediné co mě navýsost prudí je nabíjení mikroUSB portem... vyřešil jsem to zakoupením magnetického kabelu a trochou lepidla - pak koncovka nevypadne ani náhodou .. a při troše snahy se dá vyviklat. Překvapil mě na takovou hračku plnohodnotný UEFI - bootovat lze z čehokoli co připojím, nastavit kde co. Vlastní výroba je v Číně, možná ve stejné fabrice jako recenzovaný produkt poznávám tvar klávesnice, kloubu, umístění portů stejně blbě nalepená fólie
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - GPD pocket 2017-11-22 10:34:23
avatar
Super recenze, víc takových. Jinak pokud by se Vám podařilo sehnat GPD pocket Odkaz bylo by fajn jej zrecenzovat. Narozdíl od tohoto stojí sice o 3 tis. víc (cca 10 tis), ale podle mě je vhodnější jak do kapsy, tak prakticky (na psaní kdekoliv - vytáhnete z kapsy a píšete). Je to totiž 7! palcový klasický notebook s pevnou klávesnicí, vyvedený v hliníku s 1920x1200 touch displejem, 8GB RAM, 128GB SSD, 7000mAh baterií, USB-C i klasickým velkým USB, takže přenosnější a celkově dál než tohle "Šuvi"
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-22 23:31:44
avatar
Když takhle hezky dopadla recenze, tak třeba mu ho Gearbest taky půjčí: https://www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_613003.html
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-23 00:05:46
avatar
Chuwi je fajn, jen je to dost poruchové a často nedotažené, měl sem několik HiBook a samé problémy. Co je u Chuwi problém je hlavně extrémně pomalé úložiště a občas zlobí wifi.

Prosím dotestovat jak si vede při nějakém zaplnění a případně venku na free wifi.

To GPD se mi moc líbí, přesně to potřebuji.
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3000x2000 ??? 2017-11-23 14:45:38

1. To rozlišení to zabíjí - málo výkonu, titěrné ikony, velká spotřeba ... Osobně mi stačí 10ka displej s HD
2. 13ka tablet už je příliš nepohodlný do ruky, 10ka je akorát
3. Výdrž 3 hodiny ? Takže při každodenním používání za rok baterie pápá a můžu kupovat za 7 litrů nový tablet každý rok ?

A pod čarou, DD, neříkal jsi opakovaně, že nechápeš, kdo by mohl tablet kupovat, že je to mrtvá věc a že ti stačí telefon ( resp. obluda 6 a více palců) ? Já oponoval, že zrovna 2v1 je např. na dovolenou , nebo doma k TV super věc, takže jsi také změnil názor,co ? :-)

Jinak Youtube kanál je dobrej nápad, chválím.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-23 15:39:00
avatar
2v1 já rozhodně nezatracuji! naopak! Když tablet tak jedině takovýto koncept, proto také v článku několikrát píši, že bez té klávesnice to není prostě ono, že doporučuji koupit to s ní.....

Jinak já to chtěl právě kvůli tomu rozlišení .... i když ano FHD by určitě stačilo, stejně je to paráda a nemám problém s titěrností, nicméně ano, zátěž na ten HW je větší a díky velkému displayi je výdrž na baterii nízká, ale já to používám trochu specifičtěji a mobilita mě vlastně moc nezajímá, takže pro mě to není žádný problém, opět, když to koupíš s tou klávesnici, je tam druhá baterka a výdrž je dvojnásobná, tedy OK ...
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Spracovanie 2017-11-23 20:48:12

Doporučujem vyhľadať si na YouTube nejaké video, kde to niekto rozoberá....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-23 23:49:38
avatar
viděl jsem, vypadá to uvnitř stejně jako jiné podobné produkty ;) vzhledem k tomu že tento výrobce velmi pravděpodobně jako OEM partner vyrábí produkty jiný značek, se není moc čemu divit ....
Nick_Slaughter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 5000mah nebo 10000mah? 2017-11-24 13:18:55

Zdravím,
recenze pecka, říkal jsem si, že bych tím vyřešil Vánoce pro polovičku .
Jen bych rád upřesnil jednu věc. Dle toho co jsem viděl, tablet má kapacitu baterie 10 000mah (2 baterky po 5000mah) a klávesnice již další šťávu nemá.
Soudím dle několika popisků, videa s rozebraným tabletem, ale hádat se nebudu
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-24 14:26:30
avatar
zdravím, ano, máte pravdu, mě se to zdálo divný. Tablet má skutečně 2x5000MaH baterii. Jinak provádím opakované testování výdrže baterie, protože někdy mě vydrží méně (jak je uvedeno v článku), někdy déle a to při stejné činnosti .... aktuálně mám skoro 5,5 hodiny bez WiFi s min. jasem a 4 hodiny s WiFi a 50% jasem. pravda, pohrál jsem si s nastavením úspory u Windows a také je tam pár nových aktualizací W10 takže doporučuji celý systém opravdu aktualizovat, evidentně to má vliv.

recenze byla doplněna .... ještě mě pár lidí psalo, že na tom NB má McAffee od výrobce, já jej neměl, tak doporučuji jej odinstlaovat, protože zpomaluje systém a zhoršuje výdrž baterie ...
Nick_Slaughter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-24 15:11:39

Co takhle ještě malá videorecenze? V rámci tréninku...
Na takovou věc se to parádně hodí.
Je fakt že výkonový potenciál je vyždímaný nadoraz,ale viděl jsem že rozlišení jde klidně snížit v rámci windows,čímž se odezva v některých aplikacích znatelně zlepší. Pravda,není to ideální,ale je to řešení pro konkrétní SW.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-25 17:00:17
avatar
zkusím
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
Metro Exodus – pokračování hry s hutnou atmosférou!
Metro Exodus – pokračování hry s hutnou atmosférou!Neděle, 10 prosinec 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1292x
Komentářů: 5
Jurassic World: Fallen Kingdom – Dinosauři se vrací!
Jurassic World: Fallen Kingdom – Dinosauři se vrací!Neděle, 10 prosinec 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 735x
Komentářů: 0
Lamborghini Urus – SSUV co jezdí 305km/h je oficiálně tu!
Lamborghini Urus – SSUV co jezdí 305km/h je oficiálně tu!Úterý, 05 prosinec 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1606x
Komentářů: 11
A jde do tuhého! Avengers Infinity War v první ukázce!
A jde do tuhého! Avengers Infinity War v první ukázce!Středa, 29 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2127x
Komentářů: 9
Civilization VI se dočká velkého datadisku a předělání hry!
Civilization VI se dočká velkého datadisku a předělání hry!Středa, 29 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1168x
Komentářů: 2
Neverwinter Nights ve vylepšené verzi ve 4K!
Neverwinter Nights ve vylepšené verzi ve 4K!Středa, 22 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2093x
Komentářů: 4