PREVIEW: ASUS má hromadu nových AMD RYZEN 5000 notebooků ROG Zephyrus a STRIX – jaké jsou? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 17 leden 2021
Přejít na obsah
PREVIEW: ASUS má hromadu nových AMD RYZEN 5000 notebooků ROG Zephyrus a STRIX – jaké jsou?
ASUS ROG STRIX, ROG FLOW a ostatní

 

 

 

  • ASUS STRIX G a STRIX SCAR G

Samozřejmě nechybí ani inovovaná série klasických herních modelů, které nejsou zaměřeny na maximální mobilitu, či co nejelegantnější design, ale na výkon, a hlavně poměr cena/výkon v pěkném herním designu včetně RGB. Nabízeny budou v široké škále konfigurací od vyloženě „low endových“ variant, až po skutečné high end verze.

Ty nově bude obsahovat také až ten 45W+ AMD RYZEN 9 5900HX procesor. Nejvýkonnější verze pak budou obsahovat buď RTX 3060 6GB nebo maximálně RTX 3070 8GB mobilní grafiku, takže žádná ořezávátka.

O něco luxusnější série ROG STRIX SCAR v 17“ provedení, bude mít vedle samozřejmě AMD RYZEN 9 5900HX procesoru také až tu RTX 3080 16GB mobilní grafiku. Tedy to nejvýkonnější, co vůbec je!

Novinkou je pak možnost mít je kromě 2560x1440 165Hz panelu také 300Hz FullHD panel, což ocení hráči multiplayerových her! Novinky mají také vylepšenou opticko-mechanickou klávesnici, a až 90Wh baterie. Proti předchozí generaci STRIX ASUS vylepšit i chlazení. Nový je i vnější design.

  • ASUS ROG Flow X13

Jednou ze zajímavých novinek je také nejmenší herní a navíc konvertibilní notebook. Jde o výkonný ultrabook s dotykovou kompletně přetočitelnou obrazovkou s pouze 13,4“. Kromě 60Hz verze s jemným 3840x2400 rozlišením bude také 120Hz varianta (FullHD).

Uvnitř najdete opět extrémně výkonný procesor AMD RYZEN 9 a to až verze 5980HS (35W TDP)! Grafická karta je nicméně kvůli velmi omezenému prostoru pro chlazení slabší. Je zde prostor jen pro GTX 1650 a 62Wh baterii. I tak má cele zařízení pouze 1,3kg. Ten procesorový výkon (navíc s integrovanou grafikou) bude opravdu úžasný a mobilita také.

Jenže ASUS přeci jen dokáže nabídnout ještě výrazně větší grafický výkon i u tohoto extrémně mobilního 13“ herního konvertibilního notebooků.

Jak to dokáže? Jednoduše …

  • ROG XG Mobile Pro – externí grafická karta na cesty!

Zejména v souvislosti s Flow X13 modelem, do kterého se dá osadit jen ta nepříliš výkonná GTX 1650 grafika, což zejména s tím nativním 3840x2400 rozlišením nebude úplně ideální na hraní her, je tu řešení tohoto výkonového nedostatku.

ASUS přichází s externí grafickou kartou, kdy v poměrně malé krabičce je zabudovaná mobilní RTX 3000 grafika, a to buď RTX 3060 nebo RTX 3070 nebo až RTX 3080 verze (150W TDP).

Slouží to také jako dokovací stanice, kdy nabízí hned několik extra konektorů, včetně LAN, 4x USB, HDMI a DP atd. Vše se nicméně připojuje skrze speciální konektor, nikoliv tedy třeba jen USB type C 3.2 nebo ThunderBolt, ale přes PCIe x8. rozhraní. Není to tedy úplně univerzální řešení, což je škoda.

Výhodou proti dosavadním řešením externích grafik, jsou mnohem kompaktnější rozměry, takže větší mobilita. I když samozřejmě vše vyžaduje externí napájení.

  • Závěr

Jak vidíte, ASUS představil nevídanou nabídku notebooků postavených na AMD platformě! Trvalo to sice několik let, ale právě tahle nabídka je důkazem, že výrobci s AMD platformou opravdu počítají. Ostatně hned několik výše uvedených notebooků je vlastně tím nejvýkonnějším, co ASUS v nabídce vůbec má. Žádná Intel verze se tomu nevyrovná, protože Intel prostě nemá nic, co by výkonově v současné generaci dokázalo na těch 35W nebo 45W TDP, konkurovat AMD RYZEN 5000.

Samozřejmě se na mnohé novinky chceme podívat v recenzích. Čekáme na prodejní verze s testy, určitě nás zajímá G14 s RYZEN 9 5900HS, nějaký ten STRIX SCAR s RTX 3080 a RYZEN 9 5900HX a zajímavě vypadá ten ultramobilní ROG FLOW X13. Uvidíme, co se k nám dostane jako první.

ASUS očekává některé modely dostupné už na konci ledna a v průběhu února. Nicméně ceny a přesné české konfigurace zatím neznáme, vše se ještě bude ladit.

Škoda, že AMD nestihlo uvést také ty nové mobilní Radeon RX 6000M RDNA2 grafiky, které by měly být více než konkurenceschopné, protože 7nm RDNA2 je o něco efektivnější než 8nm AMPERE. Bohužel na nějaký nový výkonný notebook kompletně postavený na AMD řešení (třeba RYZEN 9 + Radeon RX 6900M), si bude muset nejspíše počkat až do Q2 tohoto roku.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Repráky a Webkamery 2021-01-18 21:16:45

Tie notebooky vyzerajú brutálne. Najviac ma zaujal 17 palcový Strix. Poprosím Vás otestujte aj kvalitu reproduktorov počas recenzovania týchto notebookov.

Mám však jeden obrovský problém s týmito modelmi. Prečo až na ten 13 palcový flow, nemá ani 1 z predstavených notebookov webkameru?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-18 22:07:32
avatar
nevejde se tam a jsou to herní notebooky, ASUS je toho názoru, že ji většina uživatelů nepoužívá ...
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-18 23:20:24

Tak ja asi patrím do tej užšej skupiny používateľov pretože používam Strix notebook aj ako pracovný a občas potrebujem kameru. Dokupovať nejakú kameru v tejto dobe fakt nemienim.
Fakt myslíš, že sa by sa dovnútra nevyšla ani nejaká lacná kamera?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-18 23:28:08
avatar
se koukni na ty ultratenký rámečky co tam mají ... prostě je tam nedávají u těchto modelů, na videohovorování máš dnes třeba telefon ... stejně ty webkamery u NB jsou příšerný
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 15:04:17

No to není dobrý řešení, hlavně pro Teams nebo SfB...
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 15:35:16

Jojo tenké okraje ale pod LCD je 2 palce místa :-D
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 16:39:00
avatar
já vim, bohužel ASUS trvá na tom že ty webky prostě dávat nebude, protože to většina uživatelů těch NB nepoužívá ...
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 17:06:54

Tak si říkám, jak oni to můžou vedět?
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 17:22:48

Tak že si kúpiš notebook od inej značky, ktorý tu webku ma
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Škoda Asus. Nabudúce aj kameru 2021-01-19 19:37:26

A práve to je najväčší zápor Asusu. Oni majú dobré stroje, ale vždy to zabijú nejakou kravinou, ktorá skôr či neskôr bude používateľovi liesť na nervy. Mám ROG Strix notebook a to, že num lock nemá samostatné tlačidlo, je mega fail. Taktiež sa mi občas notebook zo spánku nepreberie a musím ho kompletne vypnúť a zapnúť. Fakt spravili chybu, že tam tie webky nedali. Mohli ich kľudne spraviť vysúvacie ako ich majú v ich telefónoch. Teraz špeciálne v dobe korony si fakt neviem predstaviť notebook bez kamery. Kamera by taktiež mohla byť dobrá na odomykanie pomocou tváre cez Windows Hello. Skúsim sa pozrieť po nových Lenovo Legion. Snáď majú nejakú 17-tku, ktorá by vyhovovala.
petrM78 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 16:31:03

kvalita je celkem jedno, ale decka, na ktery jsou tyhle herni preblikany sroty hlavne mireny, u nas treba musi mit pri online vyuce zapnutou kameru...takze tohle je celkem fail od asusu.

videohovory na telefonu..ach jo..vzdyt to je silenost, hlavne na meeting s vice lidma, nehlede na to ze jejich predni kamery jsou casto jeste mnohem horsi, nez co se dava do notebooku.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 16:39:36
avatar
tak můžeš vzít ten telefon a udělat si z něj webku, stačí USB kabel a j malá aplikace ;)
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 18:47:04

Takže pak musíš řešit kabel, jak a kam vůbec ten telefon postavíš, protože většinou se kabel připojuje zespoda, tak to stát nebude...prostě oser...klidně mohli tu kameru udělat třeba vysouvací, když už chtějí mít tenké rámečky, to by šlo, jsou mobily, co to tak mají...
ITFan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-21 20:45:05

Ahoj DD, Nevojde... pozeram prave na moj uz postarsi Mate 20 Pro, a ten ma tusim prednu kamerku 23Mpix a v priemere nech ma tak max 3mm. Mas pravdu, ze tie kamerky su v ntb priserne, tiez nerozumiem, preco tam vacsinou davaju 720p a nie aspon full HD. Full HD by mi tam uplne stacilo, aj ked si myslim, ze v dnesnej dobe moze byt cena kludne aj 4K kamerky pri tych mnozstvach co oni nakupuju.. kolko.. radovo jednotky USD? Ja napr by som ntb bez akejkolvek kamerky nekupil. Radsej ju mat a nepouzit ako potrebovat, aj ked len obcas, a nemat tam nic. Ntb kupujem aby som to mal pokial mozno vsetko in. A nie dokupovat x doplnkov, redukcii a pod. A nesuhlasim s tvojim doporucenim nahradit to mobilom, to je total kravina. V sucasnosti je ta potreba este vypuklejsia napriklad u nas z dovodu vsemoznych online Teams, Zoom, Meet, Webex meetingov.
Co sa tyka kombinovania AMD CPU a vykonnejsich grafik, zacianam sa uz konecne tesit, dufam, ze ma vyrobcovia nesklamu. Som v nasej spolocnosti zodpovedny za nakup HW, od ntb, cez desktopy az po servre, a tiez ma cely minuly rok iritovalo, ze aj ked som sa vzdy snazil vyberat ntb s Ryzenmi, v pripade, ze uzivatel pozadoval vykonnejsiu grafiku (kvoli praci), musel som ist do Intelu. Co ma pekne stvalo. Rovnako takmer nemoznost najst ntb s viac ako 16GB RAM. To bola dalsia vynimka, preco ist do Intelu. Este ze aspon tie desktopy si nakonfigurujem presne tak ako chcem a potrebujem. Od kedy prisli Ryzeny, do desktopu som uz nekupil ani 1 Intel. Vzdy sa mi dalo vyskladat zostavu ci uz pre "office" az po vykonne vypoctove stroje. Velmi ma potesilo, ze aj napriek urcitym tlakom ist pri servroch do Dellu, som si presadil HPE sservre nalozene s Epycmi...
jmmazuch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jeden mam doma 4800h+rtx2060 T 2021-02-03 17:56:31
avatar
Jeden mam doma 4800h+rtx2060 TUF je skvely
Vdaka AMD
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 09:13:46
avatar
Když jsem loni vybíral notebook, tak jsem Asus chvíli zvažoval (myslím ROG, TUF se tolik nepovedl), ale zavrhl jsem to právě kvůli té "herňosti" - numerickou klávesnici chci a s tím krutopřísným designem a světýlky bych si mezi lidmi připadal jako kašpar. Proto také mám fádní až nudné Lenovo Legion.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 12:26:33
avatar
Me nejvice zaujal Asus TuF A17 2021 s Ryzen 5000 a RTX 3070. Bude taky v testu a kdy ma byt uveden na trh?
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 16:30:41
avatar
AMD nema mobilni grafiku co by mohla konkurovat highendu nVidia .. museli by dotvorit nejakou meziverzi s 60 CU. Protoze ale do notebooku pujdou max ty s 40 CU tak 3080 bude rychlejsi.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 16:38:19
avatar
??? jak to víš že nemá? AMD nějakou mobilní RX 6000M představila?

ale vážně, z toho co vím já, tak RTX 3080M bude mít konkurenci zapomínáš, že ta karta je postavena jen na GA104 jádru a navíc RDNA2 je efektivnější, takže pokud budeš mít stejné TDP, NAVI 22 by mělo stačit ....
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-19 16:45:18
avatar
jj je postavena na GA104 ale te Navi 22 stacit nebude, uvidime no, proti ni by byla nejlepsi prave nejaka Navi 21.5 s 60 CU (56 verze pro sporivejsi)
edit: hmm i kdyz .. to GA104 je mensi nez jsem myslel (392) vs Navi 22 (335) .. to neni tak velikej rozdil, budu drzet palce
požírač křemíku [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-20 13:28:43
avatar
Strix s novými Ryzeny vypadají dobře, akorát nechápu proč nemají v roce 2021 HDMI 2.1, ale pouze 2.0b
xmen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Notebooky 2021-01-25 08:19:52

Cau no Ausus uvadi pekne shity krome nejakych 14tek. DD podivej se na Lenovo ten ma krasne 15 i 17 nadupane designem i technologiemi... Premyslim o koupi 17 tak jsem si vsechny Ryzen notasy nastudoval. Zaroven mne ale dost vyrobci serou protoze porad jde videt ze nadrzuji Intelu, sice ne tak moc jako minuly rok ale porad dost.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1176x
Komentářů: 3
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 831x
Komentářů: 0
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!Úterý, 23 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1368x
Komentářů: 7
DIABLO II v moderním provedení – záběry z Resurrected
DIABLO II v moderním provedení – záběry z ResurrectedSobota, 20 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2076x
Komentářů: 13
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!Čtvrtek, 18 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2261x
Komentářů: 0
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!Pondělí, 15 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1851x
Komentářů: 2