TEST: ASUS ZenFone 6 – nejlepší normální telefon pro běžné uživatele roku 2019? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 20 prosinec 2019
Přejít na obsah
TEST: ASUS ZenFone 6 – nejlepší normální telefon pro běžné uživatele roku 2019?
V praxi
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • TEST: ASUS ZenFone 6

                 – nejlepší normální telefon pro běžné uživatele roku 2019?

Když říkám normální telefon, myslím tím telefon za normální smysluplné peníze. Pokud bych měl vybrat nejzajímavější telefon roku 2019, řeknu z fleku, že je to Galaxy Fold v závěsu s Motorola Razr 2019. Tyhle dva telefony přinášejí něco skutečně pokrokového, nevídaného a opravdu hodně vybočují z davu a snaží se věci někam skutečně posunout. Nejsou to jen drahé telefony a předražené status symboly jako prakticky všechny telefony v ceně 20tisíc+. Jenže samozřejmě z mnoha důvodů nejsou zatím normální a cenově dostupné, což je diskvalifikuje, co by telefony pro použití 99,999% uživatelů. Samozřejmě na trhu je i obrovská spousta dobrých normálních telefonů, které ničím výrazně z davu podobných nevystupují. Některé lákají na lepší výkon (nikoho nezajímá), jiné více na cenu apod. Dnes rozhodují malé detaily, a právě proto si troufám říci, že nejlepší nejzajímavější normální telefon nabídl v roce 2019 ze všech výrobců překvapivě ASUS.

  • ASUS ZenFone 6

Společnost ASUS vyrábí telefony spoustu let. Ne každá generace se podařila, ale v posledních 2 letech je to paráda. ASUS má jedny z nejlepších telefonů ve střední třídě na trhu (ZenFone Max Pro M2 apod.), ale i vyšší střední třída se mu povedla, zejména aktuální ZenFone 6 dokázal hodně zaujmout. ASUS s ním měl tak opačný problém proti minulosti, kdy jejich dostupnost na trhu nestačila poptávce.

Nejde o to, že by jako samotný telefon celkově nějak výrazně vystupoval z davu, ale jedním prvkem vystupuje. ASUS vždy dokázal přicházet se zajímavými konstrukčními prvky a originálními inovacemi, ostatně jako výrobce HW a počítačů k tomu má mnohem blíže než většina klasických výrobců telefonů. A tak narovinu, ZenFone 6 má podle mě nejlepší řešení fotoaparátu/kamery, které se kdy u jakéhokoliv telefonů objevilo.

Spousta let se jako uživatelé potýkáme s tím, že máme většinou jednu mizernou kameru vpředu a jednu vzadu. Focení je tak komplikované a fotografie mívají různou kvalitu a řešení dvou kvalitativně různých fotoaparátů je prostě hloupé z mnoha důvodů. ASUS ZenFone 6 má ale konstrukci, která to řeší jednou pro vždy. A není to jednoduchá věc. ASUS si navrhl a vyrobil velmi kompaktní, ale velmi odolnou mechanickou převodovku a motůrek, na kterém je celý modul kamer/fotoaparátů a hýbe se od 0 – 180°.

Telefon tedy nemá klasicky přední kameru, protože tenhle modul se jednoduše vyklopí, když je třeba. A díky motorizování umí být využit při focení například širokých záběrů, panoramat apod. Je to geniálně funkční řešení, protože tak máte jeden pořádný foto modul pro všechno a ušetříte spousta místa na přední straně telefonu a nekonzistenci mezi kvalitou přední a zadní klasické kamery při běžném používání. Celé řešení je velmi odolné, je vyrobeno z titanové slitiny, vydrží opravdu hodně, takže nemusíte mít žádnou obavu. A protože je součástí i velmi dobrého telefonu jako celku, jde podle mého názoru o nejzajímavější normální a dostupný telefon roku 2019.

Stojí 12 990 korun vč. DPH, což sice není úplně málo, ale ani přehnaně moc. Za to ovšem nabízí vše, co telefon dnes má mít. Pěkný 6,4“ display bez výřezu a s 2280x1080 rozlišením zabírá prakticky celou přední část (92%). Telefon pohání více než dostatečně výkonná Qualcomm SnapDragon 855 platforma se 6GB RAM a 64 - 256GB úložištěm. Přitom nechybí možnost osazení MicroSD kartou a dvojicí nanoSIM karet současně.

Ve výbavě nechybí nic, co skutečně potřebujete, všechny senzory atd. telefon je výborně materiálově zpracovaný v kombinaci kov a sklo (Gorilla Glass 6), má USB Type-C i 3,5mm jack. Potěší velká 5000mAh baterie a vybavený je téměř čistým ANDROID 9, dnes už s aktualizací na nejnovější ANDROID 10 s lehkou ZenUI 6 nástavbou. Nejzajímavějším prvkem je tedy zpracování modulu kamery/fotoaparátů, které samy o sobě nijak nevybočují z dobrého nadprůměru, ale samotný modul jako vysoce funkční řešení, může veškerá konkurence jen závidět.

A jaký je tedy v praxi?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 144x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 693x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 921x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3382x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1382x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1233x
Komentářů: 5