AMD Radeon RX VEGA 56 8GB – TEST a REVIEW nejzajímavější grafické karty současnosti? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Tuesday, 29 August 2017
Přejít na obsah
AMD Radeon RX VEGA 56 8GB – TEST a REVIEW nejzajímavější grafické karty současnosti?
AMD Radeon RX VEGA 56 - Grafická karta
Battlefield 1 (DirectX12)
Total War Warhammer (DX12)
DooM (API VULKAN)
The Witcher 3 (DX11)
Prey (DX11)
Celkový výkon, ceny a výhodnost
Provozní vlastnosti, OC a výkon pro mining
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

  • AMD Radeon RX VEGA 56 8GB

               – TEST a REVIEW nejzajímavější grafické karty současnosti?

Zatímco RX VEGA 64 moc nezaujala, odlehčený model RX VEGA 56 zaujme zcela určitě a v mnoha směrech. Skoro by se dalo říci, že RX VEGA 64 a RX VEGA 56 téměř nevypadají, jako by to byla fyzicky jedna a ta samá grafická karta, kde jediným rozdílem je něco málo aktivních jednotek v GPU a takty. Zatímco Radeon RX VEGA 64 má výkon lehce nad úrovní GTX 1080, ovšem s cenou je to různé a spotřeba je velmi vysoká, tudíž tento model příliš recenzenty nezaujal (zákazníky ale ano, a zájem výrazně převyšuje na poměry AMD početně slušnou výrobu), to verze RX VEGA 56 je mnohem, ale mnohem zajímavější grafickou kartou a nebojím se říci, že dost možná nejzajímavější grafickou kartou na současném trhu!

„Trpí“ sice stejným „problémem“, tedy faktem, že AMD ještě téměř nijak neoptimalizovalo ovladače pro hry a stále tak nejede polovina prvků nové architektury včetně klíčových technologií, jež měly přinášet výkon, a to ovlivňuje někdy poněkud nevyrovnaný výkon v některých titulech. Nicméně protože RX VEGA 56 je taktována o něco níže než VEGA 64 a není tak hnána „na krev“, nemá jedno negativum modelu VEGA 64. A to extrémní spotřebu! Dokonce se dá říci, že v mnoha ohledech je efektivnější GPU než konkurenční GTX 1070/1080 (zejména s ohledem na velikost a počet tranzistorů a výpočetní výkon který přitom nabízí). Vedle herního výkonu má právě stále také obrovský výpočetní výkon. Což není jediná věc, která vzhledem k ceně karty zaujme.

Další výhodou současné referenční a cenově zajímavé RX VEGA 56 je fakt, že fyzicky je to prostě RX VEGA 64. Až na počet jednotek v GPU jsou ty referenční karty fyzicky stejné. Což je dost neuvěřitelné, vzhledem k ultra TOP high end kvalitě zpracování (která překoná i většinu nereferenčních high end grafik na trhu) a extrémnímu předimenzování grafiky jako takové. Což je určitě zajímavé i s ohledem na možnosti taktování, a tedy zisk dalšího výkonu. Nicméně ani to není poslední zajímavá věc na RX VEGA 56. Kolega strávil testováním RX VEGA 56 několik posledních dní (měli jsme toho hodně) a dnes se tedy podíváme na kompletní českou recenzi RX VEGA 56, který také od 28.8.2017 vstupuje oficiálně do prodeje.

  • AMD Radeon RX VEGA 56 8GB – odlehčený high end

AMD rozdělilo uvedení herních verzí RX VEGA grafik na dvě fáze, první šla do prodeje plná verze RX VEGA 64 ve třech verzích (standardní, limitovaná edice a AiO) a to už před 14 dny. Nyní 28.8.2017 vstupuje do prodeje i levnější verze RX VEGA 56 8GB. Bohužel protože verze 64 byla šponována takty hodně vysoko, což vzhledem k současnému nevyladění karty žene spotřebu nepříjemně nahoru, a tak finální hodnocení i vzhledem k výkonu kolem GTX 1080/1080 OC v recenzích nevypadalo úplně ideálně, kdosi v marketingovém vedení rozhodl, že by raději viděli v recenzích hned VEGA 56 verzi, takže vznikl velký zmatek a naštvání některých médií a recenzentů, kteří neměli recenze na VEGA 56 hotové. V našem případě nám karta naštěstí dorazila až po uvedení VEGA 64 a tak jsme s její recenzí ani nespěchali, protože si ji můžete koupit opravdu až tento týden.

Co je zač? V současné chvíli a referenční podobě je to vlastně fyzicky Radeon RX VEGA 64, kdy jediným rozdílem jsou parametry jádra a lehce se liší frekvence. Karty jsou jinak fyzicky stejné. V případě RX VEGA 56 je zde tedy 3584 aktivních jednotek ve VEGA 10 GPU, zatímco verze 64 jich má plný počet 4096. ROPs je ale stále 64, liší se jen TMUs (224 vs 256). Základní takt pro VEGA 56 je 1156MHz a maximální pak 1640. To je skoro stejně jako u VEGA 64 Air (1247 – 1670MHz). Liší se ale poměrně hodně takt 8GB HBM2 pamětí. Verze 64 má 945MHz a propustnost 484GB/s, v případě verze 56 je takt ale jen 800MHz a propustnost tak 410GB/s.  Typická oficiální spotřeba obou karet je ale také poměrně výrazně odlišná, kdy AMD udává nikoliv TDP ale typický power board ve výši 295W pro RX VEGA 64 a jen 210W pro RX VEGA 56., což je veliký rozdíl.

Jinak vše, co umí RX VEGA 64, umí pochopitelně RX VEGA 56 také. Stejné je i referenční chlazení s vaporchamber základnou pasivu atd. Technologicky jsou obě RX VEGA první nativně a 100% kompatibilní DirectX12/VULKAN grafické karty na trhu. A umí i řadu dalších nových technologií, bohužel stále platí, že některé klíčové části architektury VEGA nejsou stále aktivovány, jako například HBCC, Stream Binning Rasterizer a tak dále. AMD pokračuje v optimalizacích na všech frontách, ale bude to evidentně trvat. Některé technologie také musí využívat samotné hry, což se týká například 16-bit přesnosti pro některé grafické operace (Rapid Packed Math), což už ale mají některé z chystaných her jako Wolfenstein či Far Cry 5. V neposlední řadě je VEGA kompletně nová architektura s jednotkami NCU a tedy největší změna od uvedení GCN na 28nm. Je tedy celkem normální, že je dosti jalová. Nicméně v praxi karty fungují ve všech aplikacích a hrách bez problémů.

  • Radeon RX VEGA vs konkurence

Situace na trhu je extrémně komplikovaná. Vysoká poptávka po grafických kartách, které těžaři digitálních měn vykupují i po stovkách se dotýká i dražších karet. Nejhorší je situace v mainstreamu, kdy ceny Radeon RX 570/580 běžně dosahují 10 tisíc korun. Za těchto podmínek tak výrazně silnější Radeon RX VEGA 56/64, které by měly stát 11 a 14 tisíc korun vč. DPH, samozřejmě pro nás moc dostupné nebudou. AMD sice připravilo na své poměry opravdu velké úvodní série, když za posledních 14 dní se dodalo mezi 25-30 tisíc RX VEGA 64 grafik, ale ani to nestačí poptávce, karty se skladem příliš nevyskytují a ceny distribuce a prodejci navzdory snaze AMD šponují mnohem výše než jsou doporučené ceny. RX VEGA 64 se u nás nikdy za doporučenou cenu 14 tisíc neprodávala, obchody ji cenově natlačily na 16 tisíc a výše. Bohužel to samé se děje s RX VEGA 56, po které vzhledem k výhodnosti a nižší ceně i zajímavější efektivitě bude poptávka ještě mnohem vyšší.

AMD však prostě nestíhá větší výrobu, část GPU je navíc již směřována také k výrobcům grafických karet, protože v současnosti jsou dostupné všechny RX VEGA grafiky pouze v referencích. Výrobci grafik už ale pracují na svých nereferenčních, které již vyrábí a na trh mají přijít v průběhu září, a tak část dodávek GPU jde samozřejmě i k nim. Konkurencí RX VEGA jsou GTX 1070/1080, které však také zápolí s vysokou poptávkou, řada zajímavých edic není dostupná vůbec, a to co je, obvykle také stojí mnohem více, než jsou oficiální doporučené ceny. Výhodou GTX 1070/1080 je samozřejmě už přítomnost vyladěných nereferenčních modelů a také samotné vyladění ovladačů a karet samotných. Na druhou stranu, GTX 1070/1080 už výkonově a vlastnostmi nijak lepší nebudou, zatímco RX VEGA má obrovské rezervy ke zlepšení snad ve všech ohledech. A ceny jsou u všech modelů srovnatelné. Bez ohledu na situaci jako takovou, je nástup Radeon RX VEGA, byť určitě pozdější, než by bylo ideální, nejlepší zprávou za více než rok, kdy konkurence ve vyšším segmentu neexistovala. To byl FAIL. Neexistovala výkonná AMD Radeon grafika pro 4K hraní (s výjimkou duálních verzí) s FreeSync a tak dále. Radeon RX VEGA není fail v žádném ohledu, znamená totiž zlepšení o 100%. Tedy opět návrat konkurence, alternativ a nějakého výběru tam, kde nic z toho 1,5 roku nebylo.

Tolik k teoriím, přejděme rovnou k praxi …



 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
Marvel's The Punisher – NETFLIX servíruje ukázku!
Marvel's The Punisher – NETFLIX servíruje ukázku!Thursday, 21 September 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1011x
Komentářů: 1
Call of Duty: WWII ukazuje epickou kampaň!
Call of Duty: WWII ukazuje epickou kampaň!Wednesday, 20 September 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1149x
Komentářů: 8
První trailer na Tomb Raider s Alicií Vikander je tu!
První trailer na Tomb Raider s Alicií Vikander je tu!Wednesday, 20 September 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1096x
Komentářů: 10
Když roztřískáte dost raket, tak jednou se přistát podaří!
Když roztřískáte dost raket, tak jednou se přistát podaří!Sunday, 17 September 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1393x
Komentářů: 4
Total War: Warhammer 2 vypadá skvěle! Nezklame?
Total War: Warhammer 2 vypadá skvěle! Nezklame?Friday, 15 September 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 907x
Komentářů: 7
Auto z jiné planety Bugatti Chiron předvedl 0-400-0 km/h za 42s!
Auto z jiné planety Bugatti Chiron předvedl 0-400-0 km/h za 42s!Wednesday, 13 September 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1814x
Komentářů: 15