MEGATEST aktuálních grafických karet a PRŮVODCE jejich výběrem a nákupem - 05/2013 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a REDAKCE   
Pátek, 24 květen 2013
Přejít na obsah
MEGATEST aktuálních grafických karet a PRŮVODCE jejich výběrem a nákupem - 05/2013
Testovací sestava DDWorld a testy
Test - Battlefield 3 (DX11)
Test - Metro 2033 (DX11)
Test - ANNO 2070 (DX11)
Test - Tomb Raider (DX11)
Test - Crysis 3 (DX11)
Test - DiRT ShowDown (DX11)
Provozní vlastnosti grafik a taktování
Výkon, cena a poměr cena-výkon - reference
Grafické karty do 4 tisíc - Lowend v aktuální nabídce
Grafický Lowend do 4 tisíc v akci - výkon, ceny a výhodnost
Grafické karty 4 - 6 tisíc - Mainstream v aktuální nabídce
Grafické karty (Mainstream) 4000 - 6000 korun - výkon, ceny a výhodnost
Grafické karty nad 6000 - Performance v aktuální nabídce
Grafické karty (Performance) nad 6 tisíc - výkon, ceny a výhodnost
Závěr
alt

 

 

 

 

 

 

 

  • MEGATEST aktuálních grafických karet

                                    a PRŮVODCE jejich výběrem a nákupem - 05/2013

Je na čase aktualizovat testy a udělat si také průvodce výběrem a nákupem v aktuální situaci.


Grafická karta je a zůstane základní součástí každého PC zařízení. Nejen PC ve stylu stolního, nebo mobilního PC, ale i ve stylu integrovaných řešení v procesorech používaných kromě běžných PC také v PC typu tablet, chytrých telefon či nová generace herních konzolí. Zatímco ale u většiny těchto PC platforem nemáme možnost grafickou kartu měnit, vylepšovat, výhodou desktopového PC je jednak možnost individuální volby grafického řešení, ale také jeho pozdější změny a vylepšení.

Grafická karta je tak základní komponenta PC, která nejen pohání grafiku her, ale dnes i slouží, co by výpočetní jednotka pro akceleraci výpočtů, které by jinak procesor dělal mnohonásobně déle. Výběr grafické karty není záležitost nijak komplikovaná, nicméně mnozí si jí zbytečně komplikují. Asi nejhloupější, ale nejčastější komplikací je orientace na značku čipu.

  • Výběr grafické karty

Samostatné grafiky známe s čipy AMD (odkoupilo ATI, která už tedy neexistuje) a NV (kdysi odkoupila legendární 3DFX). Mnozí tak automaticky vybírají mezi "grafikou" AMD a NV přitom je to nesmyslný výběr. Ani jedna z těchto firem grafické karty nevyrábí. Dokonce vlastně nevyrábí ani ty čipy se svými logy (jen je navrhují a dodávají SW podporu), jejich výrobu zajišťuje společnost TSMC ve stejných továrnách na stejných strojích a výrobních procesech. Grafické karty, které kupujeme, jsou pak komplexním produktem, na kterém je toho mnohem více než jen grafický čip. Grafické karty, které nakupujeme, vyrábí skuteční výrobci, jakými jsou například ASUS, Gigabite, MSI, Sapphire a mnozí další. Nevybíráme tedy mezi grafikou AMD a NV, ale mezi grafikami ASUS, Gigabyte, MSI Sapphire, kdy každá z těchto společností má v každé cenové hladině několik řešení, které se liší výkonem, provozními vlastnostmi, cenovou výhodností atd.

Například když vybíráme grafiku kolem 5000 korun, není alternativou k HD 7850 automaticky GTX 660, ale třeba jiná HD 7850 v lepším, výkonnějším či výhodnějším provedení. Grafická karta je zkrátka grafická karta a logo na čipu nehraje absolutně žádnou roli (navíc jej většinou ani neuvidíte, protože je skryto pod chlazením).

Při výběru grafické karty vás tedy opravdu vůbec nemusí zajímat, jaký čip, či jaké logo na daném čipu je. V první řadě vás zajímá, jaký má daná hotová finální grafická karta za danou cenu výkon. Zda je pro vás dostatečný. Dále vás zajímají provozní vlastnosti, tedy zda je karta tichá a má přiměřenou spotřebu a s tím souvisí i kvalita provedení. A právě tím se dnes liší grafické karty. Mohou mít třeba stejné čipy a podobný výkon, ale jednotlivé grafiky jednotlivých výrobců se liší právě provedením.

Chcete prostě nejlepší řešení za vaše peníze. Proto je nesmysly spokojit se s druhým třetím či desátým nejlepším řešením. Není to zase tak složité, protože nejlepší může být a vždy je jen jeden model. Takže jsme vzali aktuální grafiky a aktuální nereferenční modely jednotlivých výrobců. Několik aktuálních her ve třech aktuálních rozlišeních a všechno jsme pro vás změřili.

  • Megatest grafik 05/2013

Dnes pro vás tedy máme aktuální test všech důležitých grafik, které zajímají největší část zákazníků. Z testů jsme dnes prozatím vynechali jen nejvyšší segment grafik kolem 25 tisíc, kam aktuálně patří tři modely. GTX TITAN, GTX 690 a HD 7990 (přibude ještě brzy GTX 780). Některé z těchto modelů ještě nemáme dotestovány a pracujeme na recenzi. Nicméně takto drahé grafiky tvoří jen zanedbatelné procento prodejů. Přibližně 97% desktopových grafik se prodává v nižších cenových relacích a největší část dokonce jen v kategorii do 5 tisíc. Věřím tedy, že těch pár desítek potencionálních zájemců o grafiku za 25 tisíc nám dnes odpustí, že se budeme soustředit na většinový trh.

Aktuální testy a srovnání neděláme jen tak pro nic za nic. Aktuálně je před námi pár nových grafik (které ale zatím zase míří do nejvyšších cenových pater), takže se nám znalost aktuálního stavu věcí rozhodně vyplatí. Samozřejmě jsme použili nejaktuálnějších verzí ovladačů, které s výkonem u některých modelů za posledních několik měsíců udělaly hotové divy.

Pozor tedy při výběru grafiky, pokud se díváte na starší recenze, o aktuálním výkonu a srovnání daného modelu vám ty starší testy neřeknou v podstatě nic použitelného. A co platilo před půl rokem o výkonových rozdílech a výhodnosti, to už dnes v novějších současných hrách platit rozhodně nemusí.

Takže se na to podívejme. Nejdříve začneme testem grafik v jejich referenčních provedeních na jejich referenčních taktech tak, jak byly navrženy společnostmi AMD/NV. Druhá část testu bude o výběru konkrétních modelů grafik od konkrétních výrobců, kteří si ty nereferenční základy upravili a prodávají vlastní řešení s lehce odlišným výkonem, vlastním chlazením a to často za cenu referenčního základu, což s výběrem a výhodností samozřejmě výrazně zamává. Dnes se podíváme, jak moc ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1083x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 944x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1074x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3660x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1431x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1261x
Komentářů: 5