PREVIEW: Jaké jsou nové RTX 2070/2080/2080Ti grafiky - alias „VEGA“ od NVIDIA? Výkon a ceny! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 03 September 2018
Přejít na obsah
PREVIEW: Jaké jsou nové RTX 2070/2080/2080Ti grafiky - alias „VEGA“ od NVIDIA? Výkon a ceny!
Ray tracing ve hrách? Nové RTX grafiky si kvůli tomu nekupujte!
Jak výkonné jsou NVIDIA RTX 2070/2080/2080 Ti a kolik stojí?
Závěr - koupit nebo nekoupit NVIDIA RTX grafickou kartu?

 

 

 

 

  • Závěr – koupit nekoupit NVIDIA RTX 2000 kartu?

Než mě zase někteří, co nečtou záměrně to, co se jim nehodí do krámu, začnou napadat, že tu kopu do NV a TURING a kde si co si, řeknu na rovinu, že TURING beru velmi podobně, jako RX VEGA. Sám považuji RX VEGA za vynikající grafickou kartu s velkým potenciálem a dlouhou životností. Technologicky je to parádní produkt a srovnání s TURING RTX 2000 kartami od NVIDIA je zcela na místě. I ty se snaží technologicky jít prostě dál a nabídnout posun, který bohužel většina uživatelů dnes neocení, protože běžná herní produkce z toho nedokáže nic přínosného vytěžit a jejich ceny tomu logicky neodpovídají (jsou vysoké).

Nicméně je pravda, že mám trochu pochybnosti o cestě, kterou se NVIDIA vydala. Ray Tracing je jasně budoucnost, o tom nepochybuji. TURING je evidentně výrazně schopnější než cokoliv před tím, to je fajn a nezpochybnitelné, ale tvrdit, že prostě funguje už dnes a realtime Ray tracing je použitelnou věcí? To je prostě nesmysl. Použitelnější je pro tvůrce počítačové grafiky, filmových scén apod., tedy až dorazí podpora RTX karet pro odpovídající aplikace (ta zatím není, ale bude). Z hlediska reálného nasazení ve hrách, ovšem NVIDIA silně přehání a ví to! TURING jako první generace podobného hybridního Raytracing/Rasterizace řešení, nemá prostě dost výkonu. Používat v roce 2018 grafiku za 33 tisíc korun ve FullHD rozlišení nikdo nebude. Pokud ten Ray tracing v těch hrách nebude použitelný ve 4K rozlišení, což je dnes běžně dostupné řešení a má ho téměř jistě každý, kdo má 33 tisíc na grafiku, tak to prostě není použitelné.

Navíc RTX 2080 Ti je zjevně jediný model, která má alespoň trochu šanci to rozpohybovat alespoň v tom FullHD, což NVIDIA demonstruje. Silně však pochybuji o smysluplnosti RTX 2070/2080 modelů, které mají výrazně nižší Ray tracing výkon i výkon jako takový. Když 2080 Ti dá tu scénu na 45FPS ve FullHD s Ray tracing, tak 2070/2080 to budou mít na kolika? 20 či 30 FPS ve FullHD s grafikou za 16 – 25 tisíc? To myslí NVIDIA vážně? Na rovinu, vůbec nechápu, proč NVIDIA dělala dva čipy. TU104 pro RTX 2070/2080 nedává žádný smysl, výkonově prostě nemá na RayTracing a vše, co je k tomu třeba. Tohle měl být klasický herní čip bez RT jednotek. Z pohledu herního výkonu totiž pravděpodobně nic nepřinese, protože nabídne pravděpodobně podobný výkon, který za stejnou či dokonce nižší cenu na trhu již delší dobu máme. Existenci TU102 čipu a RTX 2080 Ti bych pochopil, zde alespoň trochu použitelný ten Ray tracing výkon a schopnosti budou, i když ne ještě pro hraní her.

NVIDIA se ale snaží hráče přesvědčit, že Ray Tracing je tu, použitelný a nedá se bez něho žít. Dá a budete muset bez něho žít, protože jednoduše na něj výkonově nové RTX karty nemají. Ne v rozlišeních a s FPS, ve kterých dnes hrajeme. Někteří se tak budou divit, proč jsou ty karty tak strašně drahé, když pravděpodobně stávající PASCAL modely dokáží nabídnout podobný herní výkon i za méně a s mnohem menšími čipy (zajímavá také asi bude spotřeba a efektivita). No protože ty větší čipy jsou mnohem dražší a GDDR6 paměti jsou mnohem dražší. Jako hráči tak podobně jako u Radeon RX VEGA 56/64 karet platíte za věci, které prostě nevyužijete, ale stojí velké peníze je vyrobit. Přesněji, současné hry je nevyužijí. V případě AMD VEGA proto, že VEGA je technologicky tak o 2 roky technicky napřed před průměrnou současnou hrou. V případě TURING platíte za Ray Tracing a AI jednotky, které ale nemají dost výkonu a neexistuje objektivně dobrý a přínosný důvod real time Ray Tracing do her dnes vůbec cpát.

NVIDIA vás prostě nechá zaplatit v případě TURING grafik za vývoj svého hardware v oblasti Ray Tracingu, ale jako hráči z toho nebude v dohledné době nijak těžit ani to využívat. Sorry. NVIDIA to moc dobře ví, ale neříká vám to. Ví, že ve srovnání s PASCAL to budou mít TURING modely složité, takže i proto je „vydala“ do prodeje měsíc před tím, než je reálně bude mít, a nedodala všechny informace, protože v objektivních testech a recenzích to nejspíše dopadne tak, jak jsem naznačil. RTX 2070/2080/2080Ti by byly super, pokud by stály, co stojí GTX 1070/1080/1080Ti, jenže to nestojí, jsou o třídu dražší. Nemyslím si, že jsou nutně propadákem, ale určitě nebudou vnímány tak kladně, jako PASCAL.

 

  • TURING bude menší výkonový update

Nové RTX 2070/2080/2080 Ti budou zcela určitě méně atraktivní novou grafickou generací od NVIDIA, z pohledu nárustu výpočetního a klasického herního výkonu, než PASCAL a někteří předchůdci. A to jsou navíc dražší, než karty, které „nahrazují“. Po více než dvou letech čekání, určitě není cca 30-35% výkonu u RTX 2080 proti GTX 1080 dost, zejména když se bavíme o cenovém rozdílu 499 vs 799 dolarů.

NVIDIA si ale pro jejich vydání vybrala nejlepší možnou chvíli. Konkurenční AMD na herní high end kašle (alespoň se tak zatím oficiálně tváří), ví, že Radeon RX VEGA je dnes dostatečně dobrá, navíc při ignorování FreeSync standardu ze strany NVIDIA je VEGA jediné dostupné řešení pro 2K/4K FreeSync monitory, kterých je na trhu většina. Současně AMD ví, že VEGA má výborný výkon v DX12/VULKAN a takových her bude přibývat, takže i když nestačí na TOP high end, jakým je 2080 Ti, novým 2070/2080 stačit rozumně ještě bude, zejména s ohledem na cenu. Vzhledem k cenám nových RTX tak mají stále prostor na trhu a AMD nemusí hnout prstem.

NVIDIA jde jen o to, zaplatit náklady na vývoj, ví moc dobře, že TURING jako první generace svého druhu bude následovat první generace mnoha jiných produktů, které jednoduše nebyly schopné v reálu doručit to, co slibovaly, protože potřebné praktické využití nebylo v té době z mnoha důvodů možné. Ray tracing ve hrách, kromě zaplacených demonstračních a propagačních ukázek, prostě nebude reálně nasazovaný a použitelný, a to ještě spoustu let. TURING už v prvních ukázkách jasně ukazuje, proč. Takže kvůli Ray tracingu ve hrách prostě RTX nemá smysl kupovat.

 

  • Takže koupit nebo nekoupit NVIDIA RTX kartu?

Rozhodně nekupovat teď v předobjednávce. Musím říci, že osobně mě tenhle přístup hodně vadí. Ale není nový. Chápu, že jako nadšenci mnozí chtějí mít nový produkt za každou cenu, bez ohledu, jestli za to vůbec stojí. Nicméně tento přístup škodí všem ostatním zákazníkům a trhu jako takovému a umožňuje růst cen a normalizaci praxe, že nám výrobce může věšet bulíky na nos, neříkat nic o výkonu a vlastnostech karet, ale poslat je do předprodeje za absurdní ceny. Pak vznikají situaci jako tahle:

 

Nikdo rozumný a objektivní si nemůže teď jít a koupit RTX 2070/2080/2080Ti karty, protože prostě nezná výkon a vlastnosti těchto produktů. Navíc stejně je nedostane dříve, jak v září. RTX 2080/2080 Ti budou prý fyzicky dostupné kolem poloviny září, NDA na testy karet končí těsně před tím, ale bude se nejspíše měnit, protože spousta karet se dostane do rukou lidí, kteří NDA nepodepsali, čemuž se NVIDIA snaží zabránit tím, že schvaluje to, komu výrobci karty pošlou, a ona sama pak výhradně do NDA bude posílat ovladače (výrobci grafik nám je nesmí poskytnout). Pokud máte zájem o RTX 2070, tak na tu si počkáte až do konce října! Údajně dorazí spolu s GTX 2060 verzí, ale to není ještě jisté. Každopádně osobně radím jasně počkat na testy a recenze a fyzickou dostupnou karet, včetně nereferenčních edic. Ceny budou strašně v každém případě.

Rozhodovat se navíc nebudete mezi GTX 1070 a RTX 2070 či GTX 1080 a RTX 2080, jak by názvy mohly napovídat. Rozhodovat se budete mezi GTX 1080 a RTX 2070 (případně RX VEGA) či mezi GTX 1080 Ti a RTX 2080. Několik měsíců budou dostupné běžně všechny tyto modely a rozhodování nebude jednoduché, i s ohledem na bazarové nabídky karet. Snad jediným snadným rozhodnutím je nákup extrémně drahé RTX 2080 Ti. To je jen o tom, jestli na ni máte nebo nemáte. Každopádně naplňuje se vše, co jsme očekávali. Nová generace grafik je hlavně mnohem dražší než ta předchozí. Samozřejmě vám testy všech novinek nabídneme, jakmile to bude aktuální.

Osobně se nejvíce těším na RTX 2080 Ti. NVIDIA slibuje že Ray Tracing prostě použitelně funguje a je přínosem. A tak říkám na rovinu: pokud nová RTX 2080 Ti za 33 tisíc korun nedokáže ty prezentované hry jako BF5/TR/METRO se vším všudy včetně RT rozeběhnout ve 4K na 60FPS, tak budeme mít velký problém, protože s grafikou za 33 tisíc je 4K/60FPS v roce 2018 absolutní minimum. Takže NVIDIA má vše ve svých rukou dokázat, že to, co tvrdí skutečně platí, tedy že Ray tracing je použitelný.

Pokud nám tedy NVIDIA nelže, očekávám, že 20.září předvede minimálně v BF5 a novém Tomb Raider těch 60FPS s RTX efekty ve 3840x2160 na RTX 2080 Ti, ve 2560x1440 při 60FPS s RTX 2080 a minimálně 1920x1080 při 60FPS na RTX 2070. Pokud někdo tvrdí, a přitom nelže, že real time Ray tracing ve hrách je tu a s RTX použitelný, jsou výše uvedené hodnoty absolutním minimem z hlediska použitelnosti s ohledem na cenu těch grafik. Nebo chce někdo od NVIDIA oficiálně upravit své sliby a zasadit je, jak se v ČR říká „do reálného rámce“? Osobně si myslím, že RTX 2070/2080/2080Ti jsou hodně jako AMD Radeon RX VEGA. Technicky velmi pokročilé výpočetní/profesionálně specificky zaměřené karty, jejichž cena odpovídá technologii a výrobním nákladům … nejsou dělány pro maximalizaci výkonu v současných hrách (nejsou ani výhodné pro současné hry). Jako herní karty se prodávají jen proto, že jdou na hry výborně použít, ale musíte zaplatit za velká drahá jádra i drahé paměti a technologie. Primárně ale všechny tyhle karty míří vlastně hlavně na tvůrce, nikoliv spotřebitele audiovizuálního obsahu …

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 55
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
siborvla [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - GTX 2080Ti 2018-09-03 07:09:45

Pěkný článek, rozhodně s autorem souhlasím. Vše dobře popsáno a vysvětleno.
Marcel19751 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - taky myslím 2018-09-04 13:13:49

že NV trochu šlápla vedle,ale to jsou takové ty rozmary firem,které náhle narostou a nejdnou noví co si za své produkty říci a už vůbec neposlouchají co bychom chtěli. RT nepotřebujeme a tady vidím prostor AMD využít holedbání se NV jak jsou dobří a udělat čip na výkon,který bude levnější a hlavně využívající DX 12, Vulkan,kdy her,už je přeci jenom habaděj a RT je v pozici té DX 12 před léty,kdy se to moc nevyužije. Stačí se podívat na Intel jak usnul a doted se z toho snu nedokázali probrat.
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 13:20:54

Absolutně schizofrenní příspěvěk. Na jednu stranu chceš kartu využívající DX12 a Vulkan od AMD (ty už tu jsou dlouho) a o RT, nepochybně technologii budoucnosti, se kterou někdo asi začít musel, mluvíš jako o šlápnutí vedle. Vysvětlení prosím. Krom toho, nová generace ale stále přináší výkon navíc, jen ho pravděpodobně není tolik, jako Pascal vs Maxwell, ale pořád tam bude slušný nárůst. I když za obrovský příplatek, který si NV účtuje, protože prostě MŮŽE.
Marcel19751 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tak jinak 2018-09-04 16:14:20

pokud na něj karta nemá výkon a s odřenýma ušima to pojede na Full HD a karta výrobně náročná.Já teda pokud AMD vyrobí čip stačí s výkonem 1080 Ti, což je reálné, protože Vega v DX12 a Vulcanu je někde výkonem mezi 1080 a TI, tak čip může být i menší ,ale využijí celý prostor navíc(samozřejmě zachovají současné technologie)tak to bude určitě výrobně levnější než RT 2080 a výkon podobný.
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 16:39:12

Jo jasně, ale někdo s tou technologií začít musí, i když využita není. Kdyby se soustředili jen na hrubý výkon, tak to z hlediska výkonu dopadne určitě významně lépe, ale pak by si lidé stěžovali, že Nvidia se nesnaží o nové technologie. U Turingu se to evidentně ještě moc nepoužije, zkrátka nějaký průkopník být musí, tuhle "špinavou práci" dělaly i předchozí generace AMD co se týče Vulkan a DX12. Teď už je na vývojářích, jak to uchopí. Kdyby to vyšlo za stejné ceny, jako Pascal nebo mírně dražší, byl by to ideální stav, ale takhle chápu, že lidé nadávají.
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 16:49:11

Vše to jsou jen teorie.

Jediný kdo ví jaký má aktuálně RTx karta výkon je nvidia tak stejně jako jediní vědí jak jinak se ony RT a tensor jádra jestě dají přesně použít a tak samo jak vlastně ve skutečnosti RT náročný pro jejich kartu je.

3tí věc je samotná optimalizace enginu Zatím žádný biť hybridní engine neexistuje, vše bylo předvedeno buď na archaickém Frostbyte a nebo přilepené na jiném jako dodatečná funkce.

4/ doplňkové funkce jako DLSS a deep learning jsou zatím pro hry také čistou záhadou, co nastane pokud se DLSS opravdu uchytí. Jak na tom bude konkurence? No tak že bude mít poloviční výkon.

Kdokoliv teď tvrdí že výkon je malý a nebo něco na té kartě zbytečné si to vymyslel a nebo vyvěštil z věštecké koule. Protože o tom ještě nemají ani páru velká studia natož nějaké magazíny v nějaký ČR.
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 11:24:46

přesně tak!!

jen ale doplním že tohle všechno se dá počítat/zpracovávat i dnes bez toho aniž by někdo dělal kus HW jen na to (viz jednotlivé části GPU Nvidie), je to otevřené api a je to obsažné již v DX12 ale Nvidia k tomu přistoupila skrze ubifikovaný HW a proto jsem dost zvědavý jak k tomu přistoupí AMD a jestli to unifikuje a bude to počítat skrze stávající architekturu nebo to udělá stejně jako Nvidia
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 08:07:15

Tiež patrim k tym čo sa tešili na 4K 120Hz. Ked som si spočital 30% menši vyrobny proces o 70% vačšie jadro, a 20% vyšie takty, to by bola karta 4K 120Hz, 8K 60Hz...
Na druhej strane nieje lepši čas pre NVIDIU uviesť novinky, zarobene ma na 4 roky dopredu, konkurencia na nu netlači, tak si môže dovoliť aj toto.
Najlepšie na tom je že nadšenci to ešte NVIDII zaplatia, keby težba neskončila určite by tie vypočetne jadra našli aj v nej uplatnenie
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 08:20:47
avatar
či má Turing výkon taký alebo onaký voči Pascalu, to je jedno, nvidia toho aj tak predá opäť mraky, veď v podstate v tom je tá firma špička
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 10:33:29

Až taky isty by som nebol, tieto karty sa na trh dostanu až o 2 mesiace a o 2 mesiace tu bude i AMD so svojimi 7nm kartami. Ja to vidim skôr ako rychle uvedenie a vyťaženie penazi s nadšencov.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 10:59:23
avatar
AMD? ty žiješ kde ? 7nm AMD bude len profi, toto sú herné karty..

7nm gaming bude navi a to v roku 2019 a aj to ma byť údajne len mainstream, niečo ako RX 480
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 12:10:49

Tak aj tieto RTX2080 budu prve karty prichadzať na trh až posledny mesiac december, tak že ich realna dostupnosť je až buduci rok.
K NAVI tak nechaj sa prekvapiť, bude rychlejšia ako RX480
AmonAmarth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 12:19:00
avatar
Zvlastne, ze par ludi uz ich ma a za 2 tyzdne maju dojst velke objemy do predajni. Alza ich ma mat od 20. sept./zari.
Proste trepes a dufas, ze nikto nie je schopny pouzit hlavu/google.
BTW: to, ze NAVI musi byt lepsia ako v tej dobe uz 3 rocny POLARIS je snad jasne. A ak nebude lepsia MIN. o 33%, tak to bude zo strany AMD riadny fail. Takisto uz snad bude aj vyrazne efektivnejsia na Watt, nech uz konecne bude nejake konkurencia aspon v mainstreame.
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 15:49:04
avatar
Nevím, jestli jsi ten článek četl, ale je tam jasně napsáno, že RTX karty nejsou herní, stejně jako Vega. Jelikož přináší minimální zvýšení herního výkonu vůči stávající generaci. Jsou to pouze demonstrátory budoucí technologie, která je nyní zcela nepoužitelná pro realtime hraní. Karty se tak hodí pouze do profi sektoru, který je schopen využít to co karty nabízí.

P.S. Děkuji zaměstnancům nVidie, kteří neakceptují realitu, za ty palce dolů.
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 16:22:28

Neviděl jsi jediný oficiální test a mluvíš o malém navýšení výkonu, když jsou karty ještě pod NDA, nerozumím. Takže ta tvoje realita je tak trochu vyčtená z hvězd nebo z karet? A tvrdit o GTX2080Ti, co bude mít ve hrách výkon vyšší, než GTX1080Ti, že není herní, tak to je pro mne hodně silná káva.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 16:29:48

Jasně jsou to dohady, ale jak je v článku psáno a vypadá to hodně reálně. Už z důvodu ceny, pokud investuješ tolik peněz do železa, se vyplatí snad jen RTX 2080Ti. Pak bych viděl GTX 1080Ti a pak možná RTX 2080, ale tam je už poměr c/v se starým pascalem GTX 1080 a Vegou. Jsme holt na uživatelském magazínu.
Taky záleží jak dlouho budou v prodejích Pascal karty.
AmonAmarth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 12:29:39
avatar
Tie ceny samozrejme pojdu nizsie, tak ako minule. Neviem preco su stale vsetci prekvapeni jedinou logickou volbou od NVIDIA. Vydat nove karty za max. cenu, ked ju ti, co na to maju peniaze (hocikto v USA na zapade, vela aj v nasich koncinach) kupi tak-ci-tak. Zaroven je cenovy rozdiel natolko vysoky, ze sa dopredaju stare 1070/80/Ti. Ked vacsina z nich zmizne z trhu, tak daju oficialnu cenu o 100$ nizsie za 2080. Ak nebude dovtedy konkurencia (co nebude), tak sa predaje zas rozhybu a za dalsich 6-8 mesiacov daju dalsie zlavy. Kedze vdaka neschopnosti AMD maju monopol, maximalizuju zisky. End of story.

Ocakavam, ze 1. zlacnenie bude este pred Vianocami.
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 12:47:28

Absolutní souhlas, zadne vznaseni se na zelenem nebo cervenem obláčku , ale spravne videni, jak reálně funguje trh. To moc lidi neumi.
Krakonoš144 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 09:44:26

Citace:
Mimochodem RTX 2070 nemá podporu „SLI“ tedy NVLINK konektor. Proč? No aby někoho nenapadlo kupovat si dvě levnější RTX 2070 s potenciálně stejným výkon jaký má RTX 2080Ti ;).

2x 16400=32800
1x GTX 2080 Ti=32700

Proč by to někdo dělal, když efektivita NVlink opět něco ubere z výkonu jako SLI a tím pádem bude mít horší výkon i spotřebu (+ stuttering) než s jednou, stejně drahou 2080 Ti?
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 20:46:12

nvlink by měl být mnohem pokročilejší než CF nebo Sli. funguje údajně už jinak, takže by měl odpadnout i suttering, který je u Crossfire a Sli. Ale naplno to prokáže až nějaký úpřádný test.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 10:02:14

suhlasim s autorom, bohuzial sa najde kopec ludi, ktory to budu hajit a aky je to super kauf (pritom si to nevedia dat dokopy)

cize ci uz ma vykon aky ma mat alebo nie, nv toho preda tak ci tak vela, urcite vdaka GAME READY ovladacom dodrbe vykon 1xxx serie, aby nove 2xxx vyzerali co naj (7xx vs 9xx)
Chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - GK 2018-09-03 11:16:38
avatar
Fajn, že oboje firmy šli do vývoje nových tech., konečně se situace ve hrách pomalu rozhejbává a ano, bude to běh na dlouhou trať, ale tak je to s každým vývojem. No ať si každý koupí co potřebuje/chce, pokud bude časem i slabší verze Vega na 7nm jdu do ní, zatím mi stačí na full HD hraní moje stará R9 380...
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Odvážné 2018-09-03 14:24:32

Tak od Nvidie je to jednoznačně odvážný krok. Ačkoli aktuálně si jej může v klidu dovolit. Nové jednotky pro RT a AI zabírají v novém jádru poměrně dost prostoru a myslím si, že pokud by Nvidia musela čelit vážnější konkurenci ze strany AMD, tak by do tohoto kroku nešla.

Efekt RT je kategorie podle mne celkem bezvýznamná. Vizuální efekt není tolik znát a má celkem slušný dopad na výkon. Nicméně ta oficiální podpora tu je a zase je to prvek, jak zatlačit na konkurenci.

Co je více zajímavé jsou tensor jádra pro AI, kde Nvidia bude schopná nově zpracovávat vyhlazování mnohem efektivněji pomocí AI. Ku příkladu stejnou cestou jde i Samsung u své 8K QLED televize, kdy naučí AI přesamplovat SD, HD ... signál do 8K. Nvidia bude stejným způsobem řešit vyhlazování obrazu a zde může proti AMD získat zajímavou výhodu.

Nicméně nárůst výkon v předběžných testech se ukazuje jako necelých 40% v porovnání 1080ti a 2080ti ... což asi není tolik, kolik si někdo představoval. Čili zde je ta otázka, zda ty karty pořídit nebo ne. Pro hraní pod 4K bude stačit bez problémů současný Pascal. Nové karty tak lze využít spíše v případě, že vám jde o plynulé hraní ve 4K nebo chcete zkoušet nové prvky technologie.
Nicméně taková RTX 2070 to bude mít těžké. Na Pascal si kdo ví jak vyskakovat nemůže a pro prvky RT a AI zase nemá tolik výkonu, jako vyšší RTX karty. Pokud Pascal karty půjdou s cenou dolů a budou na trhu dostupné, tak RTX 2070 to podle mne bude mít těžké.

Ono RT a AI asi nepůjde hned využít v nějakém větším počtu her a tak si podle mne řada lidí počká na další generaci, která pro tyto prvky nabídne vyšší výkon a lepší výsledky ve hrách.

Nicméně neříkal bych tomu Vega od Nvidie. Tady ty nové prvky v architektuře fungují a jsou aktivní, narozdíl od Vegy, ze které se vyklubalo spíše Fiji na steroidech než nové jádro.
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 14:49:08

"Nicméně nárůst výkon v předběžných testech se ukazuje jako necelých 40% v porovnání 1080ti a 2080ti" No pokud by to bylo 40%, tak je ten nárůst poměrně slušný, jenže ne za ten brutální příplatek, ten RT v aktuálním stavu neospravedlní. Jenže ty karty se stejně budou prodávat, protože nic výkonnějšího nebude. Není konkurence = prostor pro marži.
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 15:34:00
avatar
Teto krok nvidie moc nechápu. Nikdo nechtěl nic víc než vyšší výkon. Kdyby udělala jen větší jádro bez těch RT a AI jednotek výkon by stoupl rapidně. Takhle nemá pro hráče smysl kupovat nové GK. Aspoň to dává konkurenci čas přijít konečně zase s herními GK
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 17:25:31

NV to výkonově nenutí držet se silové strategie a má možnost polevit a vsadit na budoucí marketing s RT. Čím víc rozdílných architektonických rozdílů s AMD, tím má NV větší možnost utéci konkurenci. Snad se tak nestane, jinak si budeme GK kupovat za nehorázné prachy, jako to vidíme už teď.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 18:01:29
avatar
NV nemá možnost utéci, protože neovládá herní trh ... opticky to jen na PC trhu vypadá, že NV má díky vyšším prodejům navrch, ale je to AMD které ovládá herní GPU trhu, protože ovládá konzole ... a z hlediska vývoje her je klíčová konzolová (dnes díky AMD prostě x86-64 PC) platforma. Takže Pokud je o to co budou umět a čím budou poháněny budoucí hry, hraje NVIDIA a jeho TURING druhé housle. Situaci má pevně v rukou AMD s Microsoft a SONY a jejich společný produkt jménem Radeon NAVI.
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 12:23:26

Velmi rad by som si tu NAVI kupil kedze planujem novy herny pocitac aj dve do crosffiru len sa trosku obavam ze nebude mat taky vykon ako 1080Ti ak by mala pockam si a idem do toho
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 09:35:03
avatar
Tomu rozumím, ale vydat novou generaci karet, která je o prd výkonější než stará, nedává důvod upgradovat. Takže pojedeme další 2 roky na GTX1xxx řadě
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 11:38:06

A jak víš, že je o prd výkonější, ty jsi viděl nějaký zdroj této informace? Sem s ním, ráda se pokochám.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 15:55:08

Vše podstatné bylo v článku i diskuzi napsané.
Za sebe jen, že NV umí high end a umí to prodat.
RTX 2080Ti je overkill, klobouk dolu.
vaskos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 17:58:34
avatar
Vidim to tak ze moj financny limit umozni maximalne RTX2070. Pockam na oficialne testy, no ak to nebude zaujimave, vidim to na bazarovu 1080, alebo 1080ti..
razor1966 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 18:36:14
avatar
Nie vždy súhlasím vo všetkom s autorom ale v tomto prípade je kritika Nvidie na mieste,predbiehajú možnosť či hardvérovú alebo ochotu vývojárov implementovať niečo nové v hrách,len zasa to glorifikovanie AMD G.K.Keď to robí AMD tak je to všetko super mega bomba využiteľná technológia do budúcnosti"kupujte"keď niečo podobné spraví Nvidia"nekupovať"Tento web je tak pro AMD až z toho pri čítaní naskakujú vyrážky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 18:59:33
avatar
je škoda, že při tom svém psaní nejsi objektivní a hlavně konzistentní ...

článek je jasný: pokud uznáváš že AMD VEGA je povedená grafika, tak musíš uznat, že i NV TOURING je na tom dobře. A naopak, pokud tvrdíš, že VEGA je propadák, pak TURING je také propadák. A já jasně uznávám a vždy jsem říkal, že VEGA je super a TURIGN považuji také za zajímavý produkt (cenově je ale znatelně jinde), to není nic pro amd/NV ... to jsou fakta. VEGA a TOURING mají k sobě hodně blízko ... až na marketing a ceny.

Pokud ten článek čteš, tak je tam objektivně vysvětleno proč ty grafiky nekupovat - má to velmi konkrétní a specifický objektivní důvod, zároveň je tam ale napsáno, kterou bych klidně doporučil koupit. A ty zase vytrhneš z kontextu to že jsem napsal že "NV nekupovat" a používáš si to jak se ti to hodí a naprosto ignoruješ, co jsem napsal okolo.

Lžeš o tom že tenhle web je "pro AMD" protože záměrně ignoruješ fakta, která píšu ... navíc si krásně odporuješ v tom svém příspěvku ... jeho úvod je v kontradikci s jeho závěrem .... ale nejsi jediný. Spousta těch FLAMERů má se mnou problém, protože když přestane vytrhávat to co píši z kontextu, přestane mě podsouvat co jsem nenapsal a přestane lhát o tom jak "věci údajně myslím", tak má problém ... jejich dogma, že DD je jen pro AMD se rozpadne. DD je pro zajímavé technologie za zajímavou cenu ... a je mě upřímně jedno, zda je dodá Intel, AMD, NV nebo někdo jiný ...

tvůj příspěvek je opět urážkou objektivní kritiky ...
ololo86 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - zbytečný žrout výkonu 2018-09-03 19:24:26

ve funkci RT, jako hráč nevidím absolutně žádný přínos a proč?..protože rozdíl mezi klasickými odrazy a RT, si člověk všimne, jen v přímém porovnání, jinak nemá prakticky jak poznat rozdíl(v růžovém je to i se stíny v hrách), ale čeho si však po zapnutí této zbytečnosti všimne, je propad výkonu..uplně mi to připomenulo již uplně odepsanou "specialitu" PhysX..která je opět všimnutelná především v přímém porovnání, ale opět její spuštění ubere spoustu výkonu..a ty ceny..nvidia se pouze snaží oblbnout hráče, že má něco užasného..a osobně bych se nedivil, pokud by tam nvidia tuto funkci nalepila na hrubo(i s vědomím absolutní nepoužitelnosti, při dnešním standardu) aby mohla odůvodnit tuto zlodějskou částku za tuto generaci karet

pan Stach to napsal výstižně..navíc, až ty karty na tyto funkce budou mít výkon, potom ok..do té doby..heh?
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 11:54:33

Z pohledu hráe souhlasim s pohledu grafika nikoli....


jde o to co to je za technologie, pokud musím fyzikální vlastnosti nějakým způsobem přečůrávat tak je to špatně a dělá se to blbě... vývoj hry je na dlouho, protože někdo musí vymyslet materiály a to jakbudu v engine vypadat a jiné věci... proto třeba warhorse přepisovalo komplet vodu v cry enginu.. a takhle můžeš pokracovat dal a dal....

RT je prakticky úplně jiný přístup k celé situaci, ve skutečném světě ti třeba existue tzv AO světlo které není nic jiného než fotony které se odrazili od okolních objektů a převzali od nich určitou barvu, tohle světlo v herním ngine musíš nahrazovat mapama nebo různě řešit velkou sadouspot světel atd... a tohle právě nahrazuje to RT... NV to demonstruje na odrazech právě kvůli tomu jak se to dneska přečůrává... když děláš třeba chromový nárazník tak neuděláš fyzikálně přesný matrial ale musíš vzít texturu kterou tam budes projektovat... neuděláš caustic efekty (tzv prasátka) prostě to vždy budeš muset nějak jinak řešit...tohle všechno ale s RT půjde když bude dostatek výkonu....


ještě před pár lety bylo velké šílenství v GPU renderingu, kdy se mezi gafikama tradovalo že když se predela renderer z CPU do GPU tak je to brutalní výkon a že je to ta nejlepší varianta... jenže pak přišel do thoto světa jeden český student který si na ČVUT začal psát svůj renderer jen pro CPU a všem vypálil rybník a ukázal že i 4 jádrový procesor má dost výkonu když je renderer správně napsaný... jinak je to tvurce CORONA rendereru... Vray,Mentalray a ostatni zustali s otevřenou čelisti stat...


tedy co tím vším chci říct? no to že sice nemáme žádný engin co by byl čistě RT, potože e to ještě není dost výkonu ale jsme na dobré cestě a jednou se musí prostě začít...

AMD taky vydalo mantle aby se neco pohlo a taky to byl extremni risk.... uvidimejestli AMD prijde v brzke dobe s nejakou podobnou variantou kdy RT budou podporovat....

na RT nejsou uplne potreba spesl veci, to ze to takhle resi Nvidie neznamena ze to musi takto resit i AMD, je to otevrene API a jak se k tomu kdo postavi na to si musíme počkat, Nvidie na to udelala spesl HW....

kazdopadne si myslím že kdyby Nvidie udelala 3 oddelene chipy a spojila je na PCB nebo na interposeru tak simyslím že by udělali praktictejsi kartu... nebyl by tam monolit ale unifikovaný soubor chipů....
pi.ou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 08:46:18

Bohuzel, dokud nebude tento castecny RT pouzitelny na 99% grafik, tak budou muset vyvojari odmakat i tu starou pracnou metodu.
Dale jsem zvedav, jak to bude pojmuto v hrach, zda to bude ON/OFF nebo konfiguracne ve vice krocich, jestli to pujde i kdyz pomalu na stavajicich grafikach.
U tech samostatnych cipu je spis otazka, jak moc by spolu museli komunikovat, protoze na predvadecce ukazovali, ze se naraz vykonavaji ruzne prace v ruznych castech cipu. Pokud by komunikace nebyla problem, tak by klidne mohli jit cestou specialniho cipu na samostatne karte ve forme RT akceleratoru a komunikovat by to mohlo pres NWLINK. To by bylo zajimave.
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 09:36:35

Já si myslím že dle výkonu dané karty se bude odvíjet množství paprsků na scéně. V kombinaci s Ai to je celkem logický postup.
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 10:04:34

ano je o logický postup al tím pádem si moc nepomůžeš

AI a RT část nejsou moc velké, a tedy mezi nimi je přímá ůměra...

pokud bude hodně paprsků nemám šum a nemusim řešit přes AI dopočet snímku atd... tedy se AI část fláká, a zase opačně pokud dám málo paprsků musím zatížit AI část...
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 10:24:58

Pokud správně použiješ Ai nebudeš ty paprsky ani počítat. Šum vzniká při nedostatečném počtu iterací při určitém zdroji světla. Je to vidět na demech právě z BF5. Při určitém úhlu pohledu některá auta vypadají jakoby se vznášela nad cestou. V ten moment je pro ně vypnuté RT. Jakmile se dostanou do přímého záběru efekt se zapne a auto už se "nevznáší". Výhodou ai a deeplearningu je, že daný obraz zapne vypne a dopočte jen změny což je velký pokrok proti stávajícím praktikám, počítat kompletní scénu.
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 10:50:00

to je super, ale do budoucna (pokud engin přejde na RT kompletně) budeš muset ,,střílet,, opravdu velký množství paprsků a k tomu bude nutné opravdu velká RT část, protože pojede vše na RT a nic se nebude přečůrávat a vše bude fyzikální, ale to je hudba daleké budoucnosti či spíše cloudového běhu hry a streamování do pc či terminálů
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 10:02:00

tady se budes muset obratit na dodavatele enginu, pokud RT a práci s touto sadou zakomponují do svých enginu tak si myslím že bude 70% vývajářů dole a nebudou muset nic dopisovat do enginu. Teď je situace taková že musí psát vše od začátku ale pokud se to naimplementuje do UDK ci do Cry enginu nebo do Unity tak si myslím že to bude mít velkou podporu alespon v experimentalní rovině.

Ohledě chipů by určitě byl velký potenciál už jen kvůli tomu že by mohli být třeba všechny 400mm2, tedy klasicke GPU 400, AI 400, RT 400 a tím pádem by byl všude dostatek výkonu, úplně chápu AMD že se snaží udělat sběrnici infiniti fabric aby nemuseli delat monolit jako Nvidie, yt tohle monstrum musí mít šíleně malou vytěžnost z waferu ale máš pravdu v tom že tam je dost casta komunikace protože AI cast dopocitava zrnitost a RT zase vystreluje paprsky a pocita odrazy tak ze pripravuje data pro AI modul a vše ostatni resi zbyek GPU.
pi.ou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 11:54:27

Jj, ta sbernice u AMD je hodne dobry napad a to se jim povedlo. Ted to jeste plne pouzit i pro grafiky a otevrou se jim dvere pro multi-GPU karty.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 13:56:42

UDK se už pár let nepoužívá, u jeho nástupce UE4(Fortnite, Infiltrator demo výkonu RTX) už je obchod s assety(jsou drahé ale člověk si je nemusí skládat).

Interposter pro spojování čipů je ale také docela dost drahá záležitost, tady se od čipů v100 nVidia rozhodla pro NVLink2(=300GB/s, rychlejší odezva než domluva na sběrnici). Primitivní spojení jen dvou obrovských čipů mi příjde super efektivní.
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 10:59:45

UDK se s asety inspirovalo u Unity a vlastně tím chtějí obejít shopy jako jsou Turbosquid nebo CGtraders a podobné... nevím jestli je to správně nebo ne ale je to minimálně velké konkurenční prostředí ;)

o co by se v této oblasti dost hodilo je nějaký hezký nástroj který by sjednotil exporty aby se pak neřešilo že to v maxu v udk ci unity atd vypada jinak

Interposer není drahý (v porovnání s cenou výroby GPU čí CPU), protože nemusí být vyrobený na aktuálním výrobním procesu
razor1966 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 19:53:21
avatar
Nič iné som ani nečakal,nebudem sa tu handrkovať o objektivite,nie som zaťažený na žiadnu značku,pripomínate mi slniečkárov ,každý iný názor je hneď skritizovaný a neprijateľný,ale ok hladkajte si navzájom ego a davajte si navzájom lajky.
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 13:34:18

Kdo je to sluníčkář? Dík.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 13:53:06
avatar
někdo kdo má jiný názor v některých věcech než má on ... máš měsíčkáře, sluníčkáře, větrníkáře atd .... zvláštní skupina jsou "flameři a pošlapávači kontextu", kteří rádi a často negují cokoliv co napíšeš, nejlépe ignorováním toho co píšeš a podsouváním něčeho, co si nenapsal, neřekl ale oni tvrdí že ano, protože to co si ve skutečnosti napsal a oni neberou v potaz, by jim zničilo jejich dogmatický pohled na tebe a rozpadlo se celé jejich "digitální" bytí ...
Phantomiux [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 16:21:34

Slunickar v povodnom vyzname bol naivny jedinec, ktory mal tendenciu zatvarat oci pred realnym svetom a ignorovat jeho tieniste stranky, inak povedane, "zil v svete, kde na oblohe nebolo jedineho mracika a vzdy bolo idylicke pocasie". V takom svete na vyriesenie vsetkych problemov stacilo len "viac lasky".

V principe sa jednalo o hipisakov, avsak zatial co hipisaci minulosti boli relativne neskodni, tito jedinci uverili v spravnost svojich nazorov a zacali ich vnucovat ostatnym, vdaka comu si vysluzili aj ovela ostrejsie pomenovanie, tzv. "dobroseri", pretoze svojim "poslanim sirit dobro" napachali castokrat viacej skody nez uzitku.

V sucasnosti ale doslo k inflacii pojmu slunickar ako univerzalnej nadavke, ktorou su nalepkovani nielen lavicovi liberali, ale v principe kazdy, kto okamzite nalepkuje kazdeho, kto s nim nesuhlasi - najcastejsie za xenofoba, fasistu, ale pocul som aj ine privlastky.

Vztiahnute na problematiku GPU - urcite nie je normalne, ak niekto preferuje znacku NVidia, tak ho rovno oznacit za "Nvidiota" v ocakavani potlesku od podobne zmyslajucich jedincov (zasa ked tu niekto taky prisiel len provokovat a urazat, nie diskutovat, tak oznacenie idiot je na mieste a s pouzivanou GPU to nema nic spolocne). A zasa naopak... K comu je to dobre?
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 16:27:17

No a přesně k tomu jsem se chtěl dostat. Dle mého názoru je mnohem lepší zachovat absolutní nestrannost a nestavět se k žádnému "stádečku", ale zachovat si svůj vlastní názor. Ne vždy je vše jen černé nebo bílé a nic není dokonalé.
Stealth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Cena 2018-09-03 23:02:10

U nás stojí 1080 pořád kolem 18tis. a 1080ti přes 22tis.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-03 23:10:51
avatar
??? kde u nás? ... v ČR půjdu do běžného velkého obchodu a GTX 1080 stojí běžně kolem 14 tisíc ... a GTX 1080Ti koupím za 19 - 20 tisíc ... úplně bez problémů.

dokonce i RX VEGA koupím v pohodě za 14 tisíc (56) a 16,5 tisíce (64)

takže ceny jsou víceméně OK
Stealth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 22:43:36

Promiň v TS Bohemce či Alza tu v Olmiku to jsou ceny k zblití :-)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 22:50:05
avatar
no tak to u nich nekupuj, je spousta jiných velkých prodejců, které ty ceny mají u těchto karet lepší ;) ... pošta/přepravní služba funguje dobře ;)
Phantomiux [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 16:29:51

Hypoteticky ani RTX 2070 nemusi byt uplne odveci. Hoci jej RT vykon bude nevalny, ta karta ma stale Tensor cores a tie by mohli prijst vcelku vhod pri tej technologii upscalovania rozlisenia za pomoci AI. V idealnom pripade by to mohla byt dokonca 4K karta, aj ked len "nenativna". Ja v nej teda isty potencial vidim, snad tento nazor budu zdielat aj vyvojari prislusnych technologii...

Edit: pokial by niekto nepochopil moj komentar o "nenativnej 4K karte" - tak si to predstavujem asi ako rozdiel medzi 8 vlaknami na 4 jadrach a 8 vlaknami na 8 jadrach. Jasne, ze to druhe bude vykonnejsie, ale ako lacna nahrada - preco nie...
razor1966 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 18:59:40
avatar
Takže si mi už začal mazať moje komentáre,ok beriem tvoj web tvoje pravidlá.
Napriek tomu že uznávam tvoj rozhľad v IT sfére a tvoju prácu na chode webu ktorý mimochodom čítam už 9 rokov a podľa mňa je jeden z najlepších v cz-sk,nikdy za ten čas som nekomentoval tvoje články ale tvoj prejav v posledných mesiacoch možno viac sa tak zradikalizoval že len najmenší nesúhlas s tvojou pravdou je hneď dehonestovaný a každý iný názor je flame a trolling skús si po sebe niekedy prečítať svoj príspevok a pozrieť sa na to z iného uhla.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 19:04:13

Ať už je u konce Hype a NDA na výkon v současných hrách RTX karet
Ať diskutující zbytečně neodpadávaj v důsledku svého fandovství
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 2080Ti SLI+Gsync 2018-09-04 20:35:25
avatar
Klid, však je tu SLI. 2x2080Ti už bude na 2560x1440 použitelných. S gsyncem na fps propady to bude ideál.
66 za karty, 34 za monitor a máte to za kulatých 100K. Co řešíte socky!
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 20:43:16

Sli už neexistuje, to je minulost.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-04 22:50:39
avatar
existuje ... jen se místo SLI můstku na RTX dělá přes jiné rozhraní - NVLINK ...
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 07:26:55

No to je mi novinka, jsem netušila. Píši o tom pár řádků vejš. Nicméně to se Sli i CF nemá technologicky moc společného, tedy kromě toho, že se propojují 2 karty, Funkčnost by měla být o hodně dál než u CF a Sli.
fagot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 00:28:49

Nvidia neměla dělat předprodej. Je ale zajímavé, že předprodej Threadripperů nikomu nevadil. Přitom výkon zejmena 2990wx byl stejnou neznámou
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 08:08:14

To zase nieje pravda, žeby vykon bol neznami, lebo 2990 je zložena s 4 čipov 2700 a tie su na rovnakom takte vykonejšie od 1800 o 3% vykon aj frekvencie boli dane. Takže predstava o vykone +- par% bola jasna. V jednovlaknovych aplikaciach je na urovni 2700 a v multivlaknovich operaciach su to vlasne 4x2700.
A ani vykon novej RTX2080Ti nieje až taka neznama vieme počet jadier, vieme frekvenciu tak že +- par % je vykon jasny. + Prezentacia NVIDII ukazala na čo sa vyvoj noveho čipu zameral, niesu to FPS ale buducnosť zobrazovania.
Vykon možu ovplivniť lepšie ovladače pre 2080, alebo pretaktovanie.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 11:04:16
avatar
???? Žádný předprodej 2990WX jako je u RTX karet nebyl! ten čipy byl dostupný v den oznámení a vydání na trh a uveřejněné recenze ... díky nám byla i v ČR!

oficiálně neexistoval ani předprodej 2950X, který byl oznámený spolu s ním, běžně v obchodech k předprodeji nebyl, začal se normálně prodávat až před pár dny, což bylo oznámeno předem.

Takže proč tu lžete?
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 10:02:40

Citace:
ale obávám se, že bude potřeba ještě několika dalších generací GPU a výrobních procesů, než se dostaneme na výkon, kdy alespoň to 60FPS 4K bude možné


Otázka je, jestli se těch dalších generací vůbec dočkáme.

Současný postup výroby čipů je u svého konce z fyzikálních důvodů. Vrztvit čipy na sebe nepújde z důvodů odpadního tepla a kvantové čipy jednak chtejí chlazení k 0K a jendak jsou vhodnějsí jen na jednodušší zadání. Takže jak dál soudruzi?

Leda že by se ujala slova Fotonika, ale po té je taky ticho po pěšině.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 05:54:56

Posunuť sa je kam len sa im nechce. Hovorilo sa že rokom 2018 sa začne prechadzať s kremiku na uhlik, ale očividne sa im nechce. Uhlikove procesory uhlikove pamate, ale kedy to bude ked ešte stale do 2022 počitaju s kremikom...
MiroP [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 13:46:52

Po precitani clanku a prispevkov nerozumiem, preco vam lezi predpredaj v zaludku. Ked to nechcete, ignorujte, kdo ma zaujem,predobjednava s rizikom, ze nie je odhaleny skutocny vykon. Ziadny test zverejeneny nebol,okrem PR grafu, ovladavce ofiko tiez vonku nie su, ale tu sa clovek docita od niektorych, ze je tam prd vykonovy posun, fail a pod. Vsetko su to zatial len spekulacie, vestenie z kavovej sadliny a sirenie roznych "zarucenych" info. Osobne ocakavam v priemere 40%, uvidime po recenziach. Ceny su napalene ako vzdy pri uvedeni novej generacie, takze ziane prekvapenie. Ovsem aj ked ceny "sadnu", urcite nebudu na urovni Pascalu. Ked budem predpokladat teoreticky narast vykonu 40% pre hry bez RT, z akeho dovodu by mali dat nizsiu cen, ako sucasna generacia? To by ziadny obchodnik pri zmysloch pri situacii na trhu, ako je momentalne, nespravil. Proste to skusia a ak to bude nepredajne a cena neobhajitelna, budu musiet ist dolu.
pi.ou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 16:52:49

Jo jo, je to každého věc. Pokud si někdo řekne, že když mně to přinese 20% navíc a pak ještě další technologie u kterých není jasné, jak moc se prosadí a jak budou funkční, tak proč ne.
Exkluzivní auta se taky vyprodávají ještě než vůbec nějaké vyjede na silnice. Je to každého volba.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 17:08:53
avatar
každého věc? možná ... to ale nic nemění na tom, že je to nelogická pitomost ... zejména u věcí jako jsou grafické karty či hry .... smysl to má u věcí, kterých bude vyrobeno jen pár kousků, třeba jako jsou exkluzivní auta. Ta jsou exkluzivní proto, že jich bude vyroben omezený počet, třeba jen kusy nebo desítky kusů ...

Na NVIDIA RTX grafikách není nic exkluzivního, kvůli čemu by se měli dělat fronty a platit extra peníze za předprodeje ... každý kdo ji bude chtít ji bude moci bez omezení koupit. Není žádný důvod, proč ji kupovat dříve, než znám všechny parametry, výsledky recenzí atd. Naopak kupovat produkt před tím je ukázka nebetyčné hlouposti a škodí to všem, protože se z toho, kvůli hloupým lidem, stává "norma" ...
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 17:11:25

V první řadě je dobré si uvědomit, že jde o evoluci Pascal generace. RT jdnotky jsou navíc. Není tedy možné čekat zázraky v současných hrách. Ať se to někomu líbí nebo ne.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 17:23:52
avatar
jde o evoluci VOLTA .... a je tam toho mnohem více než RT jednotky ...

já myslím že jsem v článku více než jasně napsal co je TURING zač a jak ho vnímat ;) a že je to taková "VEGA od NV" ať se to někomu líbí ne ne
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 17:36:24

Testy ukážou potenciál RTX karet. Možná v profi segmentu budou mít navrch, ale ve hrách bude odskok podobný evoluci a hrubého výkonu v SP a vyššího taktu od Pascalu. Jinak neočekávám 40% nárust. Jo kdyby nebyly RTX zaměřením, tak bych čekal reálný výkon 40% (i tak je to dost pozitivní )
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 19:28:32

Myslím, že jsi v této oblasti zbytečně radikální. Je to opravdu každého věc i kdyby za tu kartu dal 150 tisíc v předprodeji tak to jsou jednoduše jeho peníze a jeho věc a nikdo nemá právo mu do toho kecat.

Asi jako si jít koupit kabelku za 20. Je to zbytečnost. Na nošení věcí by mi postačila přeci i igelitka.
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 21:09:50

Bezva nazor a bod.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 13:11:35
avatar
tleskáte potlačování demokracie?

Kecat do nákupu má právo každý, zakazovat někomu nakupovat něco při dodržení zákonných podmínek nemáme právo ... a já nikomu právo na nákup grafiky za jakoukoliv cenu neupírám!!!
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 14:16:51

Jaké potlačování demokracie? Wohohow? Ta demokracije je asi nějaká droga ne?
pi.ou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 18:08:54

Potlačování demokracie? Kde?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 13:14:51
avatar
ale má právo do toho kecat ... nemá právo mu to zakazovat něco nakupovat při dodržení právních norem a nařízení, ale kecat do toho klidně může ... to žádný zákon nezakazuje, naopak.

vy ale pořád nechápete o čem já mluvím, mě vůbec nevadí ty ceny, když je někdo ochotnej zaplatit 40 tisíc za grafiku, OK ... mě vadí že NVIDIA začne prodávat karty za tyhle peníze a neřekne nic o tom, jaký mají výkon ...

v sousedním německu už zakázali předprodeje her a osobně si myslím, že by se měl zakázat předprodej spotřebních věcí v celé EU, protože je to porušení zákona. Zákazník není plně informován o tom, co kupuje. A nebavíme se o předprodeji věcí, kterých bude jen pár kusů na světě, bavíme se o předprodejích her a komponent do PC, kterých je neomezeně a na každého kdo je chce se dostane. Neexistuje žádný důvod, proč by tyhle věci měly být v předprodeji a neexistuje žádný dobrý důvod proč by si je měl v předprodeji před uveřejněním všech podrobností a testů, někdo kupovat.

Mě vůbec nevadí cena, ať si stojí klidně 100k a ať si to lidi kupují, mě vadí, že je nám prodáván a nabízen produkt, aniž bychom o něm něco věděli ... v tomto případě je jeho pořízení hloupostí a mám právo jako spotřebitel, kterého se to týká, do toho mluvit ... ! A nemá to co dělat s produktem nebo jeho cenou samotným!!!

Osobně si myslím, že předprodej RTX 2070/2080/2080Ti je porušení spotřebitelského zákona, neboť výrobce/prodejce neuvádí kompletní informace (tedy výkonové testy atd.) což podle zákona má a zákazník prostě nemá všechny informace, na které existuje stále NDA ačkoliv karty jsou běžně "v prodeji" .... tady je prostě něco špatně a předprodeje čehokoliv před plným uveřejněním všech informací by měly být z podstaty platných zákonů prostě nezákonné ...
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 19:41:14

Proc? Zakaznici jsou tupci, ze se neumi rozhodnout, zda jit do rizika? Smirte se s tim, ze lidi se rozhoduji jinak, nez vy, naopak, takto potlacujete demokracii vy, neustale neco zakazovat. Blbost.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 17:04:55
avatar
no článek si evidentně moc nečetl, protože je tam napsáno čím nám předprodeje a ti co v nich nakupují škodí všem ... ;) předprodej u věcí, které budou běžně dostupné pro každého, kdo si je bude chtít koupit, nedává žádný smysl. Předprodej dává smysl jen u věcí, které budou omezený, například právě u aut, kterých výrobce vyrobí třeba 100 kusů a konec. Předprodej her či PC grafik je ale nesmysl, žádný omezený počet těchto věcí není a neexistuje jediný dobrý důvod, proč si je kupovat dříve, než jsou venku nezávislé testy a recenze ....

Článek ale není o předprodejích jako takových, je o tom, že nám výrobce záměrně neposkytuje všechny informace, ačkoliv po nás chce peníze a produkty prodává ... a to mě v pořádku nepřijde.
MiroP [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 18:31:09

Na zaklade toho, ze mam odlsiny nazor, sudis, ze som clanok necital? Zaujimave.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 18:40:29
avatar
na základě toho co tvrdíš, protože v článku všechno je ...
MiroP [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 21:52:36

Ked ty a x dalsich ludi pise o predpredaji ako o hluposti, ja vam to neberiem ani jednemu. Kartu si taktiez nepredobjedavam, ale chapem a respektujem ludi, co tak spravia. Rovanko ludi, co maju Intela, AMD, ci Nvidiu, iphone, Mercedes, ci Favorita alebo iny nazor. Nikdy ich nezaskatulkujem do nejakej skupiny... Ak na zaklade tohto sudis, ze som clanok necital, tak sorry, to nepotrebuje komentar.
pi.ou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 22:11:18

Jj, přesně. Já si taky řeknu že to je zhovadilost koupit si víno za 100000, ale je to každého věc. Pokud tím přímo nezasahuje do života jiných, tak proč ne, ať si každý dělá podle svého svědomí.
Puchpotu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 22:25:46

Jenze toto tu neni pochopeno, pritom vetsina zákazníků neni nastavena tak, ze by stredobod jejich života byl nakup procesoru nebo grafiky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-05 22:45:29
avatar
jediný kdo tu něco nechápe, jste vy .... já nemám nic proti grafice za 30 tisíc, pokud za to stojí ...

mě jde o to, že kupovat ji před vydáním když neznám parametry a výkon je pitomost, protože tím nic nezískám ... a není žádný důvod platit předem a nevědět za co, kdy po vydání a recenzích bude na nákupy času dost ....
mistnitluchuba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 12:06:06

Jenže ty nechápeš, že ne všichni zákaznící racionálně uvažují. Je to stejný model jako předobjednávky na Iphony nebo Tesly. Proto taky tak bombastická prezentace, nechat se strhnout emocemi na Ray tracing a honem se nechat kasírovat. Nelíbí se mi, že se takto nad těmito zákazníky povyšuješ, při tom to jsou jejich peníze, které tlačí vývoj dopředu (ikdyž pomaleji než by skutečně šlo).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 13:17:45
avatar
já se na ně nepovyšuji, prezentace objektivních faktů a logických souvislostí není povyšování ...

já nikomu nic nezakazuji nakupovat .... sám používám pěkně drahý HW ...

nesouhlasím s tím, že jejich peníze tlačí vývoj do předu, netlačí, na to jich je moc málo ... jediné co tlačí reálně dopředu je možnost výrobců tlačit ceny nahoru a dělat různé levárny a poškozování konkurenčního prostředí, protože zákazníci si to nechávají líbit a někteří za to ještě za to zaplatí ...

jinak vy mluvíte jako jistý článek "prostě to kupte" ... Odkaz
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-06 08:12:39

Tu sa nebavime o luxuse, tu sa bavime o seriovich produktoch vyrabane v 10 milionovich seriach. Spotrebny material ktory sa meni 2-4 roky. Nemyl si spotrebni material s luxusom.
Konkretne na tvoj priklad luxus je flaška vina s 1968 za 100k ktorich je 5 na svete, ale lusus nieje jablkove vino zo samošky ktorych sa robia miliony, len preto že niekto na to da cedulku 100K
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Captain Marvel v traileru – nejsilnější superhrdinka MARVELu
Captain Marvel v traileru – nejsilnější superhrdinka MARVELuTuesday, 18 September 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2213x
Komentářů: 27
F1 se snaží udělat hezčí formule. Koncepty pro 2021 sezónu.
F1 se snaží udělat hezčí formule. Koncepty pro 2021 sezónu.Tuesday, 18 September 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1260x
Komentářů: 7
Jak určitě nestavět počítač!
Jak určitě nestavět počítač!Sunday, 16 September 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 4000x
Komentářů: 32
Shadow of the Tomb Raider vyšel i s českou Larou.
Shadow of the Tomb Raider vyšel i s českou Larou.Saturday, 15 September 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1613x
Komentářů: 3
Assassin’s Creed: Odyssey s námi bude rok. Jaké jsou HW nároky?
Assassin’s Creed: Odyssey s námi bude rok. Jaké jsou HW nároky?Wednesday, 12 September 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1133x
Komentářů: 3
Iron Fist přichází s druhou sérií – jaký je?
Iron Fist přichází s druhou sérií – jaký je?Tuesday, 11 September 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1605x
Komentářů: 3