D-Link DIR-X1560 – TEST a RECENZE cenově dostupného routeru s WiFi 6 podporou Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Úterý, 30 červen 2020
Přejít na obsah
D-Link DIR-X1560 – TEST a RECENZE cenově dostupného routeru s WiFi 6 podporou
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Jelikož se jednalo o vůbec první Wi-Fi router s certifikací Wi-Fi 6 a ještě o jeden z nejlevnějších modelů, jaký jsem na recenzi měl, dopadl D-Link DIR-X1560 solidně. Za svoji cenu nabízí velmi jednoduché, a hlavně rychle nastavení skrze dodávanou mobilní aplikaci. Dosah sítě i ve velkém domě nebyl problém ani přes 2-3 zdi, což už bývá většinou problém i u lepších modelů na trhu. Portová výbava je také dobrá, i když prostě jen základní. Já osobně bych ale uvítal i jeden USB port standardu 3.2, pro připojení třeba rychlého externího disku, tiskárny apod.

Není pochyb o tom, že jeho hlavním cílem je prostě nabídnout nové WiFi 6 v cenově dostupnějším modelu. To si ovšem vyžádalo ústupky v podobě absence pokročilejší technologické výbavy a výbavy obecně. Pro běžné domácí použití, kam je tento model především mířený, to postačuje. Možná až na tu absenci USB portu, která prostě zamrzí. Pro náročnější uživatele a provozy bude ale stále nutné sáhnout po dražších modelech.

Jinak mě nic nenapadá, co bych mu mohl výrazně vytknout. Líbí se mě nastavení, podoba menu, monitorování a rozšířené funkce. Vše je přehledné a přístupné i pro běžné uživatele. Nedokáži zhodnotit kvalitu zabezpečení, ale jsou zde všechny standardní prvky a technologie. Záležet tedy asi bude na neděravosti/děravosti firmware routeru samotného. To je bohužel dnes krok do neznáma, speciálně u novinky.

Jediné, co mě dělá trochu vrásky, jsou prozatímní ty ceny. Na poměry WiFi 6 routerů je to sice hodně dostupné, ale na poměry routerů a jejich výbavy obecně, za cenu 2999 korun, je to docela chudý model. O tom žádná. Vůči podobně základně vybaveným modelům bez WiFi 6 je zkrátka citelně dražší. Velkou nadějí tedy zůstává, že až se nový formát více rozšíří, ceny poklesnou. I přesto se jedná momentálně o velmi výhodný model v poměru cena/výkon, pokud chcete nějaký router s WiFi 6 podporou a stačí vám v tomhle základním provedení s jednoduchou obsluhou.  

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-02 10:48:18

"Ohledně portů, je router vybaven čtveřicí rychlých Gbit LAN portů"

Tuhle větu myslíš vážně? Podívej se do kalendáře, je rok 2020.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-02 20:47:22
avatar
No je sice 2020, ale pořád nemáme ani klientské zařízení ani síťové prvky (switche), které by nabízeli více než ten gigabit.
Takže routeru, který je druhý nejlevnější na trhu a ani nemá USB aby se z něj dal udělat nouzový NAS, jsou to porty rychlé dostatečně.
Navíc i kdyby měl to USB, tak pokud k němu připojíš HDD, gigabit tě omezovat nebude, ten HDD pořád bude maximálně stejně rychlej.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-04 22:33:08

Ne, ne a ještě jednou ne. V roce 2020 je gigabit žalostně zastaralá technologie. I mainstream desky s B550 dnes mají integrovaný 2,5 gigabit. V mě sítí má nejpomalejší počítač 5 gbitovou síťovou. A to jen proto, že neměl volnou PCI X4 pozici. Jde o počítač na haswelu z června 2013. Síťovky jsou levné, ale rozvoj brzdí právě tyhle routery a switche. A místo,aby za to dostávaly v recenzích kartáč si přečtu větu o rychlém gigabitu. To mě nadzvedává že židle.
xind [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 1gb staci 2020-07-13 08:01:36
avatar
přesně tak 10gb switche nejsou v normalni cene na doma..sitovky by ale byly.. lidi ale vite proč to neni, protože na doma ani do firmy to neni potřeba, gigabit pořad stačí, nebo fakt pořad kopírujete 4k filmy? doma na fotky dokumenty staci gigabit bohate a ve firme je spíš problém iopsy diskového pole co se týká uživatelských pc ale rychlost site 1gb urcite nikoho nebrzdí, servery mají svoji 10gb sit ale to je neco jiného, mluvím o přístupech pro klienty
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-02 20:59:35
avatar
Já bych se spíš pozastavil nad tvrzením, že automatické aktualizace jsou tam od toho, aby zařízení fungovalo rychle a stabilně :-O

To snad nemůže být dále od pravdy! To tam přece je primárně kvůli včasné aplikaci bezpečnostních záplat!

Docela mě potěšilo, že router vyžaduje zadání vlastního hesla a umožňuje automatické aktualizace, protože to jsou konečně snahy výrobců domácích routerů o to, aby se váš router nestal součástí příštího slavného BotNetu!

Sám jsem tedy nikdy neměl odvahu vystavit router s originál firmware od výrobce do internetu. Vždy jsem okamžitě instaloval nějaký komunitní firmware typu Openwrt, DD-WRT, Tomato USB nebo Merlin, ale chápu, že ne každý se o bezpečnost své sítě zajímá a stará sám.
Takže je hezké vidět, že alespoň ty velké průšvihy posledních let konečně dokopali výrobce k implementaci alespoň základních bezpečnostních prvků.

Jo a mimochodem to jejich označení nové vs staré 128bit šifrování, to je vážně k popukání :-D
Holt marketing pro koncáky. Ale recenzent by jim to baštit nemusel;-)
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-04 16:11:43

Mám už skoro od pravěku Asus RT-N16, s flashnutým oleg firmwarem, a zatím měnit nehodlám. Zlatej stroj.
Pokud to má umět sloužit i jako NAS, tak bych čekal, že dovnitř půjde uživatelsky narvat aspoň 2,5" disk. Připojovat něco na externo, nevypadá profesionálně.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-08 22:58:50
avatar
Tak router určitě není primárně určen k tomu aby sloužil jako NAS.
Zrovna RT-N16 mám doma taky a FW od Olega v něm byl jako první, když jsem ho koupil, ale to už drahně let. On to ještě vyvíjí? :-O
Já už ho teda mám asi 4 roky jen jako sekundární APčko, takže už to tolik nehrotím, ale i mnohem novější FW už odvál čas a bylo potřeba přejít na něco aktuálnějšího.
Pokud tam máš ještě původní Oleg s původní OpenSSL, které je děravé jak cedník, a máš to vystrčené do netu, tak si celkem zahráváš;-)

Mimochodem zrovna nedávno jsem ho resuscitoval, páč tam ASUS šetřil na hlavním kondíku v napájecí části a na těch 12V nominálních dal jen 16V kondík. Ten po těch letech umřel, tak jsem kanibalizoval nějakou pravěkou zvukovku, která měla stejné a RT-N16 jede dál:-D
xind [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-13 07:52:12
avatar
pěkný router, ale nastavovat to přes tu aplikaci v telefonu ?to by profika nemelo ani na milisekundu napadno se necim takovym zabyvat
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Vyšlo Horizon Zero Dawn pro PC – zajímavá, ale na 10/10 nemá.
Vyšlo Horizon Zero Dawn pro PC – zajímavá, ale na 10/10 nemá.Neděle, 09 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2049x
Komentářů: 4
LibreOffice 7.0 – bezplatný kancelářský balík v novém
LibreOffice 7.0 – bezplatný kancelářský balík v novémČtvrtek, 06 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1120x
Komentářů: 7
Nástupce McLaren F1 je tu. GMA T.50 je ještě úžasnější!
Nástupce McLaren F1 je tu. GMA T.50 je ještě úžasnější!Středa, 05 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1002x
Komentářů: 10
Závodní DIRT5 se připomíná – arkádové akční ježdění
Závodní DIRT5 se připomíná – arkádové akční ježděníPondělí, 27 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1178x
Komentářů: 4
Očekávané Halo Infinite v první ukázce. Vypadá hrozně!
Očekávané Halo Infinite v první ukázce. Vypadá hrozně!Neděle, 26 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1849x
Komentářů: 11
Forza Motorsport odhaleno - začíná od začátku
Forza Motorsport odhaleno - začíná od začátkuSobota, 25 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1107x
Komentářů: 1