Gigabyte Aorus CO49DQ – TEST a RECENZE 49“ 32:9 monitoru. Aneb extrémní OLED nudle pro hráče. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 17 duben 2024
Přejít na obsah
Gigabyte Aorus CO49DQ – TEST a RECENZE 49“ 32:9 monitoru. Aneb extrémní OLED nudle pro hráče.
Monitor
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

AORUS CO49DQ je extrémně působivý herní monitor, kdy vzhledem k tomu OLED panelu a jeho velikosti, těžko čekat něco jiného. Musím říci, že mě připomněl staré zlaté časy, kdy jsem hrával na Eyefinity, konkrétně 3x 27“ VA monitorech s 1920x1080 (tedy 5760x1080). Šířkou k nim nemá daleko, herním zážitkem je prakticky stejný. Samozřejmě proti VA a IPS je tenhle OLED obrazově a vlastnostmi úplně jinde. Černá barva je perfektní, barvy jsou excelentní, jakkoliv tento konkrétní model není tak dobrý, jako některé jiné dnes, ale troufám si říci, že 99,9% uživatelů nepozná rozdíl a bude z barev tohoto modelu paf. A nebude jim vadit ani ten parametrově nízký jas, protože v praxi vnímáním rozhodně nízký není. Ano, pro vyložené HDR nadšence není tenhle model ideální. Pro běžné uživatele a hráče jako takové je však vynikající, má i při tom velkém rozlišení 144Hz, extrémně nízkou odezvu, Jde o vynikající herní panel. Pozorovací úhly jsou taktéž vynikající, obraz je prostě krásný z každého úhlu tohoto obřího panelu.

Zakřivení má zde velký smysl, doslova vás při té velikosti obrazově obklopí. Rozlišením je stále zvládnutelný i pro současné high end grafiky, byť mít v 5120x1440 až těch 144FPS v moderních hrách asi nebude moc časté. Ale většině hráčů díky FreeSync (funguje s AMD i NV kartami), stačí cokoliv mezi 80 FPS/Hz až 120 FPS/Hz k naprosté plynulosti. Takže z tohoto pohledu nemám absolutně co vytknout.

(obraz je velmi jemný)

Monitor potěší docela solidními reproduktory a obecně slušnou konektorovou výbavou. Co bych mu vytkl, je absence samostatného spínače zdroje, absence držáku/ucha na stojanu, za který by se dal celý monitor vzít, i když GB možná záměrně chce abychom ten monitor brali za ty boky toho panelu. S ohledem na rozměry to asi dává smysl. Z hlediska praxe mě trochu překvapila spotřeba. Má docela velký rozptyl.

Gigabyte udává 72W (měřeno prý podle CEC standardu). Tuhle hodnotu bych bral jako takovou střední běžnou hodnotu, pokud nebudete mít jas naplno apod. V praxi totiž s maximálním jasem a vším dokáže brát v maximech až přes 140W! To je celkem dost na to že papírově ten jas není z nejvyšších. Na minimální hodnoty naopak dokáže žrát i méně než 40W. Jak říkám, opravdu masivní rozptyl spotřeby v závislosti na nastavení. Já jej používal na zhruba těch 55% jas/kontrast a v praxi tak měl kolem těch 70W běžné spotřeby, což s ohledem na kvality obrazu a jeho velikost beru jako velmi solidní. Odpovídá to vlastně i spotřebě dvou 27“ monitorů, což prostě z hlediska velikosti toho panelu odpovídá.

  • Závěr

Gigabyte Aorus CO49DQ určitě nadchne hráče a většinu domácích uživatelů. OLED panel je parádní, je praktický a velikostí prostě obklopí a vtáhne do hry, kdy rozlišení ještě není tak extrémně vysoké, aby to současné výkonné grafiky v současných hrách nezvládly. Mě osobně potěšil hlavně co by OLED, kdy používám rychlý 32“ IPS minulé generace a OLED je prostě jinde. Můj problém je tradičně v tom, že jsem si zvykl na 4K rozlišení. Což tenhle nemá.

5120x1440 na 49“ není samozřejmě nízké rozlišení, ale není to 4K. Osobně bych uvítal kdyby Gigabyte naservíroval nějaký „2x 32“ 4K“ model, tedy ideálně 64“ OLED se 7680x2160. Ale to je prostě subjektivní věc, kdy jsem „příliš zkažený a zvyklý na 4K“, takže i tenhle CO49DQ je pro mě poněkud „malý“ :). Pokud jste se ale nestihli zkazit jako já a chcete pořádný herní upgrade z 1080p nebo 1440p, tenhle model vás nadchne.

Cena není sice nízká, ale na poměry toho, co velké OLED stály ještě nedávno, je velmi dostupný. Navíc jde o novinku na trhu. Aktuálně přichází do ČR za cca 31 tisíc korun (oficiálně se prodává za 1099 dolarů). A vzhledem k tomu, co nabízí a jaký je, mě ta cena přijde velice solidní a rozumná. Za podobné peníze na trhu rozhodně ještě nebyl lépe vypadající takhle velký ultraširokoúhlý a rychlý monitor a OLED mu rozhodně sluší. A v praxi je velmi působivý, kdy podobný panel prostě za podobné peníze neexistoval, nebo byl mnohonásobně dražší. Rozhodně další znatelný vývojový praktický posun na poli běžných monitorů a pokud něco podobného hledáte, určitě doporučujeme. Speciálně pro fandy herních nudlí, nyní tedy i s OLED a za docela rozumné peníze :).

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-18 19:44:11
avatar
mne rozlíšenie 1440 príde naopak úplne postačujúce a rozumné.4K je marketingové zaklínadlo. Do vianoc som dva a pol roka používal 49" samsunga 1080 a vzdielenosť od očí cca 62 cm. Na hranie absolútne v pohode, na prácu v psd, AE vcelku v pohode. Teraz som prešiel na 3x 1440 . Pri hraní rozdiel nevidím a na prácu ok lepšie. Ale že by som nutne potreboval 4k?. Určite nie a ani som to nekupoval. A to mám Ryzen 7800 X3D a k tomu Radeon 7900 XTX. Fps síce nad 144 ale žerie to už aj trávu pri ceste. A pri 3x 4K? Nezmysel.
zilien [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - vs G9 2024-04-18 23:19:17

Pěkný monitor, ale nevidím důvod proč raději nepořídit Samsung G9, který má stejný panel a 240 hz. Zajímavé taky je, že na Nvidia kartách tento panel může dosahovat HDR peak brightness 1000 nitů, ale na AMD jen 400 nitů. Dá se to pořešit úpravou přes prográmek CRU, ale to není ideální řešení. Pořídil jsem ho přímo u Samsungu se slevami nový za 21000 Kč. Teď mají skladem jen tu dražší Smart variantu. Taky jsem řešil, jestli raději nezůstat u 16:9 ve 4K a tak jsem si nechal i LG C2 42. Na filmy a některé hry, které ultrawide nepodporují se hodí 4K lépe. Třeba Diablo 4, Dave the Diver a nebo The Quarry. Ale třeba Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077, Forza nebo Microsoft Flight Simulator jsou na G9 úžasný zážitek. A 5120x1440 je oproti 4K asi o 7% rychlejší. Samozřejmě 2x 4K by byla větší pecka, ale to neutáhné zdaleka ani RTX 4090. A Samsung 57' zatím není Oled ale jen Miniled a to se s Oledem nedá srovnávat. Možná za rok už bude realitou 57' 2X 4k Oled s RTX 5090. https://postimg.cc/ygR5Ynhb
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-19 01:19:52
avatar
Samsung Odyssey OLED G9 ? ano má 240Hz, což mě při tom rozlišení přijde naprosto nepodstatné ... jinak je prakticky stejný ale stojí 35tis ... takže cena rozhodně mluví ve prospěch Aorus modelu ...
zilien [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-19 09:05:52

Ano, myslím G9 OLED, konkrétně LS49CG934SUXEN. Na Alze atd. teď podražil, ale jde zapnout naskladnění na Samsung.cz, kde byl naposledy za 27. Plus jde sehnat kupon na 15% slevu nebo slevu 4000 Kč. Ještě jde přidat cashback přes plnou peněženku a Samsung rewards, takže mne vyšel na 20600 Kč s DPH. Jde o model 2023. 2024 bude mít navíc jen antireflexní vrstvu. 240 hz se někomu může hodit. Třeba na CS2, kompetitivní hry nebo racing simulátory nemá 7900 XTX Nitro+ problém dosáhnout přes 200 fps.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-19 09:22:02
avatar
no tak za takovou cenu to samozřejmě je jiná bohužel já mohu vycházet jen z běžné ceny při tom srovnání .... osobně by mě zajímal ten 57" Odyssey Neo G9, to je přesně ono parametrově, ale ta cena je pořád vysoko
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-19 17:32:45

Nevím co je u vás běžná cena, nicméně aktuální cena u velkých prodejců SG G9 je 32 500Kč, nikoliv 35tis jak píšete.
Na webu Samsungu je prakticky trvale nějaká akce, když vezmu drobné ve smyslu 5% na první nákup, na což není třeba nic splnit, tak třeba nyní je tam sleva 50% na druhý kus (levnější a nebo stejně drahý výrobek).
Pokud vezmu teoretickou situaci, kdy si dvá vezmou stejný monitor 49" G9 (tu novou verzi Smart jak píše zilien) tak jeden kus vyjde na 28 900Kč.
A pokud ještě naskladní předchozí verzi, tak je rozdíl v ceně s jakýmsi Gigabytem zanedbatelná, jen blázen si koupí pak Gigabyte, když v jeho neprospěch (a všech těhle přeprodejců) hovoří podpora.
Na 57" verzi nejde aktuálně uplatnit sleva na druhý kus, skladem vidím jeden kousek :-)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-19 18:36:45
avatar
pozor ... máš G9 OLED a G9 VA ... jen ten VA model je za 30 ... ten OLED model je za 35 a samozřejmě budeme ten GB AORUS OLED za 31 srovnávat s tím OLED ;) já jsem si nevšiml, že bych někde říkal, že: "tenhle je nejlepší na trhu a Samsung je špatný", v recenzi píši, že AORUS OLED 49 je výborný a za takhle nízkou cenu ještě takový monitor na trhu nebyl, což je pravda, když ten srovnatelný G9 OLED stojí 35 a tenhle 31, je to prostě cenově rozdíl. Ano Samsung má výhodu 240Hz vs 144Hz, ale z hlediska praxe je to jako hádat se, že to auto za 35 milionů jede 420 a tak je lepší než to jinak stejné auto za 31 milionů s maximálkou omezenou na 399 ....

nikdo vyjma možná e-sport hráčů v některých hrách, nepozná v praxi rozdíl mezi 144Hz a 240Hz! To není jako rozdíl mezi 60 a 120Hz, A vzhledem k rozlišení 5120x1440 budeš rád, když se přiblížíš ve hrách ke 144FPS aby si vůbec využil těch 144Hz. Ale ano, technicky má ten OLED G9 od Samsung 240Hz a tedy je o něco lepší, ale stojí za 4 tisíce příplatek proti AORUS OLED 144Hz z hlediska praxe? Pochybuji. Ale ano, Samsung G9 je také jistě skvělý monitor a já ho rozhodně nepomlouvám, ale nepřijde mě, že vzhledem k tomu cenovému rozdílu ten příplatek na 240Hz proti 144 prosti stojí, to je celé ...
zilien [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-20 10:37:24

Tady je odkaz na G9 Oled na Samsung.com.
Ptal jsem se na podpoře a měl byt být opět skladem do konce měsíce za 27990 Kč - bez slev
https://www.samsung.com/cz/monitors/gaming/odyssey-oled-g9-g93sc-49-inch-240hz-curved-dual-qhd-ls49cg934suxen/
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-20 12:31:35
avatar
Tak super, GB bude muset zlevnit ... každopádně v době psaní článku byl ten G9 OLED na největších běžných eshopech za 34 990,-

Každopádně cenový souboj potlačí ceny dolů, GB a Samsung nejsou jediní s podobným monitorem, takže dobrý. Má recenze prostě byla psaná v době, kdy ceny jsou jaké jsou, nemohu vycházet z jiných při hodnocení ;) A zatím platí to co píši v článku. Pokud ceny klesnou, tak budu jedině rád ;)
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-20 09:01:33
avatar
Uvažujem o oled, premýšľal som nad Dell Alienware AW3225QF/31,6" alebo LG C3 42". Čo tak zohnať do testu Philips 49M2C8900? Začína už na 28000, čo je dosť zaujímavé. Asi by som sa nebránil ani tomu 49" OLED.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-22 07:22:54
avatar
Tý jo, DD má puštěnej 3dMark. A to se poví
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vývoj Cyberpunk 2077 skončil – CDPR chce zrychlit vývoj
Vývoj Cyberpunk 2077 skončil – CDPR chce zrychlit vývojPondělí, 27 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 398x
Komentářů: 0
Seriálový Zaklínač se ukazuje s novým představitelem
Seriálový Zaklínač se ukazuje s novým představitelemNeděle, 26 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 904x
Komentářů: 1
Beetlejuice 2 – druhý film po 36letech!
Beetlejuice 2 – druhý film po 36letech!Pátek, 24 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1187x
Komentářů: 2
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!Čtvrtek, 23 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1172x
Komentářů: 1
Jak se vyrábí počítačové čipy?
Jak se vyrábí počítačové čipy?Středa, 22 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1534x
Komentářů: 0
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventura
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventuraÚterý, 21 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1580x
Komentářů: 3