Gigabyte G32QC – TEST a RECENZE monitoru s 31,5“ 1440p 165Hz a FreeSync za dobrou cenu Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Úterý, 11 srpen 2020
Přejít na obsah
Gigabyte G32QC – TEST a RECENZE monitoru s 31,5“ 1440p 165Hz a FreeSync za dobrou cenu
Monitor Gigabyte G32QC
V praxi - nastavení, obraz a provoz
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Je toho hodně, co za pouhých 10 990 korun na tomhle 31,5“ monitoru ocenit. Ta velikost je samozřejmě skvělá, ale je v kombinaci s „jen“ 2560x1440 rozlišením, což znamená nižší jemnost. Ovšem pro drtivou většinu uživatelů bude i tak velmi pěkný a především v praxi použitelný. Těch 2560x1440 má totiž ve hrách šanci zvládnout i solidní mainstreamová grafika, například dnes supervýhodný Radeon RX 5600 XT. Současně má normální cenově dostupná karta šanci tohle rozlišení zvládnout i s vyššími FPS, což je podstatné pro využití těch až 165Hz, které tenhle monitor má. Speciálně když k tomu ještě přidáte FreeSync Premium fungující v rozpětí 45 – 165 Hz/FPS, což znamená ve výsledku neuvěřitelně hladký obraz bez jakéhokoliv trhání.

A určitě mě dají všichni ti, kteří nějakou podobnou kombinaci provozují, jak rychle se na to zvyká. Panel má současně rychlou odezvu, dobré barvy, skvělé pozorovací úhly, rovnoměrné podsvícení, zkrátka tohle je vynikající herní a běžný panel, kdy s ohledem na cenu, řekl bych i nejlepší, co v téhle cenové hladině a poměre cena/výkon na trhu je. Ano, existují i levnější panely, ale u nich jsou patrné kvalitativní kompromisy. U tohoto ne! Ačkoliv jde o VA panel, netrpí na ghosting, ani glow ani nic podobného. To je známka tohoto, že Gigabyte nešetřil, ale současně zbytečně neutrácel za extra prvky výbavy monitoru, a tak dokázal tohle všechno nabídnout za těch atraktivních 10 990 korun.

Je tu ale jedna věc, která bohužel znamená, že tenhle monitor není pro každého. Pokud máte starší FullHD monitor či 1440p podobné velikosti, anebo menší, bude pro vás Gigabyte G32QC znatelným upgradem a budete z něj vyloženě nadšeni, za to bych skoro ručil. Nicméně pokud patříte k uživatelům jako jsem já, tedy již několik let používáte 4K rozlišení třeba na 32“, tak to prostě není ono. Gigabyte a jeho G32QC má sice znatelně lepší výbavu, kdy opravdu závidím těch 165Hz a FreeSync Premium, ale prostě 1440p na 31,5“ je málo. Ani za týden jsem si na to nedokázal zvyknout, prostě je to nízké rozlišení, nízká jemnost, a nejen pro práci, ale i hry jsou na mém starém BenQ BL3201PT 4K IPS panelu při 60Hz prostě hezčí. Nevěřte nikomu, kdo říká, že na 4K rozlišení nezáleží, že 1080p/1440p je v pohodě a 4K není přínosem. Bohužel realita je, že jakmile si na jemné 4K  se 4x více pixely než má FHD zvyknete, což si zvyknete rychle, už se nedá jít zpět. 1080p i 1440p jsou výrazně nižší rozlišení, s výrazně nižší jemností. Na 27 – 32“ panelech je ten praktický rozdíl doslova brutální.

Pokud ale patříte do stále velké skupiny uživatelů, kteří 4K ještě neokusili a nestihli jste se tedy rozmazlit, budete z Gigabyte G32QC vysloveně nadšeni. Bohužel, pokud už jste na 4K najeli, není pro vás cesty zpět. Mimochodem už je to 2 roky, co Gigabyte tyhle své velmi rozumně zpracované, vybavené a cenově příznivé monitory na trh uvádí a já se pravidelně ptám, jestli bude i 4K varianta. A teď, když jsem mohl vyzkoušet G32QC, tak mě opravdu hodně mrzí, že Gigabyte prostě nemá v nabídce 32“ 4K IPS panel s podobnými technologiemi a výbavou.

Nicméně má pozice, co by dlouholetého uživatele 4K, naštěstí není pozice velké části současných uživatelů, takže Gigabyte má rozhodně hodně potenciálních zákazníků, které může G32QC oslovit. Na druhou stranu 4K TV jsou velmi dostupné, nové konzole nabídnou 4K, nová generace grafik bude pro 4K, takže myslím že je čas, aby Gigabyte nabídl také 4K model.

  • Závěr

Pokud bych měl tedy něco vytknout monitoru jako takovému, tak obecně musím říci, že to zakřivení na mě dojem neudělalo. Osobně dle dosavadních zkušeností se zakřivenými monitoru musím říci, že zakřivit klasický 16:9/16:10 panel menší než 32“, nemá žádný praktický přínos! Je to prostě příliš malá plocha. Zakřivit má určitě smysl širokoúhlé třeba 43“ monitory, které vás obklopí, ale ne 31,5“. Působí to pak prostě zbytečně menším dojmem. Pravda, zase mluvím ze zkušenosti jako někdo, kdo roky používá nezakřivený 32“. Ale myslím si, že G32QC by vypadal lépe bez toho zakřivení. A jakkoliv se tenhle VA panel hodně povedl, nebylo by od věci nabídnout i IPS variantu.

Nicméně pokud mám hodnotit Gigabyte G32QC jako celek, tak za pouhých 10 990 korun, jde o působivý monitor, pravděpodobně vůbec nejlepší, který za takto dostupnou cenu najdete. Netrpí na negativa levnějších VA panelů, má všechny ty skvělé technologie jako 165Hz, nízkou odezvu, FreeSync Premium, HDR atd. a to ne tak, že si výrobce jen odškrtal seznam, ale má je skutečně plně funkčně, vyladěné. Žádné zásadní cenové kompromisy, žádné viditelné šetření na nesprávných místech. Gigabyte šetřil na jiných místech, tedy na tom, že design je velmi základní (ale funkční), nejsou zde reproduktory, ani RGB ani nic podobného. Prostě všechny peníze jsou v panelu samotném, rozumném obalu kolem a základním funkčním pivotu. Výsledkem je skvělý univerzální domácí/herní monitor, s vynikajícím obrazem a výbavou, s excelentním poměrem cena/výkon. A teď prosím Gigabyte, aby udělal něco podobného ve 32“+ se 4K rozlišením a třeba IPS pro nás, kteří už jsou bez 4K ztracený případ. Pěkně děkuji ;).

 

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-11 15:28:22
avatar
Já jsem rád, že na 4K prozatím zvyklý nejsem a to z toho důvodu, že na 4K dosud není a nebyla grafika za pro mě přijatelnou cenu. 3440x1440 má o 3 miliony méně pixelů a to je na výkonnosti dost znát a je to pro mou 5700 XT tak akorát. Doufám, že za 5 let budou dostupné monitory třeba 7680x2160, čili 2x UHD, což už by snad mohly být. V dnešní době se mi uplně nejvíc ale líbí Samsung Odyssey G9 5120x1440, což jsou dva QHD monitory v jednom, ale cena jde mimo mě.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-11 19:26:19

Bohužel realita je, že jakmile si na jemné 4K se 4x více pixely než má FHD zvyknete, což si zvyknete rychle, už se nedá jít zpět.

Přesně tak, je to jak u narkomana, který si zvyšuje dávku. Pokud by zůstali na FHD jsou dodnes happy. Na 4K si člověk udělá návyk rychleji než na heroin.
Další nebezpečná technologie jsou 90 a více Hz displeje na telefonech. Kdo to nezkusil, tomu nechybí. Kdo ano tak poté při 60Hz trpí.
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-11 22:10:12
avatar
ja som pred rokom bral 49" samsung z rozlíšením 3840 x 1080 px , naschvál som nebral 1440 pretože jazdím rFactor a pri 144 Hz potrebujem každé fps. Mám ho cca 65 cm pred očami, robím na tom v psd, premiere, 3Ds Max a nemám pocit nutnosti na vyššie pixle. Netvrdím že to nebude lepšie, ale bez problému pred tým sedím hodiny, pred 3 ma týždňami odjazdená 24 hodinovka vo dvojici. Je to vec zvyku. Naviac pri prepade fps v noci alebo za dažďa fantasticky funguje AMD freesync, mám vegu 64, je to radosť na to pozerať.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 11:41:29

Utáhne Vega přes HDMI 4k 60 Hz HDR? Nemáš to náhodou vyzkoušený? Nyní mám 2x290 a výkonově to dosačuje, ale výstup přes HDMI je omezen. Redukce DP/HDMI se bohužel neosvědčili.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 12:00:01
avatar
jaké jsou verze HDMI na té VEGA a na tom monitoru/TV?
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 19:29:57

TV má HDMI 2.0a nebo b. Nelze to zjistit přesněji ani na stránkách výrobce. Jakou verzi má Vega64 je asi tajné. AMD uvádí "HDMI™4K60 Support" a na foru Toms Hardware se vztekají, že nemá 2.1. Takže nějaká verze 2.0.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-14 12:17:30
avatar
takže bych osobně se 4K 60Hz s HDR přes HDMI v tomto případě nepočítal ...
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 17:09:21
avatar
neviem používam výhradne display port
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 08:54:47

Přejít zpět se dá, ale bolí z toho oči. Doma pracuji na monitoru Samsung U28R550U a jakmile přijdu do kanceláře, kde mám jen FHD, mám pocit, že je přede mnou nějaká šílenost, kde každý pixel je velký jak kostka z tetrisu. Líbí se mi jak borci diskuzích argumentují nějakými testy někde na netu, že 4K televize, 4K monitory, 4K mobily nejsou poznat. Ať si tihle borci klidně čtou tyhle testy na svých FHD monitorech, z reálné zkušenosti vidím, že ten rozdíl je naprosto brutální. Za 5 let až budou ceny 8K televizí a monitorů v normální cenové hladině, tak přecházím taky. Asi už ten rozdíl nebude tak brutální jako mezi FHD a 4K, ale určitě to bude taky poznat a určitě k tomu vyjde spousta testů, kde se bude psát o zbytečnosti přechodu. U televizí je dneska možné koupit už jen 4K, tam je to vyřešené, ale u monitorů by to chtělo rychlejší nástup.
shasler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - velikost bodu 24" 1080 vs 32 2020-08-11 15:59:48
avatar
No já mám monitor 24" FullHD 1920x1080 a pokud se stránka www.sven.de/dpi/ nemýlí, pak velikost bodu při 32" a rozlišení WQHD 2560x1440 je stejná. Vzhledem k tomu, že sedím od monitoru poměrně daleko asi 80-100cm, tak je to pro mě akorát... Jediné co mě zdržuje od koupě, je Radeon RX 580, kdy si nejsem jist, zda to společně s i7-3770 utáhne (I když "papírově" by to mělo být OK, viz www.gpucheck.com/gpu/amd-radeon-rx-580/intel-core-i7-3770-3-40ghz/high#mainads ). Nový monitor potřebuji, ale také chci měnit celé PC, což plánuji tak za rok...
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-11 17:34:21

Tato GPU nema problem potiahnuť 2K monitor, samozrejme najnovšie tituli pri ultra rozlišeni už maju pod 60FPS a chce to ubrať trošku s AAA, ale pohoda. Mam GPU GTX1060 6GB a šlape bez problemov to mam niečo podobne Agon 31,5" 2K 144Hz.
Skvor to 4 jadro je problem, menil som minuli rok intel 3570K za AMD 3700 a je citelny narast vykonu.
JoxY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vykon 2020-08-12 08:51:54

Zdravim. Ano je to presne tak, 31.5" 1440p monitor ma rovnake DPI ako 24" 1080p, cize vyborne skalovanie vo Windowse, co je velka vyhoda. Kazdopadne by som zvazil kupu novej GK, RX580 je o velkych kompromisoch pri tomto rozliseni a bohuzial aj po ubrati detailov casto snimkovanie v novsich hrach pada pod 48/45 fps, co je ta hranica, kde zabera Freesync (zavisi aky monitor)...overene, odskusane na vlastnej kozi...urcite za mna minimum ist aspon do RX 5600 XT, alebo zohnat za slusny peniaz Vega 56/64 a pohrat sa s UV/OC.

to snajprik: Urcite RX580 2k nepotiahne, je to velky kompromis a aj 4-5 rocne AAA tituly nejdu na nej pri 60fps aspon na high detaily...jeho procesor urcite nie je hlavny bottleneck pri 1440p, kedze oproti 3570k ma 8 vlakien, co pri dnesnych tituloch uz je citit...verim ale, ze ta i5 bola uz cez hranu. :-)
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 09:39:35

Samozrejme že by si polepšil 5600 o 40% a 5700 o 60% 5700XT 90% je rychlejšia ako 580 v hrach. Ale o chvilku tu su nove GPU a to už sa oplati počkať, ved GPU sa kupuje na cca 4 roky.
JoxY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 11:55:44

Ano, nove grafiky vyjdu, ale otazkou zostava...Ak kupim teraz RX 5600XT za 300€, bude nova karta za 300€ vykonnejsia? Posledna generacia kariet ukazala prave presny opak, co sa tyka pomeru fps/cena... 2080 bola drahsia ako 1080ti, gtx1070 bola rovnako draha ako 1660Ti, RX 5500XT bola drahsia ako RX 580/590...
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 20:59:51

Mám radeon RX580 (Saphire Nitro + 8GB) a téměř vše hraji v 4K. JEdiná hra, kde jsem musel jet na 2560x1440 byl Shadow of Tomb Raider. Pravda ale je, že hraju hry ze slev na Steamu a Epicu, takže žádné rok nebo 2 roky staré hry nehraji. Všě starší než 2 roky. Není problém si stáhnout novinky z Torrentu, nezvané hosty v PC nechci.
JoxY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 12:01:22

Tak samozrejme suhlasim, ze sa da s tym fungovat, ak clovek hra starsie, alebo menej narocne hry...na Fifu to tiez staci na 4k/60Hz. :-D Osobne som s RX580 hral AC:Syndicate na 4K monitore, samozrejme som musel znizit rozlisenie na 1440p a zazitok to teda vobec nebol...rovnako na Vega 64 som sa snazil hrat AC: Origins + Odyssey, pri scalingu na 80% to zas vyzeralo uz nechutne, ale aspon to nepadalo pod 50fps...
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-11 23:08:15
avatar
Bude v testu Dell S3220DGF? Je to môj horúci kandidát na kúpu.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 08:45:54

TY vlastní trafa jsou neskutečný opruz. Sám jsem si takto koupil monitor Samsung U28R550U. Mám ho zavěšený na zdi, kabely rovnou ze zdi, zásuvka za monitorem a co teď s trafem, když na Vás vykoukne z krabice. Strašné řešení. Větší problém, než se na první pohled může zdát.
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 12:00:13

V porovnani s MSI AG32CQ, ktere jsem zkousel nedavno, vypada hodne slusne. Popravde me ale to zakriveni taky moc neoslovilo. Pripadal jsem si jak v panoramatickym kukatku.
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 12:14:20

No nevím no, chápu, že toto není server na profi recenze monitorů, ale zrovna tento testovali na HW Unboxed a odezva je naprosto příšerná. Bohužel tento fakt v tomto testu je úplně opomenut a ještě je v závěru napsáno, že má nízkou odezvu. Což není pravda. Odezva není dostatečně nízká na 165 Hz a ještě monitor trpí na typický overshoot.

Tyhle starší generace VA panelů jsou absolutně nevhodné do herních monitorů, hlava mi nebere, že to výrobci používají a ještě se nebojí lhát a tvrdit, že to je 1 ms panel.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 14:53:41
avatar
Jako nevim no, ... mám VA kde mají ve specifikacích dokonce odezvu 8 ms a i při rychlých závodních hrách jako Forza H4 nebo rychlé stříleččce jako Doom Eternal já osobně teda vůbec žádnej problém nemám a nevidim a to jsem se docela bál, když jsem přecházel z IPS, ale pohoda.
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 17:21:01

Jen píši poznatky z jiné recenze, kde to testují velmi detailně. Každý na odezvu může být více či méně citlivý, možná bys viděl rozdíl, až bys měl možnost porovnat svoje VA s moderním rychlým IPS.
aceman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - monitory 2020-08-14 11:23:47

Hoj, jen popisu co mam vypozorovano.
Mel jsem i profi ips panely za nekrestanske penize a vubec nechapu, kde se vzal ten hype okolo prave ips. Ja proste nedavam ten tragicky kontrast, kdy neskutecne trpim jak pri zpracovani fotek, tak ve hrach (tmave sceny, na ips totalne vyblite).

K va panelum. Mel jsem nekolik kousku od Samsungu a Msi, na vsech stejny problem (ga nvidia 1080ti, nyni 2080ti), pri zapnutem freesynch je videt neprijemny ghosting. Pokud jsem free vypnul, ghosting zmizel, navic pri dostatecnym fps nedochazi ani k tearingu obrazu. Na 27 oddysee fhd 240hz monitoru, ktery nabizi jak free, tak gsynch (opet va panel), jsem pri free opet pozoroval ghosting, bez synch nebo s gsynch uplne zmizel. VA panely tedy nejsou pomale, ale z nejakeho duvodu jim nesedi kombinace frees/nvidia, na aam jsem nezkousel...

Na zaver jen dodam, ze se moc tesim na nove ga karty, ktere nabidnou hdmi s podporou 4k120hz. Momentalne na oledu (jsem ujety na konstastu) musim prepnout pro max plynulost na 1440p/120hz, protoze 2080ti hdmi vystupy nepodporuji 4k/120.
aceman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - adapter 2020-08-14 13:49:07

Jak jsem odeslal tento prispevek, podival jsem se po pul roce na net a hle... testnu tuto redukci a pevne verim, ze pojede ok. Club3D adaptér aktivní DisplayPort 1.4 na HDMI 4K120HZ. Maji ji napr. na czc...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?Pátek, 25 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 794x
Komentářů: 7
Serious Sam 4 je tu! Vtipná střílečka je zpět.
Serious Sam 4 je tu! Vtipná střílečka je zpět.Pátek, 25 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 582x
Komentářů: 4
Fallout: Miami – masivní mód Pro Fallout 4
Fallout: Miami – masivní mód Pro Fallout 4Čtvrtek, 24 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 404x
Komentářů: 0
RTX 3090 a hraní v 8K rozlišení – NVIDIA štve recenzenty proti sobě!
RTX 3090 a hraní v 8K rozlišení – NVIDIA štve recenzenty proti sobě!Středa, 23 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3424x
Komentářů: 45
Cyberpunk 2077 – jaký PC a HW budete potřebovat?
Cyberpunk 2077 – jaký PC a HW budete potřebovat?Úterý, 22 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1811x
Komentářů: 13
Crysis Remastered - 8K kvalita dá našim PC zabrat!
Crysis Remastered - 8K kvalita dá našim PC zabrat!Čtvrtek, 17 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2674x
Komentářů: 23