SilentiumPC Gear SR500 – TEST a REVIEW stylové a funkční židle k PC Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pondělí, 03 duben 2017
Přejít na obsah
SilentiumPC Gear SR500 – TEST a REVIEW stylové a funkční židle k PC
SilentiumPC Gear SR500 RD
Testování v praxi
Závěr

 

 

  • Závěr

Většinou se na DDWorld věnujeme PC a tomu, co si dát k PC a do PC, takže čas od času je nutné se i podívat, na čem u něj sedět. Přeci jen z hlediska našeho zdraví a pohodlí se jedná možná o nejdůležitější součást výbavy. Takže dnes jsme se podívali na „herní“ židli od SilentiumPC (ovšem s designem/konstrukcí používanými i jinými výrobci). Jak tedy židli hodnotím jako celek?

Židle není vyloženě levná, ale to je i dobře. Mnozí znáte ty 2000-3000 židle, které se rychle ošoupou, některé prasknou a tak podobně. Cena prostě odpovídá materiálu, kvalitě konstrukce i zpracování. Zpracování židle je tak na velmi dobré úrovni. Celá židle je postavená na kvalitní pevné kovové konstrukci. Díky tomu nikde nic nevrže a vše sedí pěkně pohromadě. Židle sice dorazí složená ve velké krabici, ale samotná montáž je velmi rychlá a jednoduchá, ani nemusíte hledat nářadí. Vše je přibaleno.

Potah samotné židle je z „Eko kůže“, což asi některé odradí. Ale ono ruku na srdce, pokud bychom chtěli kvalitní kožený potah, cena židle samotné by musela být úplně někde jinde a použitelností by to příliš nezměnilo. Zajímavou alternativou by ovšem bylo třeba funkční Alcantara provedení, které by bylo téměř nezničitelné :). Vystačit si musíme ale s také zajímaou, látkovou verzí (ta šedá), která je také k dispozici.

Každopádně povrch Eco-kůže je velmi příjemný, otázkou je, co to udělá v létě, až budou teploty v místnosti kolem 25-30°C. Tady asi bude látková verze zajímavější. Výrobce nabízí celkem čtyři barevné varianty (3x v eco-kůži 1x textilní), takže výběr pro většinu lidi asi dostačující. Pokud by výrobce zařadil do nabídky i případně pravé Alcantara provedení, bylo by to asi dokonalé, takže snad časem.

  • Závěr

Pokud mám tedy model SR500 zhodnotit, určitě můžu židli s klidným svědomím doporučit všem, kteří po něčem podobném uvažují už delší dobu. Má vše podstatné, včetně zajímavě stavitelných opěrek atd. A pokud se vám tento model zdá stále drahý, je tu ještě model SR300, který stojí aktuálně 5 tis. s DPH. Nicméně ten má jednodušší mechaniku ve všech ohledech (područky i polohování židle) a z toho plynoucí nedostatky při větší zátěži delší čas. SR500 je rozhodně kvalitnější s robustnější mechanickou konstrukcí „houpání“ a z dlouhodobého hlediska mu lze věřit rozhodně více. Cenový rozdíl je sice poměrně podstatný, ale odpovídá tomu, co za to dostanete.

Dražší model SR500 je podle mého zajímavější, zejména pokud vážíte ke 100kg i více, konstrukce je spolehlivější. Nosnost židlí je v obou případech až 120kg. Pokud chcete využívat naplno možnosti polohování, včetně sklápění, je odolnější konstrukce u SR500 přesně to, co chcete a potřebujete. A k tomu má odpovídající zpracování zbytku a nenapadá mě tak nic, co by se židli skutečně dalo výrazně vytknout - jaká bude za rok používání je otázka. I cena je však zcela přiměřená tomu, co nabízí. Co by se dalo zlepšit? Zařazení Alcantara verze a masivnější spodek i kolečka (už pro ten pocit), ovšem to vše by cenu asi také posunulo výše.  

Hodnocení SilentiumPC SR500: 90%

Za poskytnutí židle SR500 děkuji společnosti SilentiumPC

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


 / 25
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
PEdr.0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Výška? 2017-04-04 14:02:30

Chtěl bych se zeptat na výšku autora recenze. V současné době totiž vybírám židli a při mých 197cm mám výběr malinko složitější.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 17:39:36
avatar
190cm
1zwei [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 17:55:40

to si lehni
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OTÁZKA - výška područek vůči s 2017-04-04 14:28:43

Zrovna jsem pořídil podobnou židli, také vlemi dobře polohovatelnou, s možnou výškou područek dokonce v 5 stupních.
Dosud jsem měl židle, kde područky byly vždy níže než stůl ( stůl mám 75 cm desku, měřím 189 cm , sedák židle cca 52 cm - toto by měly být ideální výšky na mojí postavu, stůl mám také polohovatelný, zkoušel jsem i 80 cm, ale to už je moc vysoko ).
U této židle ale jsem schopen dát područky až do výše desky stolu a rázem tedy sedět jinak a proto OTÁZKA:

Jak mají být správně područky a postavení rukou na stolce ( kde je klávesnice ) ?:

1. Područky zajedou pod stůl, takže předloktí jsou opřená o stůl a klávesnice je cca 20-30 cm od hrany stolu . ( takto je to nutné u většiny židlí, kde područky nedosáhnou výše stolu )

2. Područky jsou ve výšce stolu ( a nemohou pod něj zajet ) a tedy předloktí jsou opřená o područky a klávesnice je tedy jen cca 10 cm od hrany stolu ) - sedím tedy do monitoru kousek dál ( což mi teď mírně lépe vyhovuje - mám nový, větší monitor 27ku.
V této nové pozici mi ale malinko přijde horší manipulace s myší, trochu méně přesná při FPS, ale možná je to jen o zvyku.

Co je tedy ergonomicky správně ? Nebo je to fuk ?
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 14:35:47

No asi tak nějak podle vkusu každého soudruha
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 14:55:09

Google >>> obrázky >>> "PC ergonomie" >>> Odkaz

Víc asi netřeba :-)
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ehm 2017-04-04 16:02:06

ehm, víc asi třeba, hned první 2 obrázky to mají každý jinak.
1. předloktí na područkách, na stole pouze zápěstí
2. předloktí na stole, tedy blíže k monitoru.

Takže co je správně ? Asi tedy obě možnosti ...

Spíš mě zajímala zkušenost ostatních, jak to máte doma/v práci - vztah výšek područky, stůl
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 16:28:41

Pokud sedíš dál od stolu, tak opěrky ve výšce stolu, aby na nich předloktí a loket lehce ležely a váha rukou nebyla je na ramenech a zápěstí.
Pokud sedíš "naraženej" na stole, opěrky neřešíš, nepotřebuješ je.
Je to zase dané vzdáleností od monitoru.

Fakt je, že mraky let sedím shrbeně (čti: skripleně :-D) a teď v práci máme nové pořádné židle, tak se učím sedět vzpřímeně. Tam mám opěrky zároveň se stojem a klávesnici s myší blíže k hraně stolu.
Doma zase mám na stole celé ruce.

EDIT: co je přesně správně...no to je otázka. Jak vidíš, každý tu ergonomii prezentuje jinak :-D
Důležitá jsou rovná, vzpřímená záda (a bederní opěrka), ruce a nohy v pravém úhlu.
ucho1212 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ehm 2017-04-04 21:36:41
avatar
Ja mam osobne lavu podrucku vo vyske , ze ked sa na stolicke pootocim , tak mi zalezie pod stolik ( da sa na nu vylozit laget ale nie predlaktie
pravu mam presne zarovno stola , aby mi presne pokracovala vodorovne podrucka stol a mys.
takze , pri ovladani mysky mam ruku uplne polozenu , pri pisani mam roky oprete o stolik( klavesnicu
stolicka Joo ,sedim 60cm od monitora ( sirka stola) - ked dlho pisem , som blizsie ( 50)
set Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop Wireless
madPav3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 15:29:29
avatar
Nedovedu si to představit v létě...

Já už 10 let používám židli Saturn viz třeba http://www.ergonomicke-kancelare.cz/zidle-saturn/ a nemůžu si jí vynachválit, hlavně ten prodyšný materiál je k nezaplacení.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 15:46:51

Tak nějak. Židle s kůží není ideální. Kdo se třebas trochu více potí, více ocení síťovanou upěrku. Škoda, že síťované podsedáky se dělají tak málo a navíc za větší prachy :-(

V práci máme http://www.ergonomicke-kancelare.cz/zidle-k-pocitaci-lyra-net/ nebo něco hodně podobného a paráda, ale cena je taky 8-10tis.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 17:39:10
avatar
ja osobne pouzivam Ergohuman zidli a taky ma sitovany podsedak, ale stoji 16tis
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-15 14:09:32

Saturn mám taky, bratr si ho koupil taky a je to židle k h*vnu...
Lámou se v tom šrouby, které drží opěrák zad ve spodních objímkách základny. Schválně se podívej, jestli je nemáš taky zalomené.
Naštěstí židle jakž takž plní svou funkci i s těmito zlomenými šrouby. Ale už jsem narazil na specialistu, který byl schopen houpáním rozlomit i ty hliníkové objímky.
Já hledám židli, která bude dimenzována tak na 200-250 kg.
Saturn je festovní židle, ale jaksi mým 92 kg/191 cm není schopna vzdorovat se ctí.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 18:04:42

A co gaučing s externí klávesnicí a myší a velkou TV?
Je to za zenitem?
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kvalita? 2017-04-04 18:20:25

Tak jsem se pro jistotu kouknul, ale to se dalo očekávat.

Židle za 6 tisíc a nosnost jen minimálních 120 kg? Volné opěradlo?
Já vážím lehce přes sto kilo (188 cm), ale dokázal jsem zohybat a strhat židli s nosností 150 kg.
Takže beru už jen židli, která spojuje sedák a opěrák konstrukcí područek.
Protože jinak vytvářím zády takovou páku, že se buď z opěradla šrouby vytrhají (což se u lepších židlí nestává), nebo se šrouby po čase přetrhnou. Což se mi u poslední židle stalo u všech původních šroubů. Ale to se dalo vyměnit.
Nakonec jsem ale roztrhnul ten kovový kus, který spojuje tyč a sedák. Měl jsem na ní divnej pocit, tak jsem jí otočil a uviděl na dvou místech ten kov roztrženej v délce několika centimetrů.

Takže židli, co má nosnost 120 kg zkrátka nevěřím, uvažoval bych jen o 200, to už by snad nějaký ten pohyb na ní vydrželo.
1zwei [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 18:48:10

Tak to potom niečo poraď
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 18:33:00
avatar
Přesně, taky by ty židle mohli trošku lépe dimenzovat, zejména když je to určené ajťákům, kteří jsou buď moc hubení (jídlo je nezajímá, živí se asi fotosyntézou) a nebo nadprůměrně vykrmení (nejčastěji žerou v noci, jako potkani...)
A potah bych bral prodyšný, autorovi bych doporučil na ní sedět v trenkách až bude 40 ve stínu, a pak přehodnotit hodnocení. Pokud tedy nesklouzne po vlastním potu pod stůl. Design není vše, to si dneska tvůrci bohužel neuvědomují a nebo je k takové tvorbě ženou zákazníci odchovaní televizní reklamou, kdo ví?
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 18:47:49
avatar
u me doma je celorocne 20°C starej kamenej barak
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 18:58:15
avatar
BTW: ta šedá varianta je látková-prodyšná ;) ostatní jsou "kožené" jako testovaná.

Osobně mám podobnou židli, ale Alcantara a nic jinýho už nechci ;).
Torr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-05 18:03:01

Muzes doporucit nejaky model/modely s Alcantrou?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-05 20:18:31
avatar
PlaySeat ... ale nemá ten bederní polštářek jinak je docela dobrý .... hodně masivní základna.
Torr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-06 10:59:19

No to je prave jedina zidle kterou jsem s Alcantarou objevil. Nic dalšího se snad neprodava...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-06 11:44:35
avatar
bohužel přitom je to super materiál ....
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-04 18:58:39
avatar
¨pokud si takovej "hromotluk" porid si ErgoHuman zidli.. Je masivni jak blazen.. Mam ji doma i v praci nekolik let a stale drzi..
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-05 08:58:22

Tieto hyper pro kreslá k PC nie sú podľa mňa nič moc. Vyše roka vlastním kreslo DX Racer NIP edíciu a už by som si nič také nekúpil. Celoročne musím mať na opierke prehodený uterák, lebo ak sa opriem, tak mám do minúty spotených chrbát. Až si budem niekedy v budúcnosti kupovať ďalšie kreslo, tak to bude niečo ako ten Saturn so sieťovanou opierkou, ktorý postov vyššie madPav3L.
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-17 09:32:04

Saturn je dobrej, ale lámou se v tom ty šrouby, dyť to říkám.
1zwei [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-04-17 13:51:42

No bodaj by nie, keď to podla vyššie uvedeného robia designeri zo zle zvolených materiálov .
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Co nás čeká?


Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
Konec jedné velké legendy!
Konec jedné velké legendy!Pátek, 18 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 777x
Komentářů: 7
The Defenders jsou tu! Netflix řadí vyšší rychlost.
The Defenders jsou tu! Netflix řadí vyšší rychlost.Čtvrtek, 17 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 805x
Komentářů: 3
Vychází Agents of Mayhem – aneb stesk po Saints Row
Vychází Agents of Mayhem – aneb stesk po Saints RowStředa, 16 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 572x
Komentářů: 0
No Man’s Sky dostává UPDATE – konečně nabízí to co měla?
No Man’s Sky dostává UPDATE – konečně nabízí to co měla?Sobota, 12 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1599x
Komentářů: 4
Assassin’s Creed: Origins – letos vážně jinak!
Assassin’s Creed: Origins – letos vážně jinak!Pátek, 11 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 818x
Komentářů: 1
Jak se hraje na pravém 16K (15 360 x 8 640) rozlišení?
Jak se hraje na pravém 16K (15 360 x 8 640) rozlišení?Pondělí, 07 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2791x
Komentářů: 21