Synology WRX560 Wi-Fi 6 – TEST a RECENZE výkonného WIFI router v elegantním designu Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pátek, 10 březen 2023
Přejít na obsah
Synology WRX560 Wi-Fi 6 – TEST a RECENZE výkonného WIFI router v elegantním designu
Synology WRX560 - router
Zapojení a fungování v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • Závěr a hodnocení

WRX560 není jen obyčejný router, na jaký je většina z nás zvyklá.  Tato krabička toho umí mnohem ale mnohem víc a logicky tomu odpovídá i cena produktu. Proto musím napsat, že pokud plánujete koupit router jenom za účelem vytvoření domácí WIFI sítě pro pár připojení a už nepotřebujete žádnou správu této sítě, tak je tento model poněkud „OP“. Cena cca 6 tisíc korun je vysoká pro řadu uživatelů, kteří nedokáží skutečně využít vše, co tento model nabízí.

Naopak ta cena je zajímavá pro ty, kteří využívají routery v náročnějším prostředí. Je přímo určen hlavně těm, kteří využijí přidaných funkcí jako je vytvoření NAS zařízení a širších možností správy na větší síti. Typicky je tak zajímavý tento model pro menší firmy apod. Také možnost si stáhnout další a další aplikace do SRM prostředí nebo celkově monitorování sítě a její další nastavení, či omezení pro konkrétní zařízení jako jsou třeba mobily nebo PC, kde potřebujete míru určité kontroly nebo monitoringu. Co jistě potěší je i možnost si stávající sít posílit o přístupové body MR2200ac, které jsem již také testoval, které jsou s tímto modelem plně kompatibilní.

Pokud jde o další aspekty tohoto modelu, budoucí majitelé taky velmi ocení vůbec poprvé přítomný 2,5Gbit LAN konektor, skrze který tedy nebude problém připojit relativně rychlý 2.5Gbit Switch a udělat si doma nebo v menší firmě opravdu rychlou síť což jistě ocení hlavně majitelé velkých datových uložišť a díky tomu tak budou mít mnohem rychlejší přístup k jejich datům, kde bylo letité omezení 1Gbit LAN portu celkem otravné a tato pomalá éra tak tímto končí i u Synology. Velmi také chválím přehledné nastavení routeru jak skrze mobilní aplikaci, tak i webové rozhraní. Vše je počeštěno a jednoduché i pro opravdu základní uživatele.

Celkově pokud bych měl něco vytknout, tak je to nepodpora Wi-Fi 6E, je tu „jen Wi-Fi 6“, ale to asi většinu lidí trápit nebude. Samozřejmě vytknout by se dala ta poměrně vysoká cena, ale s ohledem na to, co všechno tenhle model umí, jeho design a zejména cílové určení, kdy nejde o model primárně pro malé domácnosti, ale naopak router pro větší domácnosti a malé firmy, řekl bych že ta cena je v pořádku a odpovídá tomu, co dostanete. Tedy velmi funkční a skvěle vybavený router v docela pěkném a nenápadném designu s ukrytými anténami. Za nás tedy určitě velmi zajímavý produkt, který rádi doporučíme.

Za zapůjčení na test děkujeme společnosti SYNOLOGY

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Freaky [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - router WiFi 6 2023-03-13 18:08:32

me prijde zajimavy za cenu okolo 3000Kc Mikrotik
https://www.i4wifi.cz/cs/279481-mikrotik-hap-ax3
jen tan dlouhodoba nedostupnost je na houby
janekjankovatej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-14 04:42:50

Mikrotik je buhužel něco jako paní Columbová
zatím jsem to pořešil že jsem koupil mikrotik-c52ig-5haxd2haxd ten už je sehnatelný
janekjankovatej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-14 07:12:17

A plus koukám na nov. ebay 120 éček včetně pošty ten na který čekáme - si jeden koupím
cikcak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-13 23:49:44
avatar
U Synology je to taková jistota, že ať už se to týká NAS nebo routeru, vždycky přijdou, jak se říká, s křížkem po funuse. Kdyby takový WiFi6 router uvedli tak minimálně 2 roky nazpátek, asi by to zapadlo do nabídky routerů té doby. Mě přijde zajímavější třeba QNAP QHora-301W router, který se prodává už asi 3 roky, má dva 10G porty (umí několik rychlostí), několik gigabit portů, WiFi 6, umí SDWAN a je jen o cca 2tis dražší.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-14 08:09:48
avatar
synology nikdy moc nepospicha vzdycky radsi uvedou na trh 100% odladeny produkt, proto maji tolik priznivcu.. Mam od nich router 5 let a slape jak hodinky, skoro nikdy se mi neseknul ze by vyzadoval restart a to bezi nonstop diky zaloznimu zdroji na ktery je pripojen. Restartuju ho defakto jenom kdyz je naka aktualizace.. Predtim jsem mel hromadu routeru i drazsich a vzdycky nakej problem... zde proste nic...
cikcak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-14 09:27:07
avatar
Odladěné produkty vydávají i jiní výrobci (a nakonec i v lepším řešení), na to bych se nevymlouval Ve firmě jsme dlouho nasazovali zákazníkům Netgear routery - po výkonostní stránce perfektní, ale často se tam objevovaly různé problémy. Po tom, co jsme přešli k nasazování QNAP věcí a veskrze velká spokojenost. A když zákazník utrousí, že má PC s 2,5Gb, automaticky nabízím NAS QNAP, taky všechno šlape jak hodinky. Dlouhodobě jde pěkně vidět, že u Synology je uživatel dost omezován a zbytečně přichází o možnosti využívat již zavedené i rozšířené fíčurky, prostě musí počkat pár let, než něco z toho zavedou.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-21 17:14:43

Musím se smutkem konstatovat že i nová řada DS Synology DSxx23+ má jen 1Gbit síťovku. Jako je tam PCIe slot gen3 s dvouma linkama, ale stejně.
Tohle už dělají schválně, to není možný.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-16 06:54:54

Trochu od veci ale nevymysleli taký Wifi router, ktorý by mi pokril cely dom a nepotreboval by som tri routre na pokrytie? Lebo teraz musim mať na každom poschodi jeden...
Julo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Chyby v článku 2023-03-16 17:04:53

"Ten sice nepředstavuje vrchol nabídky, tím je RT6600ac ..."
- to je aký model? Na oficiálnom webe ho nevidím.

"Co jistě také ocení lidé, kteří bydlí ve velmi husté zástavbě, nebo třeba v panelovém domě je podpora pásma 5,9GHz, které řeší přetížení 6GHz pásma ...!
- preťažené 6GHz pásmo?

"Také jsem otestoval rychlost zápisu a čtení dat z externího SSD, připojeného skrze USB 3.2 konektor. Zde jsem naměřil rychlost zápisu kolem 440MB/s a rychlost čtení kolem 450MB/s."
- ako sa dá dosiahnuť rýchlosť 440MB/s !!! cez 2,5Gbit porty?

Keď čítam takéto nezmysly, mám pochybnosť veriť akémukoľvek nameranému údaju z recenzie.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-21 16:58:11

Musím říct, že těch 450MB/s mě taktéž překvapilo.
Odhadem by člověk potřeboval minimálně 3,6Gbit aby protáhl takovou rychlost.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Dragon Age: Inquisition můžete mít zdarma
Dragon Age: Inquisition můžete mít zdarmaPátek, 17 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 715x
Komentářů: 0
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavu
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavuČtvrtek, 16 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1420x
Komentářů: 0
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1559x
Komentářů: 9
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1420x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1885x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1191x
Komentářů: 0